MomsMail 2024, uge 03

Kære læser !

Hermed denne uges nyheder fra MomsMail.

God læselyst.

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586


 

Indhold

Artikler og interessante links
Den momsmæssige behandling af forudbetalinger
Hoteller m.v. opnår øget adgang til godtgørelse af energiafgiften
The use of generative AI tools in the tax profession
Momsnyt for delvist momsfritagne virksomheder
Godtgørelse af energiafgifter 2024

Bindende svar
Overskudsvarmeafgift

Afgørelser
Eksportgodtgørelse
Forhøjelse af aktieindkomst som følge af maskeret udlodning

Domme
Køber kunne ikke rette et krav om tilbagebetaling af en med urette faktureret moms direkte mod skattemyndighederne

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
1 indstilling
1 dom

Nyt fra EU

Lovstof
Nyt fra Lovtidende
Nyt fra Høringsportalen

Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

BDO

Den momsmæssige behandling af forudbetalinger

En dansk virksomhed, der forudbetaler et beløb for en maskine, kan fradrage momsen af forudbetalingen med det samme, hvis maskinen købes hos en anden dansk virksomhed.

Beierholm

Hoteller m.v. opnår øget adgang til godtgørelse af energiafgiften

Ny lov giver hotelsektoren m.v. adgang til godtgørelse af en del af energiafgiften på brændsler, der anvendes til rumvarme, komfortkøling og opvarmning af varmt vand.

KPMG Acor Tax

The use of generative AI tools in the tax profession

After the initial hype – fear, foe or friend?

PwC

Momsnyt for delvist momsfritagne virksomheder

Ved årsskiftet blev en ny bestemmelse indført i momsloven med virkning fra 1. januar 2024, som medfører en ny indberetningsforpligtelse for alle...

Revisionsinstituttet

Godtgørelse af energiafgifter 2024

Den 1. januar 2024 blev satserne for energiafgifter igen justeret, og det samme gælder for godtgørelsessatserne.

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Bindende svar: Overskudsvarmeafgift

SKM2024.29.SR

Skatterådet bekræftede, at Spørger i perioden 1. januar 2022 - 31. december 2023 skal opgøre overskudsvarmeafgiften ved salg af overskudsvarme til selskab X som max. 33% af vederlaget, dvs. vederlagsbeskatning, i henhold til lov nr. 2606 af 28. december 2021, hvorefter de hidtil gældende regler finder anvendelse indtil 1. januar 2024 for aftaler indgået før 1. januar 2022.

 

Afgørelse: Eksportgodtgørelse

SKM2024.27.LSR

Motorstyrelsen havde nægtet at udbetale eksportgodtgørelse for et køretøj med den begrundelse, at køretøjet alene kunne anses for midlertidigt udført, da køretøjet ikke var solgt i forbindelse med udførelsen her fra landet, jf. registreringsafgiftslovens § 7 b, jf. § 7 c. Landsskatteretten ændrede Motorstyrelsens afgørelse, idet Landsskatteretten om betingelserne for udbetaling af eksportgodtgørelse anførte, at retten til at få udbetalt eksportgodtgørelse ikke er betinget af, at køretøjet udføres varigt til udlandet, og at der ikke kan stilles krav om, at der skal ske salg af et køretøj til eksport, uanset om den der anmoder om eksportgodtgørelsen driver erhverv med salg af køretøjer til eksport.

Landsskatteretten tog ikke klagerens ugyldighedspåstand til følge, idet Landsskatteretten fandt, at Motorstyrelsen havde opfyldt betingelserne om fremsendelse af sagsfremstilling, jf. skatteforvaltningslovens § 19, stk. 1 og 2, eller der i øvrigt var væsentlige retlige mangler eller sagsbehandlingsfejl, der kunne føre til den påklagede afgørelses ugyldighed.

 

Afgørelse: Forhøjelse af aktieindkomst som følge af maskeret udlodning

SKM2024.26.LSR

Sagen omhandlede, hvorvidt klageren skulle beskattes som maskeret udlodning af selskabets udgifter til underleverandører. Skattestyrelsen fandt, at fakturaerne udstedt af underleverandørerne var fiktive og som følge heraf ikke var afholdt i selskabets interesse. Klagerens repræsentant gjorde gældende, at fakturaerne dækkede over reelle ydelser, og at udgifterne dermed var afholdt i selskabets interesse.

Idet udgifterne blev anset for ikke at vedrøre selskabet, fandt Landsskatteretten, at det påhvilede klageren at godtgøre, at udgifterne var afholdt i selskabets interesse. Da klageren ikke havde løftet bevisbyrden herfor, fandt Landsskatteretten, at udgifterne havde passeret klagerens økonomi, og klageren var som følge heraf skattepligtig af beløbene som maskeret udlodning.

De fremlagte privatforbrugsopgøreler kunne ikke føre til et andet resultat.

 

Dom: Køber kunne ikke rette et krav om tilbagebetaling af en med urette faktureret moms direkte mod skattemyndighederne

SKM2024.30.HR

Et selskab havde til sin danske leverandør af mobiltelefoner betalt fakturaer ved køb af varer, som af leverandøren med urette var pålagt dansk moms. Det var ubestridt, at det momsmæssige leveringssted for varerne ikke var Danmark, men Østrig og Holland, hvor selskabet havde afhentet varerne, og at momsen derfor var faktureret med urette. Leverandøren havde ikke indbetalt momsen til skattemyndighederne, og leverandøren var efterfølgende gået konkurs, hvorfor selskabet ikke kunne få momsen tilbagebetalt fra leverandøren.

For Højesteret angik sagen, om selskabet kunne kræve et beløb svarende til den af leverandøren fejlagtigt opkrævede danske moms betalt af staten i den foreliggende situation.

Højesteret fandt i lyset af EU-Domstolens praksis om det spørgsmål, som sagen angik, at der ikke bestod en sådan rimelig tvivl om forståelsen af det EU-retlige neutralitetsprincip og effektivitetsprincip, at der var grundlag for at forelægge et præjudicielt spørgsmål herom for Domstolen som begæret af selskabet, hvorved Højesteret henviste til Domstolens seneste domme af henholdsvis 13. oktober 2022 i sag C-397/21, HUMDA, og af 7. september 2023 i sag C-453/22, Schütte.

Højesteret udtalte endvidere, at momslovens § 52 a, stk. 7, alene regulerer forholdet mellem den person, der på en faktura urigtigt angiver, at et fakturabeløb indbefatter moms (her leverandøren), og skattemyndighederne, og at bestemmelsen ikke giver grundlag for, at tredjemand (her aftageren), der har betalt momsbeløbet til fakturaudstederen, kan rette et tilbagebetalingskrav direkte mod skattemyndighederne. På denne baggrund og i øvrigt af de af Vestre Landsret anførte grunde tiltrådte Højesteret, at selskabet ikke havde et krav mod Skattestyrelsen (stadfæstelse af SKM2022.620.VLR)

 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 22/0007207
Forhøjelse af momstilsvaret
Klagen vedrører forhøjelse af momstilsvaret grundet manglende betaling af erhvervelsesmoms. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen delvist.
Afsagt: 13-12-2023

Journalnr: 21/0026431
Genoptagelse af momstilsvaret
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har imødekommet selskabets anmodning om genoptagelse af momstilsvaret jf. skatteforvaltningslovens § 31, stk. 2, og § 32, stk. 1, nr. 4. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 12-12-2023

Journalnr: 22/0010505
Moms af udeholdt omsætning
Klagen vedrører opkrævning af salgsmoms af udeholdt omsætning. Landsskatteretten ndsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 06-12-2023

Journalnr: 18/0002834
Momsfradrag - dokumentation
Klagen vedrører nedsat momsfradrag grundet manglende dokumentation. Landsskatteretten ændrer afgørelsen i overvejende grad.
Afsagt: 15-12-2023

Journalnr: 22/0015346
Momsfradrag - periodisering
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet selskabets momstilsvar da selskabet ikke var berettiget til at medtage købsmomsen i momsangivelsen for det omhandlede kvartal. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 12-12-2023

Journalnr: 23/0012762
Momsfradrag - underleverandør
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet virksomhedens momstilsvar. Forhøjelsen skyldes nægtelse af fradrag for købsmoms af virksomhedens udgifter til en underleverandør. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 04-12-2023

Journalnr: 20/0041524
Momsfri eksport
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet virksomhedens salgsmoms idet Skattestyrelsen ikke har anset en del af virksomhedens leverancer for omfattet af reglerne om momsfritagelse, jf. momslovens § 34, stk. 1, nr. 5. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 06-12-2023

Journalnr: 17/0092508
Skønsmæssig ansættelse af momstilsvar
Klagen vedrører skønsmæssig ansættelse af salgsmoms og købsmoms. Landsskatteretten nedsætter den ansatte købsmoms til nul.
Afsagt: 11-12-2023

Journalnr: 22/0017334
Skønsmæssig forhøjelse af momstilsvar
Klagen vedrører skønsmæssig ansættelse af salgsmoms og købsmoms. Landsskatteretten nedsætter den godkendte købsmoms delvist.
Afsagt: 07-12-2023

Journalnr: 21/0114628
Omberegning af registreringsafgift
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har foretaget en omberegning af den betalte registreringsafgift på et køretøj. Omberegningen medfører, at klageren skal betale yderligere registreringsafgift. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 06-12-2023

Journalnr: 21/0046156
Registreringsafgift - udenlandsk køretøj
Motorstyrelsen har truffet afgørelse om opkrævning af registreringsafgift, idet Motorstyrelsen har fundet, at køretøjet er omfattet af registreringspligten i Danmark, jf. registreringsbekendtgørelsens § 3, stk. 1, nr. 1, jf. § 5, stk. 1-3, og at køretøjet forinden benyttelsen skulle have været afgiftsberigtiget, jf. registreringsafgiftslovens § 1. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 06-12-2023

Journalnr: 21/0014942
Tidspunkt for udbetaling af eksportgodtgørelse
Klagen vedrører forsinket udbetaling af eksportgørelse. Motorstyrelsen godkendte ikke den først fremsendte dokumentation indsendt af selskabet den 9. januar 2020 og efterspurgte herefter yderligere dokumentation. Motorstyrelsen godkendte først dokumentationen den 19. januar 2021, hvorefter eksportgodtgørelsen blev udbetalt. Landsskatteretten finder, at udbetaling af eksportgodtgørelse til selskabet skulle være sket senest 3 uger efter den 9. januar 2020. Konsekvensen heraf overlades til Motorstyrelsens behandling.
Afsagt: 05-12-2023

Journalnr: 21/0038658
Tilbagebetaling af partikeludledningstillæg
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har truffet afgørelse om tilbagebetaling af partikeludledningstillæg for perioden 1. september 2017 til 28. februar 2021 under henvisning til, at køretøjet fejlagtigt var registreret i Køretøjsregistreret uden et partikelfilter, og afvist, at tilbagebetale yderligere partikeludledningstillæg under henvisning til, at kravet er forældet, jf. forældelseslovens § 2, stk. 2 og § 3. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 06-12-2023

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 22-01-2024 - 20-02-2024

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 25-01-2024 indstilling i C-743/22 DISA
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - beskatning af energiprodukter og elektricitet - direktiv 2003/96/EF - artikel 5 - punktafgifter på mineralolier - regional punktafgiftssats på mineralolier i tillæg til den nationale afgiftssats - en medlemsstats punktafgiftssatser, som er differentieret efter den region, hvor produktet forbruges

Den 30-01-2024 dom i C-442/22 Dyrektor Izby Administracji Skarbowej w Lublinie (Fraude d’un employé)
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 203 - betalingsforpligtelse - person, som anfører momsen på en faktura - betalingspligtig person for momsen - falske fakturaer udstedt af en ansat, der anfører arbejdsgiverens oplysninger uden dennes vidende og samtykke - arbejdsgivers fornødne omhu

Den 01-02-2024 indstilling i C-533/22 Adient
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem - direktiv 2006/112/EF - leveringsstedet for tjenesteydelser - hovedsæde eller fast forretningssted - et indenlandsk koncernselskabs filial som fast forretningssted for et udenlandsk koncernselskab - selskabsretlige tilknytningers manglende relevans - tilskrivning til kontrahentens filial - begrundelse for et fast forretningssted ved hjælp af en tjenesteydelsesaftale - fast forretningssted i indlandet som substitution for et hovedsæde i udlandet

Den 08-02-2024 dom i C-733/22 Valentina Heights
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 98 - medlemsstaternes mulighed for at anvende en nedsat momssats på visse leveringer af varer og tjenesteydelser - bilag III, nr. 12) - nedsat momssats for ophold på hoteller og lignende etablissementer - udelukkende anvendelse af denne sats på opholdsfaciliteter, der har en klassificeringsattest - princip om afgiftens neutralitet

 

Indstillinger
C-104/23 A GmbH & Co. KG

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - toldunion - den fælles toldtarif - den kombinerede nomenklatur - tarifering af varer - toldposition 9406 - begrebet præfabrikerede bygninger - kalvehytter - tarifering under underposition 9406 0080

Generaladvokatens indstilling:

Den kombinerede nomenklatur, der er fastsat i bilag I til Rådets forordning (EØF) nr. 2658/87 af 23. juli 1987 om told- og statistiknomenklaturen og Den Fælles Toldtarif, som affattet ved Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 1101/2014 af 16. oktober 2014 om ændring af bilag I til Rådets forordning (EØF) nr. 2658/87 om told- og statistiknomenklaturen og den fælles toldtarif,

skal fortolkes således, at en præfabrikeret bygning, der henhører under pos. 9406 i denne nomenklatur,

- ikke behøver at omslutte et rum fuldstændigt på alle sider

- skal være tilstrækkelig stor til, at en person af gennemsnitlig højde kan komme derind, og skal indeholde mindst ét område, hvor en sådan person kan gå ind i oprejst, og

- skal være holdbar og stabil.


 

Domme
C-791/22 Hauptzollamt Braunschweig ( Lieu de naissance de la TVA – III)

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 30, stk. 1 - artikel 60 - artikel 71, stk. 1 - stedet for afgiftspligtige transaktioner - varer, der føres ind i Den Europæiske Unions toldområde i en første medlemsstat i strid med toldreglerne, og som derefter transporteres til en anden medlemsstat - stedet for importmomsens opståen - national bestemmelse, der henviser til toldlovgivningen i EU

Domstolens dom:

Artikel 30, stk. 1, artikel 60 og artikel 71, stk. 1, andet afsnit, i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem

skal fortolkes således, at

de er til hinder for en national lovgivning, hvorefter artikel 215, stk. 4, i Rådets forordning (EØF) nr. 2913/92 af 12. oktober 1992 om indførelse af en EF-toldkodeks, som ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2700/2000 af 16. november 2000, finder analog anvendelse på merværdiafgift (moms) ved indførsel for så vidt angår fastlæggelsen af stedet for importmomsens opståen.

 

Nyt fra EU

Nyt fra EUR_LEX

kommissionens gennemførelsesafgørelse (eu) 2023/2879 af 15. december 2023 om fastlæggelsen af arbejdsprogrammet vedrørende udviklingen og indførelsen af de elektroniske systemer, der er omhandlet i eu-toldkodeksen

forslag til rådets gennemførelsesafgørelse om at give polen tilladelse til at anvende lavere punktafgiftssatser for svær brændselsolie, naturgas, kul og koks, der anvendes som brændsel til opvarmning

 

Lovtidende

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om platformoperatørers indberetningspligt vedrørende sælgere og udlejere, BEK nr 52 af 16/01/2024. Udstedt af Skatteministeriet

Høringsportalen

Forslag til lov om ændring af momsloven og lov om forskellige forbrugsafgifter
Oprettelsesdato: 17-01-2024
Høringsfrist: 30-01-2024

 

Nyt fra Folketinget

Nye dokumenter vedrørende lovforslag

L 93 Forslag til lov om ændring af ligningsloven, registreringsafgiftsloven og personskatteloven. (Forhøjelse af servicefradraget, forhøjelse af befordringsfradraget i yderkommuner og visse småøer, forhøjelse af bundfradraget i registreringsafgiftsloven for nulemissionskøretøjer og nedsættelse af bundskatten som følge af kommunale skattestigninger).

Spørgsmål og svar

Spm. 1

Spm. om ministeren vil stille ændringsforslag om deling af lovforslaget, hvorved den del af lovforslaget, som omhandler nedsættelse af bundskatten som følge af kommunale skattestigninger, udskilles i et selvstændigt lovforslag

Spm. 2

Spm. om baggrunden for, at det er en betingelse for at foretage servicefradrag, at arbejdet – hvis det ikke udføres af en momsregistreret virksomhed - skal være udført af en person, der er fyldt 18 år inden udgangen af det pågældende indkomstår

Spm. 3

Spm. om, efter hvilke kriterier er kommuner og småøer omfattet af det forhøjede befordringsfradrag udpeget

Spm. 4

Spm. om at redegøre for, om den i lovforslaget anvendte definition på yderområder omfattet af forhøjet befordringsfradrag aktuelt anvendes i andre sammenhænge

Spm. 5

Spm. om at redegøre for de EU-retlige aspekter af forslaget om forhøjet befordringsfradrag i de særligt udpegede yderkommuner og småøer

Spm. 6

Spm. om ministeren om 1-2 år vil evaluere ordningen om forhøjet befordringsfradrag i yderkommuner og visse småøer og orientere udvalget om resultaterne

Almindelig del

Bilag

Bilag 108

Henvendelse af 15/1-24 fra Biogas Danmark vedrørende foretræde om at indføre en co2-afgiftsrefusion for biogas leveret via gasnettet

Bilag 109

Publikation fra Spillemyndigheden, januar 2024: ”Danskerne spiller i høj grad på spilsider med dansk tilladelse”

Bilag 112

Lovudkast - udkast til forslag til lov om ændring af momsloven og lov om forskellige forbrugsafgifter (Ophævelse af særlig momsregel ved el- og gashandel og afgiftsforhøjelser på nikotinprodukter og røgfri tobak samt justering af overgangsregler ved afgiftsforhøjelser på røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker)

Bilag 114

Henvendelse af 17/1-24 fra Jens Ove Nielsen, Silkeborg, om forskelsbehandling af solcelleejere der køber elbil

Bilag 116

orientering om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-594/23, der vedrører fortolkningen af EU-rettens bestemmelser om og afgrænsning af, hvornår der er tale om et momsfrit salg af "en bygning med tilhørende jord", og hvornår der er tale om et momspligtigt salg af en "byggegrund"

Spørgsmål og svar

Spm. 232

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 15. januar 2024 fra Biogas Danmark vedrørende foretræde om at indføre en co2-afgiftsrefusion for biogas leveret via gasnettet, jf. SAU alm. del - bilag 108.  Svar  

Spm. 238

Vil ministeren redegøre for, hvad provenutabet vil være ved at afgiftsfritage CO2-neutral biogas? Ministerens bedes opgøre provenutabet for henholdsvis støttet og ustøttet biogas. Der henvises til SAU alm. del – bilag 108.  Svar  

Spm. 239

Vil ministeren i forlængelse af evalueringen af L 137 om ændring af skattekontrolloven, momsloven, opkrævningsloven og forskellige andre love (Sanktioner ved manglende indsendelse af oplysninger og tiltag til bekæmpelse af organiseret svig m.v. som led i udmøntning af aftale om styrket skattekontrol) (folketingsåret 2020-21), jf. SAU alm. del – bilag 106, foretage endnu en evaluering af loven om 2 år og orientere Skatteudvalget om resultaterne heraf?  Svar  

Spm. 240

Biogas Danmark mener, at CO2-afgift på biogas skader den grønne omstilling i industri og den tunge transport, hvor elektrificering ikke er mulig, jf. SAU alm. del – bilag 108. Vil ministeren eksemplificere, hvor elektrificering ikke er mulig i Danmark, og hvorfor det ikke er muligt?  Svar