![]() |
Kære læser !
Hermed denne uges nyheder fra MomsMail, der nu går på sommerferie og vender tilbage den 7. august 2023.
God læselyst og god sommer.
Venlig hilsen
Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586
Artikler og interessante links
Til Gardasøen i bil på gule plader
Husk rejsegodsreglerne, når du tager på ferie i udlandet
Energi & Forsyning artikel: Elafgiften øges igen
Ny og højere sats for godtgørelse af elafgift
Skat, afgifter, svindel og svig - Hårdere straf og hurtigere konsekvens
Proposal for the new Union Customs Code on e-commerce
Principiel afgiftsdom om spædevand
Udkast til styresignal
Produktionsafgifter - momsgrundlag - præcisering - udkast til styresignal.
Bindende svar
Moms og kunstnerisk virksomhed - "kryptokunst"
Moms og kursgevinst - "fiancierkontrakter"
Momsfradrag for omkostninger til udstilling i museum
Momsfritaget gebyr for betalingskonto
Domme
Momslovens § 12 - toldlovens § 39 - pligt til at betale importmoms af varer, som var unddraget toldtilsyn
Indbetalinger fra medlemmer af en ejerforening til A anset for vederlag for leverede momspligtige ydelser
Berettigelse af henstand ved skatteyders betaling af sin skat
Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen
Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
Nyt fra EU
Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende almindelig del
BDOTil Gardasøen i bil på gule plader Det er fuldt lovligt at køre på ferie i en bil på gule plader, hvis blot der er købt dagsbeviser til turen. Det kan dog ikke blive til fulde tre uger, fordi der højst kan købes 20 dagsbeviser om året til hver bil. |
BDOHusk rejsegodsreglerne, når du tager på ferie i udlandet Holder du sommerferie i udlandet, er det godt at kende reglerne for, hvad og hvor meget du må tage med hjem uden at skulle betale told og/eller moms. Det kan nemlig koste dyrt ikke at gøre det. |
BDOEnergi & Forsyning artikel: Elafgiften øges igen Som følge af de høje elpriser i 2022 vedtog et bredt flertal i Folketinget at reducere elafgiften til 0,008 kr./kWh i første halvår af 2023. Men nu er elafgiften her fra 1. juli 2023 ført tilbage til oprindeligt planlagt niveau på 0,697 kr./kWh ekskl. moms, og det vil sige, at beregning af... |
BeierholmNy og højere sats for godtgørelse af elafgift Satsændringen træder i kræft den 1. juli 2023 |
Dansk RevisionSkat, afgifter, svindel og svig - Hårdere straf og hurtigere konsekvens I Danmark kan svindel med skatter og afgifter straffes med bøde eller fængsel, men ikke hårdt nok mener et flertal i Folketinget. |
DeloitteProposal for the new Union Customs Code on e-commerce New customs approach for VAT and customs duty handling of e-commerce is proposed from 2028 onwards |
KammeradvokatenPrincipiel afgiftsdom om spædevand Et fjernvarmeværk havde ikke ret til godtgørelse af afgift af varme, som var anvendt til fremstilling af spædevand, der var tilført fjernvarmenettet. |
Med styresignalet præciseres, at produktionsafgifter, som opkræves af fx mejerier, slagteri m.v. hos producenten, avleren m.fl. skal indgå i momsgrundlaget
Spørger udviklede digital kunst (digitale billeder), hvilket blev solgt som kryptokunst, også kendt som NFT'er (non-fungible-tokens). Spørger ønskede bekræftet, om levering af kryptokunst mod kryptovaluta var momsfritaget som en kunstnerisk ydelse, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 7, og om Skatterådet kunne bekræfte, at Spørgers påtænkte tilrådighedsstillelse/udlejning af kryptokunst mod vederlag på udstillinger var momsfritaget, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 7. Herudover ønskede spørger det oplyst, om sådanne leveringer var uden for lønsumsafgiftslovens anvendelsesområde.
Skatterådet kunne bekræfte, at kryptokunst var momsfritaget efter momslovens § 13, stk. 1, nr. 7 litra d, idet Spørgers kryptokunst efter en konkret vurdering, udgjorde en kunstnerisk ydelse. Der blev bl.a. lagt vægt på, at kryptokunsten blev tilvejebragt som følge af en intellektuel præstation, at Spørgers øvrige værker havde indgået i udstilling omhandlende kryptokunst og at Spørgers kryptokunst, måtte anses at have sammenlignelig kunstneriske kvaliteter som øvrige ydelser, der er momsfritaget efter bestemmelsen. Skatterådet kunne også bekræfte, at Spørgers påtænkte tilrådighedsstillelse/udlejning af kryptokunst mod vederlag på udstillinger var momsfritaget, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 7. Herudover kunne Skatterådet bekræfte, at sådanne leveringer faldt uden for lønsumsafgiftslovens anvendelsesområde.
Spørger har bl.a. spurgt til, om udstedelse af financierkontrakter faldt uden for momslovens anvendelsesområde samt om afkast fra sådanne kontrakter ligeledes faldt uden for momslovens anvendelsesområde. Herudover spurgte Spørger bl.a. til, om financierkontrakten skattemæssigt kunne anses for en finansiel kontrakt samt til den nærmere skattemæssige behandling af en finansiel kontrakt.
Om den pågældende financierkontrakt var det bl.a. oplyst, at der var tale om en tidsbegrænset kontrakt, der ville blive udstedt af Spørger til investor. Investor skulle betale et kontant engangsbeløb og erhververede retten til at modtage et afkast svarende til en bestemt procentdel af Spørgers fremtidige overskud i forbindelse med salg af udviklingsprojektet. Det fulgte af kontrakten, at projektet var solgt på forhånd til en kapitalfond under forudsætning af en udlejningsgaranti efter 1 år fra færdiggørelse. Investor opnåede efter det oplyste ikke herved en ejerandel eller nogen form for rettigheder i øvrigt i det udstedende selskab. Investor kunne ikke kræve købesummen for financierkontrakten tilbagebetalt ved kontraktens udløb, uanset om der var modtaget udbytte eller ej.
Skatterådet bekræftede, at Spørgers udstedelse af financierkontrakter ville falde udenfor momslovens anvendelsesområde, idet udstedelsen af financierkontrakten momsmæssigt skulle anses som optagelse af et lån. Skatterådet kunne ikke bekræfte af afkast fra sådanne kontrakter ville falde uden for momslovens anvendelsesområde, idet Investor (Spørger) ville yde lån mod vederlag (afkastet) i egenskab af afgiftspligtig person. Vederlaget ville derfor falde inden for momslovens anvendelsesområde, idet vederlaget dog vil være momsfritaget efter momslovens §13, stk. 1, nr. 11, litra a.
Skatterådet bekræftede derudover, at den omhandlede financierkontrakt skattemæssigt skulle anses for en finansiel kontrakt, der skulle beskattes efter reglerne herom i kursgevinstloven, samt at gevinst og tab skulle opgøres efter lagerprincippet. Dette indebar bl.a., at omkostninger i forbindelse med indgåelse af financierkontrakten skulle medregnes i anskaffelsessummen henholdsvis afståelsessummen for kontrakten. Derudover bekræftede Skatterådet bl.a., at værdien af financierkontrakten skulle opgøres til handelsværdien ved indkomstårets udløb, og at den af Spørger nævnte metode vil kunne anvendes, hvis resultatet i øvrigt svarede til handelsværdien.
Spørger driver et museum med tilknytning til en momspligtig aktivitet. Med anmodningen ønsker Spørger afklaret sin momsfradragsret i relation til omkostninger i forbindelse med ombygning og renovering af museet.
Skatterådet kan ikke bekræfte, at Spørger har ret til delvis momsfradragsret af omkostningerne, idet disse har direkte og umiddelbar tilknytning til det momsfritagne entreindtægter.
Skatterådet kan derimod bekræfte, at Spørger har ret til delvis momsfradragsret af omkostningerne, såfremt Spørger leverer reklameydelser til en ekstern part. Det er derimod ikke tilstrækkeligt at levere ydelserne til et koncernselskab, som er en del af den samme fællesregistrering.
Spørger er et pengeinstitut, som har erhvervskunder, der anvender Spørger i flere lande. Spørger tilbyder disse kunder adgang til en transaktionskonto, som kan anvendes til at modtage og foretage lokale og internationale betalinger. Spørger er forpligtet til løbende at monitorere disse kunders aktiviteter på deres konti og vedligeholde samt opbevare data i den henseende.
Spørger påtænker på denne baggrund af opkræve disse kunder et etableringsgebyr for adgangen transaktionskontoen, ligesom Spørger påtænker at opkræve et løbende kvartalsvis gebyr.
Skatterådet kan bekræfte, at de pågældende gebyrer er momsfritagne efter momslovens § 13, stk. 1, nr. 11, litra c, idet gebyrerne opkræves for kundernes adgang til kontokurantkonti.
Varer indført til Danmark fra Y1-land var ved indførslen blevet unddraget toldtilsyn, hvorfor der var opstået toldskyld af varerne, jf. EF-kodeksens artikel 203, stk. 1 og 3, første led. Retten fandt, at sagsøgeren - et speditionsfirma - ikke på det foreliggende grundlag havde godtgjort, at varerne ikke var blevet optaget i Unionens økonomiske kredsløb i Danmark, jf. hertil EU-Domstolens dom i sag C-26/18, Federal Express. Sagsøgeren hæftede for importmomsen i medfør af toldlovens § 39, stk. 1, nr. 4.
Sagen angik, om en ejerforening, der drev et feriecenter med udlejning af ferielejligheder og hoteldrift for sine medlemmer, der var ejere af feriehusene og en restaurant i centeret, havde krav på tilbagebetaling af en betalt moms af indbetalinger fra medlemmerne foretaget i 2011 og 2012.
Retten lagde efter As administrators forklaring til grund, at ejerne ikke var involverede i driften, men at A stod for driften, herunder markedsføring, udlejning, vedligeholdelse og administration. A havde personale ansat til den praktiske drift. A havde været momsregistreret siden 2004 og havde fået fradrag for momsen af sine udgifter. Retten lagde derfor til grund, at A drev økonomisk virksomhed, jf. momslovens 3, stk. 1.
A havde betalt moms af indbetalingerne fra As medlemmer. Retten fandt det ikke ved administratorens og As revisors forklaringer godtgjort, at indbetalingerne fra As medlemmer skete til dækning af underskud. På denne baggrund lagde retten til grund, at indbetalingerne var vederlag for momspligtige ydelser til medlemmerne, jf. momslovens § 4, stk. 1, 1. pkt. Skatteministeriet blev herefter frifundet.
Sagen omhandlede spørgsmålet om, hvorvidt skatteyderen var berettiget til henstand med betaling af sin skat.
Skatteyderen havde anmodet om ekstraordinær genoptagelse af sin skatteansættelse for indkomståret 2011, hvilket skattemyndighederne afslog. Skatteyderen klagede over denne afgørelse og anmodede i forbindelse med klagesagen om ekstraordinær genoptagelse om henstand med betaling af skatten, hvilket skattemyndighederne ligeledes afslog.
Retten fandt, at selv om afvisningen om ekstraordinær genoptagelse var indbragt for domstolene, at der ikke forelå en aktuel tvist om opgørelse og betaling af skat for 2011, og betingelserne for henstand efter skatteforvaltningslovens § 51, stk. 1, var derfor ikke opfyldt.
Den omstændighed, at skatteyderen og hans kæreste, var på vej fra hinanden, og i den forbindelse havde brug for midler til at henholdsvis blive i hus og leje en anden bolig, udgjorde ikke sådanne forhold, at reglerne i kildeskattelovens § 73 D gav mulighed for henstand.
Retten fandt heller ikke, at nogen af de øvrige forhold, som skatteyderen havde anført, berettigede ham til henstand.
Journalnr: 20/0091069
Forhøjelse af momstilsvaret
Klagen vedrører forhøjelse af momstilsvaret fra forhøjelse af salgsmomsen, nægtelse af momsfradrag og nægtelse af brug af brugtmomsreglerne. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 15-06-2023
Journalnr: 22/0084537
Moms - overvæltning
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har imødekommet selskabets anmodning om genoptagelse og tilbagebetaling af moms, idet momsen er fuldt og endeligt overvæltet på selskabets kunde, jf. SKM2015.733.SKAT og SKM2015.734.SKAT. Landsskatteretten stadfæster Skattestyrelsens afgørelse, dog med en ændret begrundelse.
Afsagt: 20-06-2023
Journalnr: 23/0010746
Nægtede momsfradrag
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har godkendt fradrag for købsmoms for udgifter til købsmoms for udgifter afholdt til underleverandører, reparation og vedligehold samt småanskaffelser. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 22-06-2023
Journalnr: 22/0008556
Nægtet momsfradrag
Klagen vedrører nægtet fradrag for købsmoms vedr. bl.a. restaurantbesøg, småanskaffelser mv. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 20-06-2023
Journalnr: 16/0482154
Omvendt betalingspligt - byggeydelser
Klagen skyldes, at SKAT har forhøjet selskabets momstilsvar idet selskabet blev anset for at være omfattet af reglerne om omvendt betalingspligt for momsen af købte byggeydelser af en udenlandsk virksomhed, jf. momslovens § 46, stk. 1, nr. 3. Landsskatteretten ændrer SKATs afgørelse.
Afsagt: 14-06-2023
Journalnr: 22/0050216
Salg af fast ejendom
Klagen vedrører bindende svar på spørgsmål om momspligt ved salg af fast ejendom. Landsskatteretten ændrer det bindende svar.
Afsagt: 21-06-2023
Journalnr: 22/0028546
Salg af fast ejendom
Klagen vedrører bindende svar om momspligt ved salg af fast ejendom. Landsskatteretten ændrer det bindende svar.
Afsagt: 20-06-2023
Journalnr: 18/0005763
Skønsmæssig forhøjelse af momstilsvar
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af momstilsvaret. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 14-06-2023
Journalnr: 20/0019780
Skønsmæssig forhøjelse af salgsmoms
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af salgsmoms. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 23-06-2023
Journalnr: 16/1729714
Tarifering af nippelrør
Klagen skyldes, at SKAT har ændret selskabets tarifering af nippelrør, hvis længde var mere end to gange tværsnittets udvendige mål, fra KN-position 7307 til KN-position 7306. Ændringen betød, at varerne blev pålagt antidumpingtold. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 22-06-2023
Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.
Den 13-07-2023 indstilling i C-340/22 Etableringsfrihed Cofidis
Fiskale bestemmelser
Anmodning om præjudiciel afgørelse - direkte beskatning - artikel 49 TEUF - afgiftspålæggelse af kreditinstitutter med henblik på finansiering af den sociale sikring - adgang til fradrag i beskatningsgrundlaget for enheder med juridisk personlighed - begrundelse - afbalanceret fordeling af beskatningskompetencen mellem medlemsstaterne
Den 13-07-2023 dom i C-180/22 Mensing II
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 311 ff. - særordninger for kunstgenstande - fortjenstmargenordningen - afgiftspligtige videreforhandlere - levering af kunstgenstande foretaget af kunstneren eller dennes retssuccessorer - transaktioner inden for Fællesskabet - ret til fradrag af afgift, der er betalt i tidligere led
Den 13-07-2023 dom i C-344/22 Gemeinde A
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 2, stk. 1, litra c) - levering af ydelser mod vederlag - offentligretlige organer - kommune, der opkræver en kurafgift for tilrådighedsstillelse af kurfaciliteter, som alle har adgang til
EU – Central America preferential trade: update to Harmonised System 2022
Bilag 197 |
Spm. 285 |