MomsMail 2017, uge 47

Kære læser !

Vi fortætter med denne uges MomsMail, hvor vi slap i sidste uge - nemlig med en hel del bilag fra Folketinget. Derudover er der pænt med artikler og afgørelser uden SKM-nummer. Det virker faktisk som om, der igen begynder løbende at komme nyt fra Landsskatteretten, hvilket er godt at se.

God læselyst.

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@taxcon.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586


 

Indhold

Artikler og interessante links
Forudfakturerede energiafgifter godtgøres ikke altid
Ny praksis vedrørende ’’cost sharing’’ dømmer ”finansielle grupper” ude
Skatte- og afgiftsmæssige fordele i ny aftale om erhvervs- og iværksætterinitiativer
Aftale om afskaffelse af afgifter
Momsfri virksomhedsoverdragelse
Afgiftsændringer på vej
Punktafgifter: lettelser og lempelser på vej
Ændring af punktafgifter på vej
Politisk aftale om erhvervs- og iværksætterinitiativer
Skatteministeriet vinder sag om adgangen til ekstraordinær genoptagelse
Erhvervs- og iværksætteraftale 2017
Fondshåndbogen 2018

SKAT-meddelelser
Rentesatsen efter opkrævningslovens § 7, stk. 2 for 2018
Rentesatser efter selskabsskattelovens § 29 B, stk. 8-11 for 2017

Meddelelse
Supplerende pålæg om oplysningspligt efter momslovens § 75, stk. 5

Bindende svar
Moms - ingen fradragsret for bespisning af skuespillere, statister og ansatte ved filmoptagelser
Godtgørelse af elafgift til varmepumpe
Moms - udviklingsprojekt - tilskud og momsfradrag

Nye straffesager

Ikke offentliggjorte afgørelser

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
3 domme

Nyt fra EU

Nyt fra SKAT
Nye vejledninger mv.

Lovstof
Nyt fra Høringsportalen

Nyt fra Folketinget
Nye lovforslag
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

BDO

Forudfakturerede energiafgifter godtgøres ikke altid

Acontobetalinger af vandafgift kan danne grundlag for godtgørelse, modsat elafgift og formentlig også energiafgift af fjernvarmeværker, der ikke godtgøres

Bech-Bruun

Ny praksis vedrørende ’’cost sharing’’ dømmer ”finansielle grupper” ude

EU-Domstolen har netop truffet et par afgørelser, som entydigt konkluderer, at momsfritagelsen for ”selvstændige grupper” kun må omfatte aktiviteter af almen interesse. Finansielle virksomheder skal derfor analysere, om de deltager i momsfritagne grupper, fordi det må forventes, at disse grupper snart bliver momspligtige med højere omkostninger til følge.

Bech-Bruun

Skatte- og afgiftsmæssige fordele i ny aftale om erhvervs- og iværksætterinitiativer

Indførsel af en aktiesparekonto, forhøjelse af procentsatsen for tildeling af medarbejderaktier, forlængelse af perioden for forskerskatteordningen og afskaffelsen af en række forbrugerafgifter er nogle af tiltagene i den netop indgået aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om 38 konkrete erhvervs- og iværksætterinitiativer.

Beierholm

Aftale om afskaffelse af afgifter

Den indgåede aftale skal på sigt afskaffe en række af punktafgifterne

Beierholm

Momsfri virksomhedsoverdragelse

Momsfri virksomhedsoverdragelse af udlejningsejendomme og byggeprojekter

Deloitte

Afgiftsændringer på vej

De foreslåede ændringer letter administrative byrder og nedsætter/ophæver flere afgifter, fx PVC, te, alkoholsodavand, emballage, nødder, elvarme og energi på campingpladser. Overgangsbestemmelserne er endnu ukendte, og vi anbefaler, at indkøb til lager så vidt muligt begrænses indtil videre.

Deloitte

Punktafgifter: lettelser og lempelser på vej

Lovforslaget byder på lettelser af administrative byrder og nedsætter/ophæver flere afgifter, f.eks. te, alkoholsodavand, nødder, glødelamper og sikringer mv. Lovforslaget giver adgang til godtgørelse af lagerbeholdninger for nødder, te og alkoholsodavand pr. 1. januar 2018.

EY

Ændring af punktafgifter på vej

Regeringen er sammen med Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre blevet enige om at gennemføre en markant afgiftslempelse for i alt 720 mio. kr. Lempelserne er en del af erhvervs- og iværksætteraftalen, som netop er indgået.Selskabers acontoskatNu er det tid til at overveje, om årets acontobetalinger af selskabsskat matcher den skattepligtige indkomst, der forventes for indkomståret 2017.

EY

Politisk aftale om erhvervs- og iværksætterinitiativer

Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en politisk aftale om erhvervs- og iværksætterinitiativer. Aftalen, der er fra 12. november 2017, er opdelt i fem overordnede kategorier.

Kammeradvokaten

Skatteministeriet vinder sag om adgangen til ekstraordinær genoptagelse

Østre Landsret har givet Skatteministeriet medhold i en sag om adgangen til ekstraordinær genoptagelse efter den før 1. januar 2013 gældende skatteforvaltningslovs § 33, stk. 3.

PwC

Erhvervs- og iværksætteraftale 2017

Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en politisk aftale om en erhvervs- og iværksætterpakke. Vi har nedenfor oplistet de initiativer, som vedrører skatte-, moms- og afgiftsområdet.

PwC

Fondshåndbogen 2018

Fondshåndbogen 2018 sætter fokus på lovreguleringen af fonde, regnskabsaflæggelse og ledelsesforhold samt de skatte- og afgiftsmæssige forhold, som danske fonde er underlagt.

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

SKAT-meddelelse: Rentesatsen efter opkrævningslovens § 7, stk. 2 for 2018

SKM2017.644.SKAT

Opgørelse af rentesats ifølge opkrævningslovens § 7, stk. 2, for 2018.

 

SKAT-meddelelse: Rentesatser efter selskabsskattelovens § 29 B, stk. 8-11 for 2017

SKM2017.643.SKAT

Offentliggørelse af godtgørelsesprocenten, procenttillæg, restskatteprocenten og procenttillæg for 2017.

 

Meddelelse: Supplerende pålæg om oplysningspligt efter momslovens § 75, stk. 5

SKM2017.650.SKAT

Skatterådet fulgte SKATs indstilling om, at der i forlængelse af en tidligere meddelt tilladelse gives tilladelse til at indhente oplysninger hos en bredere kreds af virksomheder, som er udbydere af betalingstjenester, vedrørende betalinger, som er sket mellem danske forbrugere og udenlandske e-handelsvirksomheder.

 

Bindende svar: Moms - ingen fradragsret for bespisning af skuespillere, statister og ansatte ved filmoptagelser

SKM2017.648.SR

Skatterådet kan ikke bekræfte, at et filmselskab har fradragsret for moms af udgifter til bespisning af skuespillere, statister og ansatte i forbindelse med filmproduktion, når dette sker af hensyn til selskabets behov for den mest hensigtsmæssige afvikling af filmproduktionen og sker på arealer, som selskabet midlertidigt råder over.

 

Bindende svar: Godtgørelse af elafgift til varmepumpe

SKM2017.647.SR

Skatterådet kunne bekræfte, at spørger kunne få godtgjort elafgiften af forbruget fra en varmepumpe, som blev anvendt til nedkøling af sprit. Det skyldtes, at varmepumpen blev anvendt som led i spørgers produktion.

Skatterådet kunne endvidere bekræfte, at der ikke skulle betales overskudsvarmeafgift af overskudsvarmeafgiften.

 

Bindende svar: Moms - udviklingsprojekt - tilskud og momsfradrag

SKM2017.640.SR

Skatterådet bekræfter, at et tilskud, som spørger modtager fra Miljøstyrelsen til gennemførelse af et udviklingsprojekt, falder uden for momslovens anvendelsesområde, hvorfor spørger ikke skal afregne moms af tilskuddet. Skatterådet bekræfter endvidere, at spørger kan fradrage moms på omkostninger, der afholdes til gennemførelse af projektet.

 

Nye straffesager

SKM2017.652.ØLR

Straf - skatte- og momssvig - kildeskat - brødre - dokumentfalsk

T1 og T2 var tiltalt for moms- og skattesvig i forening ved at have drevet uregistreret momspligtig virksomhed og udstede fakturaer med moms uanset nægtet registrering; ved at have angivet virksomhedens momstilsvar for lavt samt at have undladt at foretage indeholdelse af AM-bidrag og A-skat af udbetalte lønninger. Endvidere var de tiltalt for dokumentfalsk ved at gøre brug af 329 totalforfalskede fakturaer til at skuffe i retsforhold, idet fakturaerne blev overdraget til SKAT som bevis for, at selskabet benyttede sig af de nævnte selskaber som underleverandører. T1 og T2 unddrog herved for 2.126.111 kr. i moms, 2.927.918 kr. i A-skat og 462.911 kr. i arbejdsmarkedsbidrag. T2 var endvidere tiltalt for skattesvig ved at undlade at selvangive indtægter ved personlig virksomhed. Han har herved unddraget for 386.064 kr. i skat og arbejdsmarkedsbidrag.

T1 ønskede ikke at afgive forklaring om sin rolle i virksomheden i byretten.

T2 forklarede at han har hjulpet sin bror T1 med at drive udlejningsvirksomheden. T1 ejede og styrede virksomheden, herunder lavede fakturaer og regnskaber samt indgik aftale med både kunder og ansatte. Om sin egen rolle i virksomheden forklarede T2, at han hverken var ansat eller medejer. Han arbejdede frivilligt på fuld tid i virksomheden og fik ikke løn for sit arbejde. Han sørgede for udstyr og sikkerhedsgodkendelser til personalet, indgik kontrakter med de kunder, som de skulle arbejde for, og ansatte personale og hyrede underleverandører.

Byretten fandt T1 og T2 skyldige i tiltalen. T1 idømtes fængsel i 1 år og 9 måneder, tillægsbøde på 5.5 mio. kr. samt 5 års rettighedsfrakendelse. T2 idømtes fængsel i 2 år, tillægsbøde på 5.750.000 kr. samt 5 års rettighedsfrakendelse.

T1 forklarede for landsretten, at han ikke har haft noget med virksomheden at gøre, men at han i marts 2012 blev klar over, at en virksomhed med det navn var registreret i hans navn.

Landsretten frifandt T1, idet det ikke fandtes tilstrækkeligt bevist, at T1 før efter gerningsperioden blev nærmere bekendt med forholdene vedrørende udlejningsselskabet. T2 fandtes skyldig i tiltalen. Han idømtes ubetinget fængsel i 2 ½ år, en tillægsbøde på 5.450.000 kr. samt rettighedsfrakendelse. Landsretten lagde foruden forholdenes omfang og tidsmæssige udstrækning vægt på, at etableringen og driften af virksomheden ansås for planlagt af T2 med henblik på unddragelse af moms, A-skat og arbejdsmarkedsbidrag og at dette er sket sideløbende med og i forlængelse af, at han var under tiltale og blev dømt i en anden sag vedrørende momssvig og dokumentfalsk.

SKM2017.639.BR

Straf - udeblivelsesdom - andengangsovertrædelse af momsbekendtgørelsen

T var tiltalt for overtrædelse af momsbekendtgørelsens §§ 63 og 73 for anden gang.

T udeblev fra retsmødet.

Byretten fandt T skyldig i tiltalen. T idømtes en bøde på 20.000 kr.

 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 15/2292908
Ekstraordinær genoptagelse af momstilsvaret
Klagen vedrører ekstraordnær genoptagelse af momstilsvaret. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 11-10-2017

Journalnr: 15/2050267
Erhvervelsesmoms
Klagens skyldes, at Skatterådet har svaret nej til spørgsmålet om, om det kan bekræftes, at klageren ikke skal betale dansk erhvervelsesmoms, jf. momslovens § 11, stk. 1, nr. 2, i forbindelse med leasing af en ny båd. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 13-10-2017

Journalnr: 13/0229979
Forenings momspligt
Klagen skyldes, at SKAT har foretaget efteropkrævning af moms, idet foreningen er anset for at drive momspligtig økonomisk virksomhed. Foreningens aktiviteter er således ikke anset for momsfritaget efter momslovens § 13, stk. 1, nr. 4, nr. 5 eller nr. 21. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 20-09-2017

Journalnr: 12/0216736
Forhøjelse af momstilsvaret
Klagen skyldes, at SKAT har forhøjet virksomhedens momstilsvar blandt andet fordi momsfradrag for diverse udgifter ikke er godkendt. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen.
Afsagt: 09-10-2017

Journalnr: 13/0119941
Forhøjelse af momstilsvaret
Klagen vedrører forhøjelse af momstilsvaret, herunder fristgennembrud. Landsskatteretten anser afgørelsen for delvist ugyldig.
Afsagt: 28-09-2017

Journalnr: 16/1039762
Forhøjelse af momstilsvaret
Klagen vedrører forhøjelse af salgsmomsen, herunder skønsmæssigt. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 05-10-2017

Journalnr: 12/0266475
Leverancer ikke momsfrie
Klagen skyldes, at SKAT har forhøjet selskabets salgsmoms idet varerne er leveret i Danmark og leverancen dermed ikke er momsfritaget efter momslovens § 34, stk. 1, nr. 1 og at SKAT har nægtet fradrag for moms af leje af havneareal. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 25-09-2017

Journalnr: 13/5509573
Skønsmæssig forhøjelse af momstilsvaret
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af momstilsvaret, fristgennembrud. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 11-10-2017

Journalnr: 14/5324222
Registreringsafgift
SKAT har anset klagerens køretøj for omfattet af registrerings- og registreringsafgiftspligten. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 25-10-2017

Journalnr: 16/0988136
Rejsegods
Sagen drejer sig om opkrævning af spiritusafgift, da SKAT har fundet, at indførslen af afgiftspligtige varer ikke er til eget brug. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 29-09-2017

Journalnr: 15/2776145
Tinglysningsafgift
SKAT har truffet afgørelse om, at fastsættelse af tinglysningsafgift af skøde på ejendom. Afgiften er heruodver forhøjet med 5 % af det skyldige afgiftsbeløb efter tinglysningsafgiftslovens § 20. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 26-10-2017

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 20-11-2017 - 19-12-2017

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 22-11-2017 dom i C-251/16 Cussens m.fl.
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - sjette direktiv 77/388/EØF - artikel 4, stk. 3, litra a), og artikel 13, punkt B, litra g) - fritagelse for levering af bygninger med tilhørende jord, med undtagelse af de i artikel 4, stk. 3, litra a), nævnte - princip om forbud mod misbrug - anvendelse, når der ikke findes nationale bestemmelser, som gennemfører princippet - retssikkerhedsprincippet og princippet om beskyttelse af den berettigede forventning

Tidligere dokument: C-251/16 Cussens m.fl. - Dom
Tidligere dokument: C-251/16 Cussens m.fl. - Indstilling
Tidligere dokument: C-251/16 Cussens m.fl. - Ny sag

Den 22-11-2017 dom i C-224/16 AEBTRI
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - toldunion - ekstern forsendelse - godstransport på grundlag af et TIR-carnet - artikel 267 TEUF - Domstolens kompetence til at fortolke TIR-konventionens artikel 8 og 11 - manglende afslutning af TIR-transaktionen - den garanterende organisations hæftelse - TIR-konventionens artikel 8, stk. 7 - forpligtelse til så vidt muligt at forlange indfrielse hos den (eller de) direkte ansvarlige person(er), før der rettes krav mod den garanterende organisation - forklarende bemærkninger bilagt TIR-konventionen - forordning (EØF) nr. 2454/93 - artikel 457, stk. 2. - EF-toldkodeksen - artikel 203 og 213 - personer, der har erhvervet eller opbevaret varerne, idet de vidste eller med rimelighed burde have vidst, at de var blevet unddraget toldtilsyn

Tidligere dokument: C-224/16 AEBTRI - Dom
Tidligere dokument: C-224/16 AEBTRI - Indstilling

Den 23-11-2017 indstilling i C-566/16 Vámos
Fiskale bestemmelser

Skatter og afgifter - det fælles merværdiafgiftssystem - direktiv 2006/112/EF - artikel 281-294 - særordninger for mindre virksomheder - fritagelsesordning - pligt til at vælge særordningen, når påbegyndelsen af afgiftspligtig virksomhed anmeldes - manglende anmeldelse af påbegyndelsen af afgiftspligtig virksomhed - anvendelse af ordningen med tilbagevirkende kraft

Tidligere dokument: C-566/16 Vámos - Dom
Tidligere dokument: C-566/16 Vámos - Indstilling
Tidligere dokument: C-566/16 Vámos - Ny sag

Den 23-11-2017 dom i C-246/16 Di Maura
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - beskatningsgrundlag - sjette direktiv 77/388/EØF - artikel 11, punkt C, stk. 1, andet afsnit - begrænsning af retten til nedsættelse af beskatningsgrundlaget i tilfælde af medkontrahentens manglende betaling - medlemsstaternes skønsmargen ved gennemførelsen - proportionaliteten med hensyn til varigheden af den erhvervsdrivendes forfinansiering

Tidligere dokument: C-246/16 Di Maura - Dom
Tidligere dokument: C-246/16 Di Maura - Indstilling
Tidligere dokument: C-246/16 Di Maura - Ny sag

Den 30-11-2017 indstilling i C-580/16 Firma Hans Bühler
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift (moms) - levering af varer, der forsendes eller transporteres inden for Den Europæiske Union - fritagelse - levering fra en afgiftspligtig person i en medlemsstat til en erhverver i en anden medlemsstat - situation, hvor den afgiftspligtige person på fakturaen anfører sit momsregistreringsnummer fra en tredje medlemsstat

Tidligere dokument: C-580/16 Firma Hans Bühler - Dom
Tidligere dokument: C-580/16 Firma Hans Bühler - Indstilling
Tidligere dokument: C-580/16 Bühler - Ny sag

Den 30-11-2017 indstilling i C-8/17 Biosafe - Indústria de Reciclagens
Fiskale bestemmelser

Anmodning om præjudiciel afgørelse - merværdiafgift - fradrag for indgående moms - begrænsning af fradraget - fradragsrettens indtræden

Tidligere dokument: C-8/17 Biosafe - Indústria de Reciclagens - Dom
Tidligere dokument: C-8/17 Biosafe - Indústria de Reciclagens - Indstilling
Tidligere dokument: C-8/17 Biosafe - Indústria de Reciclagens - Ny sag

Den 11-12-2017 dom i T-125/16 Léon Van Parys mod Kommissionen
Toldunion

Toldunion - indførsel af bananer fra Ecuador - efteropkrævning af importafgifter - ansøgning om fritagelse for importafgifter - afgørelse truffet efter Rettens annullation af en tidligere beslutning - rimelig frist

Tidligere dokument: T-125/16 Léon Van Parys mod Kommissionen - Dom

Den 14-12-2017 dom i C-305/16 Avon Cosmetics
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - sjette direktiv 77/388/EØF - artikel 11, punkt A, stk. 1, litra a) - beskatningsgrundlag - artikel 17 - ret til fradrag - artikel 27 - særlige undtagelsesforanstaltninger - beslutning 89/534/EØF - markedsføringssystem baseret på levering af varer gennem ikke-momspligtige personer - påligning af afgift på grundlag af varens normale værdi fastlagt i sidste omsætningsled - medtagelse af omkostninger afholdt af de pågældende personer

Tidligere dokument: C-305/16 Avon Cosmetics - Dom
Tidligere dokument: C-305/16 Avon Cosmetics - Indstilling
Tidligere dokument: C-305/16 Avon Cosmetics - Ny sag

 

Domme
C-374/16 Geissel Butin

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 168, litra a), artikel 178, litra a), og artikel 226, nr. 5) - fradrag for indgående afgift - oplysninger, som obligatorisk skal anføres på fakturaen - den afgiftspligtige persons berettigede forventning om en fradragsret

Domstolens dom:

Artikel 168, litra a), og artikel 178, litra a), i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, sammenholdt med dette direktivs artikel 226, nr. 5), skal fortolkes således, at de er til hinder for en national lovgivning som den i hovedsagerne omhandlede, der gør udøvelsen af retten til at fradrage den indgående moms betinget af, at der på fakturaen anføres adressen på det sted, hvor fakturaudstederen udøver sin økonomiske aktivitet.

Tidligere dokument: C-374/16 Geissel Butin - Indstilling


C-507/16 Entertainment Bulgaria System

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - direktiv 2006/112/EF - artikel 168, litra a), artikel 169, litra a), artikel 214, stk. 1, litra d) og e), samt artikel 289 og 290 - fradragsberettigelse for skyldig eller betalt indgående merværdiafgift (moms) - udgående transaktioner gennemført i andre medlemsstater - afgiftsfritagelsesordning i den medlemsstat, hvor fradragsretten udøves

Domstolens dom:

Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, som ændret ved Rådets direktiv 2009/162/EU af 22. december 2009, skal fortolkes således, at det er til hinder for en medlemsstats lovgivning, som forhindrer en afgiftspligtig person, der er etableret på denne medlemsstats område, i at fradrage den indgående merværdiafgift, som skal betales eller er betalt i denne medlemsstat for ydelser leveret af afgiftspligtige personer etableret i andre medlemsstater og anvendt til at levere tjenesteydelser i andre medlemsstater end den medlemsstat, hvor denne afgiftspligtige person er etableret, med den begrundelse, at denne er merværdiafgiftsregistreret i henhold til det ene eller det andet af de tilfælde, der er omhandlet i artikel 214, stk. 1, litra d) og e), i direktiv 2006/112, som ændret ved direktiv 2009/162. Derimod skal artikel 168, litra a), og artikel 169, litra a), i direktiv 2006/112, som ændret ved direktiv 2009/162, fortolkes således, at de ikke er til hinder for en medlemsstats lovgivning, som forhindrer en afgiftspligtig person, der er etableret på denne medlemsstats område og dér er omfattet af en afgiftsfritagelsesordning, i at udøve retten til at fradrage den indgående merværdiafgift, som skal betales eller er betalt i denne medlemsstat for ydelser leveret af afgiftspligtige personer etableret i andre medlemsstater og anvendt til at levere tjenesteydelser i andre medlemsstater end den medlemsstat, hvor denne afgiftspligtige person er etableret.


C-308/16 Kozuba Premium Selection

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 12, stk. 1 og 2 - artikel 135, stk. 1, litra j) - afgiftspligtige transaktioner - fritagelse i forbindelse med levering af bygninger - begrebet »første indflytning« - begrebet »ombygning«

Domstolens dom:

Artikel 12, stk. 1 og 2, og artikel 135, stk. 1, litra j), i Rådets direktiv 2006/112/EØF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem skal fortolkes således, at de er til hinder for en national bestemmelse som den i hovedsagen omhandlede, som gør fritagelse for merværdiafgift vedrørende levering af bygninger betinget af, at den første indflytning heri kan anses for at være sket under gennemførelse af en afgiftspligtig transaktion. De samme bestemmelser skal fortolkes således, at de ikke er til hinder for en sådan national bestemmelse, som gør samme fritagelse betinget af, at de afholdte udgifter ikke har oversteget 30% af bygningens nyværdi, såfremt nævnte begreb »forbedring« skal fortolkes på samme måde som begrebet »ombygning«, der findes i artikel 12, stk. 2, i direktiv 2006/112, dvs. således at den omhandlede bygning skal have undergået væsentlige ændringer med henblik på at ændre anvendelsen heraf eller at ændre betingelserne for anvendelsen heraf betydeligt.

Tidligere dokument: C-308/16 Kozuba Premium Selection - Indstilling


Nyt fra EU

Nyt fra Rådet

EU's og Kinas toldsamarbejde: Gennemførelse af den strategiske ramme undertegnet den 2. juni 2017 - Handlingsplan om EU's og Kinas toldsamarbejde om intellektuelle ejendomsrettigheder (2018-2020) - Godkendelse

 

Nyt fra Parlamentet

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Republikken Letland til at anvende en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 287 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem  

Generel skattepolitik  

Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Associeringsrådet, som er nedsat ved associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side, for så vidt angår supplering af bilag I-A, og i Associeringsudvalget i dettes handelssammensætning om genberegningen af den plan for afskaffelse af eksportafgifter, der er fastsat i bilag I-C og I-D i associeringsaftalen  

Bilag til Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Associeringsrådet, som er nedsat ved associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Ukraine på den anden side, for så vidt angår supplering af bilag I-A, og i Associeringsudvalget i dettes handelssammensætning om genberegningen af den plan for afskaffelse af eksportafgifter, der er fastsat i bilag I-C og I-D i associeringsaftalen  

 

Nyt fra EUR_LEX

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Republikken Letland til at anvende en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 287 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/2013 af 7. november 2017 om tilladelse til Kongeriget Nederlandene til at indføre en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 193 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

 

Høringsportalen

Høring om forslag til lov om deling af data i Erhvervsstyrelsen
Oprettelsesdato: 13-11-2017
Høringsfrist: 11-12-2017

L 109 - Forslag til lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, lov om forskellige forbrugsafgifter, kildeskatteloven, spiritusafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love
Oprettelsesdato: 16-11-2017
Høringsfrist: 23-11-2017

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af lov om elforsyning, lov om afgift af elektricitet, lov om naturgasforsyning, lov om varmeforsyning, lov om Energinet.dk og lov om fremme af vedvarende energi.
Oprettelsesdato: 17-11-2017
Høringsfrist: 15-12-2017

 

Nyt fra Folketinget

Nye dokumenter vedrørende lovforslag

L 109 Forslag til lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, lov om forskellige forbrugsafgifter, kildeskatteloven, spiritusafgiftsloven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love. (Annullering af indeksering af en række punktafgifter, nedsættelse og efterfølgende afskaffelse af råstofafgiften, afskaffelse af afgiften på te og tillægsafgiften på alkoholsodavand, samt ændringer af forskerskatteordningen).

Bilag

Bilag 1

Lovforslaget sendt i høring

Bilag 2

Henvendelse af 17/11-17 fra Peder Kjærsgaard Roulund, Silkeborg

L 13 Forslag til skattekontrollov.

Bilag

Bilag 5

Ændringsforslag til 2. beh., fra skatteministeren

Bilag 6

Henvendelse af 13/11-17 fra Juridisk Institut, Aarhus Universitet, Aarhus

Bilag 7

1. udkast til betænkning

Spørgsmål og svar

Spm. 1

Spm. om, hvorvidt lovforslaget vil påvirke kontrollen med kommanditselskaber ift. situationen i dag, til skatteministeren

Spm. 2

Spm. om den materielle virkning af de foreslåede ændringer om krydsrevision i lovforslaget, til skatteministeren

Spm. 3

Spm. om, hvilken type urigtig dokumentation der kan være strafbar, til skatteministeren

Spm. 4

Spm. om lovforslaget følger hensigten i den indgåede aftale om Skattelovrådets analyse med fokus på rådgivernes rolle og bevisproblemer, til skatteministeren

Spm. 5

Spm. om skattekontrollovgivningen ift. Skattelovrådets arbejde og kommende anbefalinger om rådgiveres medvirken til skatteunddragelse, til skatteministeren

Spm. 12

Spm., om at kommentere henvendelsen af 13/11-17 fra Juridisk Institut, Aarhus Universitet, til skatteministeren

Spm. 13

Spm. om hvilke ændringer i opadgående eller nedadgående retning lovændringen vil føre til i forhold til strafudmålingen ved domstolene, til skatteministeren

Spm. 14

Spm. om, hvor mange der er blevet dømt efter § 13 B, § 13 C og § 14, stk. 1, og hvor mange der er blevet dømt efter § 82, til skatteministeren

Spm. 15

Spm. om, hvorfor man ikke afventer skattelovrådets arbejde og allerede nu foregriber dette ved at nedkriminalisere §13 B og ikke viderefører § 13 C og § 14, stk. 1, til skatteministeren

L 14 Forslag til skatteindberetning.

Bilag

Bilag 5

Ændringsforslag, fra sketteministeren

Bilag 6

1. udkast til betænkning

L 15 Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, kildeskatteloven, skattekontrolloven, og forskellige andre love (Konsekvensændringer som følge af skattekontrollov og skatteindberetningslov, gennemførelse af ændringsdirektiv om skattemyndighedernes adgang til oplysninger indberettet efter hvidvaskregulering m.v.)

Bilag

Bilag 6

Ændringsforslag til 2. beh., fra skatteministeren

Bilag 7

1. udkast til betænkning

L 17 Forslag til lov om ændring af kulbrinteskatteloven, lov om ansættelse og opkrævning m.v. af skat ved kulbrinteindvinding, lov om fremskyndet tilbagebetaling af visse afgifter og fusionsskatteloven. (Lempelse af beskatningen af kulbrintevirksomhed for visse investeringer og afskaffelse af forskudsmomsordningen m.v.).

Bilag

Bilag 7

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 9. november 2017

L 18 Forslag til lov om ændring af lov om registrering af køretøjer, registreringsafgiftsloven, brændstofforbrugsafgiftsloven, lov om vægtafgift af motorkøretøjer m.v. og lov om afgift af naturgas og bygas m.v. (Krav om sovepladser i campingbiler, afgiftsgrundlag for veterankøretøjer, brug af prøveskilte og prøvemærker, fastsættelse af lovregler om registrering og afgiftsfritagelse for visse køretøjer, kørsel i uregistrerede køretøjer m.v. som led i offentligt hverv, adgang for forsvaret til at registrere og afmelde egne køretøjer og nedsættelse af afgiftssats for gas til motorbrændstof m.v.).

Bilag

Bilag 8

Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 9. november 2017

Spørgsmål og svar

Spm. 6

Spm. om, hvor stor afgiftsbyrden er pr. 1.000 km kørt for en rutebus på henholdsvis diesel og biogas leveret fra naturgasnettet, til skatteministeren

Spm. 7

Spm. om, hvor stor CO2-udledningen er pr. 1.000 km kørt for en rutebus på henholdsvis diesel og biogas leveret fra naturgasnettet, til skatteministeren

Spm. 8

Spm. om, hvor store de globale vugge-til-grav-klimaemissioner er(beregnet i CO2-ækvivalenter pr. 1.000 kørte km i en rutebus) for henholdsvis fossil diesel, biodiesel lavet på palmeolie, biodiesel lavet på rapsolie og biogas, til skatteministeren

Spm. 9

Spm. om, hvilke provenumæssige effekter der forventes at være ved at erstatte den nuværende mængde af importerede biobrændsler med danskproduceret biogas, til skatteministeren

Spm. 10

Spm. om, hvad de provenumæssige effekter forventes at blive ved at opfylde iblandingskravet på 0,9 pct. avancerede biobrændstoffer i 2020 ved henholdsvis biogas, bioethanol og biodiesel inklusiv eventuelle grænsehandelseffekter, til skatteministeren

Spm. 11

Spm. om, hvad regeringen agter at gøre for at udnytte den dobbelte CO2-gevinst, til skatteministeren

L 64 Forslag til lov om ændring af skatteforvaltningsloven og forskellige andre love. (Begrænsning af SKATs mulighed for at tilbagekalde bindende svar ved værdiansættelse af aktiver, ensretning af værnetingsregler ved indbringelse af skattesager, udvidelse af skattefriheden for statslige godtgørelser til asbestofre m.fl., m.v.).

Bilag

Bilag 4

Ændringsforslag til 2. beh., fra skatteministeren

Bilag 5

1. udkast til betænkning

Spørgsmål og svar

Spm. 1

Spm. om teknisk bistand til et ændringsforslag om deling af lovforslaget, til skatteministeren

L 66 Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning, lov om fremme af vedvarende energi, lov om naturgasforsyning, lov om Energinet.dk, lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love. (Overførsel af opgaver fra Energinet til energi-, forsynings- og klimaministeren m.v.).

Bilag

Bilag 3

Orientering om, at en række ændringsbekendtgørelser sendes i høring, fra energi-, forsynings- og klimaministeren

Almindelig del

Bilag

Bilag 52

Pressemeddelelse af 12/11-17 fra Det Økologiske Råd om erhverspakken

Bilag 53

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EU) nr. 904/2010 for så vidt angår godkendte afgiftspligtige personer, KOM (2017) 567

Bilag 54

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets gennemførelsesforordning om ændring af gennemførselsforordning (EU) 282/2011 hvad angår visse fritagelser for transaktioner inden for Fællesskabet, KOM (2017) 568

Bilag 55

Grund- og nærhedsnotat om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår harmonisering og forenkling af visse regler i det fælles merværdiafgiftssystem og om indførelse af det endelige system for beskatning af samhandlen mellem medlemsstaterne, KOM (2017) 569

Bilag 56

Henvendelse af 14/11-17 fra Byg1By vedrørende foretræde om momsfritagelse for foreninger

Bilag 57

Rapport for Skatteankestyrelsens produktion for 3. kvartal 2017

Bilag 60

Notat vedrørende afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-502/17, C&D Acquisition

Bilag 61

Præsentation fra Foreningen af Danske Kraftvarmeværker anvendt under foretræde den 16. november 2017

Bilag 63

Præsentation fra Folketingets EU-konsulent om Kommissionens arbejdsprogram for 2018

Spørgsmål og svar

Spm. 99

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 14. november 2017 fra Byg1By vedrørende foretræde om momsfritagelse for foreninger, jf. SAU alm. del - bilag 56.  Svar  

Spm. 103

Ministeren bedes kommentere præsentationen fra Foreningen af Danske Kraftvarmeværker anvendt under foretræde for Skatteudvalget den 16. november 2017, jf. SAU alm. del - bilag 61.  Svar