![]() |
Kære læser !
Hermed denne uges nyheder på moms-, told- og afgiftsområdet.
God læselyst.
Venlig hilsen
Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@taxcon.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586
Artikler og interessante links
Øget registreringsafgift og beskatning...
Grøn skattereform
Status på Brexit – moms og told
Grøn skattereform - Grøn omstilling - Endelig aftale på plads
Er din virksomhed klar til at handle med UK efter 1. januar 2021?
Grøn vejtransport- vejen mod et grønnere Danmark
Finanslov 2021
SKM-meddelelse
Rentesatsen efter opkrævningslovens § 7, stk. 2 for 2021
Udkast til styresignal
Overdragelse af momsfritagne virksomheder ikke momspligtige - Praksisændring - Genoptagelse - udkast til styresignal
Bindende svar
Tilskud begrænsede ikke momsfradragsret
Moms på fast ejendom - virksomhedsoverdragelse af udlejningsvirksomhed med delvis fradragsret
Afgørelser
Genoptagelse af ansøgninger om momsgodtgørelse
Afvisning af ansøgning om momsgodtgørelse pga. manglende fuldmagt
Domme
Momslovens § 49, stk. 1, 3. pkt. - afmeldelse af kommanditselskab fra momsregistrering
Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen
Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
2 domme
Lovstof
Nyt fra Høringsportalen
Nyt fra Folketinget
Nye lovforslag
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del
BeierholmØget registreringsafgift og beskatning... Aftale om grøn omstilling af vejtransporten |
BeierholmNye skattelettelser og afgiftsændringer |
BeierholmStatus på Brexit – moms og told Brexit nærmer sig med hastige skridt, og endnu en gang er forhandlingerne mellem Storbritannien og EU gået i hårdknude. Derfor er deadline for indgåelse af en handelsaftale, som skal gælde mellem de 2 parter fra 1. januar 2021, igen udskudt. Denne gang til søndag d. 13. december 2020. |
PwCGrøn skattereform - Grøn omstilling - Endelig aftale på plads Regeringen (S) har sammen med Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti indgået en endelig politisk aftale om en grøn... |
PwCEr din virksomhed klar til at handle med UK efter 1. januar 2021? Overgangsperioden før UK træder ud af EU udløber om ca. 4 uger. Det betyder, at efter 1. januar 2021 skal en dansk virksomhed være registreret som importør og... |
PwCGrøn vejtransport- vejen mod et grønnere Danmark Der er netop indgået aftale om en grøn omstilling af vejtransporten. Aftalen indeholder planer om både grønnere transport-midler og omlægning af... |
PwCRegeringen (S) præsenterede søndag den 6. december 2020 sin aftale om Finansloven for 2021, som regeringen har indgået sammen med Radikale Venstre, Socialistisk... |
Opgørelse af rentesats ifølge opkrævningslovens § 7, stk. 2, for 2021.
Skattestyrelsen ændrer med baggrund i SKM2020.329.LSR praksis for, hvornår momsfritagne virksomheder er momspligtige, når de overdrager deres materielle og immaterielle aktiver.
Praksisændringen består i, at en sådan overdragelse ikke anses for en levering mod vederlag, jf. momslovens § 8, stk. 1, 1. pkt., modsætningsvis, og overdragelsen er derfor ikke omfattet af momsloven. Det er en betingelse for undtagelsen fra momspligten, at der ikke har været ret til hel eller delvis fradragsret i forbindelse med aktiverne.
Spørger er en selvejende institution, som har til formål at styrke kvaliteten af undervisning inden for et bestemt fagområde. Skatterådet fandt, at Spørgers offentlige tilskud ikke begrænsede momsfradragsretten. Derimod skulle der ske fradragsbegrænsning med henvisning til, at Spørger drev ikke-økonomisk virksomhed med leveringer til andre enheder inden for samme ministerområde, jf. momslovens § 9.
Spørger overdrager aktiviteterne vedrørende tre nyopførte ejendomme med tilhørende lejekontrakter på såvel momsfritaget boligudlejning som erhvervsmæssig udlejning (sidstnævnte omfattet af en frivillig registrering).
Skatterådet bekræfter, at overdragelserne udgør momsfri virksomhedsoverdragelser, jf. momslovens § 8, stk. 1, 3. pkt.
Skattestyrelsen havde undladt at imødekomme en anmodning om genoptagelse af to ansøgninger om momsgodtgørelse under henvisning til, at ansøgningerne ikke kunne betragtes som indgivet inden for den præklusive ansøgningsfrist den 30. september 2015. Landsskatteretten fandt, at genoptagelsesreglen i skatteforvaltningslovens § 31, stk. 2, fandt anvendelse, såfremt den særlige frist for anmodning om momsgodtgørelse var overholdt. Landsskatteretten fandt herefter, at selskabets ansøgninger om momsgodtgørelse - på trods af en uoverensstemmelse i ansøgningerne mellem oplysningerne om leverandørens navn og adresse og momsnummeret - skulle anses for rettidigt indgivet inden for den præklusive ansøgningsfrist den 30. september 2015. Hermed skulle anmodningen om genoptagelse behandles efter skatteforvaltningslovens § 31, stk. 2, og da selskabet havde fremlagt oplysninger af faktisk karakter vedrørende oplysninger, som allerede fremgik af de rettidigt indgivne ansøgninger, der medførte en vis sandsynlighed for en ændring af momsgodtgørelsen, hjemviste Landsskatteretten sagen til fornyet behandling i Skattestyrelsen.
Skattestyrelsen afviste et selskabs ansøgning om momsgodtgørelse i henhold til momslovens § 45, stk. 1, under henvisning til, at ansøgningen ikke var vedlagt en fuldmagt. Landsskatteretten fandt, at det ikke var med rette, at Skattestyrelsen afviste selskabets ansøgning om momsgodtgørelse. Landsskatteretten henviste herved til, at forvaltningslovens § 8 ikke indeholder hjemmel til at afvise en ansøgning om momsgodtgørelse med den begrundelse, at ansøgningen ikke er vedlagt en fuldmagt, at offentlige myndigheder i medfør af officialmaksimen (undersøgelsesprincippet) har en generel pligt til at oplyse en sag i en sådan grad, at der kan træffes en materielt rigtig afgørelse, og at offentlige myndigheder efter vejledningspligten i forvaltningslovens § 7, stk. 1, skal yde vejledning og bistand til personer, herunder vejlede borgerne om, hvordan formelle mangler kan rettes. Landsskatteretten fandt på baggrund heraf, at Skattestyrelsen burde have kontaktet selskabet med henblik på at indhente en fuldmagt, forinden der blev truffet afgørelse om afvisning af ansøgningen om momsgodtgørelse.
Sagen angik, om SKAT var berettiget til som sket at afmelde et kommanditselskab fra momsregistrering med den begrundelse, at selskabet der ubestridt ikke foretog momspligtige leverancer i Danmark ikke var etableret her i landet i momsmæssig henseende, jf. momslovens § 49, stk. 1, 3. pkt.
Sagen blev behandlet skriftligt for landsretten.
Landsretten udtalte, at efter en samlet vurdering af det for landsretten foreliggende, herunder de omstændigheder, som var nævnt i byrettens begrundelse, fandt landsretten det ikke godtgjort, at selskabet var etableret i Danmark i momsmæssig henseende, da SKAT den 22. december 2015 traf afgørelse om afmeldelse af selskabets momsregistrering. Det, som selskabet havde anført, kunne ikke føre til en anden vurdering. Landsretten bemærkede herved, at selskabet ikke ud over en skriftlig vidneerklæring fra en speditør, havde ført bevis for det, som var oplyst i selskabets skriftlige indlæg.
Landsretten tiltrådte på den baggrund, at SKAT var berettiget til at afmelde selskabets momsregistrering, jf. momslovens § 49, stk. 1, 3. pkt. (Stadfæstelse af SKM2019.385.BR)
Regulering af gældsinddrivelsesbekendtgørelsens satser for 2021 Offentliggørelse af regulerede beløbssatser for beregning af betalingsevne for 2021 | |
Modregning - forældelse - passivitet - restskat Sagen handlede om, hvorvidt Gældsstyrelsen afgørelse om modregning var gyldig. Retten fandt,at modregningen var gyldig foretaget, idet kravet på sagsomkostninger, som Gældsstyrelsen ved modregningen havde dækket, ikke var forældet, ligesom Gældsstyrelsen ikke havde udvist passivitet. Retten fandt samtidig, at en restskat ikke var en beskyttet fordring. |
Journalnr: 16/0995500
Drift af mobildiskotek
Klagen skyldes, at SKAT har truffet afgørelse, hvorefter interessentskabets drift af et mobildiskotek anses for at være levering af en momspligtig ydelse, jf. momslovens § 4, stk. 1. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 20-11-2020
Journalnr: 15/0380514
Ikke økonomisk virksomhed
Klagen skyldes, at SKAT har forhøjet selskabets momstilsvar, idet den indgående afgift knytter sig til ikke-økonomisk virksomhed. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 19-11-2020
Journalnr: 15/3055978
Momsfradrag - biobrændselsanlæg
Klagen skyldes, at SKAT alene delvist har imødekommet virksomhedens anmodning om momsfradrag for virksomhedens indkøb og forbedring af et biobrændsels-anlæg med 15 pct. Landsskatteretten ændrer SKATs afgørelse delvist.
Afsagt: 02-10-2020
Journalnr: 16/0107661
Momsfradrag - underleverandører
Klagen skyldes, at SKAT har nægtet fradrag for købsmoms for selskabets udgifter til underleverandører. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 02-10-2020
Journalnr: 19/0054192
Momsregistrering
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har afmeldt selskabets momsregistrering efter momslovens § 47, stk. 1, jf. momslovens § 49, stk. 1, da Skattestyrelsen har vurderet, at selskabet ikke driver momspligtig virksomhed i Danmark. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 18-11-2020
Journalnr: 17/0991909
Ændring af momstilsvaret
Klagen vedrører forhøjelse af salgsmoms, nedsættelse af købsmoms, nedsættelse af eu-erhvervelsesmoms og nedsættelse af elafgift. Landsskatteretten godkender klagers angivelse dog således at købsmoms nedsættes delvist.
Afsagt: 01-10-2020
Journalnr: 17/0827264
Godtgørelse af tinglysningsafgift
Klagen vedrører en anmodning om godtgørelse af 2.400 kr., som klageren har betalt i tinglysningsafgift for tinglysning af et betinget skøde. SKAT har truffet afgørelse om, at der ikke kan ske godtgørelse. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 19-11-2020
Journalnr: 17/0990528
Genoptagelse af skatteansættelsen
Klagen vedrører nægtet genoptagelse af skatteansættelsen med henblik på at få udbetalt skattekredit jf. ligningslovens § 8X. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 12-11-2020
Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.
Den 17-12-2020 dom i C-656/19 BAKATI PLUS
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - fritagelse ved udførsel - artikel 146, stk. 1, litra b) - varer, der forsendes eller transporteres uden for Den Europæiske Union af en køber, som ikke er etableret på den pågældende medlemsstats område - artikel 147 - »varer, der medbringes i den rejsendes personlige bagage« af rejsende, der ikke er etableret i Unionen - begreb - varer, der faktisk har forladt Unionens område - bevis - afslag på fritagelse ved udførsel - princippet om afgiftsneutralitet og proportionalitetsprincippet - momssvig
Tidligere dokument: C-656/19 BAKATI PLUS - DomDen 17-12-2020 dom i C-346/19 Bundeszentralamt für Steuern
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - tilbagebetaling af moms - direktiv 2008/9/EF - artikel 8, stk. 2, litra d) - artikel 15 - angivelse af fakturaens nummer - anmodning om tilbagebetaling
Tidligere dokument: C-346/19 Bundeszentralamt für Steuern - DomDen 17-12-2020 dom i C-801/19 Franck
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - fritagelser - artikel 135, stk. 1, litra b) og d) - begreberne »ydelse af lån« og »andre handelsdokumenter« - komplekse transaktioner - hovedydelse - tilrådighedsstillelse af midler mod vederlag - overdragelse af en veksel til et factoringselskab og overførsel af de modtagne penge til vekseludstederen
Tidligere dokument: C-801/19 Franck - DomDen 17-12-2020 dom i C-449/19 WEG Tevesstraße
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - fritagelse for bortforpagtning og udlejning af fast ejendom - national lovgivning, der fritager levering af varme fra en sammenslutning af boligejere til ejere, der er med i denne sammenslutning, for moms
Tidligere dokument: C-449/19 WEG Tevesstraße - Dom
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 132, stk. 1, litra m) - fritagelse for »visse former for levering af ydelser med nær tilknytning til udøvelsen af sport eller fysisk træning« - direkte virkning - begrebet »organer, der ikke arbejder med gevinst for øje«
Domstolens dom:
Tidligere dokument: C-488/18 Golfclub Schloss Igling - Indstilling1) Artikel 132, stk. 1, litra m), i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem skal fortolkes således, at denne bestemmelse ikke har direkte virkning, hvorfor et organ, som ikke arbejder med gevinst for øje, såfremt en medlemsstats lovgivning, der gennemfører denne bestemmelse, kun indrømmer fritagelse for merværdiafgift til et begrænset antal tjenesteydelser med nær tilknytning til udøvelsen af sport eller fysisk træning, ikke kan påberåbe sig den nævnte bestemmelse direkte for de nationale retsinstanser for at opnå fritagelse for andre tjenesteydelser med nær tilknytning til udøvelsen af sport eller fysisk træning, som dette organ leverer til personer, der udøver disse aktiviteter, og som ikke er fritaget i medfør af denne lovgivning.
2) Artikel 132, stk. 1, litra m), i direktiv 2006/112 skal fortolkes således, at begrebet »organer, som ikke arbejder med gevinst for øje«, som omhandlet i denne bestemmelse er et selvstændigt EU-retligt begreb, der kræver, at organet i tilfælde af dets opløsning ikke kan overdrage det overskud, som det har opnået, og som overstiger de kapitalandele, som medlemmerne har indbetalt, samt markedsværdien af de pågældendes indskud af naturalier, til disse personer.
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - personoplysninger - forordning (EU) nr. 2016/679 - artikel 23 - begrænsning af den registreredes rettigheder - væsentlig finansiel interesse - håndhævelse af civilretlige krav - national lovgivning, der henviser til bestemmelser i EU-retten - skatteoplysninger vedrørende en juridisk person - Domstolen ikke kompetent
Domstolens dom:
Domstolen har ikke kompetence til at besvare de spørgsmål, der er forelagt af Bundesverwaltungsgericht (forbundsdomstol i forvaltningsretlige sager, Tyskland) ved afgørelse af 4. juli 2019.
Taxation and Customs Union: BREXIT – How to get ready for the end of the transition period
Trade information about the UK and Brexit
Forslag til lov om ændring af lov om afgift af ledningsført vand og lov om vandforsyning m.v. (Forhøjelse af vandafgiften og ophævelse af bestemmelser om drikkevandsbidraget)
Oprettelsesdato: 08-12-2020
Høringsfrist: 14-12-2020
Bilag 5 |
Spm. 1 |
Spm. 2 |
Spm. 3 |
Spm. 4 |
Spm. 5 |
Spm. 8 |
Spm. 9 | MFU spm. om at redegøre for fordelingsvirkningen af forslaget, til skatteministeren |
Spm. 10 |
Spm. 11 |
Spm. 12 | Spm. om talepapir fra samrådet den 10. december 2020 om lovforslaget, til skatteministeren |
Spm. 13 | Spm. om talepapir fra samrådet den 10. december 2020 om lovforslaget, til skatteministeren |
Spm. 14 |
Spm. 15 |
Spm. 16 |
Spm. 17 | Spm. om at redegøre for mængden af spillereklamer i årene 2015-2020, til skatteministeren |
Spm. 18 |
Spm. 19 |
Spm. 20 |
Bilag 1 |
Bilag 11 |
Bilag 12 |
Spm. 12 |
Spm. 13 |
Spm. 14 |
Bilag 11 |
Bilag 12 |
Spm. 12 |
Spm. 13 |
Spm. 14 |
Bilag 8 |
Spm. 5 |
Spm. 7 |
Bilag 6 |
Bilag 7 |
Bilag 9 |
Spm. 2 | Spm. om elforbrug i elopvarmede boliger og elvarmeafgifter, til skatteministeren |
Spm. 5 |
Spm. 7 |
Spm. 8 |
Spm. 9 |
Spm. 10 |
Spm. 11 |
Spm. 12 |
Spm. 13 |
Spm. 14 |
Spm. 15 |
Spm. 16 |
Spm. 17 |
Spm. 18 |
Bilag 75 | Publikation fra Gældsstyrelsen - Om Gældsstyrelsens nye inddrivelsessystem, PSRM |
Bilag 76 |
Bilag 77 |
Bilag 79 | Publikation fra Skattestyrelsen - Resultatark: genåbning af låneordning |
Spm. 121 |
Spm. 126 |
Spm. 129 |
Spm. 132 |
Spm. 133 |
Spm. 170 |
Spm. 171 |
Spm. 172 |
Spm. 173 |
Spm. 174 |
Spm. 175 |
Spm. 176 |
Spm. 177 |
Spm. 178 |
Spm. 179 |
Spm. 180 |
Spm. 181 |
Spm. 182 |
Spm. 183 |
Spm. 184 |
Spm. 185 |
Spm. 186 |
Spm. 187 |
Spm. 188 |
Spm. 189 |
Spm. 190 |
Spm. 191 |
Spm. 192 |
Spm. 198 |
Spm. 199 |
Spm. 200 |
Spm. S 564 | Om danske statsborgere med udlandsk registreret bil ikke kan komme hjem til jul. |