![]() |
Kære læser !
Hermed denne uges nyheder fra MomsMail.
Det ser desværre ud til, at konflikten i verden også har strejfet Skatteforlagets indsamling af nyheder. Som en del sikkert har bemærket, bliver danske offentlige hjemmesider i øjeblikket ramt af såkaldte DDOS-angreb, hvilket formentlig er årsagen til, at Folketinget har begrænset adgangen til Folketingets hjemmeside. Der er derfor ingen nyheder fra Folketinget i denne uge.
Jeg arbejder på en løsning.
I samme omgang har jeg derfor også valgt at inaktivere siden med historiske bilag fra Folketinget. Denne bliver nemlig i øjeblikket også angrebet i ny og næ og jeg arbejder også her på, at forbedre beskyttelsen yderligere.
God læselyst
Venlig hilsen
Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586
Artikler og interessante links
Rentetillæg ved efterangivelse af moms
Nye toldsystemer for eksport- og forsendelsesangivelser
Rentetillæg på moms- og afgiftskorrektioner kan muligvis opkræves pr. 1. juli 2023
Endelig udmelding: Fra den 1. juli 2023 kommer der renter på moms- og afgiftskorrektioner
Renter på moms- og afgiftsområdet - ventetiden er forbi
Afgørelser
Ekstraordinær genoptagelse - Chokolade- og sukkervareafgift - Erhvervsskole
Chokolade, råstof og dækningsafgift - Efteropkrævning - Kakaoglasur, remonce og mazarin
Emballageafgift - Engangsservice
Hjemmel til ændring af registreringsforholdene i interessentskab med tilbagevirkende kraft
Kendelser
Afvist ankesag - genanlæggelse ikke tilladt - rpl § 372, stk. 3
Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen
Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
3 domme
Nyt fra EU
Lovstof
Nyt fra Høringsportalen
BeierholmRentetillæg ved efterangivelse af moms Folketinget har vedtaget, at der skal betales renter ved angivelse af moms, der skulle være angivet på et tidligere tidspunkt |
DeloitteNye toldsystemer for eksport- og forsendelsesangivelser e-Export og NCTS (forsendelsessystemet) er officielt fortid fra 1. september 2023. Da det samtidig tager tid at blive klar til brugen af de nye toldsystemer, DMS Eksport og DMS Forsendelse, er det på tide at sætte sig ind i de nye toldsystemer, hvis du ikke allerede har gjort det. |
KPMG Acor TaxRentetillæg på moms- og afgiftskorrektioner kan muligvis opkræves pr. 1. juli 2023 Den nye udmelding kan betyde, at du skal foretage korrektioner inden den 1. juli for at undgå et rentetillæg. |
KPMG Acor TaxEndelig udmelding: Fra den 1. juli 2023 kommer der renter på moms- og afgiftskorrektioner Har du fået foretaget dine korrektioner? Få styr på momsen inden den 27. juni 2023 |
PwCRenter på moms- og afgiftsområdet - ventetiden er forbi Nyt regelsæt vedrørende renter på moms- og afgiftsområdet træder med al sandsynlighed i kraft 1. juli 2023. |
Klageren drev en erhvervsskole, hvor der i forbindelse med driften heraf blev fremstillet varer, der var afgiftspligtige i medfør af chokoladeafgiftsloven.
Landsskatteretten fandt, at der var tale om erhvervsmæssig fremstilling, idet klageren havde solgt de afgiftspligtige varer, og da varerne ved salget havde tilført klageren yderligere økonomiske midler. Det forhold, at der var tale om en erhvervsskole, kunne ikke føre til et andet resultat. Klageren var således pligtig til at lade sig registrere som oplagshaver og svare chokolade- og sukkervareafgift ved udleveringen af afgiftspligtige varer. Dog skulle klageren ikke svare chokolade- og sukkervareafgift af de afgiftspligtige varer, som klageren havde fremstillet i forbindelse med driften af uddannelsesinstitutionen, hvor varerne efterfølgende var blevet kasseret, idet disse ikke blev fremstillet med henblik på salg.
Landsskatteretten fandt herudover, at der var grundlag for at foretage en ekstraordinær genoptagelse af klagerens afgiftstilsvar, idet klageren ikke havde ladet sig registrere efter chokoladeafgiftsloven, og idet klageren havde indkøbt chokolade- og sukkervareafgiftspligtige varer i ikke-afgiftsberigtiget stand.
Sagen drejede sig om opgørelse af afgift i henhold til chokoladeafgiftsloven af kakaoglasur, remonce og mazarin. Landsskatteretten bemærkede, at kakaoglasuren indeholdt ca. 4 % kakao, at det måtte lægges til grund, at glasuren smagte tydeligt af kakao, og at kakaoglasurens udseende og fremtoning på grund af den brune farve tydeligt signalerede indhold af kakao. Landsskatteretten fandt herefter, at kakaoglasuren skulle anses som en kakaovare, der var omfattet af chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1, da indholdet af kakao var karaktergivende for produktet. For så vidt angik den kakaoglasur, som selskabet havde solgt separat under varenr. x1 og x2, fandt retten, at der var tale om varer med en nettovægt på 8,75 kg. Idet disse varer herudover havde et indhold af kakao på mindre end 5 %, og idet kakaoindholdet var tydeligt deklareret, fandt retten, at disse varer var fritaget for chokolade- og sukkervareafgift, jf. chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 2, nr. 6. Landsskatteretten bemærkede videre, at minispandauerne/minicakes alle indeholdt et identificerbart remoncefyld, der bestod af 0,433 % mandelmel. Remoncefyldet var derved delvist fremstillet af mandler. Landsskatteretten fandt derfor, at der ved import af de omhandlede varer til Danmark skulle svares dækningsafgift af hele vægten af remoncefyldet, jf. chokoladeafgiftslovens § 22, jf. § 1, stk. 1, nr. 3. Endelig bemærkede Landsskatteretten, at Mazarin indeholdt et samlet, visuelt, identificerbart mazarinfyld, der bl.a. bestod af mandler. Mazarinfyldet var derved delvist fremstillet af mandler. Mazarinfyldet var således en afgiftspligtig bestanddel, hvorfor der skulle svares dækningsafgift af vægten heraf ved import af produktet, jf. chokoladeafgiftslovens § 22, jf. § 1, stk. 1, nr. 3. Skattestyrelsens afgørelse blev således ændret delvist.
Sagen angik, om forskellige produkter var omfattet af pligten til at betale emballageafgift. Landsskatteretten anførte, at det afgørende var, om de omhandlede produkter kunne karakteriseres som service, der blev benyttet i forbindelse med indtagelse af et måltid, og som efter brug sædvanligvis ville blive bortkastet. Landsskatteretten anførte herved, at det forhold, at produkterne kunne tjene flere formål, ikke kunne føre til et andet resultat, jf. byretsdom af 6. december 2021, offentliggjort som SKM2021.712.BR. Landsskatteretten foretog herefter en konkret vurdering af de enkelte produkter, som førte til, at Landsskatteretten ændrede den påklagede afgørelse for et af produkterne.
Sagen angik, hvorvidt en interessents anmodning om ændring af tidspunktet for registrering af hans udtræden af et interessentskab den 3. marts 2018 kunne ændres til den 31. december 2013. Landsskatteretten fandt, at interessentens anmodning om ændring af registreringsforholdet tilbage i tid ikke kunne imødekommes, da pligten til at anmelde ændringer i registreringsforholdet påhvilede interessenten. Landsskatteretten bemærkede, at der ikke sås at være hjemmel til, at en ændring i registreringsforholdet kunne ske med tilbagevirkende kraft. Landsskatteretten stadfæstede derfor Skattestyrelsens afgørelse.
En ankesag var i første omgang afvist, idet appellanten ikke indleverede ekstrakt. Appellanten indleverede efterfølgende en ny ankestævning, og spørgsmålet var, om Østre Landsret skulle meddele tilladelse til, at ankesagen skulle tages under behandling på ny efter retsplejelovens § 372, stk. 3.
Landsretten fandt efter en samlet, konkret vurdering og særligt henset til, at appellanten med vilje havde undladt at indsende ekstrakt, at der forelå sådanne særlige omstændigheder, at en sådan tilladelse ikke skulle meddeles.
Journalnr: 19/0053175
Genopkrævning af moms
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har genopkrævet tilbagebetalt moms i henhold til SKATs tidligere afgørelse, hvor SKAT havde forhøjet registreringsafgiften og nedsat momstilsvaret for 83 køretøjer, og efterfølgende under klagesagsbehandlingen frafaldt kravet om betaling af yderligere registreringsafgift. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 27-04-2023
Journalnr: 20/0045153
Indsætninger på bankkonto
Klagen vedrører forhøjelse af momstilsvarene baseret på indsætninger på bankkonto. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 27-04-2023
Journalnr: 22/0081609
Momsfradrag - rette omkostningsbærer
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har nægtet virksomheden fradrag for købsmoms idet virksomheden ikke er anset for rette omkostningsbærer. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 27-04-2023
Journalnr: 18/0003360
Momsfrie EU-leverancer
Klagen skyldes, at SKAT har forhøjet virksomhedens momstilsvar, idet SKAT ikke har anset virksomhedens salg af køretøjer for omfattet af reglerne om momsfritagelse, jf. momslovens § 34, stk. 1, nr. 1. Landsskatteretten nedsætter den skyldige moms til 20% af den samlede omsætning.
Afsagt: 28-04-2023
Journalnr: 19/0049105
Momsfrie EU-leverancer
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet virksomhedens momstilsvar idet Skattestyrelsen ikke har anset virksomhedens salg af biler for omfattet af reglerne om momsfritagelse, jf. momslovens § 34, stk. 1, nr. 1. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 28-04-2023
Journalnr: 20/0089663
Selvstændig økonomisk virksomhed
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har anset virksomheden for ikke at drive selvstændig økonomisk virksomhed, jf. momslovens § 3, stk. 1, idet indtægter fra selskab er anset for lønindkomst for virksomhedens indehaver. Skattestyrelsen har således nedsat virksomhedens købsmoms til 0 kr. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 28-04-2023
Journalnr: 21/0006810
Skønsmæssig forhøjelse af momstilsvar
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af momstilsvaret baseret på indsætninger på bankkonto. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 27-04-2023
Journalnr: 23/0008558
Skønsmæssig forhøjelse af momstilsvar
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af momstilsvaret baseret på indsætninger på bankkonto. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 27-04-2023
Journalnr: 21/0019937
Godtgørelse af tinglysningsafgift
Klagen vedrører Skattestyrelsens afslag på godtgørelse af tinglysningsafgift. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 27-04-2023
Journalnr: 21/0019951
Godtgørelse af tinglysningsafgift
Klagen vedrører Skattestyrelsens afslag på godtgørelse af tinglysningsafgift. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 27-04-2023
Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.
Den 25-05-2023 indstilling i C-249/22 GIS
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem - direktiv 2006/112/EF - artikel 2, stk. 1, litra c) - levering af tjenesteydelser mod vederlag - begreb - offentlig radio- og fjernsynsvirksomhed, der finansieres ved hjælp af en obligatorisk afgift, som pålægges personer, der ejer radio- og TV-modtagere, og som befinder sig i områder, hvor der udsendes jordbaserede radio- og TV-programmer - artikel 378, stk. 1, og bilag X, del A, nr. 2) - akten vedrørende vilkårene for Østrigs tiltrædelse - artikel 151, stk. 1, og bilag XV, del IX, nr. 2), litra h) - undtagelse - anvendelsesområde
Den 25-05-2023 dom i C-114/22 Dyrektor Izby Administracji Skarbowej w Warszawie (TVA – Acquisition fictive)
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - ret til fradrag af moms - nægtelse - nægtelse begrundet i, at transaktionen er ugyldig i henhold til national civilret
Den 25-05-2023 dom i C-368/22 Danish Fluid System Technologies
Toldunion
Præjudiciel forelæggelse - forordning (EØF) nr. 2658/87 - toldunion - fælles toldtarif - tarifering - kombineret nomenklatur - pos. 7307 - rørfittings - underposition 7307 22 10 - muffer
Den 08-06-2023 indstilling i C-96/22 Companhia de Distribuição Integral Logista Portugal
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - punktafgifter - direktiv 2008/118/EF - artikel 7 og 9 - rækkevidde - national lovgivning, der pålægger de mængder cigaretter, der overstiger den kvantitative grænse, den afgiftssats, der er gældende på et senere tidspunkt end det tidspunkt, hvor cigaretterne overgik til forbrug
Den 08-06-2023 dom i C-322/22 Dyrektor Izby Administracji Skarbowej we Wroclawiu
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - princippet om loyalt samarbejde - effektivitetsprincippet - skat, som en medlemsstat har opkrævet i strid med EU-retten - tilsidesættelse, der er fastslået som følge af en dom afsagt af Domstolen - ret til betaling af renter af overskydende skat - national lovgivning, der begrænser retten til betaling af renter til perioden indtil den 30. dag efter offentliggørelsen af Domstolens dom i Den Europæiske Unions Tidende
Den 08-06-2023 dom i C-640/21 Zes Zollner Electronic
Toldunion
Præjudiciel forelæggelse - toldunion - forordning (EU) nr. 952/2013 - EU-toldkodeksen - overskydende varemængde opdaget efter frigivelsen af varerne - artikel 173 - ændring af en toldangivelse - andre varer end dem, der oprindeligt var omfattet af den angivelse, der skal ændres - artikel 174 - ugyldiggørelse af en toldangivelse - artikel 42 - sanktioner pålagt af de kompetente toldmyndigheder - delegeret forordning (EU) 2015/2446
Tidligere dokument: C-640/21 Zes Zollner Electronic - IndstillingDen 15-06-2023 dom i C-292/22 Nova Targovska Kompania 2004
Toldunion
Præjudiciel forelæggelse - toldunion - fælles toldtarif - tarifering af varer - kombineret nomenklatur - pos. 1511 og 1517 - raffineret, bleget og deodoriseret palmeolie - ingen fastsat metode til analyse af et produkts konsistens
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - frie varebevægelser - fiskale bestemmelser - artikel 110 TEUF - punktafgifter - eksport af et køretøj, der er indregistreret i en medlemsstat, til et land i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) - afslag på at godtgøre den punktafgift, der er erlagt for dette køretøj, op til et beløb, som er proportionalt med varigheden af køretøjets anvendelse på indregistreringsmedlemsstatens område - princippet om én enkelt punktafgiftsopkrævning og proportionalitetsprincippet
Domstolens dom:
C-365/22 État belge (TVA – Véhicules vendus pour pièces)Den primære EU-ret, navnlig artikel 110, stk. 1, TEUF, og princippet om én enkelt punktafgiftsopkrævning samt proportionalitetsprincippet skal fortolkes således, at disse bestemmelser og principper ikke er til hinder for en national lovgivning, som ikke foreskriver, at punktafgift, der er betalt for en personbil i denne medlemsstat, skal godtgøres op til et beløb, der er proportionalt med varigheden af køretøjets anvendelse på medlemsstatens område, når nævnte køretøj, der er indregistreret i den pågældende medlemsstat, eksporteres.
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - fortjenstmargenordningen - artikel 311 - begrebet »brugte genstande« - udrangerede køretøjer solgt som reservedele
Domstolens dom:
C-418/22 CezamArtikel 311, stk. 1, nr. 1), i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem
skal fortolkes således, at
definitivt udrangerede motorkøretøjer, som en virksomhed har erhvervet fra en af de personer, der er nævnt i dette direktivs artikel 314, og som er bestemt til at sælges »som reservedele«, uden at delene er udtaget, udgør »brugte genstande« som omhandlet i det nævnte direktivs artikel 311, stk. 1, nr. 1), når de for det første fortsat har bestanddele, som bevarer den funktionalitet, som de havde i ny tilstand, og at de derved kan genanvendes som sådan eller efter reparation, og det for det andet godtgøres, at disse køretøjer er forblevet i den økonomiske cyklus, som de tilhørte, som følge af en sådan genanvendelse af reservedelene.
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - direktiv 2006/112/EF - merværdiafgift (moms) - pligt til angivelse og til betaling af momsen - artikel 273 - sanktioner fastsat for det tilfælde, at den afgiftspligtige person ikke opfylder sine forpligtelser - proportionalitetsprincippet og princippet om momsens neutralitet - ret til fradrag af moms - sanktionernes forenelighed med EU-retten
Domstolens dom:
Artikel 273 i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem samt proportionalitetsprincippet og princippet om afgiftsneutralitet
skal fortolkes således, at
de ikke er til hinder for en national lovgivning, hvorefter den manglende opfyldelse af pligten til at angive og betale merværdiafgiften (moms) til statskassen sanktioneres med en fast bøde på 20% af det momsbeløb, der var skyldigt før godskrivning af den fradragsberettigede moms, med forbehold af den efterprøvelse, som det påhviler den forelæggende ret at foretage med hensyn til spørgsmålet om, hvorvidt den i hovedsagen pålagte bøde er forholdsmæssig.
Bekendtgørelse om ikrafttræden af dele af lov om ændring af momsloven, kildeskatteloven, skatteindberetningsloven og lov om afgifter af spil og Bekendtgørelse om ændring af momsbekendtgørelsen
Oprettelsesdato: 17-05-2023
Høringsfrist: 16-06-2023
Bilag 16 |
Bilag 17 |
Spm. 1 |
Spm. 2 |
Spm. 3 |
Spm. 4 | MFU spm. om regeringens forventninger til antallet af nulemissionslastbiler |
Spm. 5 |
Spm. 6 |
Spm. 7 |
Spm. 8 | MFU spm. om, hvornår CO2-emissionklassen forventes at blive tilgængelig i Motorregisteret |
Spm. 9 |
Spm. 10 | MFU spm. om, hvordan den CO2-differentierede kilometerafgift koordineres |
Spm. 11 |
Spm. 12 |
Spm. 13 |
Spm. 14 | MFU spm. om, hvordan lastbilerne indplaceres i de forskellige emissionsklasser |
Spm. 15 |
Spm. 16 | MFU spm. om at bevare den nuværende periodebaserede vejbenyttelsesafgift |
Spm. 17 |
Spm. 18 |
Spm. 19 |
Spm. 20 |
Spm. 21 |
Spm. 22 |
Spm. 23 |
Spm. 26 |
Spm. 27 |
Spm. 28 |
Spm. 29 |
Spm. 30 |
Spm. 31 |
Spm. 32 |
Spm. 33 |
Spm. 34 |
Spm. 35 |
Spm. 36 |
Spm. 37 |
Spm. 38 |
Spm. 39 |
Spm. 40 |
Spm. 41 |
Spm. 42 | MFU spm., om ministeren vurderer, at det er muligt efter EU-reglerne at afgiftsfritage el-lastbiler |
Spm. 43 |
Spm. 44 |
Spm. 45 |
Spm. 46 |
Spm. 47 | MFU spm., om lovforslagets CO2 effekter, og forudsætninger herfor |
Spm. 48 |
Spm. 49 |
Spm. 50 | Spm. om, hvilke vejstrækninger på erhvervshavne, der indgår i lovforslaget om vejafgift |
Spm. 51 |
Spm. 52 |
Spm. 53 |
Spm. 54 | Spm., om reglerne for at køre med farligt gods (ADR) på en elektrisk lastbil |
Spm. 55 |
Spm. 56 |
Spm. 57 |
Spm. 58 | Spm. om, hvor mange lastbiler der er indregistreret i hver CO2-emissionsklasse |
Spm. 59 |
Spm. 60 |
Spm. 61 | Spm. om, hvilken emissionsklasse hører en gaslastbil på CNG/LNG til |
Spm. 62 |
Spm. 63 |
Spm. 64 |
Spm. 65 |
Spm. 66 |
Spm. 67 |
Spm. 68 |
Spm. 69 | Spm. om, hvorfor disse forhold ikke længere er tungtvejende hensyn |
Spm. 70 |
Spm. 71 |
Spm. 72 |
Spm. 73 |
Spm. 74 |
Spm. 75 |
Spm. 76 |
Spm. 77 | Spm., om at kommentere henvendelsen af 4/5-23 fra DTL-Danske Vognmænd |
Spm. 78 |
Spm. 79 |
Spm. 80 |
Spm. 81 |
Spm. 82 |
Spm. 83 |
Spm. 84 |
Spm. 85 | L 74 - svar på spm. 85 om kommentar til henvendelsen af 11/5-23 fra JP Group a/s |
Spm. 86 |
Bilag 8 |
Bilag 144 |
Spm. 200 |
Spm. 216 |
Spm. 217 |
Spm. 218 |
Spm. 219 |
Spm. 244 |