MomsMail 2024, uge 04

Kære læser !

Hermed denne uges nyheder fra MomsMail.

God læselyst.

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586


 

Indhold

Artikler og interessante links
Skat og moms ved tab på debitorer mv.
Nye regler for virksomheder med delvis momsfradragsret

Styresignaler
Stutterivirksomhed og drift af væddeløbsstald - selvstændig økonomisk virksomhed - overdragelse af retten til fremtidige præmiepenge - vederlag - praksisændring - præcisering af praksis - genoptagelse - styresignal

Domme
Overskridelse af klagefrist - særlige omstændigheder
Selvinkriminering, inhabilitet, aktindsigt og ekstraordinær genoptagelse

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
1 indstilling

Nyt fra EU

Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

BDO

Skat og moms ved tab på debitorer mv.

Denne artikel handler om den moms- og skattemæssige behandling af tab på alle former for tilgodehavender.

Redmark

Nye regler for virksomheder med delvis momsfradragsret

Tidspunkt for opgørelse og indberetning af regulering for virksomheder med delvis momsfradrag I 2022 blev det vedtaget, at virksomheder skal betale renter af efterangivelser og korrektioner af moms i tilfælde, hvor virksomheden har indberettet for lidt i moms. I ”daglig tale” også kaldt positive rettelser vedrørende tidligere momsperioder. De nye regler trådte i kraft fra […]

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Udkast til styresignal: Udkast til styresignal - Ændring og fastlæggelse af praksis for den momsmæssige behandling af tankkortordninger

23-1456011

Momsudvalget har vedtaget retningslinjer (WP1068) om, hvornår en tankkortordning kan anses for omfattet af henholdsvis momssystemdirektivets artikel 14, stk. 1 (momslovens § 4, stk. 1) og artikel 14, stk. 2, litra c (momslovens § 4, stk. 3, nr. 1).

Skattestyrelsen har på den baggrund revurderet praksis om benzinselskabers internationale kreditkortsystemer. Skattestyrelsen vil fremadrettet administrere i overensstemmelse med Momsudvalgets retningslinjer. Udstederen af kreditorkortet kan derfor efter momslovens § 4, stk. 3, nr. 1, anses for at levere brændstof til indehaveren af kortet, hvis betingelser/kriterierne i retningslinjerne er opfyldt.

Hidtidig praksis om benzinselskabers internationale kreditkortsystemer ændres. Fremadrettet skal der være personsammenfald mellem fakturaudsteder og den, der momsmæssigt anses for sælger, alternativt skal der være tale om tredjepartsfakturering, hvor faktureringspligten ases for opfyldt, når en tredjeperson står for udstedelse af en faktura til modtageren på vegne af sælger.

 

Styresignal: Stutterivirksomhed og drift af væddeløbsstald - selvstændig økonomisk virksomhed - overdragelse af retten til fremtidige præmiepenge - vederlag - praksisændring - præcisering af praksis - genoptagelse - styresignal

SKM2024.37.SKTST

Med baggrund i sag C-713/21, Finanzamt X, præciseres, at en overdragelse af retten til fremtidige præmiepenge/løbspræmier momsretligt udgør et vederlag på tidspunktet for overdragelsen, idet der med aftalen er skabt et retsforhold, hvor der bliver udvekslet gensidige ydelser, ligesom retten til fremtidige præmier på tidspunktet for overdragelsen har en økonomisk værdi.

Endvidere ændres praksis på baggrund af SKM2023.174.LSR. Praksisændringen består i, at der ved vurderingen af, hvorvidt der ved drift af væddeløbsstald og stutterivirksomhed udøves økonomisk virksomhed, skal foretages en sædvanlig momsretlig vurdering, idet der ikke længere kan lægges vægt på, om virksomheden skattemæssigt anses for erhvervsmæssigt drevet.

 

Dom: Overskridelse af klagefrist - særlige omstændigheder

SKM2024.45.BR

Sagen angik, hvorvidt der forelå sådanne særlige omstændigheder, der kan begrunde, at Skatteankestyrelsen kan se bort fra en fristoverskridelse i forbindelse med klage over Skattestyrelsens afgørelse af 18. maj 2021, jf. skatteforvaltningslovens § 35 a, stk. 3, jf. stk. 6.

Skattestyrelsen havde forhøjet sagsøgerens indkomst i indkomstårene 2017-2019 på baggrund af handel med kryptovaluta. Sagsøgeren påklagede afgørelsen 1 måned og 10 dage for sent, hvorfor klagen blev afvist.

Retten lagde som ubestridt til grund, at klagen blev indleveret for sent. Sagsøgeren havde som årsag til fristoverskridelsen påberåbt sig (red.tilstand.nr.4.fjernet), og på dagen for hovedforhandlingen fremlagt journaludskrift fra egen læge fra konsultationer i 2016 og 2017. Retten fandt ikke, at han alene ved sin forklaring havde godtgjort, at han havde været ude af stand til at klage over afgørelsen i hele den relevante periode.

Herudover lagde retten til grund, at kryptovaluta i almindelighed erhverves med henblik på at blive solgt, og at sagsøgeren ikke havde godtgjort, at han ikke havde spekulationshensigt. Skattestyrelsens afgørelse måtte derfor anses for at være materielt korrekt.

Retten fandt efter en samlet vurdering af sagens omstændigheder, at betingelserne for, hvornår der foreligger sådanne særlige omstændigheder, at der kan ses bort fra fristoverskridelsen, ikke var opfyldt.

Skatteministeriet blev derfor frifundet.

 

Dom: Selvinkriminering, inhabilitet, aktindsigt og ekstraordinær genoptagelse

SKM2024.43.BR

Sagen angik, hvorvidt SKATs afgørelse var ugyldig som følge af tilsidesættelse af forbuddet mod selvinkriminering, inhabilitet, samt manglende aktindsigt, ligesom sagen angik ekstraordinær genoptagelse i medfør af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 5 og § 27, stk. 2, 1. pkt.

Der var enighed om den materielle forhøjelse på baggrund af skatteyders honorarindkomst.

Retten fandt, at der ikke var grundlag for at tilsidesætte SKATs afgørelse som ugyldig.

For så vidt angik forbuddet mod selvinkriminering fandt retten, at SKAT, da anmodning om oplysninger blev fremsat på et møde med skatteyder, burde have vejledt om forbuddet mod selvinkriminering, men at SKATs anmodning om oplysninger ikke medførte, at SKATs afgørelse var ugyldig. Retten lagde til grund, at oplysningerne blev indhentet til brug for skattesagen og ikke med henblik på strafvurdering, og at der ikke på mødet forelå en konkret mistanke om en lovovertrædelse.

For så vidt angik inhabilitetsspørgsmålet fandt retten det godtgjort, at skatteyders tidligere samlever gennem ca. et år i midten af 1980'erne, ikke deltog i sagsbehandlingen eller på anden måde påvirkede sagen eller afgørelsen. Den tidligere samlevers forklaring for retten var understøttet af oplysninger fra SKATs sagsbehandlingssystemer, hvoraf fremgik, at den tidligere samlevers medarbejderkode eller initialer ikke var registreret.

Retten fandt endvidere, at SKATs delvise afslag på aktindsigt ikke kunne føre til afgørelsens ugyldighed.

Endelig fandt retten det godtgjort, at skatteyders undladelse af at selvangive indtægter, han modtog som honorar for sit arbejde, må anses for groft uagtsomt, idet skatteyders forsømmelse bevirkede, at SKAT foretog en skatteansættelse på et urigtigt grundlag. Betingelserne i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 5 for ekstraordinær genoptagelse var derfor opfyldt, ligesom reaktionsfristen i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, var overholdt.

 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 20/0007148
Forhøjelse af momstilsvaret
Klagen vedrører nægtet ændring momstilsvaret bl.a. med baggrund i manglende bilag, indsætninger på bankkonto mv. Landsskatteretten godkender ændringerne i overvejende grad.
Afsagt: 20-12-2023

Journalnr: 23/0013369
Moms af forpagtningsindtægter
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har anset indtægter fra bortforpagtning af klinik for delvist momspligtige. Landsskatteretten nedsætter salgsmomsen til nul.
Afsagt: 20-12-2023

Journalnr: 22/0110004
Momsfradrag - underleverandører
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har ændret selskabets købsmoms. Ændringen skyldes, at Skattestyrelsen har nægtet selskabet fradrag for købsmoms efter momslovens § 37 for selskabets udgifter til underleverandører. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 01-12-2023

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 29-01-2024 - 27-02-2024

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 30-01-2024 dom i C-442/22 Dyrektor Izby Administracji Skarbowej w Lublinie (Fraude d’un employé)
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 203 - betalingsforpligtelse - person, som anfører momsen på en faktura - betalingspligtig person for momsen - falske fakturaer udstedt af en ansat, der anfører arbejdsgiverens oplysninger uden dennes vidende og samtykke - arbejdsgivers fornødne omhu

Den 01-02-2024 indstilling i C-533/22 Adient
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem - direktiv 2006/112/EF - leveringsstedet for tjenesteydelser - hovedsæde eller fast forretningssted - et indenlandsk koncernselskabs filial som fast forretningssted for et udenlandsk koncernselskab - selskabsretlige tilknytningers manglende relevans - tilskrivning til kontrahentens filial - begrundelse for et fast forretningssted ved hjælp af en tjenesteydelsesaftale - fast forretningssted i indlandet som substitution for et hovedsæde i udlandet

Den 08-02-2024 dom i C-733/22 Valentina Heights
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 98 - medlemsstaternes mulighed for at anvende en nedsat momssats på visse leveringer af varer og tjenesteydelser - bilag III, nr. 12) - nedsat momssats for ophold på hoteller og lignende etablissementer - udelukkende anvendelse af denne sats på opholdsfaciliteter, der har en klassificeringsattest - princip om afgiftens neutralitet

Den 22-02-2024 dom i C-694/22 Kommissionen mod Malte (Taxation des véhicules d’occasion)
Fiskale bestemmelser

Traktatbrud - artikel 110 TEUF - årlig færdselsafgift - højere afgifter på indførte brugte køretøjer end på lignende køretøjer, der allerede befinder sig på det indenlandske marked

Den 22-02-2024 dom i C-674/22 Gemeente Dinkelland
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - afgifter, som er opkrævet i strid med EU-retten - pligt til at tilbagebetale merværdiafgift (moms) og betale renter af beløbet - tilbagebetaling som følge af fejl begået i den afgiftspligtige persons regnskab - tilbagebetaling, der skyldes en ændring med tilbagevirkende kraft af fremgangsmåden for beregningen af den fradragsberettigede moms vedrørende den afgiftspligtige persons generalomkostninger

 

Indstillinger
C-743/22 DISA

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - beskatning af energiprodukter og elektricitet - direktiv 2003/96/EF - artikel 5 - punktafgifter på mineralolier - regional punktafgiftssats på mineralolier i tillæg til den nationale afgiftssats - en medlemsstats punktafgiftssatser, som er differentieret efter den region, hvor produktet forbruges

Generaladvokatens indstilling:

Rådets direktiv 2003/96/EF af 27. oktober 2003 om omstrukturering af EF-bestemmelserne for beskatning af energiprodukter og elektricitet, særlig artikel 5,

skal fortolkes således, at

det er til hinder for, at medlemsstaterne fastsætter en regional differentieret punktafgiftssats for kulbrintebrændstoffer, som ville føre til anvendelsen af forskellige regionale afgiftssatser for det samme produkt og den samme anvendelsesmåde, ud over de tilfælde, der er udtømmende opregnet i dette direktiv.


 

Nyt fra EU

Nyt fra EUR_LEX

forslag til rådets gennemførelsesafgørelse der bemyndiger sverige til at anvende en nedsat afgiftssats på elektricitet, der leveres direkte til fartøjer, som ligger ved kaj i en havn

 

Nyt fra Folketinget

Nye dokumenter vedrørende lovforslag

L 93 Forslag til lov om ændring af ligningsloven, registreringsafgiftsloven og personskatteloven. (Forhøjelse af servicefradraget, forhøjelse af befordringsfradraget i yderkommuner og visse småøer, forhøjelse af bundfradraget i registreringsafgiftsloven for nulemissionskøretøjer og nedsættelse af bundskatten som følge af kommunale skattestigninger).

Bilag

Bilag 3

Ændringsforslag, fra skatteministeren

Bilag 4

1. udkast til betænkning

Bilag 5

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 23. januar 2024

Spørgsmål og svar

Spm. 1

Spm. om ministeren vil stille ændringsforslag om deling af lovforslaget, hvorved den del af lovforslaget, som omhandler nedsættelse af bundskatten som følge af kommunale skattestigninger, udskilles i et selvstændigt lovforslag

Spm. 2

Spm. om baggrunden for, at det er en betingelse for at foretage servicefradrag, at arbejdet – hvis det ikke udføres af en momsregistreret virksomhed - skal være udført af en person, der er fyldt 18 år inden udgangen af det pågældende indkomstår

Spm. 3

Spm. om, efter hvilke kriterier er kommuner og småøer omfattet af det forhøjede befordringsfradrag udpeget

Spm. 4

Spm. om at redegøre for, om den i lovforslaget anvendte definition på yderområder omfattet af forhøjet befordringsfradrag aktuelt anvendes i andre sammenhænge

Spm. 5

Spm. om at redegøre for de EU-retlige aspekter af forslaget om forhøjet befordringsfradrag i de særligt udpegede yderkommuner og småøer

Spm. 6

Spm. om ministeren om 1-2 år vil evaluere ordningen om forhøjet befordringsfradrag i yderkommuner og visse småøer og orientere udvalget om resultaterne

L 93 A Forslag til lov om ændring af ligningsloven og registreringsafgiftsloven. (Forhøjelse af servicefradraget, forhøjelse af befordringsfradraget i yderkommuner og på visse småøer og forhøjelse af bundfradraget for nulemissionskøretøjer).

Bilag

Bilag 3

Ændringsforslag, fra skatteministeren

Bilag 4

1. udkast til betænkning

Bilag 5

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 23. januar 2024

Spørgsmål og svar

Spm. 1

L 93 - svar på spm. 1 om ændringsforslag om deling af lovforslaget, så delen om nedsættelse af bundskatten som følge af kommunale skattestigninger udskilles i et selvstændigt lovforslag

Spm. 2

L 93 - svar på spm. 2 om, hvorfor det er en betingelse for servicefradrag, at arbejdet skal være udført af en person, der er fyldt 18 år inden udgangen af det pågældende indkomstår

Spm. 3

L 93 - svar på spm. 3 om, efter hvilke kriterier kommuner og småøer omfattet af det forhøjede befordringsfradrag er udpeget

Spm. 4

L 93 - svar på spm. 4, om den i lovforslaget anvendte definition på yderområder omfattet af forhøjet befordringsfradrag aktuelt anvendes i andre sammenhænge

Spm. 5

L 93 - svar på spm. 5 om de EU-retlige aspekter af forslaget om forhøjet befordringsfradrag i de særligt udpegede yderkommuner og småøer

Spm. 6

L 93 - svar på spm. 6 om at evaluere ordningen om forhøjet befordringsfradrag i yderkommuner og visse småøer om 1-2 år og orientere udvalget om resultaterne

Almindelig del

Bilag

Bilag 123

Henvendelse af 26/1-24 fra House of Oliver Twist A/S vedrørende foretræde om afgiftsforhøjelser på tyggetobak

Spørgsmål og svar

Spm. 76

På det seneste er der kommet en del ny machine learning og andre AI-relaterede teknologiløsninger indenfor skanning af pakker og forsendelser, der kommer ind i Danmark. Vil ministeren redegøre for, om det vil være muligt at integrere sådanne løsninger i Toldstyrelsens arbejde, så ulovlige varer ikke kommer ud til forbrugerne?  Svar  

Spm. 77

Vil ministeren redegøre for, hvorvidt det være muligt at pålægge toldmyndighederne et større ansvar for at skanne pakker for piratkopier, pakker indeholdende giftige kemikalier og andet direkte ulovligt indhold i beskyttelse af danske forbrugere?  Svar  

Spm. 139

Hvordan forholder ministeren sig til, at det tilsyneladende er muligt at købe opioider på hjemmesider på ”the dark web” og få dem sendt hjem via almindelig pakkepost og ser ministerens behov for effektivisering af kontrollen på dette område? Der henvises til, at der findes systemer, som kan scanne pakker for ulovligt indhold.  Svar  

Spm. 159

Idet der henvises til artiklen ”Retsordførere: Manglende krav til bandemedlemmer er en ”fadæse”” (Berlingske Tidende, den 3. november 2023) anmodes ministeren om at oplyse, hvorfor der åbenbart ikke stilles vilkår - eksempelvis om kriminalitetsfri adfærd - i forbindelse med en gældseftergivelse til kriminelle?  Svar  

Spm. 200

Ministeren bedes kommenter henvendelsen af 3. januar 2024 fra Biogas Danmark vedrørende foretræde om at indføre en co2-afgiftsrefusion for biogas leveret via gasnettet, jf. SAU alm. del - bilag 95.  Svar  

Spm. 202

Vil ministeren redegøre for lønforhold, herunder tillæg, pension, repræsentationskonto, fri bil og andre kontraktuelle forhold, for henholdsvis Vurderingsstyrelsens og Skattestyrelsens direktion og øverste ledelse?  Svar  

Spm. 254

Vil ministeren kommentere artiklen ”Absurd renteopkrævning på 21 øre: - Jeg var rystet”, ekstrabladet.dk, den 22. januar 2024, herunder oplyse, om ministeren vil være indstillet på at indføre en generel minimumsgrænse for opkrævninger, og i bekræftende fald hvad ville niveauet for denne grænse ifølge ministeren med fordel kunne sættes til?  Svar  

Spm. 255

Ministeren bedes redegøre for effekten på de offentlige finanser (umiddelbart, efter tilbageløb samt efter tilbageløb og adfærd) og arbejdsudbud af følgende reform af registreringsafgiften: Beløbsgrænsen for 150 pct. satsen hæves fra 218.100 kr. til 260.000 kr. samtidig med, at 85 pct.-satsen sænkes til hhv. 70, 60, 50, 40, 30 og 25 pct. Effekterne bedes angivet i 2030, 2035 og 2040 samt varig virkning. Desuden bedes effekterne angivet i både 2023-PL og 2024-PL.  Svar  

Spm. 256

Vil ministeren redegøre for, hvor mange renteopkrævninger Skatteforvaltningen har foretaget i det seneste tilgængelige år vedrørende følgende intervaller: Under 1 kr., fra 1-5 kr., 6-25 kr., 26-50. og 50-100 kr., og hvad det samlede indkrævede beløb har været i de intervaller?  Svar  

Spm. 257

Vil ministeren redegøre for, hvilke kriterier Gældsstyrelsen anvender i vurdering af, om en borger hhv. med og uden forsørgerpligt kan afdrage hhv. 50 og 60 pct. af sin indkomst, hvor borgeren således kan ende med en trækprocent på op til 99 pct.? Og hvilke muligheder har borgeren for at klage over lønindeholdelsesprocenten?  Svar  

Spm. 258

Vil ministeren redegøre for, hvor mange borgere der er blevet pålagt øget lønindeholdelse med de nye regler på området, der følger af Gældsaftalen ”Nedbringelse af danskernes gæld til det offentlige” af juni 2022? Hvor mange borgere er blevet varslet øget lønindeholdelse, hvor mange borgere har klaget samt hvor mange heraf har fået tilhold i indsigelserne? Desuden bedes ministeren redegøre for, hvor mange borgere med gæld til det offentlige, der har en lønindeholdelsesprocent i intervallerne på hhv. 40-49 pct. og 50-60 pct.? Besvarelsen bedes angivet i pct. af skyldnere og antal. Desuden bedes det angivet, hvor stor en andel der har forsørgerpligt.  Svar  

Spm. 259

Vil ministeren redegøre for, hvordan lønindeholdelsesprocenten fastsættes overfor en borger med gæld til det offentlige? Herunder bedes der redegjort for, hvor meget en borger med en indkomst på hhv. 15.000 kr., 20.000 kr., 25.000 kr., 30.000 kr., 35.000 kr., 40.000 kr., 45.000 kr., 50.000 kr. og derover om måneden har tilbage som indkomst til rådighed efter am-bidrag, skat og lønindeholdelse, efter de nye regler er trådt i kraft.  Svar  

Spm. 260

Hvilken effekt forventer ministeren, at en regulering af markedsføringsområdet med et såkaldt fløjt-til-fløjt forbud vil have på den danske kanaliseringsgrad, der er steget mærkbart siden indgåelse af aftale vedrørende delvis liberalisering af spillemarkedet i 2010?  Svar  

Spm. 261

Hvordan vil ministeren sikre, at en yderligere regulering af markedsføringsområdet ikke underminerer det legitime marked og konkurrenceevnen for licenserede spilsider i forhold til deres uregulerede konkurrenter?  Svar  

Spm. 262

Mener ministeren, at der er risiko for, at en regulering af markedsføringsområdet skaber en åbning for, at ulicenserede spilsider via alternative platforme kan udfylde reklamerummet og dermed øge eksponeringen for ureguleret spilvirksomhed?  Svar  

Spm. 263

I vores nabolande Sverige og Tyskland ser man med stigende bekymring på udviklingen i andelen af pengespilsaktiviteter, der foregår på det uregulerede marked. Hvordan vil ministeren undgå, at den samme tendens breder sig på det danske spilmarked?  Svar  

Spm. 264

Givet resultaterne i Spillemyndighedens undersøgelse ”Onlinespil i Danmark” offentliggjort 16. januar 2024 om motivationsfaktorer for at spille på spilsider uden tilladelse, anerkender ministeren så, at en regulering af bonusser vil øge tilstrømningen til spilsider uden dansk spillicens?  Svar  

Spm. 269

Vil ministeren redegøre for danskernes køb af cigaretter i Sverige, da ministeren i besvarelsen af SAU alm. del – spørgsmål 67 kun skelner mellem hhv. Tyskland (245 mio. cigaretter) og taxfree, Syd- og Østeuropa (455 mio. cigaretter)?  Svar  

Spm. 270

Vil ministeren redegøre nærmere for danskernes grænsehandel i Sverige ved at specificere tabel 4.1 i Skatteøkonomisk Redegørelse 2023, så det fremgår, om de pågældende varegrupper er handlet i Tyskland, Sverige, resten af EU eller uden for EU? Danskernes køb af nydelsesmidler bedes inkluderet i besvarelsen.  Svar  

Spm. 271

Vil ministeren oplyse, hvad provenuvirkning og øvrige konsekvenser vil være, hvis afgifterne på nydelsesmidler – dog med undtagelse af tobak – sænkes til EU’s minimumssatser?  Svar  

Spm. 274

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 26. januar 2024 fra House of Oliver Twist A/S vedrørende foretræde om afgiftsforhøjelser på tyggetobak, jf. SAU alm. del - bilag 123.  Svar