![]() |
Kære læser !
Hermed den sidste uges nyheder fra MomsMail.
God læselyst.
Venlig hilsen
Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586
Artikler og interessante links
Nye momsudfordringer for ejendomsudviklere og byggefirmaer
Kender du CBAM: Sådan fungerer EU’s klimaafgift
SKM-meddelelse
Pålæg om oplysningspligt efter momslovens § 75, stk. 5, - Udenlandske internetvirksomheder
Ny praksis for reglerne for sidemonterede nummerplader på motorcykler
Bindende svar
Momsfri virksomhedsoverdragelse - lodret fusion
Momsfri virksomhedsoverdragelse - Apportindskud og efterfølgende lodret fusion
Tinglysningsafgift - afgiftsfritagelse - matrikulær ændring
Afgørelser
Konkursbo - Godtgørelse for tilbagebetalt skadesforsikringsafgift, motoransvarsforsikringsafgift og miljøbidrag efter bilskrotbekendtgørelsen
Domme
Underleverandører - fradrag for købsmoms - A-skat og AM-bidrag
Nye straffesager
Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen
Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
Nyt fra EU
Lovstof
Nyt fra Lovtidende
Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende almindelig del
BDONye momsudfordringer for ejendomsudviklere og byggefirmaer Skattestyrelsen har ændret praksis for, hvordan der skal afregnes moms i de tilfælde, hvor et byggeri opført med henblik på salg helt eller delvist overgår til at blive lejet ud, fordi det ikke kan sælges. |
BeierholmKender du CBAM: Sådan fungerer EU’s klimaafgift Når en virksomhed importerer CO2-tunge varer fra tredjelande, vil de i fremtiden blive pålagt klimaafgift – også kendt som CBAM. Ordningen er under indfasning, og i januar 2026 begynder implementeringen |
Skatterådet har på mødet den 4. februar 2025 behandlet Skattestyrelsens indstilling til Skatterådet om pålæg af oplysningspligt i henhold til momslovens § 75, stk. 5, om at indhente oplysninger hos udbydere af betalingstjenester til brug for momskontrollen af udenlandske internetvirksomheder. Skatterådet tiltrådte Skattestyrelsens indstilling og meddelte således tilladelse til, at Skattestyrelsen indhenter oplysninger som angivet.
For motorcykler er det et krav, at nummerpladen monteres bag på køretøjet. Landsskatteretten har i afgørelsen SKM2024.405.LSR underkendt Motorstyrelsens praksis for, hvornår en sidemonteret nummerplade på en motorcykel skal betragtes som værende monteret bag på motorcyklen.
Det har hidtil været Motorstyrelsens praksis, at en nummerplade på en motorcykel kun kunne anses for at være monteret bagpå, hvis nummerpladen flugtede med den bagerste del af motorcyklen, altså yderkanten af motorcyklens baghjul. I nogle tilfælde har det dog været muligt at søge om dispensation fra det krav.
Landsskatteretten har nu afgjort, at en nummerplade monteret på siden af motorcyklen skal anses for monteret bagpå, hvis kravene til nummerpladens placering, synlighed mv. i forordning nr. 44/2014 er opfyldt. Fremover er det ikke et krav, at nummerpladen skal være placeret bagerst på motorcyklen for, at nummerpladen kan anses som monteret bagpå.
Nummerpladen vil således altid skulle anses for at være monteret bagpå, hvis nummerpladen opfylder kravene til placering, synlighed mv., som fremgår af forordning nr. 44/2014.
Spørgers koncern har gennemført en omstrukturering med henblik på at trække en aktivitet ud af selskabet, H2 og isolere denne aktivitet i Spørger. Som følge af denne omstrukturering er Spørger blevet fusioneret med selskabet, H4, med Spørger som det fortsættende selskab efter fusionen. Som et led i omstruktureringen blev aktiviteten kort tid før fusionen overdraget fra H2 til H4 ved apportindskud i forbindelse med stiftelsen af H4.
Overdragelsen af aktiviteten ved lodret fusion var en vederlagsfri overdragelse. Da det blev lagt til grund, at overdrageren havde fradragsret i forbindelse med anskaffelsen af aktiverne, skulle overdragelsen sidestilles med levering mod vederlag, og var derfor som udgangspunkt momspligtig. Overdragelsen kunne dog efter en konkret vurdering anses som en momsfri virksomhedsoverdragelse.
Skatterådet bekræftede derfor, at Spørgers fusion med H4 ikke udløste moms.
Spørger har gennemført en omstrukturering med henblik på at trække en aktivitet ud af Spørger og isolere denne aktivitet i et nyt selskab i koncernen. Som led i omstruktureringen stiftede Spørger et datterselskab, H4, ved apportindskud af aktiviteten. Efterfølgende blev der gennemført en lodret fusion mellem H4 og et andet selskab i koncernen, H3. H4 var ikke momsregistreret, og eksisterede alene i 20 dage, hvorefter selskabet blev opløst ved fusion med H3.
Overdragelsen af aktiviteten fra Spørger til H4 opfyldte isoleret set ikke betingelserne for at blive anset for en momsfri virksomhedsoverdragelse. Den efterfølgende lodrette fusion indebar imidlertid, at den aktivitet, som H4 havde overtaget fra Spørger, umiddelbart blev videreført uændret af H3 via en selskabsretlig universalsuccession.
Skatterådet fandt på denne baggrund, at under de særlige forhold, der gjorde sig gældende i sagen, kunne der, ved den momsmæssige kvalifikation af overdragelsen, tages hensyn til de transaktioner, som H3 gennemførte efter fusionen, i lighed med principperne i sag C-137/02, Faxworld.
Overdragelsen fra Spørger til H4 kunne derfor anses for en momsfri virksomhedsoverdragelse, idet der i det konkrete tilfælde tages hensyn til, at aktiviteten blev videreført uændret som en momspligtig aktivitet af H3 efter gennemførelsen af den lodrette fusion.
Skatterådet bekræftede på denne baggrund, at Spørgers overdragelse af aktiviteten ved apportindskud til H4 ikke udløste moms.
Skatterådet kunne ikke bekræfte, at der kunne ske nedsættelse af afgiften efter tinglysningsafgiftslovens § 5 a, stk. 1, 2. pkt., ved tinglysning af mere end ét nyt pantebrev, når der var sket matrikulær ændring mellem tinglysning af et tidligere ejerpantebrev og tinglysning af nye pantebreve, uden at værnsreglen i tinglysningsafgiftslovens § 5 a, stk. 3, 3. pkt., fandt anvendelse.
Skatterådet fandt, at der var sket en matrikulær ændring i den pantsatte ejendom, da denne blev opdelt i tre ejendomme, som var nye, faste ejendomme.
Da et nyt pantebrev alene var tinglyst på en af de tre ejendomme, var det ikke muligt at opfylde værnsreglens betingelse om pant i samme ejendom ved tinglysning af flere pantebreve.
Værnsreglen fandt anvendelse uanset at betingelserne for afgiftsnedsættelse i tinglysningsafgiftslovens § 5 a, stk. 2 var opfyldte.
Sagen angik, om betingelserne for godtgørelse af tilbagebetalt skadesforsikringsafgift, motoransvarsforsikringsafgift og miljøbidrag efter bilskrotbekendtgørelsen var opfyldt i et tilfælde, hvor de afgiftsbelagte forsikringer var ophørt som følge af selskabets konkurs, hvor Garantifonden for Skadesforsikringsselskaber havde ydet dækning til forsikringstagerne, og hvor konkursboet ikke var afsluttet. Landsskatteretten fandt, at det var en betingelse for godtgørelse af tilbagebetalt skadesforsikringsafgift og motoransvarsforsikringsafgift, at forsikringspræmien, inklusive forsikringsafgiften, faktisk var tilbagebetalt til forsikringstageren, og at det var konkursboet, der havde foretaget tilbagebetalingen. Konkursboet kunne derfor ikke godtgøres for en forventet tilbagebetaling til forsikringstagerne, idet konkursboet ikke havde foretaget tilbagebetalingen. Landsskatteretten lagde herved vægt på, at skadesforsikringsafgiftslovens § 7, stk. 4, ud fra en naturlig sproglig forståelse vedrørte modregning i afgiftsgrundlaget på baggrund af tilbagebetaling af forsikringspræmier, der havde fundet sted. Videre lagde retten vægt på, at det fremgik af skadesforsikringsafgiftslovens § 7, stk. 1, at det afgiftspligtige grundlag omfattede forsikringspræmier, som en virksomhed havde opkrævet i afgiftsperioden, og at modregning i afgiftsgrundlaget efter skadesforsikringsafgiftslovens § 7, stk. 4, derfor kun kunne foretages af den samme virksomhed, hvis virksomheden havde foretaget tilbagebetalingen som beskrevet i bestemmelsen. Landsskatteretten lagde endvidere vægt på, at efter en naturlig sproglig forståelse indebar begreberne "tilbagebetales" og "godtgøres" i skadesforsikringsafgiftslovens § 7, stk. 4, og motoransvarsforsikringsafgiftslovens § 5, stk. 2, en transaktion mellem to parter, hvor et beløb, der tidligere var blevet betalt af forsikringstageren eller af tredjemand på vegne af forsikringstageren, blev returneret. Der var hverken i forarbejderne til skadesforsikringsafgiftsloven eller til motoransvarsforsikringsafgiftsloven hjemmel til en anden ordlydsfortolkning af bestemmelserne. Endelig lagde Landsskatteretten vægt på, at Garantifonden for Skadesforsikringsselskaber indtrådte i forsikringstagernes krav mod selskabets konkursbo, i det omfang fonden havde ydet dækning til forsikringstagerne, og at det ikke fremgik af loven eller forarbejderne hertil, at fondens udbetaling til forsikringstagerne skulle have anden retsvirkning i forhold til konkursboet. På den baggrund fandt retten, at fondens udbetaling til forsikringstagerne ikke kunne sidestilles med en tilbagebetaling fra konkursboet, når konkursboet ikke havde dækket fondens krav mod boet. Landsskatteretten stadfæstede derfor Skattestyrelsens afgørelse.
Sagens tvistepunkt var, om sagsøgeren havde anvendt underleverandører eller egne ansatte til at levere arbejdsydelser til sine kunder. Retten gav Skatteministeriet medhold i, at sagsøgeren ikke havde løftet den skærpede bevisbyrde for, at selskabet havde anvendt underleverandører. Retten lagde til grund, at arbejdet i stedet var udført af sagsøgerens egne ansatte, og at selskabet havde haft lønudbetalinger, som der ikke var indeholdt A-skatter og AM-bidrag af. Retten fandt, at skattemyndighederne med rette havde nægtet sagsøgeren et momsmæssigt fradrag for indkøb af underleverandørydelser, og sagsøgeren var ansvarlig for betaling af de ikke-indeholdte A-skatter og AM-bidrag, som skattemyndighederne skønsmæssigt havde opgjort. Skatteministeriet blev på den baggrund frifundet.
Virksomheder kan koble sig på ICS2 for vej- og jernbanetransport fra 1. april
1. april 2025 åbner udrulningsvinduet for ICS2 for vej- og jernbanetransport. Berørte virksomheder skal koble sig på ICS2-processen og tage det nye EU-system i brug senest 1. september 2025.
26-02-2025
Antidumpingtold
Der indføres en midlertidig antidumpingtold på importen af epoxyharpikser.
27-02-2025
EU har igen skærpet sanktionerne over for Rusland
EU har vedtaget nye sanktioner over for Rusland, som trådte i kraft 25. februar 2025.
27-02-2025
EU har igen skærpet sanktionerne over for Belarus
EU har vedtaget nye sanktioner over for Belarus, som trådte i kraft 25. februar 2025.
27-02-2025
Tidsplan for DMS Import: testmiljø og opdatering
7. juni 2025 åbner DMS Import for virksomheder, og nu er nogle af de vigtige DMS-milepæle i 2025 lagt fast. Testmiljøet forventes at åbne i april.
28-02-2025
Straf - skat - Tast Selv - forsæt T var tiltalt for overtrædelse af skattekontrollovens § 82, stk. 1, jf. tidligere § 13, stk. 1, jf. straffelovens § 89, ved for indkomstårene 2015-2017 med forsæt til unddragelse af skat, at have afgivet urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skatteansættelsen, idet T via Tast Selv den 10. september 2018 indberettede fradrag for indskud på iværksætterkonto, gevinst på obligationer, der var optaget til handel på reguleret marked, fradrag for renteudgifter af offentlig gæld, tab på danske aktier, der ikke var optaget til handel på reguleret marked, samt udbytte af danske aktier, der ikke var optaget til handel på reguleret marked, som han ikke var berettiget til. Statskassen blev herved unddraget 106.584 kr. i skat i alt. T forklarede, at han ikke selv var i stand til at foretage ændringerne, men at han tidligere havde fået hjælp til at indberette kørselsfradrag. Han boede på et værelse og opbevarede sine personlige oplysninger, herunder nøglekort og sygesikringskort, i sit ulåste værelse, og der kom andre på adressen. Byretten lagde til grund, at der den 10. september 2018 med T's NemID blev logget på Tast Selv og rettet i årsopgørelserne for 2015-17. T's forklaring fandtes troværdig. Retten fandt ikke, at anklagemyndigheden overfor T's forklaring havde løftet bevisbyrden for, at T havde foretaget eller medvirket til indtastningen og dermed forsætligt til skatteunddragelse. T havde imidlertid opbevaret sine personlige oplysninger så uforsvarligt, at skatteunddragelsen kunne tilregnes ham som groft uagtsom. T idømtes en bøde på 75.000 kr. Anklagemyndigheden ankede dommen med påstand om domfældelse i overensstemmelse med den for byretten rejste tiltale samt skærpelse. T påstod stadfæstelse. Landsretten fandt det bevist, at de af tiltalen omfattede indberetninger var foretaget af T, og han fandtes herved skyldig i overensstemmelse med tiltalen for byretten. Landsretten stadfæstede bødefastsættelsen under henvisning til, at var tale om en ukompliceret straffesag, og sagsbehandlingstiden forud for sagens fremsendelse til byretten så væsentligt overskred det rimelige. |
Journalnr: 22/0085010
Tarifering
Klagen skyldes, at Toldstyrelsen har ændret klagerens tarifering af varer, der blev importeret fra Indien, og som i fortoldningsangivelsen var angivet som julepynt. Landsskatteretten ændrer afgørelsen delvist.
Afsagt: 30-01-2025
Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.
Den 06-03-2025 indstilling i C-796/23 Ceská sít (Associés d’une « société »)
Fiskale bestemmelser
Er Rådets direktiv 2006/112/EF 1 af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, og navnlig direktivets artikel 9, stk. 1, og artikel 193 til hinder for, at pligten til at betale moms i henhold til særlige momsbestemmelser i national lovgivning, der finder anvendelse på »selskaber« (sammenslutninger af personer uden status som juridisk person), for hele selskabet påhviler en såkaldt »udpeget selskabsdeltager«, selv om en anden selskabsdeltager har ageret over for slutkunden i forbindelse med levering af tjenesteydelser [...]
Den 06-03-2025 indstilling i C-808/23 Högkullen
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - skattelovgivning - fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 72 - normalværdi - artikel 80 - revurdering af afgiftsgrundlaget - holdingselskab, som udelukkende leverer afgiftspligtige tjenesteydelser til sine datterselskaber - fastsættelse af normalværdien - forhindring af momssvig og momsunddragelse
Den 06-03-2025 indstilling i C-121/24 Vaniz
Fiskale bestemmelser
Om bestemmelserne i 44. betragtning til og artikel 205 i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, henset til gennemsigtighedsprincippet og princippet om hæftelsens forholdsmæssighed, tillader at der indledes en procedure med henblik på at fastslå, at en person hæfter solidarisk for skyldig moms, og at fastslå omfanget af den solidariske hæftelse, efter at hovedskyldneren er ophørt med at eksistere og indgå i retsforhold [...]
Den 06-03-2025 indstilling i C-125/24 Palmstråle
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - skattelovgivning - moms - direktiv 2006/112/EF - genindførsel af varer - returvarer - momsfritagelse - artikel 143, stk. 1, litra e) - nødvendigheden af at opfylde toldretlige forskrifter - toldunion - toldkodeksen - afgiftsfritagelse ved import af returvarer - artikel 203 - artikel 86, stk. 6 - forholdet mellem toldretten og momsretten
Den 06-03-2025 indstilling i C-206/24 Caves Andorranes
Toldunion
Præjudiciel forelæggelse - toldunion - godtgørelse af eller fritagelse for import- eller eksportafgifter - forordning (EØF) nr. 1430/79 - EU-toldkodeksen - forordning (EU) nr. 952/2013 - betingelser for godtgørelse af egen drift - frist på tre år fra datoen for meddelelse af toldskylden - toldmyndighedens kendskab til de berørte erhvervsdrivendes identitet og de beløb, der skal tilbagebetales til hver af disse, uden at den har pligt til at foretage tilbundsgående undersøgelser - retten til god forvaltning
Den 13-03-2025 dom i C-137/23 Alsen
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - punktafgifter - direktiv 2003/96/EF - beskatning af energiprodukter og elektricitet - fritagelse for energiprodukter, der anvendes som motorbrændstof - artikel 14, stk. 1, litra c) - sejlads i EU-farvande - artikel 15, stk. 1, litra f) - sejlads ad de indre vandveje - direktiv 95/60/EF - afgiftsmærkning af gasolier og petroleum - gasolie, der er beregnet til fremdrift af et skib, og som ikke er afgiftsmærket i overensstemmelse med EU-retten - afslag på at anvende punktafgiftsfritagelsen - proportionalitetsprincippet
Den 13-03-2025 dom i C-640/23 Greentech
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem - direktiv 2006/112/EF - ret til fradrag for merværdiafgift (moms) - salgstransaktion, som skatte- og afgiftsmyndighederne har omkvalificeret til virksomhedsoverdragelse, der ikke er omfattet af momsens anvendelsesområde - manglende berigtigelse af fakturaen inden for forældelsesfristen - manglende mulighed for at inddrive den moms, der er betalt i forbindelse med den nævnte transaktion - effektivitetsprincippet og princippet om afgiftsneutralitet - tilbagebetaling af afgiften
Den 27-03-2025 indstilling i C-744/23 Zlakov
Fiskale bestemmelser
Om begrebet »ydelser« som omhandlet i artikel 2, stk. 1, litra [c)], artikel 24, stk. 1, artikel 26, stk. 1, litra b), og artikel 28 i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem skal fortolkes således, at det omfatter følgende [...]
Den 27-03-2025 dom i C-351/24 C mod C (Preuve de l’origine d’une marchandise)
Toldunion
Præjudiciel forelæggelse - frie varebevægelser - toldunion - EU-toldkodeksen - artikel 119, stk. 3 - fejl begået ved udstedelse af varecertifikater - godtgørelse af eller fritagelse for import- eller eksportafgifter - den regionale konvention om pan-Euro-Middelhavsregler for præferenceoprindelse - tillæg I - artikel 32 - administrativt samarbejde - kontrol af oprindelsesbeviser
Den 10-04-2025 indstilling i C-101/24 XYRALITY
Fiskale bestemmelser
Om artikel 28 i Rådets direktiv 2006/112/EF finder anvendelse under omstændigheder som i hovedsagen, hvor en tysk afgiftspligtig person (udvikleren) før den 1. januar 2015 leverede en tjenesteydelse elektronisk til ikke-afgiftspligtige personer (slutkunder) med bopæl i Fællesskabet via en appstore tilhørende en irsk afgiftspligtig person, med den konsekvens, at den irske afgiftspligtige person skal behandles, som om den pågældende havde modtaget disse tjenesteydelser fra udvikleren og leveret dem til slutkunderne, fordi appstoren [...]
CBAM: new Commission proposal will simplify and strengthen
Answer for question E-001521/24
Taxation measures to support people with disabilities in the EU
Bekendtgørelse om anmeldelse af personer og virksomheder i Spillemyndighedens hvidvaskregister, BEK nr 239 af 27/02/2025. Udstedt af Skatteministeriet
Bilag 1 | Høringsskema og høringssvar, fra skatteministerenHøringsskema (pdf-version) |
Bilag 150 |
Bilag 151 |
Bilag 154 | Aftaletekst for betinget eftergivelse af gæld til det offentlige |
Spm. 185 |
Spm. 188 |
Spm. 189 |
Spm. 190 |
Spm. 204 |
Spm. 205 | Vil ministeren belyse udviklingen i antallet af mandskabsvarevogne over de seneste 10 år? Svar |
Spm. 206 |
Spm. 213 |
Spm. 236 |
Spm. 237 |
Spm. 242 |
Spm. 243 |
Spm. 244 |
Spm. 245 |
Spm. 246 |
Spm. 247 |
Spm. 248 |
Spm. 249 | Vil ministeren oplyse, om veteranlastbiler er omfattet af lov om vejafgift? Svar |
Spm. S 726 |
Spm. S 727 | Om at der på området for korttidsudlejning er behov for en regelforenkling. |
Spm. S 766 | Om potentialet i kunstig intelligens i landets pakkecentraler. |