MomsMail 2024, uge 06

Kære læser !

Hermed denne uges nyheder fra MomsMail.

God læselyst.

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586


 

Indhold

Artikler og interessante links
Skat og moms vedr. erhvervsejendomme
Nye regler for delvist momsfradrag – opgørelse og regulering i praksis
Koncerninterne aktiviteter skal anses som liberale erhverv
Rentesats ved fejl i moms og afgiftsafregning er steget pr. 1. januar
Fællesregistrering for moms – økonomisk optimering af din virksomhed

Styresignaler
Præcisering af praksis - chokolade- og kakaoovertrukne varer

Domme
Lønsumsafgiftslovens § 4, stk. 4 - dagældende lønsumsafgiftsbekendtgørelses § 4 - opgørelse af lønsumsafgiftsgrundlaget for virksomhed med blandede aktiviteter - administrativ praksis

Nye straffesager

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
1 dom

Nyt fra EU

Lovstof
Nyt fra Høringsportalen

Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

BDO

Skat og moms vedr. erhvervsejendomme

Der opstår ofte spørgsmål af moms- eller skattemæssig art i forhold til erhvervsejendomme. Det gælder såvel udlejningsejendomme som ejendomme, der anvendes i egen virksomhed. Og uanset om der er tale om en beboelsesejendom, en forretningsejendom eller en fabrik.

Beierholm

Nye regler for delvist momsfradrag – opgørelse og regulering i praksis

Det er vigtigt at være opmærksom på praktikken i de nye regler for delvist momsfradrag.

Deloitte

Koncerninterne aktiviteter skal anses som liberale erhverv

Landsskatteretten har truffet afgørelse om, at et koncernselskabs leverance af koncerninterne ydelser til øvrige koncernforbundne selskaber er omfattet af begrebet ”liberalt erhverv”. Koncernselskabet har som følge af afgørelsen en begrænset adgang til godtgørelse af elafgift.

EY

Rentesats ved fejl i moms og afgiftsafregning er steget pr. 1. januar

Skattestyrelsen har i december 2023 oplyst, at rentesats for moms og afgiftskrav stiger med 0,2 % pr. måned.

EY

Fællesregistrering for moms – økonomisk optimering af din virksomhed

Mange virksomheder kender ikke fordelene ved en fællesregistrering for moms.

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Styresignal: Præcisering af praksis - chokolade- og kakaoovertrukne varer

SKM2024.77.SKTST

Styresignalet præciserer, at der for produkter, som er helt overtrukket med chokolade eller andre varer med indhold af kakao skal foretages en konkret vurdering af, hvorvidt chokoladen eller kakaoen er karaktergivende for produktet og dermed omfattet af det afgiftspligtige vareområde i lovens § 1, stk. 1, nr. 1.

 

Dom: Lønsumsafgiftslovens § 4, stk. 4 - dagældende lønsumsafgiftsbekendtgørelses § 4 - opgørelse af lønsumsafgiftsgrundlaget for virksomhed med blandede aktiviteter - administrativ praksis

SKM2024.66.BR

Sagen angik opgørelse af lønsumsafgiftsgrundlaget i perioden 1998-2012 for en fællesregistrering af selskaber i en bankkoncern. Fællesregistreringen havde både lønsumsafgiftspligtige aktiviteter og andre aktiviteter, der ikke var lønsumsafgiftspligtige. Derfor skulle der ved opgørelsen af lønsumsafgiftsgrundlaget ske en fordeling af fællesregistreringens lønsum på den lønsumsafgiftspligtige del af virksomheden henholdsvis den øvrige del af virksomheden efter reglerne i lønsumsafgiftslovens § 4, stk. 4, og de dagældende lønsumsafgiftsbekendtgørelsers § 4, stk. 2 og 4.

Fællesregistreringen havde foretaget en skønsmæssig fordeling af lønsummen for de ansatte i fællesregistreringen, som ifølge fællesregistreringen havde været beskæftiget i både den afgiftspligtige del af virksomheden og den øvrige del af virksomheden (såkaldt blandet lønsum), på grundlag af en omsætningsfordeling opgjort for hele fællesregistreringen under ét.

Retten fandt, at Skatteministeriet havde godtgjort, at fællesregistreringens skøn over fordeling af blandet lønsum ikke var retvisende for medarbejdernes faktiske anvendte tidsforbrug i henholdsvis den afgiftspligtige del af virksomheden og den øvrige del af virksomheden.

Endvidere fandt retten, at SKATs skønsmæssige fordeling, hvorved den blandede lønsum for de enkelte selskaber i fællesregistreringen var fordelt på grundlag af en omsætningsfordeling opgjort særskilt for det enkelte selskab, gav et mere retvisende billede i forhold til det faktisk anvendte tidsforbrug end fællesregistreringens skøn. Retten lagde herved vægt på, at SKATs skøn var baseret på relevante og saglige kriterier, som var egnede til at belyse det faktisk anvendte tidsforbrug, og at der ikke var et dokumenterbart ressourcetræk på tværs af selskaberne, som kunne lægges til grund for den skønsmæssige fordeling af lønsummen.

Endelig fandt retten, at det ikke var godtgjort, at der forelå en bindende administrativ praksis vedrørende fordelingen af lønsummen for årene 1998-2006, som forpligtede Skatteministeriet til at anerkende, at fællesregistreringen for disse år havde et retskrav på at fordele den blandede lønsum på grundlag af en omsætningsfordeling opgjort for hele fællesregistreringen under ét efter momslovens § 38, stk. 1.

Sagen er anket til landsretten.

 

Nye straffesager

SKM2024.74.ØLR

Straffesag - forsvarerbeskikkelse - afvisning

Odense Byret

I en sag om skatte- og momsunddragelse på 189.844 kr., og hvor bødekravet udgjorde 310.000 kr., anmodede T om beskikkelse af forsvarer. T havde undladt at meddele, at hans skatteansættelse var for lav, og han havde fortsat drift af virksomhed, efter at momsregistreringen var ophørt.

Byretten tog ikke anmodningen til følge under henvisning til sagens beskaffenhed og det i øvrigt oplyste om T's forhold, jf. U2023.4829Ø.

Østre Landsret

T kærede kendelsen til landsretten med påstand om, at advokaten skulle beskikkes som forsvarer for ham. T henviste til, at sagens beskaffenhed tilsagde beskikkelse af en forsvarer, idet der var tale om en ikke ukompliceret skatte- og momsunddragelsessag, hvor der var påstand om en betydelig bødestraf at han var uden økonomiske midler, hvorfor han var afskåret fra selv at antage en forsvarer, samt at det af Skattestyrelsens tiltalebegæring fremgik, at et vidne fra Skattestyrelsen skulle indkaldes, ligesom det ikke kunne afvises, at yderligere vidner skulle indkaldes, hvorfor det forekom uhensigtsmæssigt, at han på egen hånd skulle foretage afhøringen af vidner, at han reelt ikke havde mulighed for at vurdere, om der forelå strafnedsættelsesgrunde eller i øvrigt at gennemskue det juridiske i sagen, og at der efter en samlet vurdering burde ske beskikkelse af forsvarer i sagen. Anklagemyndigheden udtalte sig ikke i anledning af kæremålet.

Landsretten udtalte, at da der var tale om en sag, hvor der ville blive nedlagt påstand om bøde, var sagen omfattet af retsplejelovens § 732, og at der efter retsplejelovens § 732 i andre tilfælde end de i § 731 nævnte, såvel før som efter tiltale var rejst, kunne ske beskikkelse, når retten efter sagens beskaffenhed, sigtedes person eller omstændighederne i øvrigt anså det for ønskeligt. Landsretten bemærkede, at det fremgik af tiltalebegæring af 2. juni 2023 fra Skattestyrelsen, at der kunne indkaldes et vidne fra Skattestyrelsen, men ikke at der skulle indkaldes vidner. Landsretten tiltrådte herefter, som sagen var oplyst, at der efter sagens beskaffenhed og det i øvrigt oplyste om T ikke var grundlag for at beskikke en forsvarer og stadfæstede byrettens kendelse

SKM2024.75.ØLR

Straf - kildeskat - moms - fiktive fakturaer - sort løn - skraldespandsselskaber - forsøg - skærpet bøde

Københavns Byret

Som forhold 1 var T1, T2, T3 og T5 tiltalt for momssvig af særlig grov karakter, ved for perioden den 4. august 2015 til den 31. december 2015 for at skaffe sig eller andre uberettiget vinding, i forening og efter forudgående aftale eller fælles forståelse mellem T1 som reel leder af et selskab, T5 som registreret direktør, en person hvis sag var særskilt afgjort, samt T3 og T2 som driftsansvarlige og udbetaler af sorte lønninger, som led i driften af selskabet, at have afgivet urigtige oplysninger til brug for afgiftskontrollen, idet købsmomsen blev angivet til 1.149.896 kr., uagtet at købsmomsen rettelig var 305.035 kr., alt hvorved statskassen blev unddraget 844.861 kr. i moms eller led nærliggende risiko herfor.

Som forhold 1a var T1, T3, T4 og T5 tiltalt for forsøg på momssvig af særlig grov karakter, ved for perioden den 1. april 2016 til den 27. januar 2016, for at skaffe sig eller andre uberettiget vinding, i forening og efter forudgående aftale eller fælles forståelse mellem T1 som reel leder af selskabet, T4 som registreret direktør, en person hvis sag var særskilt afgjort, T5 som medansvarlig for den daglige drift samt T3 som medansvarlig for den daglige drift og som udbetaler af sorte lønninger, som led i driften af selskabet, at have haft til hensigt at undlade at opfylde pligten til angivelse af korrekt momstilsvar for 2. kvartal 2016, hvilket forsøg dog mislykkedes, idet de tiltalte blev anholdt, alt hvorved statskassen risikerede at lide et tab på i alt 615.925 kr. i moms.

Som forhold 2a var T1, T3 og T5 tiltalt for kildeskattesvig af særlig grov karakter ved for perioden den 4. august 2015 til den 31. maj 2016 for at skaffe sig eller andre uberettiget vinding, i forening og efter forudgående aftale eller fælles forståelse, T1 som reel daglig leder, T5 som registreret direktør frem til den 13. marts 2016 og herefter som fortsat medansvarlig for den daglige drift, en person, hvis sag var særskilt afgjort, og T3 som medansvarlig for den daglige drift og som udbetaler af sort løn, med forsæt til at unddrage det offentlige skat, som led i driften af selskabet, at have undladt at opfylde pligten til at indeholde A-skat og arbejdsmarkedsbidrag, alt hvorved statskassen blev unddraget i alt 3.879.992 kr. i A-skat og 613.437 kr. i arbejdsmarkedsbidrag eller led nærliggende [...]

 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 21/0045438
Fjernsalg til personer i Danmark
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har ansat selskabets momstilsvar og afgiftstilsvar for varesalg af vin, spiritus og druesaft til danske privatpersoner. Varesalget blev af Skattestyrelsen anset som fjernsalg med leveringssted her i landet, jf. momslovens § 14, stk. 1, nr. 2, 3. pkt., og § 14, stk. 1, nr. 3. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 10-01-2024

Journalnr: 19/0082024
Betingelser for momsfradrag
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har imødekommet selskabets anmodning om fradrag af købsmoms med den begrundelse, at selskabet ikke har godtgjort, at betingelserne for fradrag er til stede. Landsskatteretten ændrer Skattestyrelsens afgørelse og hjemviser som følge heraf sagen til fornyet behandling hos Skattestyrelsen.
Afsagt: 10-01-2024

Journalnr: 20/0020241
Genoptagelse af momstilsvaret
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har givet afslag på virksomhedens anmodning om genoptagelse af momstilsvaret. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 11-01-2024

Journalnr: 23/0033546
Leasing og underleverandører
Klagen vedrører nægtet momsfradrag for udgifter til leasingydelser og underleverandørydelser. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 04-01-2024

Journalnr: 22/0068528
Momsfradrag - underleverandør
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet selskabets momstilsvar. Forhøjelsen skyldes nægtelse af fradrag for købsmoms for selskabets udgifter til en underleverandør samt for udgifter, hvor der ikke er fremlagt fakturaer, og som ikke angår selskabets momspligtige aktivitet. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 05-01-2024

Journalnr: 23/0079913
Momsfradrag - underleverandører
Klagen skyldes at Skattestyrelsen har forhøjet selskabets momstilsvar idet Skattestyrelsen ikke har godkendt fradrag for købsmoms af selskabets udgifter til tre underleverandører. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 10-01-2024

Journalnr: 22/0103351
Momsfradrag - underleverandører
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet virksomhedens momstilsvar. Forhøjelsen skyldes nægtelse af fradrag for købsmoms for virksomhedens udgifter til underleverandører. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 04-01-2024

Journalnr: 19/0001987
Skønsmæssig ansættelse af momstilsvar
Klagen vedrører skønsmæssig ansættelse af momstilsvaret. Landsskatteretten forhøjer tilsvaret yderligere.
Afsagt: 04-01-2024

Journalnr: 18/0006607
Virksomhedsopkøb, udgifter til kæledyr mv.
Klagen skyldes, at SKAT har ændret selskabet momsangivelser så selskabet skal betale yderligere moms vedrørende varekøb, udgifter til kæledyr og køb af virksomhed. Som følge af, at selskabets virksomhedsopkøb er uden moms, og at selskabets udgifter til kæledyr ikke er erhvervsmæssigt begrundet, har SKAT samtidig ændret selskabets skattepligtige. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 05-01-2024

Journalnr: 22/0057465
Hæftelse for registreringsafgift
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har truffet afgørelse om, at klageren hæfter for registreringsafgift, jf. registreringsafgiftslovens § 20, stk. 1. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 04-01-2024

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 12-02-2024 - 12-03-2024

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 22-02-2024 dom i C-674/22 Gemeente Dinkelland
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - afgifter, som er opkrævet i strid med EU-retten - pligt til at tilbagebetale merværdiafgift (moms) og betale renter af beløbet - tilbagebetaling som følge af fejl begået i den afgiftspligtige persons regnskab - tilbagebetaling, der skyldes en ændring med tilbagevirkende kraft af fremgangsmåden for beregningen af den fradragsberettigede moms vedrørende den afgiftspligtige persons generalomkostninger

Den 22-02-2024 dom i C-694/22 Kommissionen mod Malte (Taxation des véhicules d’occasion)
Fiskale bestemmelser

Traktatbrud - artikel 110 TEUF - årlig færdselsafgift - højere afgifter på indførte brugte køretøjer end på lignende køretøjer, der allerede befinder sig på det indenlandske marked

Den 29-02-2024 dom i C-314/22 Consortium Remi Group
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - fravigelse fastsat i artikel 90, stk. 2 - afgiftsgrundlag - nedsættelse af afgiftsgrundlaget - ikke-betaling eller kun delvis betaling af prisen - præklusionsfrist for anmodning om efterfølgende nedsættelse af momsgrundlaget - tidspunkt, fra hvilket præklusionsfristen begynder at løbe - den afgiftspligtige persons ret til forrentning

Den 29-02-2024 dom i C-676/22 B2 Energy
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 138, stk. 1 - fritagelse i forbindelse med leveringer af varer inden for Fællesskabet - afslag på indrømmelse af fritagelsen - beviser - vareleverandør, der ikke beviser, at varerne er blevet leveret til den modtager, som er angivet i skatte- og afgiftsdokumenterne - leverandør, der fremlægger andre oplysninger, som beviser den faktiske modtagers egenskab af afgiftspligtig person

Den 07-03-2024 dom i C-341/22 Feudi di San Gregorio Aziende Agricole
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - ret til fradrag af moms - begrebet afgiftspligtig person - princippet om afgiftsneutralitet - proportionalitetsprincippet - ikke-operativt selskab - national lovgivning, der nægter ret til fradrag for, tilbagebetaling af eller udligning af indgående moms

Den 07-03-2024 indstilling i C-87/23 Latvijas Informacijas un komunikacijas tehnologijas asociacija
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skattelovgivning - moms - direktiv 2006/112/EF - artikel 2, 9, 28 og 73 - tjenesteydelse mod vederlag - begrebet afgiftspligtig person - økonomisk virksomhed - typologisk model - almennyttig forening, der organiserer og gennemfører uddannelsesprojekter, som finansieres af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling - levering af uddannelsestjenester ved anvendelse af underentreprenører - medregning af støttebeløbet i afgiftsgrundlaget

 

Domme
C-733/22 Valentina Heights

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 98 - medlemsstaternes mulighed for at anvende en nedsat momssats på visse leveringer af varer og tjenesteydelser - bilag III, nr. 12) - nedsat momssats for ophold på hoteller og lignende etablissementer - udelukkende anvendelse af denne sats på opholdsfaciliteter, der har en klassificeringsattest - princip om afgiftens neutralitet

Domstolens dom:

Artikel 98, stk. 2, i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, sammenholdt med bilag III, nr. 12), til dette direktiv,

skal fortolkes således, at

bestemmelsen er til hinder for en national lovgivning, hvorefter den nedsatte merværdiafgiftssats (moms) for ophold på hoteller og lignende etablissementer undergives et krav om, at et sådant etablissement har en klassificeringsattest eller en foreløbig klassificeringsattest, for så vidt som denne lovgivning ikke begrænser anvendelsen af den nedsatte momssats til konkrete og specifikke aspekter af kategorien ydelser vedrørende ophold på hoteller og lignende etablissementer eller, såfremt den begrænser denne anvendelse til sådanne konkrete og specifikke aspekter, ikke overholder princippet om afgiftsneutralitet.

 

Nyt fra EU

Nyt fra Kommissionen

Update: Technical issues related to the CBAM Transitional Registry and Import Control System 2 (ICS2)

 

Nyt fra Parlamentet

Good tax practices in the fight against tax avoidance - The signalling role of FDI data

Answer for question E-003121/23

 

Nyt fra EUR_LEX

kommissionens gennemførelsesforordning (eu) 2024/353 af 15. januar 2024 om tarifering af varer i den kombinerede nomenklatur

kommissionens gennemførelsesforordning (eu) 2024/339 af 12. januar 2024 om tarifering af visse varer i den kombinerede nomenklatur

 

Høringsportalen

Forslag til lov om passagerafgift på flyrejser
Oprettelsesdato: 09-02-2024
Høringsfrist: 08-03-2024

Forslag om lov om afgift af emissioner fra kvoteomfattede sektorer (emissionsafgiftsloven) og til lovforslag om ændring af lov om kuldioxid-afgift af visse energiprodukter, lov om afgift af naturgas og bygas mv., lov om afgift af stenkul, brunkul og koks mv., lov om energiafgift af mineralolieprodukter mv. og forskellige andre love
Oprettelsesdato: 09-02-2024
Høringsfrist: 08-03-2024

 

Nyt fra Folketinget

Nye dokumenter vedrørende lovforslag

L 100 Forslag til lov om ændring af lov om spil. (Styrket indsats mod matchfixing, forbedrede sanktionsmuligheder, hjemmel til øget databehandling, ændrede gebyrer for spilleautomater og diverse justeringer af spilområdet).

Bilag

Bilag 3

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

Bilag 4

Kopi af SAU alm. del - svar på spm. 211 om, hvor mange penge gebyrtrappen anslås at indbringe, hvis den gennemføres som beskrevet i forslaget til Lov om ændring af lov om spil

Bilag 5

Henvendelse af 8/2-24 fra Dansk Automat Brancheforening om gebyrbetaling for landbaserede spilleautomater

Bilag 6

Henvendelse modtaget den 26/2-24 fra Dansk Automat Brancheforening vedrørende foretræde

Almindelig del

Bilag

Bilag 138

Statsministerens februar-redegørelse for regeringens lovprogram 2023-24

Bilag 140

Notat om en drivhusgasafgift på udledningerne fra landbruget

Bilag 142

Svartidsstatistik for 1. kvartal i folketingsåret 2023-24

Bilag 143

Kopi af SAU alm. del - svar på spm. 212 om, hvor mange penge Spillemyndigheden bruger på kontrol af landbaserede gevinstgivende spilleautomater

Bilag 151

Lovudkast: Forslag til lov om passagerafgift på flyrejser

Bilag 152

Lovudkast: Forslag om lov om afgift af emissioner fra kvoteomfattede sektorer (emissionsafgiftsloven) og til lovforslag om ændring af lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter, lov om afgift af naturgas og bygas mv., lov om afgift af stenkul, brunkul og koks mv., lov om energiafgift af mineralolieprodukter mv. og forskellige andre love m.v.

Spørgsmål og svar

Spm. 180

Vil ministeren oplyse, om skatteforvaltningen har en vurdering eller formodning af omfanget af svindel ved import af brugte elbiler? Ministeren bedes yderligere be- eller afkræfte, om det overhovedet er muligt, at der kan være svindlet for en milliard kroner med registreringsafgift ved import af brugte elbiler til Danmark gennem de seneste tre år. Der henvises til artiklen ”Frygt for massiv svindel med tyske Teslaer – nu reagerer ministeren” bragt på tv2.dk den 29. november 2023.  Svar  

Spm. 181

Vil ministeren oplyse, hvad der gennemsnitligt er blevet betalt i registreringsafgift for hhv. en ny og en brugtimporteret Tesla Model 3 og Model Y i 2023?  Svar  

Spm. 211

Vil ministeren oplyse, hvor mange penge gebyrtrappen anslås at indbringe, hvis den gennemføres som beskrevet i forslaget til Lov om ændring af lov om spil (Styrket indsats mod matchfixing, forbedrede sanktionsmuligheder, hjemmel til øget databehandling, ændrede gebyrer for spilleautomater og diverse justeringer af spilområdet), jf. SAU alm. del – bilag 36?  Svar  

Spm. 213

Vil ministeren redegøre for forskellene i reglerne for momsfritagelse for salg og opførelse af henholdsvis 1) nye ejerboliger og 2) nye udlejningsejendomme? Herunder vurdere, hvorvidt nye udlejningsejendomme har en skattemæssig fordel i forhold til nye ejerboliger?  Svar  

Spm. 214

Vil ministeren redegøre for, hvorvidt en eventuel sidestilling af momsreglerne mellem ejerboliger og udlejningsejendomme er i overensstemmelse med EU’s momsdirektiv?  Svar  

Spm. 218

Vil ministeren forholde sig til, om man vil etablere et formelt samarbejde imellem relevante myndigheder og brancher, der er berørt af illegal handel, for at bekæmpe denne bedst muligt? Et sådant samarbejde kunne bestå af Toldstyrelsen, Rigspolitiet, Sikkerhedsstyrelsen, Skattestyrelsen og relevante aktører fra tobaksbranchen, der kan bidrage med branchens kortlægninger af den illegale handel.  Svar  

Spm. 219

Vil ministeren – assisteret af relevante myndigheder – udlevere en vurdering af omfanget af det illegale marked med tobaks- og nikotinprodukter samt redegøre for andelen af digital illegal handel samt fysisk illegal handel?  Svar  

Spm. 220

Vil ministeren redegøre for omkostningerne ved at udsende en informations- eller opkrævningsskrivelse fra hhv. Udbetaling Danmark og Skattestyrelsen? Prisen bedes oplyst for hhv. udsendelse digitalt og med fysisk brev.  Svar  

Spm. 221

Hvor mange opkrævningsskrivelser hhv. Udbetaling Danmark og Skattestyrelsen udsender hvert år, der vedrører beløb på eller under 200 kr.?  Svar  

Spm. 222

Er ministeren bekendt med, at Skattestyrelsen fejlagtigt pålægger renter grundet for sen betaling af afgifter, selvom de er betalt til tiden?  Svar  

Spm. 223

Vil ministeren oplyse, i hvor mange tilfælde hhv. privatpersoner og erhvervsdrivende er blevet pålagt renter for en for sent betalt afgift i 2023, selvom afgiften er betalt til tiden?  Svar  

Spm. 232

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 15. januar 2024 fra Biogas Danmark vedrørende foretræde om at indføre en co2-afgiftsrefusion for biogas leveret via gasnettet, jf. SAU alm. del - bilag 108.  Svar  

Spm. 238

Vil ministeren redegøre for, hvad provenutabet vil være ved at afgiftsfritage CO2-neutral biogas? Ministerens bedes opgøre provenutabet for henholdsvis støttet og ustøttet biogas. Der henvises til SAU alm. del – bilag 108.  Svar  

Spm. 239

Vil ministeren i forlængelse af evalueringen af L 137 om ændring af skattekontrolloven, momsloven, opkrævningsloven og forskellige andre love (Sanktioner ved manglende indsendelse af oplysninger og tiltag til bekæmpelse af organiseret svig m.v. som led i udmøntning af aftale om styrket skattekontrol) (folketingsåret 2020-21), jf. SAU alm. del – bilag 106, foretage endnu en evaluering af loven om 2 år og orientere Skatteudvalget om resultaterne heraf?  Svar  

Spm. 240

Biogas Danmark mener, at CO2-afgift på biogas skader den grønne omstilling i industri og den tunge transport, hvor elektrificering ikke er mulig, jf. SAU alm. del – bilag 108. Vil ministeren eksemplificere, hvor elektrificering ikke er mulig i Danmark, og hvorfor det ikke er muligt?  Svar  

Spm. 254

Vil ministeren kommentere artiklen ”Absurd renteopkrævning på 21 øre: - Jeg var rystet”, ekstrabladet.dk, den 22. januar 2024, herunder oplyse, om ministeren vil være indstillet på at indføre en generel minimumsgrænse for opkrævninger, og i bekræftende fald hvad ville niveauet for denne grænse ifølge ministeren med fordel kunne sættes til?  Svar  

Spm. 255

Ministeren bedes redegøre for effekten på de offentlige finanser (umiddelbart, efter tilbageløb samt efter tilbageløb og adfærd) og arbejdsudbud af følgende reform af registreringsafgiften: Beløbsgrænsen for 150 pct. satsen hæves fra 218.100 kr. til 260.000 kr. samtidig med, at 85 pct.-satsen sænkes til hhv. 70, 60, 50, 40, 30 og 25 pct. Effekterne bedes angivet i 2030, 2035 og 2040 samt varig virkning. Desuden bedes effekterne angivet i både 2023-PL og 2024-PL.  Svar  

Spm. 256

Vil ministeren redegøre for, hvor mange renteopkrævninger Skatteforvaltningen har foretaget i det seneste tilgængelige år vedrørende følgende intervaller: Under 1 kr., fra 1-5 kr., 6-25 kr., 26-50. og 50-100 kr., og hvad det samlede indkrævede beløb har været i de intervaller?  Svar  

Spm. 257

Vil ministeren redegøre for, hvilke kriterier Gældsstyrelsen anvender i vurdering af, om en borger hhv. med og uden forsørgerpligt kan afdrage hhv. 50 og 60 pct. af sin indkomst, hvor borgeren således kan ende med en trækprocent på op til 99 pct.? Og hvilke muligheder har borgeren for at klage over lønindeholdelsesprocenten?  Svar  

Spm. 258

Vil ministeren redegøre for, hvor mange borgere der er blevet pålagt øget lønindeholdelse med de nye regler på området, der følger af Gældsaftalen ”Nedbringelse af danskernes gæld til det offentlige” af juni 2022? Hvor mange borgere er blevet varslet øget lønindeholdelse, hvor mange borgere har klaget samt hvor mange heraf har fået tilhold i indsigelserne? Desuden bedes ministeren redegøre for, hvor mange borgere med gæld til det offentlige, der har en lønindeholdelsesprocent i intervallerne på hhv. 40-49 pct. og 50-60 pct.? Besvarelsen bedes angivet i pct. af skyldnere og antal. Desuden bedes det angivet, hvor stor en andel der har forsørgerpligt.  Svar  

Spm. 259

Vil ministeren redegøre for, hvordan lønindeholdelsesprocenten fastsættes overfor en borger med gæld til det offentlige? Herunder bedes der redegjort for, hvor meget en borger med en indkomst på hhv. 15.000 kr., 20.000 kr., 25.000 kr., 30.000 kr., 35.000 kr., 40.000 kr., 45.000 kr., 50.000 kr. og derover om måneden har tilbage som indkomst til rådighed efter am-bidrag, skat og lønindeholdelse, efter de nye regler er trådt i kraft.  Svar  

Spm. 260

Hvilken effekt forventer ministeren, at en regulering af markedsføringsområdet med et såkaldt fløjt-til-fløjt forbud vil have på den danske kanaliseringsgrad, der er steget mærkbart siden indgåelse af aftale vedrørende delvis liberalisering af spillemarkedet i 2010?  Svar  

Spm. 261

Hvordan vil ministeren sikre, at en yderligere regulering af markedsføringsområdet ikke underminerer det legitime marked og konkurrenceevnen for licenserede spilsider i forhold til deres uregulerede konkurrenter?  Svar  

Spm. 262

Mener ministeren, at der er risiko for, at en regulering af markedsføringsområdet skaber en åbning for, at ulicenserede spilsider via alternative platforme kan udfylde reklamerummet og dermed øge eksponeringen for ureguleret spilvirksomhed?  Svar  

Spm. 263

I vores nabolande Sverige og Tyskland ser man med stigende bekymring på udviklingen i andelen af pengespilsaktiviteter, der foregår på det uregulerede marked. Hvordan vil ministeren undgå, at den samme tendens breder sig på det danske spilmarked?  Svar  

Spm. 264

Givet resultaterne i Spillemyndighedens undersøgelse ”Onlinespil i Danmark” offentliggjort 16. januar 2024 om motivationsfaktorer for at spille på spilsider uden tilladelse, anerkender ministeren så, at en regulering af bonusser vil øge tilstrømningen til spilsider uden dansk spillicens?  Svar  

Spm. 269

Vil ministeren redegøre for danskernes køb af cigaretter i Sverige, da ministeren i besvarelsen af SAU alm. del – spørgsmål 67 kun skelner mellem hhv. Tyskland (245 mio. cigaretter) og taxfree, Syd- og Østeuropa (455 mio. cigaretter)?  Svar  

Spm. 270

Vil ministeren redegøre nærmere for danskernes grænsehandel i Sverige ved at specificere tabel 4.1 i Skatteøkonomisk Redegørelse 2023, så det fremgår, om de pågældende varegrupper er handlet i Tyskland, Sverige, resten af EU eller uden for EU? Danskernes køb af nydelsesmidler bedes inkluderet i besvarelsen.  Svar  

Spm. 271

Vil ministeren oplyse, hvad provenuvirkning og øvrige konsekvenser vil være, hvis afgifterne på nydelsesmidler – dog med undtagelse af tobak – sænkes til EU’s minimumssatser?  Svar  

Spm. 274

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 26. januar 2024 fra House of Oliver Twist A/S vedrørende foretræde om afgiftsforhøjelser på tyggetobak, jf. SAU alm. del - bilag 123.  Svar  

Spm. 276

Vil ministeren oplyse, om det er muligt for en tysk statsborger, der har erhvervet fast ejendom i Danmark og er skattepligtig her i landet, at beholde retten til at køre i et tysk indregistreret køretøj, hvis dennes kone og børn fortsat bor i Tyskland og er skattepligtige dér?  Svar  

Spm. 277

Vil ministeren oplyse om mulighederne for, at udlændinge med bopæl i Danmark, der dagligt arbejder i udlandet og dermed er grænsegængere, kan beholde retten til at køre i et udenlandsk indregistreret køretøj i Danmark, herunder retten til privat kørsel i Danmark?  Svar  

Spm. 282

Vil ministeren som opfølgning på udvalgets modtagelse af deputation fra House of Oliver Twist A/S om afgiftsforhøjelser på tyggetobak den 31. januar 2024 redegøre for udviklingen i grænsehandlen med nikotinposer?  Svar  

Spm. 423

Vil ministeren oplyse, hvad provenuvirkning og øvrige konsekvenser vil være, hvis afgifterne på nydelsesmidler – dog med undtagelse af tobak – sænkes til EU’s minimumssatser, der er gældende for øl, vin og spiritus, som er EU-harmoniserede afgifter på nydelsesmidler?  Svar  

§ 20-spørgsmål

Spm. S 526

Om opkrævninger til borgere på helt ned til 9 øre m.m.