MomsMail 2025, uge 06

Kære læser !

Hermed den sidste uges nyheder fra MomsMail.

God læselyst.

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586

 

Indhold

Artikler og interessante links
Udfordringer og reguleringer i forbindelse med delvis fradragsret
Flere virksomheder omfattes af CO2-kvotesystemet fra 2025 – ETS2
Sponsorater
Ny praksis om betingede rabatter?
Skattestyrelsen har skærpet momspraksis for ændring af hensigt ved byggeri
Praksisændring for fast ejendom: Udtagningsmoms bliver jokeren
NY FRIST FOR MOMSREGISTRERING
2025 tegner til at blive et foranderligt år for skatte- og handelspolitik
Hvad er gældende momspraksis for fast ejendom?
Er du opmærksom på, at vi har fået en skattestraffesagslov?

Udkast til styresignal
Udkast til styresignal - Genoptagelse og ændring af praksis for udbetaling af eksportgodtgørelse i forhold til fortolkning af udførselsbegrebet i registreringsafgiftslovens § 7 b, stk. 1.
Udkast til styresignal - Genoptagelse og ændring af praksis for udbetaling af eksportgodtgørelse ved salg til en køber med adresse i Danmark og ved periodeforskydning
Udkast til styresignal - Ændring af praksis - berigtigelse af fejlagtigt faktureret salgsmoms - genoptagelse

Afgørelser
Afslag på anmodning om godtgørelse af tinglysningsafgift

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste

Nyt fra EU

Lovstof
Nyt fra Lovtidende

Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

BDO

Udfordringer og reguleringer i forbindelse med delvis fradragsret

Affaldsområdet har historisk set været omfattet af momslovens anvendelsesområde, men nye regler for regulering af den delvise fradragsret og implementeringen af en praksisændring for den momsmæssige behandling af varer/ydelser på affaldsområdet gør, at der kan være en økonomisk interesse i at holde et ekstra vågent øje med ens momsmæssige behandling nu og fremadrettet.

BDO

Flere virksomheder omfattes af CO2-kvotesystemet fra 2025 – ETS2

Fra den 1. januar 2025 er der indført et nyt CO2-kvotesystem, ETS2. Dette er en udvidelse af det eksisterende CO2-kvotesystem, ETS1. Således er alle fossile brændsler i dag som udgangspunkt reguleret enten via ETS1 eller ETS2.

BDO

Sponsorater

Reklame er sjældent den eneste modydelse for et sponsorbidrag. I de fleste tilfælde modtager sponsoren også billetter, adgang til VIP-arrangementer og rejser.

Beierholm

Ny praksis om betingede rabatter?

En ny tilføjelse i Skattestyrelsens juridiske vejledning fra juli 2024 resulterer i en ændring af praksis for momsfradraget ved betingede rabatter

Beierholm

Skattestyrelsen har skærpet momspraksis for ændring af hensigt ved byggeri

Skærpelsen rammer primært i de tilfælde, hvor der skiftes hensigt fra momspligtigt salg til momsfri udlejning

EY

Praksisændring for fast ejendom: Udtagningsmoms bliver jokeren

Skattestyrelsen har nu offentliggjort et længe ventet styresignal, hvor samspillet mellem berigtigelse, regulering og udtagning klarlægges.

NJORD Law Firm

NY FRIST FOR MOMSREGISTRERING

Fra 1. januar 2025 skal du registrere din virksomhed for moms, hvis du sælger momspligtige varer og ydelser for mere end 50.000 kr. inden for et kalenderår.

PwC

2025 tegner til at blive et foranderligt år for skatte- og handelspolitik

Meget tyder på, at handelsforholdet mellem USA og resten af verden kan ændre sig hurtigt, eftersom USA vil indføre nye toldsatser på import fra Canada, Mexico og Kina. Derudover har USA kommunikeret, at toldsatser på import fra EU også kan være på vej.

Redmark

Hvad er gældende momspraksis for fast ejendom?

Den momsmæssig behandling af fast ejendom er og har til stadighed været under forandring, og praksis er ændret løbende i takt med nye danske domme og domme fra EU-domstolen.

TVC Advokatfirma

Er du opmærksom på, at vi har fået en skattestraffesagslov?

I starten af året vedtog Folketinget en ny skattestraffesagslov, der skal styrke borgere og virksomheders retsstilling i skattestraffesager.

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Udkast til styresignal: Udkast til styresignal - Genoptagelse og ændring af praksis for udbetaling af eksportgodtgørelse i forhold til fortolkning af udførselsbegrebet i registreringsafgiftslovens § 7 b, stk. 1.

24-0595098

Motorstyrelsen ændrer praksis for udbetaling af godtgørelse af registreringsafgift (eksportgodtgørelse) i forhold til, hvilke krav der stilles til dokumentation for udførsel af et køretøj anmeldt til eksport.

Fremover vil man kunne få udbetalt eksportgodtgørelse, selvom et køretøj ikke er solgt til eksport i forbindelse med udførslen, og selvom køretøjet ikke udføres med henblik på anvendelse af køretøjet i udlandet.

Den, der anmoder om eksportgodtgørelse, skal fortsat dokumentere, at køretøjet er udført af landet.

Motorstyrelsen ændrer praksis på grundlag af en afgørelse truffet af Landsskatteretten den 6. december 2023. Afgørelsen er offentliggjort som SKM2024.27.LSR.

Landsskatteretten har ved afgørelsen slået fast, at retten til at få udbetalt eksportgodtgørelse ikke er betinget af, at køretøjet udføres varigt til udlandet. Der kan heller ikke stilles krav om, at der skal ske salg af et køretøj til eksport, uanset om den, der anmoder om eksportgodtgørelsen, driver erhverv med salg af køretøjer til eksport.

Ændringen af praksis kan give anledning til at genoptage sager, hvor Motorstyrelsen har genopkrævet eller givet afslag på eksportgodtgørelse med den begrundelse, at der ikke var dokumenteret et salg af køretøjet i forbindelse med udførslen, og hvor der i øvrigt ikke var dokumentation for udførsel med henblik på anvendelse i udlandet.

Styresignalet fastsætter frister for genoptagelse, reaktionsfrist og krav til den dokumentation, der skal vedlægges en anmodning om genoptagelse. Der henvises til afsnit 5 om mulighederne for genoptagelse.

Styresignalet har virkning fra den [dato].

 

Udkast til styresignal: Udkast til styresignal - Genoptagelse og ændring af praksis for udbetaling af eksportgodtgørelse ved salg til en køber med adresse i Danmark og ved periodeforskydning

23-0589159

Motorstyrelsen ændrer praksis i forhold til udbetaling af eksportgodtgørelse, når køretøjet i forbindelse med udførslen fra Danmark sælges til en køber, som har adresse i Danmark på tidspunktet for salget.

Fremover vil man kunne få udbetalt eksportgodtgørelse, selvom et køretøj i forbindelse med eksport sælges til en herboende køber. Den, der anmoder om eksportgodtgørelse, skal fortsat dokumentere, at betingelserne for eksportgodtgørelse er opfyldt.

Motorstyrelsen ændrer praksis på grundlag af en afgørelse fra Landsskatteretten af 28. oktober 2022. Afgørelsen er offentliggjort som SKM2023.39.LSR.

Landsskatteretten har ved afgørelsen slået fast, at det ikke er en hindring for udbetaling af eksportgodtgørelse for et køretøj anmeldt til eksport via selvanmelderordningen, at køretøjet i forbindelse med eksporten sælges til en køber med adresse i Danmark.

Det er Motorstyrelsens vurdering, at dette også har betydning i sager, som behandles af Motorstyrelsen (enkeltanmodninger om eksportgodtgørelse).

Landsskatteretten har i afgørelsen desuden slået fast, at en selvanmelder ikke mister retten til eksportgodtgørelse, selvom et køretøj er angivet til eksport på en forkert månedsangivelse (periodeforskydning). Dette kan dog have betydning for tidspunktet for værdifastsættelse af køretøjet og dermed for eksportgodtgørelsens størrelse.

Selvanmelderordningen på eksportområdet ophørte pr. 1. juli 2020, og Landsskatterettens afgørelse giver derfor ikke anledning til en ændring af praksis fremadrettet for så vidt angår periodeforskydning.

Ændringen af praksis kan give anledning til at genoptage sager, hvor Motorstyrelsen har genopkrævet eller givet afslag på eksportgodtgørelse, alene fordi køretøjet i forbindelse med eksport er solgt til en køber med adresse i Danmark, og betingelsen om ejerskab derfor ikke blev anset for at være opfyldt.

Afgørelsen fra Landsskatteretten kan desuden give anledning til at genoptage sager, hvor Motorstyrelsen har genopkrævet eksportgodtgørelse, alene fordi køretøjet var angivet til eksport på en forkert månedsangivelse.

I dette styresignal fastsættes frister for genoptagelse, reaktionsfrist og krav til den dokumentation, der skal vedlægges en anmodning om genoptagelse. Der henvises til afsnit 5 om mulighederne for genoptagelse.

Styresignalet har virkning fra den [dato].

 

Udkast til styresignal: Udkast til styresignal - Ændring af praksis - berigtigelse af fejlagtigt faktureret salgsmoms - genoptagelse

24-0223961

Skattestyrelsen har revurderet praksis for berigtigelse af fejlagtigt faktureret salgsmoms.

Efter revurderingen er det Skattestyrelsens opfattelse, at momslovens § 52 a, stk. 7, må anses for en særregel, der udtømmende regulerer, hvornår tilbagebetaling kan finde sted i tilfælde, hvor den afgiftspligtige i modstrid med momsloven og momspraksis med urette har faktureret med moms. For at få tilbagebetalt moms, er der herefter (alene) en betingelse om udstedelse af kreditnota eller ny faktura. Skattestyrelsen vil ikke længere betinge tilbagebetaling af, at den afgiftspligtige forpligter sig til at videregive tilbagebetalingen til sine kunder. Hvis leverandøren har gjort forældelse gældende over for aftageren, men har indgivet eller opretholdt et tilbagebetalingskrav over for Skattestyrelsen, vil Skattestyrelsen dog nægte tilbagebetaling til leverandøren.

Praksis for tilbagebetaling til lønmodtagere, der med urette har optrådt som afgiftspligtige personer og udstedt fakturaer med moms, er uændret.

Styrelsen har samtidig revurderet sin hidtidige forståelse af anvendelsesområdet for momslovens § 52 a, stk. 7. Momslovens § 52 a, stk. 7, finder efter Skattestyrelsens opfattelse direkte anvendelse, og ikke blot analog anvendelse, i tilfælde, hvor den afgiftspligtige med urette har pålagt moms på fakturaen, har indbetalt momsen til Skattestyrelsen og derefter anmoder om tilbagebetaling af den fejlagtigt opkrævede moms. Den ændrede opfattelse vil ikke i sig selv få betydning for Skattestyrelsens behandling af anmodninger om genoptagelse.

 

Afgørelse: Afslag på anmodning om godtgørelse af tinglysningsafgift

SKM2025.55.LSR

Den 22. april 2022 blev et skøde vedrørende overdragelse af en ejerlejlighed tinglyst med selskab A som sælger og selskab B som køber. Købesummen udgjorde 5.250.000 kr. Med henvisning til, at selskab C, og ikke selskab B, var rette køber, blev der den 4. august 2022 tinglyst et nyt skøde vedrørende overdragelse af ejerlejligheden med selskab B som sælger og selskab C som køber. Købesummen udgjorde 5.250.000 kr. Der var betalt tinglysningsafgift på 33.250 kr. af hvert de to skøder. Sagen angik, om tinglysningsafgiften af det ene skøde kunne godtgøres i medfør af tinglysningsafgiftslovens § 23. Landsskatteretten fandt, at der ikke kunne ydes godtgørelse i medfør af § 23, stk. 1, nr. 1 og nr. 2, idet der ikke var sket aflysning af et tinglyst ejerskifte, hvorved ejendomsretten var gået tilbage til den oprindelige ejer. Endvidere fandt Landsskatteretten, at godtgørelse heller ikke kunne ydes i medfør af § 23, stk. 1, nr. 5 og nr. 6, idet adkomstændringen ikke angik en fejlagtig identifikation af ejendommen. Da der var tale om videreoverdragelse af ejerlejligheden, og da tinglysningsafgiftslovens bestemmelser om godtgørelse var udtømmende, fandt Landsskatteretten, at der ikke var hjemmel til den ansøgte godtgørelse. Landsskatteretten stadfæstede derfor Skattestyrelsens afgørelse.

 

Nyt fra Toldstyrelsen

Tarifering af fiberdug af tekstil- og cellulosefibre samt engangskitler af fiberdug
Kommissionen har vedtaget en tilføjelse til de forklarende bemærkninger om fiberdug af tekstil- og cellulosefibre samt engangskitler af fiberdug.
04-02-2025

Antidumpingtold
Berigtigelse til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2025/74 om indførelse af en midlertidig antidumpingtold på importen af lysin.
05-02-2025

 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 20/0025170
Bespisning af personale og gavekort
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet selskabets udgående moms vedrørende bespisning af personale og nedsat selskabets indgående moms da selskabet er anset for med urette at have taget fradrag for moms af gavekort, der er givet som en gave, jf. momslovens § 42, stk. 1, nr. 5. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen vedr. bespisning og hjemviser afgørelsen vedr. gavekort, da der i forbindelse med sagens behandling ved Landsskatteretten er fremkommet nye oplysninger vedrørende de af selskabet udleverede gavekort.
Afsagt: 09-01-2025

Journalnr: 23/0086807
Delvist momsfradrag
Klagen vedrører forhøjelse af momstilsvar som følge af regulering af privat andel af moms på telefon m.v. og regulering af pro-rata sats ift. fællesomkostninger med fristgennembrud. Landsskatteretten forhøjer det ikke godkendte momsfradrag vedr. telefon mv. og stadfæster herudover.
Afsagt: 23-12-2024

Journalnr: 19/0052169
Momsfradrag - fiktive fakturaer
Sagen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har godkendt fradrag for købsmoms, idet de udstedte fakturaer anses for fiktive. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 20-12-2024

Journalnr: 24/0033206
Momsfradrag - køb i Tyskland
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har nedsat virksomhedens købsmoms som følge af, at Skattestyrelsen ikke har godkendt fradrag for købsmoms for en del af virksomhedens varekøb foretaget i Tyskland. Skattestyrelsen har endvidere nedsat virksomhedens EU-køb vedrørende varekøb i Tyskland og erhvervelsesmoms, da der ikke er tale om EU-køb. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 06-01-2025

Journalnr: 23/0064323
Momsfradrag og lønsumsafgift
Klagen vedrører delvist momsfradrag, manglende dokumentation for momsfradrag samt lønsumsafgift af sundhedsfaglige ydelser. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 09-01-2025

Journalnr: 24/0088405
Nedsættelse af købsmoms
Klagen vedrører vedrører om det er med rette at Skattestyrelsen har nægtet klageren fradrag for købsmoms da Skattestyrelsen har vurderet, at klagerens udlejningsvirksomhed ikke er erhvervsmæssig, hvorfor klageren ikke var berettiget til fradrag for udgifter til vedligeholdelse på ejendommen efter ligningslovens § 15 Q, stk. 3, jf. ligningslovens § 15 J, stk. 1 og 2. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 06-01-2025

Journalnr: 22/0033885
Omberegning af registreringsafgift
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har foretaget en omberegning af den betalte registreringsafgift på køretøjet. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 10-01-2025

Journalnr: 23/0091989
Skønsmæssig ansættelse af momstilsvaret
Klagen vedrører skønsmæssig ansættelse af momstilsvaret med fristgennembrud. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 07-01-2025

Journalnr: 22/0108969
Tarifering
Klagen skyldes, at Toldstyrelsen har ændret selskabets tarifering af et tomatbaseret produkt fra KN-position 0710807000 til KN-position 2002109000. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 09-01-2025

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 10-02-2025 - 11-03-2025

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 13-02-2025 indstilling i C-615/23 Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (Services de transport public)
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem - direktiv 2006/112/EF - tjenesteydelser mod vederlag - afgiftsgrundlag - udbetalinger af kompensation til dækning af tab - tilskud, der er direkte forbundet med prisen - tilskudsstøttet tjenesteydelse leveret af tredjemand i almenhedens interesse - retsforhold og direkte forbindelse mellem tjenesteydelse og vederlag - vederlag fra tredjemand

Den 06-03-2025 indstilling i C-796/23 Ceská sít (Associés d’une « société »)
Fiskale bestemmelser

Er Rådets direktiv 2006/112/EF 1 af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, og navnlig direktivets artikel 9, stk. 1, og artikel 193 til hinder for, at pligten til at betale moms i henhold til særlige momsbestemmelser i national lovgivning, der finder anvendelse på »selskaber« (sammenslutninger af personer uden status som juridisk person), for hele selskabet påhviler en såkaldt »udpeget selskabsdeltager«, selv om en anden selskabsdeltager har ageret over for slutkunden i forbindelse med levering af tjenesteydelser [...]

Den 06-03-2025 indstilling i C-808/23 Högkullen
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skattelovgivning - fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 72 - normalværdi - artikel 80 - revurdering af afgiftsgrundlaget - holdingselskab, som udelukkende leverer afgiftspligtige tjenesteydelser til sine datterselskaber - fastsættelse af normalværdien - forhindring af momssvig og momsunddragelse

Den 06-03-2025 indstilling i C-121/24 Vaniz
Fiskale bestemmelser

Om bestemmelserne i 44. betragtning til og artikel 205 i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, henset til gennemsigtighedsprincippet og princippet om hæftelsens forholdsmæssighed, tillader at der indledes en procedure med henblik på at fastslå, at en person hæfter solidarisk for skyldig moms, og at fastslå omfanget af den solidariske hæftelse, efter at hovedskyldneren er ophørt med at eksistere og indgå i retsforhold [...]

Den 06-03-2025 indstilling i C-125/24 Palmstråle
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skattelovgivning - moms - direktiv 2006/112/EF - genindførsel af varer - returvarer - momsfritagelse - artikel 143, stk. 1, litra e) - nødvendigheden af at opfylde toldretlige forskrifter - toldunion - toldkodeksen - afgiftsfritagelse ved import af returvarer - artikel 203 - artikel 86, stk. 6 - forholdet mellem toldretten og momsretten

Den 06-03-2025 indstilling i C-206/24 Caves Andorranes
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - toldunion - godtgørelse af eller fritagelse for import- eller eksportafgifter - forordning (EØF) nr. 1430/79 - EU-toldkodeksen - forordning (EU) nr. 952/2013 - betingelser for godtgørelse af egen drift - frist på tre år fra datoen for meddelelse af toldskylden - toldmyndighedens kendskab til de berørte erhvervsdrivendes identitet og de beløb, der skal tilbagebetales til hver af disse, uden at den har pligt til at foretage tilbundsgående undersøgelser - retten til god forvaltning

Den 27-03-2025 indstilling i C-744/23 Zlakov
Fiskale bestemmelser

Om begrebet »ydelser« som omhandlet i artikel 2, stk. 1, litra [c)], artikel 24, stk. 1, artikel 26, stk. 1, litra b), og artikel 28 i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem skal fortolkes således, at det omfatter følgende [...]

Den 10-04-2025 indstilling i C-101/24 XYRALITY
Fiskale bestemmelser

Om artikel 28 i Rådets direktiv 2006/112/EF finder anvendelse under omstændigheder som i hovedsagen, hvor en tysk afgiftspligtig person (udvikleren) før den 1. januar 2015 leverede en tjenesteydelse elektronisk til ikke-afgiftspligtige personer (slutkunder) med bopæl i Fællesskabet via en appstore tilhørende en irsk afgiftspligtig person, med den konsekvens, at den irske afgiftspligtige person skal behandles, som om den pågældende havde modtaget disse tjenesteydelser fra udvikleren og leveret dem til slutkunderne, fordi appstoren [...]

 

Nyt fra EU

Nyt fra Rådet

Value added tax (VAT) in the EU

Combatting tax avoidance in the EU

 

Nyt fra Kommissionen

EU-Egypt: cooperation on customs continues

Transition to the Automated Export System (AES)

Extension of the Transition period to the Automated Export System (AES)

 

Nyt fra Den Europæiske Unions Tidende

Meddelelse om det forestående udløb af visse antidumpingforanstaltninger

Meddelelse om det forestående udløb af visse antidumpingforanstaltninger

Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2025/210 af 28. januar 2025 om tilladelse til Spanien til at anvende en reduceret afgiftssats på elektricitet, der leveres direkte til fartøjer, som ligger ved kaj i havne, i overensstemmelse med direktiv 2003/96/EF

Forklarende bemærkninger til Den Europæiske Unions kombinerede nomenklatur

Berigtigelse til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2025/74 af 13. januar 2025 om indførelse af en midlertidig antidumpingtold på importen af lysin med oprindelse i Folkerepublikken Kina (EUT L, 2025/74, 14.1.2025)

 

Nyt fra EUR_LEX

CELEX:52025PC0027: Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/196 af 7. februar 2018 om indførelse af tillægstold på importen af visse produkter med oprindelse i Amerikas Forenede Stater

CELEX:32025D0210: Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2025/210 af 28. januar 2025 om tilladelse til Spanien til at anvende en reduceret afgiftssats på elektricitet, der leveres direkte til fartøjer, som ligger ved kaj i havne, i overensstemmelse med direktiv 2003/96/EF

CELEX:52025XC00825: Forklarende bemærkninger til Den Europæiske Unions kombinerede nomenklatur

CELEX:52025PC0029: Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om tilladelse til Estland til at anvende en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 26, stk. 1, litra a), og artikel 168 og 168a i Rådets direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

CELEX:52025PC0034: Proposal for a REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on the modification of customs duties applicable to imports of certain goods originating in or exported directly or indirectly from the Russian Federation and the Republic of Belarus

 

Nyt fra Komotologi

Agenda/invitation to the 249th meeting of the Customs Code Committee Tariff and Statistical Nomenclature Section (SUB-SECTION MEC/MISC/TEX).

Nomenclature Section (SUB-SECTION MEC/MISC/TEX) which will be held in Brussels at the CCAB, Room 2B, from 4thDecember (commencing 10h00) to 6th December 2023(ending 18h00 ).

Written consultation on a draft COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) .opening and providing for the management of Union tariff quotas for certain processed agricultural products originating in the Republic of Chile

B1 - 120th meeting of the ‘Customs Code Committee – General Customs Legislation’

78th meeting of the Customs Code Committee - Data Integration and Harmonization section - joint with Trade Contact Group (CCC/DIH/78)

Excise Committee meeting

 

Lovtidende

Lov om ændring af ligningsloven og lov om registrering af køretøjer (Genindførelse af fradrag for grøn istandsættelse i boligjobordningen og udvidelse af servicefradraget samt justeringer som følge af nedlæggelse af motorekspeditionerne), LOV nr 95 af 04/02/2025. Udstedt af Skatteministeriet

Nyt fra Folketinget

Almindelig del

Bilag

Bilag 135

Status for lovforslag m.v. 2024/25 - Februar-redegørelsen

Spørgsmål og svar

Spm. 131

Vil ministeren angive hvor stor en andel af den godtgjorte elafgift for processtrøm, som ministeren vurderer, er kommet forbrugerne til gode?  Svar  

Spm. 152

Vil ministeren oplyse, hvor mange husstande i Danmark, der ejer tre eller flere biler?  Svar  

Spm. 156

Vil ministeren oplyse antallet af boliger, opgjort på kommune, med hhv. 300-400 kvadratmeter og mere end 400 kvadratmeter boligareal? Ministeren bedes desuden oplyse andelen af boligerne i disse to kategorier, som benytter fossil opvarmning.  Svar  

Spm. 158

Vil ministeren - evt. med bidrag fra transportministeren – oplyse, hvor mange danskere, der ejer et privatfly, samt fordelingen af disse fly på forskellige vægtklasser?  Svar  

Spm. 159

Vil ministeren redegøre for, hvor mange danskere, herunder hvor stor en andel af befolkningen, der siden grøn checks indførelse har været berettiget til fradraget år for år? For årene efter grøn checks afskaffelse for ikke-pensionister bedes ministeren desuden skønne over fradragets niveau i 2025-priser, såfremt det ikke var blevet afskaffet, samt skønne over, hvor mange flere der ville have været berettiget til fradraget.  Svar  

Spm. 160

Vil ministeren - evt. med bidrag fra transportministeren – oplyse, hvor mange danskere, der fløj udenrigs mere end fem gange pr. år i 2023 og 2024? Hvis muligt bedes ministeren oplyse dette opdelt på erhvervsrejser og personlige rejser.  Svar  

Spm. 161

Vil ministeren oplyse de skønnede fordelingsvirkninger af hver ændring, man har lavet af reglerne for grøn check siden dens indførelse målt ved gini-koefficienten?  Svar  

Spm. 162

Vil ministeren - evt. med bidrag fra transportministeren – oplyse, hvor stor en andel af de solgte flybilletter med afgang fra dansk lufthavn, som billetter på 1. klasse udgjorde i 2024?  Svar  

Spm. 173

Vil ministeren redegøre for udviklingen i den samlede gæld til inddrivelse hos Gældsstyrelsen for kontrolafgifter fra hhv. offentlige og private operatører af offentlig transport de seneste 5 år (inkl. 2024)? Ministeren bedes i forlængelse heraf oplyse både det totale inddrivelsesprovenu og beløbet for nystiftet gæld i de enkelte år. Videre bedes ministeren kommentere på forholdet mellem disse to tal.  Svar  

Spm. 204

Mener ministeren, at det vil være fornuftigt, at der til byggeopgaver i højere grad kan anvendes mandskabsvarevogne, fremfor at hver medarbejder kører i egen varebil?  Svar  

Spm. 205

Vil ministeren belyse udviklingen i antallet af mandskabsvarevogne over de seneste 10 år?  Svar  

Spm. 206

Vil ministeren forholde sig til, om det er muligt, at mandskabsvogne fremover kan føres på samme vilkår som specialindrettede varebiler?  Svar  

Spm. 207

Vil ministeren redegøre for sit kendskab til teknologi fra firmaet Countercheck eller lignende, som kan identificere pakker med f.eks. narko i selve pakkedistributionen, herunder om planerne for at indføre et krav til pakkedistributionsselskaberne i Danmark om at indføre dette, jf. at et samarbejde i Holland mellem myndighederne, distributionsselskabet DPD og virksomheden Countercheck (datterselskab til tysk-danske Beumer) billedscanner og bruger AI-teknologi som kan identificere ulovlige pakker? Her blev i alt 17,6 millioner pakker scannet i 2023, hvoraf 22.264 forsendelser indeholdt ulovlige varer – det er ulovligt indhold, der identificeres vel at mærke EFTER toldmyndighedernes behandling. Der ønskes ikke en redegørelse for ODIN-scannerne, men en reel stillingtagen til om regeringen reelt vil fjerne de ekstra pakker, det er muligt i pakkedistributionsleddet. Det kan oplyses, at et krav vil koste pakkeselskaberne under 1 mio. kr. at anskaffe og yderligere 1 mio. kr. at drifte årligt.  Svar  

Spm. 208

Vil ministeren redegøre for, hvad argumentet er for ikke at stille krav til pakkedistributionsselskaberne om at scanne efter narko, som ifølge dem selv vælter ind i pakkedistributionsleddet som småpakker - og hvor man kan fjerne op til 50 gange mere end ODIN-scannerne - efter at de har været i brug ved grænsen?  Svar  

Spm. 209

Vil ministeren redegøre for, om det er politiet eller toldmyndighederne, som skal tage sig af narko og våben fundet i pakkedistributionsselskaberne? Ministeren bedes indgående redegøre for, hvem der har hvilke forpligtelser i den henseende.  Svar  

Spm. 210

Vil ministeren redegøre for sit kendskab til teknologi fra firmaet Countercheck eller lignende, som kan identificere pakker med f.eks. narko i selve pakkedistributionen, herunder om planerne for at indføre et krav til pakkedistributionsselskaberne i Danmark om at indføre dette, jf. at et samarbejde i Holland mellem myndighederne, distributionsselskabet DPD og virksomheden Countercheck (datterselskab til tysk-danske Beumer) billedscanner og bruger AI-teknologi som kan identificere ulovlige pakker? Her blev i alt 17,6 millioner pakker scannet i 2023, hvoraf 22.264 forsendelser indeholdt ulovlige varer – det er ulovligt indhold, der identificeres vel at mærke EFTER toldmyndighedernes behandling. Der ønskes ikke en redegørelse for ODIN-scannerne, men en reel stillingtagen til om regeringen reelt vil fjerne de ekstra pakker, det er muligt i pakkedistributionsleddet. Det kan oplyses, at et krav vil koste pakkeselskaberne under 1 mio. kr. at anskaffe og yderligere 1 mio. kr. at drifte årligt.  Svar  

Spm. 211

Vil ministeren redegøre for, hvad argumentet er for ikke at stille krav til pakkedistributionsselskaberne om at scanne efter narko, som ifølge dem selv vælter ind i pakkedistributionsleddet som småpakker - og hvor man kan fjerne op til 50 gange mere end ODIN-scannerne - efter at de har været i brug ved grænsen?  Svar  

Spm. 212

Vil ministeren redegøre for, om det er politiet eller toldmyndighederne, som skal tage sig af narko og våben fundet i pakkedistributionsselskaberne? Ministeren bedes indgående redegøre for, hvem der har hvilke forpligtelser i den henseende.  Svar  

Spm. 213

Vil ministeren genberegne provenuvirkningen af passagerafgiften som følge af, at større dele af aktiviteten i danske lufthavne ser ud til at lukke end forudsat ved beregningerne? Vil ministeren hertil genberegne de samfundsøkonomiske konsekvenser af passagerafgiften? Hvis ministeren er uenig i det yderligere aktivitetsfald, bedes ministeren redegøre herfor.  Svar  

§ 20-spørgsmål

Spm. S 613

Om det nuværende bødeniveau for svindel med punktafgifter m.v.

Spm. S 645

Om tilbagerulle passagerafgiften.

Spm. S 646

Om artiklen »Ryanair er færdig med Billund Lufthavn«.

Spm. S 647

Om artiklen »Ryanair er færdig med Billund Lufthavn«.

Spm. S 648

Om at afsætte de nødvendige midler til at afdække de fremtidige større underskud i Aalborg og Billund Lufthavn.