![]() |
Kære læser !
Hermed den sidste uges nyheder fra MomsMail.
God læselyst.
Venlig hilsen
Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586
Artikler og interessante links
Momsfradrag ved køb af ydelser fra freelancere
Udkast til styresignal
Ændring af praksis vedrørende Skatteforvaltningens behandling af negative angivelser vedrørende moms på revisor- og advokatomkostninger, herunder salæret til kurator, der modtages efter konkursboets afslutning - udkast til styresignal
Bindende svar
Ikke momsfradragsret for moms pålagt erhvervelse af lægekliniks ydernummer.
Ikke momsfradragsret for moms pålagt erhvervelse af aktiver fra lægeklinik
Chokoladeafgift - smørepålæg med chokolade - sukkervare
Afgift af motorbrændstof til asfaltmaskiner
Afgørelser
Registreringsafgift - Leaset køretøj - For sen indlevering af nummerplader - Fuld afgift
Afslag på tilbagebetaling af eksportgodtgørelsesgebyr
Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen
Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
1 dom
Nyt fra EU
Lovstof
Nyt fra Lovtidende
Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del
BDOMomsfradrag ved køb af ydelser fra freelancere Især større virksomheder køber ofte konsulentydelser fra enkeltmandsvirksomheder. Den omstændighed, at konsulenten er momsregistreret og fakturerer med moms, er imidlertid ingen garanti for, at købsmomsen kan fratrækkes. |
Skattestyrelsen ændrede ved SKM2023.95.SKTST sin praksis angående behandling af negative angivelser vedrørende moms af revisor- og advokatomkostninger, herunder salæret til kurator, der modtages, efter konkursboet er afsluttet.
Skattestyrelsen er blevet gjort opmærksom på uhensigtsmæssigheder ved det oprindelige styresignal. I forlængelse heraf er Skattestyrelsen blevet bekendt med, at der har dannet sig en praksis ved nogle skifteretter, hvorefter kurator i de omhandlede konkursboer bemyndiges til at varetage opgaven med at søge om momsrefusion hos Skatteforvaltningen efter boets afslutning/opløsning. Denne praksis indarbejdes nu i Skattestyrelsens praksis ved nærværende styresignal.
Spørger er en virksomhed, som påtænker at erhverve et ydernummer med tilhørende kapacitet fra en eksisterende lægeklinik. Spørger ejes 100 pct. af en læge, som er ansat i et selskab, som erhverver de resterende aktiver i lægeklinikken. Spørger har indgået en samarbejdsaftale med selskabet, hvorefter selskabet påtager sig som underleverandør til Spørger at levere lægekonsultationsydelser til de patienter, som er omfattet af ydernummeret. Spørger betaler i henhold til samarbejdsaftalen selskabet for disse ydelser.
Skatterådet kan ikke bekræfte, at Spørger kan fradrage momsen af købesummen for ydernummeret med tilhørende kapacitet, idet momsen pålægges købesummen i strid med momsloven. Skatterådet har herved henset til, at overdragelsen af ydernummeret med tilhørende kapacitet må anses for en samlet formuemasse, som overdrages som led i en virksomhedsoverdragelse omfattet af momslovens § 4, stk. 5.
Spørger er en virksomhed, som påtænker at overtage driften af en lægeklinik. Spørger erhverver som led heri alle lægeklinikkens aktiver med undtagelse af ydernummeret med tilhørende kapacitet. Disse erhverves i stedet af et selskab eller en virksomhed, som ejes 100 pct. af en læge ansat hos Spørger. Spørger indgår herefter en samarbejdsaftale med selskabet, hvorefter Spørger vederlægges for de lægekonsultationer, som Spørger leverer til patienterne. Sælgeren af aktiverne pålægger efter det oplyste købesummen moms.
Skatterådet kan ikke bekræfte, at Spørger kan fradrage momsen af købesummen for aktiverne, idet momsen pålægges købesummen i strid med momsloven. Skatterådet har herved henset til, at overdragelsen af aktiverne må anses for en samlet formuemasse, som overdrages som led i en virksomhedsoverdragelse omfattet af momslovens § 4, stk. 5.
Skatterådet bekræfter derimod, at ydelserne leveret af Spørger til selskabet, som er indehaver ydernummeret med tilhørende kapacitet, er momsfritagne lægekonsultationer. Dette vil ligeledes være tilfældet, såfremt selskabet i stedet er et interessentskab.
Skatterådet kunne ikke bekræfte, at tre smørepålæg ikke var afgiftspligtige i deres helhed efter chokoladeafgiftslovens bestemmelser. Et produkt, indeholdt bl.a. ca. 60 % sukkerarter, og ca. 3 % kakaosmør. Skatterådet fandt, at sukker var karaktergivende for produktet, henset til det høje indhold af sukker, samt at produktet havde et udseende og en fremtoning, der tydeligt signalerede, at der er tale om en sukkerholdig vare. Produktet var omfattet af chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4, "sukkervarer af enhver art", samt omfattet af chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 9, omhandlende efterligninger af eller erstatningsvarer.To produkter, med indhold af ca. 60 % sukker og ca. 10 % kakao, samt med indhold af ca. 50 % sukker og ca. 20 % kakao, ansås begge for at være omfattet af chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1, som chokoladevarer af enhver art. Det bindende svar er offentliggjort i en redigeret form af hensyn til tavshedspligten.
Skatterådet kunne ikke bekræfte, at spørger kunne opnå afgiftsgodtgørelse for motorbrændstof til drift af maskiner til etablering og renovering af veje og vejbelægninger mv. efter mineralolieafgiftslovens § 11, stk. 1, nr. 1.
Spørgsmål om opgørelsesmetoder til afgiftsgodtgørelse jf. mineralolieafgiftslovens § 11, stk. 16 bortfaldt herefter.
Sagen angik, om det var med rette, at Motorstyrelsen havde opkrævet et selskab fuld registreringsafgift for et køretøj, da køretøjets nummerplader ikke blev afleveret i forbindelse med, at den om køretøjet indgåede leasingkontrakt udløb. Landsskatteretten fandt på baggrund af sagens oplysninger, at selskabet ikke havde godtgjort, at det var på grund af leasingtagers forhold, at selskabet ikke kunne skaffe sig fysisk rådighed over nummerpladerne. Landsskatteretten henså herved til, at selskabet ikke tog skridt til at skaffe sig fysisk rådighed over nummerpladerne i umiddelbar forbindelse med leasingkontraktens udløb. Køretøjet skulle derfor fuldt ud afgiftsberigtiges. Det havde i den forbindelse ikke betydning, om køretøjet konkret blev ført på færdselslovens område i perioden efter den rettidige indlevering af nummerpladerne og afmelding fra Køretøjsregisteret, men inden den faktiske aflevering af nummerpladerne og afmelding af køretøjet, idet køretøjet allerede havde været taget i brug på færdselslovens område. Motorstyrelsen kunne i henhold til skatteforvaltningslovens § 31, stk. 1, træffe den påklagede afgørelse om afgiftsberigtigelse af køretøjet, selvom Motorstyrelsen tidligere havde truffet en anden afgørelse herom.
Sagen angik, om det var med rette, at Motorstyrelsen ikke havde imødekommet et selskabs anmodning om tilbagebetaling af eksportgodtgørelsesgebyr. Selskabet havde indgivet en anmodning om eks-portgodtgørelse vedrørende et køretøj og indbetalt gebyr i overensstemmelse med § 1 i bekendtgørelse nr. 897 af 16. juni 2020 om opkrævning af gebyr i forbindelse med anmodning om eksportgodtgørelse for brugte motorkøretøjer. Motorstyrelsen anmodede selskabet om at fremsende dokumentation for ejerskab og udførsel af køretøjet. Selskabet oplyste samme dag Motorstyrelsen, at anmodningen skulle annulleres, fordi køretøjet var solgt i Danmark, og anmodede om at få det indbetalte gebyr tilbage. Motorstyrelsen imødekom ikke anmodningen om at tilbagebetale gebyret, idet Motorstyrelsen ikke anså der for at foreligge særlige omstændigheder efter bekendtgørelsens § 2, stk. 2. Landsskatteretten fandt, at det ikke i sig selv kunne udgøre en særlig omstændighed efter bekendtgørelsens § 2, stk. 2, at selskabet tilbagekaldte sin anmodning samme dag, som Motorstyrelsen bad selskabet om at fremsende dokumentation for ejerskab og udførsel af køretøjet. Retten fandt, at det forhold heller ikke i kombination med, at Motorstyrelsen på det tidspunkt endnu ikke havde indledt sagsbehandling i forhold til værdifastsættelse af køretøjet, i den konkret foreliggende situation kunne udgøre en særlig omstændighed, der talte for tilbagebetaling af gebyret efter bekendtgørelsens § 2, stk. 2. Retten lagde i den sammenhæng bl.a. vægt på, at gebyret angik hele eksportgodtgørelsesordningen som sådan og ikke kun værdifastsættelse af køretøjet, ligesom der var forløbet ca. to måneder fra selskabets anmodning om eksportgodtgørelse til tilbagekaldelsen af denne, og tilbagekaldelsen først skete som reaktion på Motorstyrelsens indkaldelse af dokumentation for ejerskab og udførsel. Retten stadfæstede herefter Motorstyrelsens afgørelse om ikke at imødekomme anmodningen om tilbagebetaling af eksportgodtgørelsesgebyret.
Overgangsreglerne for DMS Forsendelse bortfalder, og overgangsreglerne for DMS Eksport forlænges sandsynligvis
I perioden, indtil alle EU-lande har implementeret EUTK-lovgivningen i deres eksport- og forsendelsessystemer (transitionsperioden), har der været nogle midlertidige regler. For DMS Forsendelse udløber transitionsperioden 21. januar 2025, hvor overgangsreglerne også bortfalder. Vi afventer stadig datoen for, hvornår overgangsreglerne for DMS Eksport bortfalder.
16-01-2025
Antidumpingtold
Der indføres en midlertidig antidumpingtold på importen af flerlagstrægulve.
16-01-2025
Antidumpingtold og udligningstold
Der indføres en endelig antidumpingtold og en endelig udligningstold på importen af visse dæk, nye eller regummierede, af gummi, af den art, der anvendes til busser og lastbiler, med belastningsevne over 121.
17-01-2025
Testmiljøet for DMS Import åbner ikke som forventet i januar
Testmiljøet for DMS Import skulle i januar 2025 åbne for alle virksomheder, men Toldstyrelsen vurderer, at testmiljøet endnu ikke har den rette kvalitet. Derfor udskydes åbningen.
17-01-2025
Export followed by Transit aktiveres 21. januar
Proceduren Export followed by Transit (eksport efterfulgt af forsendelse) aktiveres i DMS 21. januar. Du kan teste proceduren i testmiljøet.
17-01-2025
Journalnr: 22/0043507
Genoptagelse af momsansættelsen
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har imødekommet virksomhedens anmodning om ekstraordinær genoptagelse af momsansættelsen for 1. halvår 2015, jf. skatteforvaltningslovens § 32, stk. 1, nr. 1, og SKM2020.238.SKTST. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 12-12-2024
Journalnr: 23/0015081
Lønsumsafgiftspligt
Klagen skyldes, at at Skattestyrelsen har anset klager for lønsumsafgiftspligtig af levering af ydelser inden for anden egentlig sundhedspleje og har opkrævet af den tilhørende afgift. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen delvist.
Afsagt: 27-11-2024
Journalnr: 20/0046619
Momsfradrag - opførelse af fast ejendom til momsfri udlejning
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet selskabets momstilsvar, idet Skattestyrelsen har reguleret selskabets fradrag for den indgående moms af udgifter til opførelse af lejligheder, der i ibrugtagningsåret anvendes til momsfritaget udlejning, jf. momslovens § 44, stk. 2, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 8. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen, men med en tilbagefordeling af momstilsvarene til tidligere afgiftsperioder end ved Skattestyrelsens afgørelse.
Afsagt: 26-11-2024
Journalnr: 22/0028291
Momsfradrag - underleverandør
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet selskabets momstilsvar. Forhøjelsen skyldes nægtelse af fradrag for købsmoms af selskabets udgifter til en underleverandør. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 27-11-2024
Journalnr: 22/0063224
Skønsmæssig forhøjelse af momstilsvar
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af momstilsvaret. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 26-11-2024
Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.
Den 23-01-2025 indstilling i C-782/23 Tauritus
Toldunion
Præjudiciel forelæggelse - toldunion - forordning (EU) nr. 952/2013 - EU-toldkodeksen - den fælles toldtarif - toldværdi - transaktionsværdi - fastsættelse - varer, som importeres i henhold til en kontrakt, hvori den foreløbige købspris er angivet - manglende kendskab til den endelige pris på tidspunktet for toldangivelsens antagelse
Den 13-02-2025 indstilling i C-615/23 Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (Services de transport public)
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem - direktiv 2006/112/EF - tjenesteydelser mod vederlag - afgiftsgrundlag - udbetalinger af kompensation til dækning af tab - tilskud, der er direkte forbundet med prisen - tilskudsstøttet tjenesteydelse leveret af tredjemand i almenhedens interesse - retsforhold og direkte forbindelse mellem tjenesteydelse og vederlag - vederlag fra tredjemand
Den 06-03-2025 indstilling i C-796/23 Ceská sít (Associés d’une « société »)
Fiskale bestemmelser
Er Rådets direktiv 2006/112/EF 1 af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, og navnlig direktivets artikel 9, stk. 1, og artikel 193 til hinder for, at pligten til at betale moms i henhold til særlige momsbestemmelser i national lovgivning, der finder anvendelse på »selskaber« (sammenslutninger af personer uden status som juridisk person), for hele selskabet påhviler en såkaldt »udpeget selskabsdeltager«, selv om en anden selskabsdeltager har ageret over for slutkunden i forbindelse med levering af tjenesteydelser [...]
Den 06-03-2025 indstilling i C-121/24 Vaniz
Fiskale bestemmelser
Om bestemmelserne i 44. betragtning til og artikel 205 i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, henset til gennemsigtighedsprincippet og princippet om hæftelsens forholdsmæssighed, tillader at der indledes en procedure med henblik på at fastslå, at en person hæfter solidarisk for skyldig moms, og at fastslå omfanget af den solidariske hæftelse, efter at hovedskyldneren er ophørt med at eksistere og indgå i retsforhold [...]
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - toldunion - forordning (EU) nr. 952/2013 - EU-toldkodeksen - delegeret forordning (EU) 2015/2446 - gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447 - frizoner - ændring af den toldmæssige status som ikke-EU-varer til status som EU-varer - regnskaber fra indehaveren af en bevilling til at udøve virksomhed i en frizone - berettiget forventning - retskraft
Domstolens dom:
1) Artikel 214, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen og artikel 178, stk. 1, litra b) og c), i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/2446 af 28. juli 2015 til supplering af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 med nærmere regler angående visse bestemmelser i EU-toldkodeksen
skal fortolkes således, at
disse bestemmelser ikke er til hinder for, at indehaveren af en bevilling til at udøve virksomhed i en frizone i sine regnskaber medtager oplysninger om den måde, hvorpå frizone-toldproceduren blev afsluttet, og oplysninger, som gør det muligt at identificere ethvert dokument, der ikke er en toldangivelse, og som vedrører afslutningen, uden i disse regnskaber at angive det masterreferencenummer, hvorved den toldangivelse, der svarer til henførslen af de pågældende varer under en efterfølgende toldprocedure, identificeres.
2) Artikel 214, stk. 1, og artikel 215, stk. 1, i forordning nr. 952/2013 samt artikel 178, stk. 1, litra b) og c), i delegeret forordning 2015/2446
skal fortolkes således, at disse bestemmelser
- ikke er til hinder for, at indehaveren af en bevilling til at udøve virksomhed i en frizone i sine regnskaber anfører afslutningen af den særlige frizone-toldordning med hensyn til visse varer, og at den pågældende i denne forbindelse nøjes med i regnskaberne at medtage oplysninger, som udelukkende vedrører et fragtbrev udfærdiget i overensstemmelse med konventionen om fragtaftaler ved international godsbefordring ad landevej, undertegnet i Genève den 19. maj 1956, som ændret ved protokollen af 5. juli 1978, der ledsagede disse varer i forbindelse med deres udførsel af den pågældende frizone, angiver varernes toldmæssige status og er bekræftet med et toldstempel og underskrevet af en toldansat, forudsat at toldmyndighederne har givet tilladelse til denne afslutningsmetode i henhold til nævnte artikel 178, stk. 3
- ikke kræver, at indehaveren af en bevilling til at udøve virksomhed i en frizone kontrollerer rigtigheden af denne angivelse.
3) Princippet om beskyttelse af den berettigede forventning
skal fortolkes således, at
indehaveren af en bevilling til at udøve virksomhed i en frizone kan støtte en sådan forventning om, at den pågældendes regnskaber er i overensstemmelse med artikel 178, stk. 1, litra b) og c), i delegeret forordning 2015/2446, på en fast praksis fra toldmyndighederne, hvoraf det præcist og ubetinget fremgår, at den omstændighed, at der i disse regnskaber blot medtages oplysninger vedrørende et fragtbrev udfærdiget i overensstemmelse med konventionen om fragtaftaler ved international godsbefordring ad landevej, undertegnet i Genève den 19. maj 1956, som ændret ved protokollen af 5. juli 1978, der ledsagede de pågældende varer i forbindelse med deres udførsel af en frizone, og som indeholder en håndskreven toldstatusangivelse, der er bekræftet med et toldstempel og underskrevet af en toldansat, er tilstrækkelig til at opfylde de forpligtelser, som følger af disse bestemmelser.
4) EU-retten er ikke til hinder for anvendelsen af en national bestemmelse om retskraft, som forpligter en retsinstans i en medlemsstat til at annullere en toldskyld, som indehaveren af en bevilling til at udøve virksomhed i en frizone skylder i henhold til artikel 79 i forordning nr. 952/2013, med den begrundelse, at den retsinstans i denne medlemsstat, der har kompetence til at efterprøve lovligheden af den administrative sanktion, som denne indehaver af en bevilling til at udøve virksomhed i en frizone er blevet pålagt for de samme toldtransaktioner og af de samme grunde som dem, der ligger til grund for toldskylden, i en retskraftig retsafgørelse har fastslået, at den nævnte indehaver ikke har tilsidesat de forpligtelser, som påhviler den pågældende i medfør af EU’s toldlovgivning.
Forklarende bemærkninger til Den Europæiske Unions kombinerede nomenklatur
Meddelelse om det forestående udløb af visse antidumpingforanstaltninger
Bindende oprindelsesoplysninger
A2 - 124th meeting of the Customs Code Committee - General Customs Legislation Section (CCC/GEN/124)
Bekendtgørelse af lov om afgift af tinglysning og registrering af ejer- og panterettigheder m.v. (tinglysningsafgiftsloven), LBK nr 27 af 13/01/2025. Udstedt af Skatteministeriet
Bekendtgørelse af lov om afgift af chokolade- og sukkervarer m.m. (chokoladeafgiftsloven), LBK nr 26 af 13/01/2025. Udstedt af Skatteministeriet
Bilag 4 |
Bilag 5 |
Bilag 6 |
Bilag 7 | Kopi af FIU alm. del - svar på spm. 49 om de økonomiske konsekvenser, herunder BNP-effekt, provenuvirkningen både før og efter tilbageløb og adfærd samt arbejdsudbudseffekten, af at ændre håndværkerfradragets beløbsgrænse mv., fra skatteministerenFIU alm. del - svar på spm. 49 (pdf-version) |
Bilag 8 | Kopi af FIU alm. del - svar på spm. 50 om de økonomiske konsekvenser, herunder BNP-effekt, provenuvirkning både før og efter tilbageløb og adfærd samt arbejdsudbudseffekten, af at ændre håndværkerfradragets fradragsværdi mv., fra skatteministerenFIU alm. del - svar på spm. 50 (pdf-version) |
Bilag 9 |
Bilag 10 | Kopi af FIU alm. del - svar på spm. 52 om de økonomiske konsekvenser, herunder BNP-effekt, provenuvirkning før og efter tilbageløb og adfærd samt arbejdsudbudseffekten, af at ændre servicefradragets beløbsgrænse mv., fra skatteministerenFIU alm. del - svar på spm. 52 (pdf-version) |
Bilag 11 | Kopi af FIU alm. del - svar på spm. 53 om de økonomiske konsekvenser, herunder BNP-effekt, provenuvirkning både før og efter tilbageløb og adfærd samt arbejdsudbudseffekten, af at ændre servicefradragets fradragsværdi mv., fra skatteministerenFIU alm. del - svar på spm. 53 (pdf-version) |
Bilag 12 |
Bilag 13 |
Spm. 2 | L 117 - svar på spm. 2 om at kommentere henvendelsen fra Foreningen Rejsearbejdere.dkSAU L 117 - svar på spm. 2 (pdf-version) |
Bilag 4 |
Bilag 5 |
Bilag 6 |
Bilag 7 |
Bilag 8 |
Bilag 9 |
Bilag 10 |
Bilag 11 |
Bilag 12 |
Bilag 13 |
Spm. 2 | L 117 - svar på spm. 2 om at kommentere henvendelsen fra Foreningen Rejsearbejdere.dk |
Bilag 109 |
Bilag 110 |
Bilag 111 |
Bilag 117 | Henvendelse af 16/1-25 fra Carina Leuenhagen Jensen, Esbjerg om Gældsstyrelsen |
Bilag 118 | Henvendelse af 16/1-25 fra Wøldike regnskab ApS om omkostningsgodtgørelse i klagesager |
Spm. 107 |
Spm. 108 |
Spm. 109 |
Spm. 110 |
Spm. 116 |
Spm. 120 |
Spm. 150 |
Spm. 152 | Vil ministeren oplyse, hvor mange husstande i Danmark, der ejer tre eller flere biler? Svar |
Spm. 153 | Vil ministeren oplyse det samlede salg af nye biler i 2024 fordelt på WLTP-energiklasser? Svar |
Spm. 154 |
Spm. 155 | Vil ministeren oplyse, hvor mange danskere, der ejer to eller flere fritidshuse? Svar |
Spm. 156 |
Spm. 157 |
Spm. 158 |
Spm. 159 |
Spm. 160 |
Spm. 161 |
Spm. 162 |
Spm. 173 |