MomsMail 2017, uge 41

Kære læser !

Så kører bilagsmøllen fra Folketinget igen - både for så vidt angår lovforslag og i forhold til den almindelige del.

Derudover bidrager EU Domstolen med et par interessante domme.

God læselyst.

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@taxcon.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586


 

Indhold

Artikler og interessante links
Håndtering af kontanter
Regulering af momsen ved tab på debitorer
Nye tiltag mod sort arbejde
Folketinget åbnet – det kan vi vente os
Regeringens lovprogram
Visse indkøb i den finansielle sektor bliver dyrere
Momsfradrag ved privat anvendelse af aktiver
Ny aftale om registreringsafgift er indgået
Ny aktuel guide om transfer pricing og toldværdi
Lovforslag om ændring af registrerings- og brændstofafgiften
Momsfri sammenslutninger (selvstændige grupper) - afgrænsning af momsfritagelsen
Nyt om afskaffelsen af forskudsmomsordningen
Lovprogram for 2017/2018: Skatte- og afgiftsmæssige initiativer
EU-Kommissionen foreslår omfattende reform af momssystemet
Er din bindende tariferingsoplysning (BTO) stadig gældende?
Polen styrker indsatsen mod momssvindel – rammer de nye rapporteringsregler din virksomhed?
Regeringens lovprogram 2017/2018

Udkast til styresignal
Havneydelser - fast ejendom - leveringssted - udkast til styresignal
Leasing - betaling af forholdsmæssig registreringsafgift - udkast til styresignal

Bindende svar
Moms - Selvejende Institution kan sælge ejendom momsfrit

Afgørelser
Momsfritagelse af kunstnerisk virksomhed - frihåndstatoveringer

Nye straffesager

Ikke offentliggjorte afgørelser

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
1 ny sag
2 domme

Nyt fra EU

Nyt fra SKAT
Nye vejledninger mv.

Lovstof
Nyt fra Lovtidende

Nyt fra Folketinget
Nye lovforslag
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

BDO

Håndtering af kontanter

Der har i de seneste år været meget fokus på håndtering af kontanter, her præciserer vi reglerne.

BDO

Regulering af momsen ved tab på debitorer

Det kan være fristende at bruge en kreditnota som genvej til at få fradrag for tab på moms på debitorer, men SKAT accepterer ikke metoden. De sædvanlige – og ganske strenge – betingelser for fradrag skal være opfyldt.

BDO

Nye tiltag mod sort arbejde

Et enigt Folketing har indgået en politisk aftale om at styrke indsatsen mod sort arbejde. Det betyder blandt andet udvidede beføjelser til SKAT, styrket myndighedssamarbejde og en oplysningskampagne.

BDO

Folketinget åbnet – det kan vi vente os

I forbindelse med Folketingets åbning har regeringen som sædvanlig fremlagt et katalog med de lovforslag, som den i øjeblikket regner med at fremsætte i løbet af folketingsåret. På skatteområdet kommer der mindst 23 lovforslag.

Beierholm

Regeringens lovprogram

Skatteområdet

Deloitte

Visse indkøb i den finansielle sektor bliver dyrere

EU-Domstolen har vurderet, at den særlige momsfritagelse for ”selvstændige grupper” ikke kan bruges i den finansielle sektor. I Danmark er momsfritagelsen hidtil blevet brugt i stort omfang på baggrund af en tidligere EU-dom vedrørende Taksatorringen. Dansk praksis skal nu ændres.

Deloitte

Momsfradrag ved privat anvendelse af aktiver

Når virksomheder køber aktiver, som både benyttes i virksomheden og af medarbejderne privat, præciserer SKAT, at virksomheden har to muligheder for at tage højde for den private anvendelse. Enten ved en reduktion i momsfradraget eller ved en senere beregning af udtagningsmoms.

Deloitte

Ny aftale om registreringsafgift er indgået

Regeringen og Dansk Folkeparti er nu blevet enige om en fremtidig bilbeskatning. Parterne er blevet enige om at sænke afgiften til 85 % op til bilens værdi på 185.000 kr., hvorefter afgiften fortsat vil være 150 %. Lovforslaget forventes fremsat den 3. oktober 2017.

Deloitte

Ny aktuel guide om transfer pricing og toldværdi

Deloitte udarbejder årligt en guide om transfer pricing og toldværdi. De to regelsæt fordrer ikke, at priserne er ens, men principper og dokumentation skal matche. Guiden samler mange landes regler og kan være en god hjælp, uanset hvor i verden I handler.

Deloitte

Lovforslag om ændring af registrerings- og brændstofafgiften

Lovforslaget har fokus på at nedsætte det generelle høje niveau på afgifter og at tilskynde køberne til at vælge biler, der i højere grad er sikrere og mere energieffektive. Der foreslås samtidig indført strengere krav til beregning og opgørelse af afgiften på leasingbiler.

EY

Momsfri sammenslutninger (selvstændige grupper) - afgrænsning af momsfritagelsen

EU-Domstolen har for nyligt afsagt tre domme om momsfritagelsen for ydelser præsteret af selvstændige grupper til gruppens medlemmer.

EY

Nyt om afskaffelsen af forskudsmomsordningen

Regeringen har den 4. oktober 2017 fremsat lovforslag om afskaffelse af forskudsmomsordningen.

Plesner

Lovprogram for 2017/2018: Skatte- og afgiftsmæssige initiativer

Regeringen har i forbindelse med Folketingets åbning offentliggjort lovprogrammet for det kommende folketingsår 2017/2018. Vi opsummerer her nogle af de væsentligste initiativer på skatte- og afgiftsområdet.

Plesner

EU-Kommissionen foreslår omfattende reform af momssystemet

EU-Kommissionen fremlagde den 4. oktober et udspil til en gennemgribende reform af momssystemet. Det nye udspil indeholder fire hovedpunkter, der fokuserer på bekæmpelse af momssvindel, indførelse af et system til at afregne moms ét sted, større ensartethed vedrørende afregningsland samt forenkling af faktureringsreglerne.

PwC

Er din bindende tariferingsoplysning (BTO) stadig gældende?

EU har ændret en del varekoder, og alle BTOer vedrørende disse koder gælder ikke længere.

PwC

Polen styrker indsatsen mod momssvindel – rammer de nye rapporteringsregler din virksomhed?

Som led i kampen mod momssvindel indfører Polen nye regler, der har til formål at bekæmpe momskarruseller og svindel med afgifter. De nye rapporteringsregler omfatter særligt udsatte varer, der fysisk befinder sig på Polens territorium. Herudover forventes reglerne udvidet til at omfatte medicinske produkter inden årets udgang.

PwC

Regeringens lovprogram 2017/2018

Med åbningen af Folketinget blev regeringens lovprogram for det kommende år også offentliggjort. Vi har nedenfor oplistet de initiativer, som vedrører skatte-, moms- og afgiftsområdet.

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Udkast til styresignal: Havneydelser - fast ejendom - leveringssted - udkast til styresignal

17-1132682

Momsforordning nr. 282/2011 blev ændret ved forordning nr. 1042/2013, som i artikel 13b indeholder en definition af fast ejendom i momsretlig forstand, og i artikel 31a regler om ydelser i forbindelse med fast ejendom. Ydelser, der leveres af danske havne, kan være omfattet af artikel 31a, stk. 2, litra j), og er dermed ydelser vedrørende fast ejendom, jf. momslovens § 18 og momssystemdirektivets artikel 47.

I styresignalet præciseres anvendelsesområdet for artikel 31a, stk. 2, litra j) i relation til ydelser, som leveres af danske havne.

 

Udkast til styresignal: Leasing - betaling af forholdsmæssig registreringsafgift - udkast til styresignal

17-0965988

SKAT præciserer i dette styresignal en række forhold i forbindelse med leasing af køretøjer og anvendelse af registreringsafgiftslovens § 3 b om betaling af forholdsmæssig registreringsafgift. Endvidere ændres praksis for så vidt angår registreringsafgiftslovens § 3 b og leasingselskabers brug af stilstandsperioder.

Styresignalet præciserer følgende forhold:

1. Ændringer af godkendte leasingaftaler - herunder ubetydelige formfejl2. Førtidigt aftaleophør3. Køberet og købepligt samt anvisningsret og anvisningspligt

Styresignalet ændrer praksis for følgende forhold:

4. Stilstandsperioder

 

Bindende svar: Moms - Selvejende Institution kan sælge ejendom momsfrit

SKM2017.572.SR

Skatterådet afgjorde efter en samlet vurdering af transaktionens omstændigheder på leveringstidspunktet, at salget af en selvejende institutions gamle bygninger ikke kunne sidestilles med et momspligtigt salg af en byggegrund.

Efter praksis sidestilles et momsfrit salg af en gammel bygning med tilhørende grund med et momspligtigt salg af en byggegrund, hvis det vurderes, at ejendommen på leveringstidspunktet faktisk er beregnet til at blive bebygget, og hvis parternes hensigter kan understøttes ved objektive beviselementer.

 

Afgørelse: Momsfritagelse af kunstnerisk virksomhed - frihåndstatoveringer

SKM2017.573.LSR

Sagen vedrørte klage over et bindende svar om, hvorvidt klagerens frihåndstatoveringer var fritaget for moms. Klagerens levering af frihåndstatoveringer ansås ikke for omfattet af fritagelsesbestemmelsen i momslovens § 13, stk. 1, nr. 7. Det bindende svar blev således stadfæstet.

 

Nye straffesager

SKM2017.567.BR

Straf – skattesvig – momssvig – rufferi medvirken

T var tiltalt for moms- og skattesvig samt medvirken til rufferi. T havde medvirket til et ægtepars bordelvirksomhed, idet T på deres vegne stod som lejer af en ejendom, hvorfra ægteparret drev bordelvirksomhed og udfærdigede fiktive huslejekontrakter til de prostituerede med henblik på fremvisning i tilfælde af myndighedernes kontrol. De prostituerede skulle aflevere 50 % af deres omsætning til ægteparret. T havde for perioden 29.11.2010-11.04.2012 angivet et momstilsvar på 23.987 kr., selvom momstilsvaret rettelig var 85.319 kr. For perioden 12.04.2012-30.09.2014 havde T drevet momsregistreringspligtig virksomhed uden at den var anmeldt til SKAT. For indkomståret 2010 havde T afgivet urigtige oplysninger i forbindelse med sin selvangivelse, idet hun havde angivet sin bidragspligtige indkomst for lavt med 3.587 kr. og sin skattepligtige indkomst for lavt med 32.983 kr. For 2011 og 2012 havde hun selvangivet sin skattepligtige indkomst for lavt med i alt 299.296 kr. For indkomståret 2013 hvor hun ikke havde modtaget en skatteansættelse, havde T undladt at indgive selvangivelse, hvorefter overskuddet på 189.321 kr. i hendes virksomhed ikke blev beskattet. T havde derved unddraget for 192.552 kr. i moms, 187.480 kr. i skat og 48.128 kr. i arbejdsmarkedsbidrag i alt.

T forklarede, at hun ikke vidste, at rufferi var strafbart i Danmark, at hun ikke kendte lejekontrakternes indhold, og at andre prostituerede stod som udlejere i andre af ægteparrets bordeller.

Byretten fandt T skyldig i tiltalen, men T frifandtes for at have drevet momsregistreringspligtig virksomhed efter at registreringen var inddraget, idet det ikke fandtes bevist, at T har indset, at afmeldingen skete på grundlag af fejlagtige oplysninger fra hendes side. Retten lagde endvidere til grund, at T har vidst, at de indtægtsoplysninger, der blev videregivet til SKAT var forkerte, idet de blandt andet var baseret på de lyserøde bilag, hvor en del af indtægterne ikke var medtaget. T idømtes 4 måneders ubetinget fængsel samt en tillægsbøde på 290.000 kr. samt blev pålagt 6 års indrejseforbud.

SKM2017.565.BR

Straf – skattesvig – momssvig

T var tiltalt for moms- og skattesvig. T havde som indehaver af en virksomhed for perioden 31.03.2011-31.10.2012 angivet et momstilsvar på 90.344 kr., og blev foreløbig fastsat til yderligere 100.000 kr., selvom momstilsvaret rettelig var 226.610 kr. For perioden 01.11.2012-31.05.2013 havde T fortsat driften af virksomheden og udstedt fakturaer med moms, selvom SKAT havde inddraget registreringen den 30.10.2012. T havde endvidere for indkomståret 2011 undladt inden 4 uger efter modtagelsen af skatteansættelsen, at reagere på at den var for lav med 335.132 kr. For 2012 havde T uden at have modtaget en skatteansættelse undladt at indgive selvangivelse, hvorefter overskuddet på 554.788 kr. i T's virksomhed ikke blev beskattet. T havde derved unddraget for 105.792 kr. i moms, 312.385 kr. i skat og 71.173 kr. i arbejdsmarkedsbidrag.

T ønskede ikke at afgive forklaring til sagen.

Byretten fandt T skyldig i tiltalen. Den lagde de talmæssige opgørelser af unddragelserne til grund. Det fandtes bevist, at T har været klar over, at han ville unddrage statskassen disse beløb. T idømtes 3 måneders fængsel betinget med vilkår om behandling mod misbrug samt en tillægsbøde på 485.000 kr.

 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 14/2561183
Diverse momsfradrag
Klagen skyldes, at SKAT har forhøjet virksomhedens samlede afgiftstilsvar idet der ikke er godkendt momsfradrag for diverse udgifter. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 14-09-2017

Journalnr: 14/0205502
Momsfradrag - ingen aktiviteter
Klagen skyldes at SKAT ikke har godkendt fradrag for købsmoms for perioden fra 1. juni 2010 til 30. juni 2013, da der ifølge SKAT ikke er sket momspligtigt salg i perioden. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 07-09-2017

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 09-10-2017 - 07-11-2017

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 12-10-2017 dom i C-262/16 Shields & Sons Partnership
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift - direktiv 2006/112/EF - artikel 296, stk. 2 - artikel 299 - fælles standardsatsordning for landbrugere - udelukkelse fra den fælles ordning - betingelser - begrebet »kategori af landbrugere«

Tidligere dokument: C-262/16 Shields & Sons Partnership - Dom
Tidligere dokument: C-262/16 Shields & Sons Partnership - Indstilling

Den 12-10-2017 dom i C-404/16 Lombard Ingatlan Lízing
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - moms - direktiv 2006/112/EF - artikel 90, stk. 1 - direkte virkning - afgiftsgrundlag - nedsættelse i tilfælde af annullation, afbestilling eller ophævelse - nedsættelse i tilfælde af ikke-betaling eller delvis betaling - sondring - leasingkontrakt ophævet som følge af manglende betaling af afdragene

Tidligere dokument: C-404/16 Lombard Ingatlan Lízing - Dom
Tidligere dokument: C-404/16 Lombard - Ny sag

Den 12-10-2017 indstilling i C-396/16 T – 2
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - direktiv 2006/112/EF - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - artikel 184 - regulering af fradrag for indgående afgift - artikel 185, stk. 1 - ændring af de elementer, som er taget i betragtning ved fastsættelsen af fradraget - artikel 185, stk. 2 - helt eller delvis ubetalte transaktioner - retskraftig godkendelse af en tvangsakkord - artikel 90 og artikel 185, stk. 2, andet afsnit - afgiftsneutralitet - opkrævning i sin helhed af den moms, som skyldes på området - pligt til sammenhæng i gennemførelsen af ordninger for regulering af afgift og fradrag i tilfælde af ikke-betaling af prisen

Tidligere dokument: C-396/16 T – 2 - Dom
Tidligere dokument: C-396/16 T – 2 - Indstilling
Tidligere dokument: C-396/16 T – 2 - Ny sag

Den 12-10-2017 dom i C-661/15 X
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - toldunion - EF-toldkodeks - artikel 29 - indførsel af køretøjer - toldværdiansættelse - artikel 78 - revision af angivelsen - artikel 236, stk. 2 - godtgørelse af importafgifter - frist på tre år - forordning (EØF) nr. 2454/93 - artikel 145, stk. 2 og 3 - risiko for, at der foreligger en defekt - frist på 12 måneder - gyldighed

Tidligere dokument: C-661/15 X - Dom
Tidligere dokument: C-661/15 X - Indstilling

Den 19-10-2017 dom i C-101/16 Paper Consult
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - ret til fradrag - betingelser for udøvelse - artikel 273 - nationale foranstaltninger - bekæmpelse af svig og afgiftsunddragelse - faktura udstedt af en afgiftspligtig person, der er erklæret »inaktiv« af skattemyndighederne - risiko for svig - nægtelse af retten til fradrag - proportionalitet - nægtelse af at tage hensyn til beviser for, at der ikke foreligger svig eller tab af afgiftsindtægter - begrænsning af de tidsmæssige virkninger af den dom, der skal afsiges - foreligger ikke

Tidligere dokument: C-101/16 Paper Consult - Dom
Tidligere dokument: C-101/16 Paper Consult - Indstilling
Tidligere dokument: C-101/16 Paper Consult - Ny sag

Den 19-10-2017 dom i C-303/16 Solar Electric Martinique
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - sjette momsdirektiv - direktiv 2006/112/EF - byggearbejder - franske oversøiske departementer - bestemmelser, der er gjort anvendelige af national ret - salg og installation på ejendomme - betegnelse som en enkelt ydelse - manglende kompetence

Tidligere dokument: C-303/16 Solar Electric Martinique - Dom
Tidligere dokument: C-303/16 Solar Electric Martinique - Indstilling

Den 19-10-2017 dom i C-522/16 A
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - toldunion og fælles toldtarif - forordning (EØF) nr. 2913/92 - artikel 201, stk. 3, andet afsnit, og artikel 221, stk. 3 og 4 - forordning (EØF) nr. 2777/75 - forordning (EF) nr. 1484/95 - tillægsimporttold - kunstigt arrangement for at undgå skyldig tillægstold - de oplysninger, der ligger til grund for en toldangivelse, er forkerte - personer, der kan gøres ansvarlige for toldskylden - forældelsesfrist

Tidligere dokument: C-522/16 A - Dom
Tidligere dokument: C-522/16 A - Ny sag

Den 19-10-2017 dom i C-556/16 Lutz
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - forordning (EØF) nr. 2658/87 - toldunion - den fælles toldtarif - tarifering - kombineret nomenklatur - toldpositioner - underposition 6212 20 00 (»panties«) - forklarende bemærkninger til den kombinerede nomenklatur - forklarende bemærkninger til det harmoniserede system

Tidligere dokument: C-556/16 Lutz - Dom
Tidligere dokument: C-556/16 Lutz - Ny sag

Den 26-10-2017 dom i C-90/16 The English Bridge Union
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - fritagelse af tjenesteydelser med nær tilknytning til udøvelsen af sport - begrebet »sport« - aktivitet kendetegnet ved et fysisk element - kontraktbridge med duplikerede kort

Tidligere dokument: C-90/16 The English Bridge Union - Dom
Tidligere dokument: C-90/16 The English Bridge Union - Indstilling
Tidligere dokument: C-90/16 The English Bridge Union - Ny sag

Den 26-10-2017 dom i C-534/16 BB construct
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - registrering i registret over momspligtige personer - national lovgivning, som fastsætter, at der skal stilles en sikkerhed - bekæmpelse af svig - Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder - frihed til at oprette og drive egen virksomhed - princippet om forbud mod forskelsbehandling - princippet ne bis in idem - princippet om forbud mod tilbagevirkende kraft

Tidligere dokument: C-534/16 BB construct - Dom
Tidligere dokument: C-534/16 BB construct - Ny sag

Den 26-10-2017 indstilling i C-533/16 Volkswagen
Fiskale bestemmelser

Præjudicielt spørgsmål - det fælles merværdiafgiftssystem - fradrag for afgift, der er betalt til leverandører - levering af varer, der ikke er momspligtige - momspålæggelse på varerne ved særskilte fakturaer - nægtelse af fradragsretten som følge af præklusionsfristens udløb

Tidligere dokument: C-533/16 Volkswagen - Dom
Tidligere dokument: C-533/16 Volkswagen - Indstilling
Tidligere dokument: C-533/16 Volkswagen - Ny sag

Den 26-10-2017 dom i C-407/16 Aqua Pro
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - toldunion - EF-toldkodeksen - artikel 220, stk. 1 og stk. 2, litra b) - efteropkrævning af import- eller eksportafgifter - begrebet »bogføring af importafgifter« - den kompetente toldmyndigheds afgørelse - frist for at fremsætte en anmodning om godtgørelse eller fritagelse - pligt til at forelægge sagen for Europa-Kommissionen - beviser i tilfælde af en klage over en afgørelse fra den kompetente myndighed i importmedlemsstaten

Tidligere dokument: C-407/16 Aqua Pro - Dom
Tidligere dokument: C-407/16 Aqua Pro - Ny sag

Den 15-11-2017 dom i C-375/16 Butin
Fiskale bestemmelser

Anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Bundesfinanzhof (Tyskland) den 7. juli 2016 - Finanzamt Bergisch Gladbach mod Igor Butin

 

Nye sager for domstolen

C-449/17 A & G Fahrschul-Akademie

Omfatter begrebet skole- og universitetsundervisning i artikel 132, stk. 1, litra i) og j), i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem (momsdirektivet) køreskoleundervisning til erhvervelse af kørekort til kategori B og C1? [...]


Indstillinger
C-387/16 Nidera

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift - direktiv 2006/112/EF - artikel 183 - fradrag for indgående afgift - tilbagebetaling af for meget betalt afgift - betaling af morarenter som følge af for sen tilbagebetaling - mulighed for at nedsætte de skyldige renter af grunde, som ikke kan tilregnes den afgiftspligtige person - afgiftsneutralitet - ækvivalensprincippet og effektivitetsprincippet - retssikkerhed og beskyttelse af den berettigede forventning

Generaladvokatens indstilling:

Artikel 183 i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, sammenholdt med princippet om afgiftsneutralitet, skal fortolkes således, at den ikke under omstændigheder, som ikke kan tilregnes den afgiftspligtige person, giver mulighed for at nedsætte størrelsen af det beløb i form af renter, som skyldes den afgiftspligtige person som følge af den forsinkede tilbagebetaling af for meget betalt moms, i forhold til størrelsen af det beløb, som vedkommende normalt ville have ret til.


Domme
C-164/16 Mercedes-Benz Financial Services UK

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 14, stk. 2, litra b) - levering af goder - motorkøretøjer - finansiel leasingkontrakt med købsoption

Domstolens dom:

Begrebet leasingkontrakt »med den klausul, at ejendomsretten under normale forhold erhverves senest ved betaling af det sidste afdrag« i artikel 14, stk. 2, litra b), i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem skal fortolkes således, at det finder anvendelse på en standardleasingkontrakt med købsoption, hvis det kan udledes af kontraktens finansielle vilkår, at udnyttelsen af købsoptionen er det eneste økonomisk rationelle valg, som leasingtageren til sin tid kan træffe, hvis kontrakten opfyldes indtil sit udløb, hvilket det tilkommer den nationale ret at undersøge.

Tidligere dokument: C-164/16 Mercedes Benz Financial Services UK - Indstilling


C-273/16 Federal Express Europe

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - sjette direktiv 77/388/EØF - direktiv 2006/112/EF - momsfritagelse - artikel 86, stk. 1, litra b), og artikel 144 - fritagelse for importafgifter for varer af ringe værdi eller uden erhvervsmæssig karakter - fritagelse for tjenesteydelser i forbindelse med indførsel af varer - national lovgivning, som pålægger moms på omkostninger til transport af dokumenter og varer af ringe værdi på trods af deres karakter af accessoriske ydelser til varer, der er fritaget for moms

Domstolens dom:

Artikel 144 i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, sammenholdt med direktivets artikel 86, stk. 1, litra b), skal fortolkes således, at den er til hinder for en national lovgivning som den i hovedsagen omhandlede, der som betingelse for anvendelse af merværdiafgiftsfritagelsen for accessoriske ydelser, herunder transportydelser, ikke alene stiller krav om, at ydelsernes værdi indgår i afgiftsgrundlaget, men også om, at disse ydelser faktisk skal have været pålagt merværdiafgift ved toldstedet i forbindelse med indførsel.


Nyt fra EU

Nyt fra Rådet

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om meddelelse af tilladelse til Kongeriget Nederlandene til at indføre en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 193 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

 

Nyt fra Kommissionen

European Commission proposes far-reaching reform of the EU VAT system

Questions and Answers on VAT reform in the EU

 

Nyt fra Parlamentet

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om meddelelse af tilladelse til Kongeriget Nederlandene til at indføre en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 193 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem  

Bilag til Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Toldunderudvalget, der er nedsat i henhold til associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Georgien på den anden side, i forbindelse med erstatning af associeringsaftalens protokol I vedrørende definition af begrebet "produkter med oprindelsesstatus" og metoderne for administrativt samarbejde med en ny protokol, hvori der henvises til den regionale konvention om pan-Euro-Middelhavsregler for præferenceoprindelse  

Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Toldunderudvalget, der er nedsat i henhold til associeringsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab og deres medlemsstater på den ene side og Georgien på den anden side, i forbindelse med erstatning af associeringsaftalens protokol I vedrørende definition af begrebet "produkter med oprindelsesstatus" og metoderne for administrativt samarbejde med en ny protokol, hvori der henvises til den regionale konvention om pan-Euro-Middelhavsregler for præferenceoprindelse  

 

Nyt fra EUR_LEX

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2017/1772 af 28. september 2017 om åbning og forvaltning af EU-toldkontingenter for visse landbrugsvarer, forarbejdede landbrugsvarer og fiskerivarer med oprindelse i Canada

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/1566 af 13. september 2017 om indførelse af midlertidige autonome handelsforanstaltninger til fordel for Ukraine som supplement til de handelsmæssige indrømmelser i associeringsaftalen

Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/1769 af 25. september 2017 om bemyndigelse af Republikken Polen til at indgå en aftale med Ukraine, der indeholder bestemmelser, som afviger fra artikel 2, stk. 1, litra d), og artikel 5 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem, for så vidt angår vedligeholdelsen af vejbroer på grænsen mellem Polen og Ukraine

Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/1768 af 25. september 2017 om bemyndigelse af Republikken Kroatien til at indføre en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 287 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/1767 af 25. september 2017 om tilladelse til Det Forenede Kongerige til at anvende reducerede afgiftssatser på motorbrændstof, der forbruges på øerne i de Indre og Ydre Hebrider, Orkneyøerne, Shetlandsøerne, øerne i Clyde og Scillyøerne, i overensstemmelse med artikel 19 i direktiv 2003/96/EF

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om meddelelse af tilladelse til Kongeriget Nederlandene til at indføre en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 193 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

 

Lovtidende

Bekendtgørelse af lov om afgift af polyvinylklorid og ftalater (pvc?-??afgiftsloven)  

Høringsportalen

L 4 - Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven og brændsstofforbrugsafgiftsloven (Ændring af registreringsafgiften, ændring af fradrag for sikkerhedsudstyr, forhøjelse af tærskelværdi og tillæg for energieffektivitet, stramning af regler om leasing m.v. af køretøjer, forhøjelse af reparationsgrænsen og forhøjelse og øget differentiering af brændstofforbrugsafgift m.v.) .
Oprettelsesdato: 03-10-2017
Høringsfrist: 10-10-2017

Høring af udkast til bekendtgørelse om tilbagebetaling af visse afgifter
Oprettelsesdato: 05-10-2017
Høringsfrist: 02-11-2017

 

Nyt fra Folketinget

Nye dokumenter vedrørende lovforslag

L 13 Forslag til skattekontrollov.

Bilag

Bilag 1

Høringsskema og høringssvar, fra skatteministeren

Bilag 2

Supplerende høringsskema og høringssvar, fra skatteministeren

L 14 Forslag til skatteindberetning.

Bilag

Bilag 1

Høringsskema og høringssvar, fra skatteministeren

Bilag 2

Supplerende høringsskema og høringssvar, fra skatteministeren

L 15 Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, kildeskatteloven, skattekontrolloven, og forskellige andre love (Konsekvensændringer som følge af skattekontrollov og skatteindberetningslov, gennemførelse af ændringsdirektiv om skattemyndighedernes adgang til oplysninger indberettet efter hvidvaskregulering m.v.)

Bilag

Bilag 1

Høringsskema og høringssvar, fra skatteministeren

Bilag 2

Supplerende høringsskema og høringssvar, fra skatteministeren

L 17 Forslag til lov om ændring af kulbrinteskatteloven, lov om ansættelse og opkrævning m.v. af skat ved kulbrinteindvinding, lov om fremskyndet tilbagebetaling af visse afgifter og fusionsskatteloven. (Lempelse af beskatningen af kulbrintevirksomhed for visse investeringer og afskaffelse af forskudsmomsordningen m.v.).

Bilag

Bilag 1

Høringsskema og høringssvar, fra skatteministeren

L 18 Forslag til lov om ændring af lov om registrering af køretøjer, registreringsafgiftsloven, brændstofforbrugsafgiftsloven, lov om vægtafgift af motorkøretøjer m.v. og lov om afgift af naturgas og bygas m.v. (Krav om sovepladser i campingbiler, afgiftsgrundlag for veterankøretøjer, brug af prøveskilte og prøvemærker, fastsættelse af lovregler om registrering og afgiftsfritagelse for visse køretøjer, kørsel i uregistrerede køretøjer m.v. som led i offentligt hverv, adgang for forsvaret til at registrere og afmelde egne køretøjer og nedsættelse af afgiftssats for gas til motorbrændstof m.v.).

Bilag

Bilag 1

Høringsskema og høringssvar, fra skatteministeren

L 4 Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven og brændstofforbrugsafgiftsloven. (Ændring af registreringsafgiften, ændring af fradrag for sikkerhedsudstyr, forhøjelse af tærskelværdi og tillæg for energieffektivitet, stramning af regler om leasing m.v. af køretøjer, forhøjelse af reparationsgrænsen og forhøjelse og øget differentiering af brændstofforbrugsafgift m.v.) .

Bilag

Bilag 1

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

Bilag 2

Henvendelse af 3/10-17 fra Finans og Leasing vedrørende foretræde

Bilag 3

Lovudkast: Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven og brænd-stofforbrugsafgiftsloven (Ændring af registreringsafgiften, ændring af fradrag for sikkerhedsudstyr, forhøjelse af tærskelværdi og tillæg for energieffektivitet, stramning af regler om leasing m.v. af køretøjer, forhøjelse af reparationsgrænsen og forhøjelse og øget differentiering af brændstofforbrugsafgift m.v.)

Bilag 5

Meddelelse om, at der åbnes for spørgsmål til lovforslaget

Bilag 6

Henvendelse af 4/10-17 fra Bachmann/Partners Advokatfirma

Bilag 7

Henvendelse af 7/10-17 fra NOAH-Trafik

Spørgsmål og svar

Spm. 1

Spm. om kommentar til henvendelsen af 3/10-17 fra Finans og Leasing, til skatteministeren

Spm. 2

Spm. om kommentar til henvendelsen af 27/9-17 fra Dansk Bilbrancheråd og Camping Branchen, til skatteministeren

Spm. 3

Spm. om kommentar til henvendelsen af 4/10-17 fra Bachmann/Partners Advokatfirma, til skatteministeren

Spm. 4

Spm. om oversendelse af et notat der beskriver, hvordan Finansministeriet kommer frem til, at aftalen om bilafgifter mv. af er CO2-neutral, til skatteministeren

Spm. 5

Spm. om oversendelse af en beregning på resultaterne, herunder CO2-effekten, af en bilafgiftsmodel, der følger aftalen af 21/9-17, til skatteministeren

Spm. 6

Spm. om, hvad den isolerede provenuvirkning af de direkte lempelser på registreringsafgiften er for biler, hvor den lave sats sættes ned fra 105 pct. til 85 pct., og hvor skalaknækket hæves til 185.000 kr., til skatteministeren

Spm. 7

Spm. om, hvad den isolerede provenuvirkning af de direkte lempelser på registreringsafgiften er for motorcykler, hvor satsen sættes ned fra 105 pct. til 85 pct., og hvor skalaknækket hæves til 58.400 kr., til skatteministeren

Spm. 8

Spm. om, hvad den isolerede provenuvirkning er af at fjerne fradraget for henholdsvis ABS-bremser og ESP-system, til skatteministeren

Spm. 9

Spm. om, hvad den isolerede provenuvirkning er ved at hæve fradraget på selealarmer fra 200 kr. til 1.000 kr., til skatteministeren

Spm. 10

Spm. om, hvad den isolerede provenuvirkning er af at hæve fradraget på biler, der har modtaget 5 stjerner i EURO-NCAP, til skatteministeren

Spm. 11

Spm. om, hvad den isolerede provenuvirkning er af, at man går fra at kunne få fradrag for god brændstoføkonomi fra 16 km/l for benzinbiler og 18 km/l for dieselbiler, til at man fremover først vil kunne få fradraget for god brændstoføkonomi fra 20 km/l for benzin biler og 22 km/l for dieselbiler, til skatteministeren

Spm. 12

Spm. om, hvad den isolerede provenuvirkning er af, at man fremover hæver afgiften for dårlig brændstoføkonomi fra 1.000 kr. til 6.000 kr., til skatteministeren

Spm. 13

Spm. om, hvad den isolerede provenuvirkning er af den samlede opstramning i forhold til reglerne for leasing af biler, til skatteministeren

Spm. 14

Spm. om, hvad den isolerede provenuvirkning er af, at den grønne ejerafgift hæves, til skatteministeren

Almindelig del

Bilag

Bilag 1

Skatteministerens lovprogram for folketingsåret 2017-18

Bilag 3

Gennemsigtighedsrapport SKATs kontrolarbejde i 2016

Bilag 4

Program: FairTax og COFFERS, Bruxelles den 21. november 2017

Bilag 5

Henvendelse af 29/9-17 fra Kjelsø lejren, Erik Bertelsen vedrørende ændrede regler for momskompensation for velgørende foreninger

Bilag 6

Henvendelse af 4/10-17 fra Vin- og Spiritusorganisationen i Danmark vedrørende oplæg om punktafgifter og grænsehandel

Bilag 7

Beretning nr. 8 afgivet den 2. oktober 2017 om nedsættelse af en parlamentarisk arbejdsgruppe, der skal undersøge muligheder og udfordringer i forhold til skat og deleøkonomi

Bilag 9

Henvendelse af 5/10-17 fra Susie Funder, Kagebutikken vedrørende dansk moms ved private ordrer fra Danmark

Bilag 10

Udvalgs- og gruppeformandsmøde onsdag den 11. oktober (dagsorden og bilag)

Bilag 11

Orientering om Borger- og retssikkerhedschefens årsberetning for 2016

Bilag 12

Pressemeddelelse "Folketingets Skatteudvalg nedsætter parlamentarisk arbejdsgruppe om skat og dele- og platformsøkonomi"

Spørgsmål og svar

Spm. 2

Ministeren bedes oversende en opdateret liste over Skatteministeriets faste afrapporteringer til Skatteudvalget, jf. ministerens svar på SAU alm. del (2016-17) – spørgsmål 77.  Svar  

Spm. 3

Ministeren bedes tilsende udvalget en oversigt over, hvilke love inden for Skatteministeriets lovgivningsområde der har indsat revisionsbestemmelse, er undergivet lovovervågning, eller hvor der på anden vis er besluttet eller givet tilsagn om evaluering/lovovervågning. Oversigten bedes angive dels temaet for revisionen/evalueringen/overvågningen, og dels hvilken frist der er fastsat for det enkelte initiativ, jf. svaret på SAU alm. del (2016-17) – spørgsmål 68.  Svar  

Spm. 4

Ministeren bedes redegøre for den relative beskatning af benzin- og dieselbiler i forhold til elbiler i Danmark sammenlignet med de øvrige EU-lande, Norge, Island og Schweiz.  Svar  

Spm. 6

Ministeren bedes oplyse, hvordan regeringens udspil ’Sammen forlænger vi opsvinget’ (når der ses bort fra forslaget om at sænke registreringsafgiften) og ’Sammen om fremtidens virksomheder’ samlet påvirker uligheden. Redegørelsen bedes både opgjort for udviklingen i den disponible indkomst – både i kroner og pct. – fordelt på deciler samt udspillenes effekt på gini-koefficienten.  Svar  

Spm. 7

Ministeren bedes oplyse, hvordan regeringens samlede reformudspil forventes at påvirke uligheden, hvis de gennemføres fuldt ud. Beregningen bedes foretages på baggrund af regeringens udspil ’Sammen forlænger vi opsvinget’ (når der ses bort fra forslaget om at sænke registreringsafgiften) og ’Sammen om fremtidens virksomheder’ samt med den samme beregningstekniske justering af overførselsområdet, der er anvendt i forbindelse med beregningerne i ”2025-forløb og reformudspil” og som øger arbejdsudbuddet med ca. 7.000 personer og giver et provenu på 5,25 mia. kr. årligt. Redegørelsen bedes både opgjort for udviklingen i den disponible indkomst – både i kroner og pct. – fordelt på deciler samt effekten på gini-koefficienten.

Spm. 9

Ministeren bedes redegøre for, hvad den gennemsnitlige sagsbehandlingstid har været for alle sager i Landsskatteretten og hos skatteankenævnene i de seneste 10 år.

Spm. 10

Ministeren bedes opgøre, hvad sagsbehandlingstiden har været for forskellige typer af sager ved Landsskatteretten de seneste 10 år. Som typeeksempler kan nævnes sager om lønsumsafgift og transfer pricing.

Spm. 11

Ministeren bedes redegøre for, om der er sat nogle initiativer i værk, der kan nedbringe sagsbehandlingstiden i Landsskatteretten og hos skatteankenævnene.  Svar  

Spm. 12

Hvad mener ministeren vil være en acceptabel gennemsnitlig sagsbehandlingstid i Landsskatteretten og i skatteankenævnene, og hvornår kan man forvente at nå den?  Svar  

Spm. 550

Vil ministeren redegøre for, hvor meget CO2 der isoleret set udledes ved produktion af en elbils batteri? Ministeren bedes redegøre for CO2-udledningen for produktion af de fem mest solgte biler i Danmark samt for en gennemsnitlig mellemklasseelbil. Ministeren bedes opgøre det i tabelform, og ministeren bedes sammenholde det med CO2-udledningen ved produktion af en motor til sammenlignelige dieselbiler.  Svar  

Spm. 551

Vil ministeren redegøre for de isolerede effekter for udledningen af CO2 ved produktion af elbilers batterier under forudsætning af, at alle fremtidige bilsalg i Danmark er elbiler? Ministeren bedes således antage, at der sker en en-til-en-substitution af salg af biler – fra diesel- til elbiler. Ministeren bedes sammenholde udledningen af CO2 ved produktion af elbilers batterier med produktion af sammenlignelige dieselbilers motorer.  Svar  

Spm. 552

Er ministeren enig i konklusionerne fra den livscyklus-analyse, som Svenska Miljöinstitutet IVL har foretaget omkring, hvor meget CO2 der udledes ved produktion af et almindeligt 100 kWh-batteri? Og kan ministeren derfor bekræfte, at produktionen af et almindeligt 100 kWh-batteri til en elbil udleder 15-20 ton CO2, og at det vil tage otte års kørsel, inden elbilen er mere miljørigtig end en dieselbil?  Svar  

Spm. 553

Er ministeren enig i, at i det omfang at batteribiler i Danmark bidrager til en lavere CO2-udledning, skyldes det import af kernekraft til Danmark, jf. konklusionerne i kronikken ”Batteribiler er ikke løsningen på fremtidens miljøudfordringer”?  Svar  

Spm. 554

Ifølge kronikken ”Batteribiler er ikke løsningen på fremtidens miljøudfordringer” består elforsyningen i Østdanmark af 48 pct. kul, 25 pct. naturgas, 14 pct. kernekraft, 8 pct. vind, vand og sol, 4 pct. affald, biomasse og biogas samt 1 pct. olie. Med henvisning til disse tal bedes ministeren kommentere, hvorvidt ministeren mener, at elbiler er relativt mere miljørigtige at køre i end dieselbiler.  Svar  

Spm. 610

Vil ministeren for hvert af skatte- og afgiftsforslagene oplyse, hvor mange millioner kroner der tilfalder topskatteydere, og hvor mange der tilfalder ikke-topskatteydere? Samtidig ønskes det samlede antal topskatteydere og antallet af skatteydere, der ikke betaler topskat, oplyst.  Svar  

Spm. 614

Vil ministeren oplyse, hvor stor en forøgelse af CO2-udslippet fra bilparken der regnes med i dels 2020, dels 2030 som følge af a) nedsættelsen af registreringsafgiften aftalt ved finanslovsaftalen for 2016, b) nedsættelsen af registreringsafgiften aftalt ved finanslovsaftalen for 2017, c) den af regeringen foreslåede nedsættelse af registreringsafgiften i regeringens skatteudspil af august 2017 d) samt disse tre i alt?  Svar  

Spm. 615

Ministeren bedes redegøre for, hvordan beregningerne, som ligger til grund for provenutabet ved en sænkelse af registreringsafgiften, er lavet, jf. ”Sådan forlænger vi opsvinget”, herunder umiddelbart provenu, provenu efter tilbageløb men før adfærd, provenu efter adfærd og en udskilning af arbejdsudbudseffekten. Derudover bedes ministeren redegøre for de gjorte antagelser og for, hvad disse antagelser er baseret på.  Svar  

Spm. 616

Ministeren bedes redegøre for, hvilke trængselseffekter man har regnet med i forbindelses med beregningerne af konsekvenserne for lempelsen af registreringsafgiften, som er foreslået i ”Sådan forlænger vi opsvinget”.  Svar  

Spm. 621

I PSO-aftale hedder det: "Afskaffelse af PSO-afgiften vil skabe grundlag for et mere elektrificeret samfund baseret pa° vedvarende energi og understøtter dermed en mere klimavenlig omstilling. Dette er i sig selv ikke nok. Regeringen og aftaleparterne er enige i ma°let om at reducere samfundsøkonomisk uhensigtsmæssig omstilling til biomasse, herunder fremme brugen af varmepumper. Aftaleparterne er enige om, at der uafhængigt af aftalen skal arbejdes for en mere balanceret støtte- og afgiftsstruktur til og anvendelse af biomasse. Regeringen vil udarbejde et konkret oplæg til dette i fora°ret 2017." Vil ministeren venligst oversende det konkrete oplæg til en mere balanceret støtte- og afgiftsstruktur eller oplyse, hvorfor det er forsinket og hvornår det forventes oversendt til Folketinget?  Svar  

Spm. 669

Vil ministeren opdatere svarene på SAU alm. del (2013-14) – spørgsmål 369 og 370 med de seneste tilgængelige oplysninger (vedr. skyggepriser) under forudsætning af, at den aftalte omlægning af bilafgifterne samt afviklingen af PSO er fuldt gennemført?