MomsMail 2017, uge 40

Kære læser !

Denne uges MomsMail er en pæn blanding af nyheder fra alle kilder, hvor særligt EU og Folketinget bidrager ud over det sædvanlige.

God læselyst.

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@taxcon.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586


 

Indhold

Artikler og interessante links
Moms – Levering af blodplasma
Registreringsafgift – ekstraordinær...
EU-Domstolen fastslår fradragsret for vederlagsfri renovation af tredjemands faste ejendom
Omlægning af bilafgifterne - Giver det billigere biler?
Finansielle virksomheders momsbyrde øges af EU-Domstolens domme om cost sharing
Revisionsudvalgets fokus på skatteområdet
Licensen og momsen – hvad er op og ned?

Styresignaler
Genoptagelse - Flytning af registreringsafgiftspligtig avance fra nye køretøjer til eftermonteret udstyr eller byttebiler - styresignal

Bindende svar
Momsfritagelsen af forvaltning af investeringsforeninger - reverse charge - outsourcing af administration - køb af system

Nye straffesager

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
1 ny sag
1 indstilling

Nyt fra EU

Nyt fra SKAT
Nye vejledninger mv.

Lovstof
Nyt fra Lovtidende

Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

Beierholm

Moms – Levering af blodplasma

Praksisændring – mulighed for genoptagelse fra 1. januar 2008

Beierholm

Registreringsafgift – ekstraordinær...

Overflyttet avance fra nye biler til eftermonteret udstyr/brugte biler

EY

EU-Domstolen fastslår fradragsret for vederlagsfri renovation af tredjemands faste ejendom

EU-Domstolen har i en nylig dom taget stilling til spørgsmålet om, hvorvidt en bygherre var berettiget til fradrag for indgående moms af de omkostninger, som virksomheden vederlagsfrit havde anvendt til renovering af en kommunes ejendom.

EY

Omlægning af bilafgifterne - Giver det billigere biler?

Regeringen og Dansk Folkeparti har i sidste uge offentliggjort en aftale om omlægning af bilafgifterne. Vi giver vores bud på, hvordan den samlede aftale må forventes at påvirke bilbranchen.

PwC

Finansielle virksomheders momsbyrde øges af EU-Domstolens domme om cost sharing

Virksomheder, der udøver momsfritaget aktivitet, har som udgangspunkt ikke momsfradrag for indkøb til brug herfor, og momsen udgør således en omkostning.

PwC

Revisionsudvalgets fokus på skatteområdet

Skatteområdet kan være en stor udfordring for revisionsudvalget. De mange tekniske detaljer og kravene til en dybere forståelse for - og viden om - området er her centrale parametre.

SEGES

Licensen og momsen – hvad er op og ned?

På det seneste har moms på den danske medielicens fået stor mediebevågenhed på grund af en dom fra EU-Domstolen om den tjekkiske radiolicens.

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Styresignal: Genoptagelse - Flytning af registreringsafgiftspligtig avance fra nye køretøjer til eftermonteret udstyr eller byttebiler - styresignal

SKM2017.562.SKAT

Styresignalet beskriver SKATs ændrede praksis vedrørende overflytning af avance, dvs. den situation, hvor nye, registreringsafgiftspligtige køretøjer sælges til under den almindelige handelspris, og avancen samtidig flyttes til afgiftsfrit eftermonteret udstyr og/eller brugte byttebiler. Overflytning af avance er beskrevet i registreringsafgiftslovens § 8, stk. 1, 5. pkt.

Styresignalet er en følge af Landsskatterettens afgørelse i SKM2017.69.LSR vedrørende årene 2010, 2011 og 2012. Landsskatteretten traf afgørelse om, at SKAT ikke havde løftet bevisbyrden for, at der var tale om overflytning af avance. I afgørelsen fastlagde Landsskatteretten hvilke forhold der kan indgå i vurderingen af, om bevisbyrden for overflytning af avance er løftet.

 

Bindende svar: Momsfritagelsen af forvaltning af investeringsforeninger - reverse charge - outsourcing af administration - køb af system

SKM2017.543.SR

Sagen omhandler momsfritagelsen for "forvaltning af investeringsforeninger" i henhold til momslovens § 13, stk.1, nr. 11, litra f.

Skatterådet kan bekræfte, at Spørger ikke skal afregne moms (reverse charge), når Spørger outsourcer en væsentlig del af administrationen af selskabets pensionsordninger til en leverandør etableret i en anden EU-medlemsstat.

Skatterådet kan derimod ikke bekræfte, at Spørger ikke skal afregne moms (reverse charge), når Spørger indkøber et system der varetager en væsentlig del af administrationen af selskabets pensionsordninger hos en leverandør etableret i en anden EU-medlemsstat.

 

Nye straffesager

SKM2017.564.VLR

Straf – skattesvig – momssvig – inddraget registrering

T var tiltalt for særlig grov skattesvig for indkomstårene 2012 og 2013 ved ikke inden 4 uger efter modtagelsen af sin årsopgørelse at have meddelt, at ansættelsen var for lav for virksomheden med 1.199.151 kr. for 2012 og 509.890 kr. for 2013 vedrørende udbytte fra virksomhed samt honorar med 68.337 kr. for 2012 og 30.525 kr. for 2013. T var endvidere tiltalt for momssvig for perioden 01.01.2012-30.06.2013 ved at have drevet momspligtig virksomhed og udstedt fakturaer med moms, selvom virksomheden momsregistrering var blevet inddraget af SKAT den 15. december 2011. T havde derved unddraget for 698.242 kr. i skat og 212.904 kr. i moms.

T forklarede at han siden stiftelsen af selskabet den 7. september 2010 har stået for driften og ledelsen af virksomheden, der var beskæftiget med murerarbejde at han formelt indtrådte i virksomhedens ledelse den 1. juli 2011 at der oprindelig blev benyttet en driftskonto vedrørende virksomhedens indtægter og udgifter, hvilken konto han ophørte med at benytte, efter at SKAT den 15. december 2011 afmeldte selskabet på grund af manglende afregninger af skatter og afgifter at han som led i den fortsatte udførelse af arbejdet i stedet benyttede sin private konto og at indsættelserne af beløb på hans konto i perioden 22. marts 2012 - 14. maj 2013 i det væsentlige hidrører fra udenlandske byggefirmaer, som han entrerede med, samt fra virksomheden, hvor han var ansat.

Byretten fandt T skyldig i skattesvig. T idømtes 6 måneders fængsel betinget med vilkår om samfundstjeneste samt en tillægsbøde på 911.000 kr. T's forklaring om lønmodtageransættelse og samarbejde med de udenlandske virksomheder fandtes ikke dokumenteret eller underbygget. T havde trods opfordringer ikke medvirket til at komme med nærmere oplysninger overfor SKAT omkring indsættelser og hævninger beløb på konto. Ved sin modtagelse af de pågældende beløb på sin konto har T derfor modtaget udbytte og honorarer vedrørende virksomheden og med henblik på uberettiget vinden undladt at angive sine skattemæssige forhold korrekt. T måtte endvidere antages at have haft kendskab til momsreglerne og de afgiftsmæssige konsekvenser af hans fortsatte drift af virksomheden.

Landsretten stadfæstede byretsdommen, men forhøjede fængselsstraffen til 8 måneders fængsel og nedsatte tillægsbøden til 900.000 kr.

SKM2017.563.ØLR

Straf – skattesvig – aktier – salg til udstedende selskab

T var tiltalt for skattesvig af særlig grov karakter ved for indkomstårene 2011, 2012 og 2013 at have selvangivet sin skattepligtige indkomst for lavt, idet han ikke selvangav skattepligtig aktieindkomst ved salg til udstedende selskab. T unddrog herved for henholdsvis 3.570.000 kr., 4.494.000 kr. og 2.940.000 kr. i skat. T havde i 2010 solgt nominelt 8.500 kr. af sine aktier i et selskab for 8,5 mio. kr., i 2011 solgt nominelt 10.700 kr. af sine aktier i et selskab for 10,7 mio. kr. og i 2012 solgt nominelt 14.000 kr. af sine aktier i et selskab for 7 mio. kr.

T erkendte de faktiske forhold. T forklarede at han ved påførslen af sine underskrifter på aktieeoverdragelsesaftalerne troede, at køber var en anden.

Byretten fandt T skyldig i tiltalen. T's forklaring tilsidesattes som utroværdig. Retten lagde til grund, at T havde en betydelig indsigt i forholdene i selskabet. T havde selvangivet aktieudbytte for 2010-12 vedrørende andre forhold, så T var klar over selvangivelsespligten. T idømtes 2½ års ubetinget fængsel samt en tillægsbøde på 11 mio. kr.

Landsretten stadfæstede byretsdommen, men ændrede forvandlingsstraffen for tillægsbøden fra 4 måneders fængsel til 60 dage.

SKM2017.560.BR

Straf - registreringsafgift - manglende mærkning af varebil - udeblivelsesdom - selskab

Selskabet var tiltalt for overtrædelse af registreringsafgiftsbekendtgørelsen, ved den 28. september 2016 at have anvendt en varebil, der har en tilladt totalvægt på ikke over 4 tons og er registreret udelukkende til erhvervsmæssig brug med selskabet som registreret ejer og bruger - i forbindelse med kørsel på offentlige veje uden at have mærket siderne på varebilen med oplysninger om virksomhedens navn eller logo samt virksomhedens cvr-nummer.

Selskabet udeblev fra retsmødet.

Byretten fandt selskabet skyldig i tiltalen. Selskabet idømtes en bøde på 5.000 kr. Selskabet skulle betale sagens omkostninger.

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 02-10-2017 - 31-10-2017

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 04-10-2017 dom i C-164/16 Mercedes-Benz Financial Services UK
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 14, stk. 2, litra b) - levering af goder - motorkøretøjer - finansiel leasingkontrakt med købsoption

Tidligere dokument: C-164/16 Mercedes-Benz Financial Services UK - Dom
Tidligere dokument: C-164/16 Mercedes Benz Financial Services UK - Indstilling
Tidligere dokument: C-164/16 Mercedes Benz Financial Services UK - Ny sag

Den 04-10-2017 dom i C-273/16 Federal Express Europe
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - sjette direktiv 77/388/EØF - direktiv 2006/112/EF - momsfritagelse - artikel 86, stk. 1, litra b), og artikel 144 - fritagelse for importafgifter for varer af ringe værdi eller uden erhvervsmæssig karakter - fritagelse for tjenesteydelser i forbindelse med indførsel af varer - national lovgivning, som pålægger moms på omkostninger til transport af dokumenter og varer af ringe værdi på trods af deres karakter af accessoriske ydelser til varer, der er fritaget for moms

Tidligere dokument: C-273/16 Federal Express Europe - Dom
Tidligere dokument: C-273/16 Federal Express Europe - Ny sag

Den 05-10-2017 indstilling i C-387/16 Nidera
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift - direktiv 2006/112/EF - artikel 183 - fradrag for indgående afgift - tilbagebetaling af for meget betalt afgift - betaling af morarenter som følge af for sen tilbagebetaling - mulighed for at nedsætte de skyldige renter af grunde, som ikke kan tilregnes den afgiftspligtige person - afgiftsneutralitet - ækvivalensprincippet og effektivitetsprincippet - retssikkerhed og beskyttelse af den berettigede forventning

Tidligere dokument: C-387/16 Nidera - Dom
Tidligere dokument: C-387/16 Nidera - Indstilling
Tidligere dokument: C-387/16 Nidera - Ny sag

Den 12-10-2017 indstilling i C-396/16 T – 2
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - direktiv 2006/112/EF - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - artikel 184 - regulering af fradrag for indgående afgift - artikel 185, stk. 1 - ændring af de elementer, som er taget i betragtning ved fastsættelsen af fradraget - artikel 185, stk. 2 - helt eller delvis ubetalte transaktioner - retskraftig godkendelse af en tvangsakkord - artikel 90 og artikel 185, stk. 2, andet afsnit - afgiftsneutralitet - opkrævning i sin helhed af den moms, som skyldes på området - pligt til sammenhæng i gennemførelsen af ordninger for regulering af afgift og fradrag i tilfælde af ikke-betaling af prisen

Tidligere dokument: C-396/16 T – 2 - Dom
Tidligere dokument: C-396/16 T – 2 - Indstilling
Tidligere dokument: C-396/16 T – 2 - Ny sag

Den 12-10-2017 dom i C-262/16 Shields & Sons Partnership
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift - direktiv 2006/112/EF - artikel 296, stk. 2 - artikel 299 - fælles standardsatsordning for landbrugere - udelukkelse fra den fælles ordning - betingelser - begrebet »kategori af landbrugere«

Tidligere dokument: C-262/16 Shields & Sons Partnership - Dom
Tidligere dokument: C-262/16 Shields & Sons Partnership - Indstilling

Den 12-10-2017 dom i C-404/16 Lombard Ingatlan Lízing
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - moms - direktiv 2006/112/EF - artikel 90, stk. 1 - direkte virkning - afgiftsgrundlag - nedsættelse i tilfælde af annullation, afbestilling eller ophævelse - nedsættelse i tilfælde af ikke-betaling eller delvis betaling - sondring - leasingkontrakt ophævet som følge af manglende betaling af afdragene

Tidligere dokument: C-404/16 Lombard Ingatlan Lízing - Dom
Tidligere dokument: C-404/16 Lombard - Ny sag

Den 12-10-2017 dom i C-661/15 X
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - toldunion - EF-toldkodeks - artikel 29 - indførsel af køretøjer - toldværdiansættelse - artikel 78 - revision af angivelsen - artikel 236, stk. 2 - godtgørelse af importafgifter - frist på tre år - forordning (EØF) nr. 2454/93 - artikel 145, stk. 2 og 3 - risiko for, at der foreligger en defekt - frist på 12 måneder - gyldighed

Tidligere dokument: C-661/15 X - Dom
Tidligere dokument: C-661/15 X - Indstilling

Den 19-10-2017 dom i C-101/16 Paper Consult
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - ret til fradrag - betingelser for udøvelse - artikel 273 - nationale foranstaltninger - bekæmpelse af svig og afgiftsunddragelse - faktura udstedt af en afgiftspligtig person, der er erklæret »inaktiv« af skattemyndighederne - risiko for svig - nægtelse af retten til fradrag - proportionalitet - nægtelse af at tage hensyn til beviser for, at der ikke foreligger svig eller tab af afgiftsindtægter - begrænsning af de tidsmæssige virkninger af den dom, der skal afsiges - foreligger ikke

Tidligere dokument: C-101/16 Paper Consult - Dom
Tidligere dokument: C-101/16 Paper Consult - Indstilling
Tidligere dokument: C-101/16 Paper Consult - Ny sag

Den 19-10-2017 dom i C-303/16 Solar Electric Martinique
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - sjette momsdirektiv - direktiv 2006/112/EF - byggearbejder - franske oversøiske departementer - bestemmelser, der er gjort anvendelige af national ret - salg og installation på ejendomme - betegnelse som en enkelt ydelse - manglende kompetence

Tidligere dokument: C-303/16 Solar Electric Martinique - Dom
Tidligere dokument: C-303/16 Solar Electric Martinique - Indstilling

Den 19-10-2017 dom i C-522/16 A
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - toldunion og fælles toldtarif - forordning (EØF) nr. 2913/92 - artikel 201, stk. 3, andet afsnit, og artikel 221, stk. 3 og 4 - forordning (EØF) nr. 2777/75 - forordning (EF) nr. 1484/95 - tillægsimporttold - kunstigt arrangement for at undgå skyldig tillægstold - de oplysninger, der ligger til grund for en toldangivelse, er forkerte - personer, der kan gøres ansvarlige for toldskylden - forældelsesfrist

Tidligere dokument: C-522/16 A - Dom
Tidligere dokument: C-522/16 A - Ny sag

Den 19-10-2017 dom i C-556/16 Lutz
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - forordning (EØF) nr. 2658/87 - toldunion - den fælles toldtarif - tarifering - kombineret nomenklatur - toldpositioner - underposition 6212 20 00 (»panties«) - forklarende bemærkninger til den kombinerede nomenklatur - forklarende bemærkninger til det harmoniserede system

Tidligere dokument: C-556/16 Lutz - Dom
Tidligere dokument: C-556/16 Lutz - Ny sag

Den 26-10-2017 dom i C-90/16 The English Bridge Union
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - fritagelse af tjenesteydelser med nær tilknytning til udøvelsen af sport - begrebet »sport« - aktivitet kendetegnet ved et fysisk element - kontraktbridge med duplikerede kort

Tidligere dokument: C-90/16 The English Bridge Union - Dom
Tidligere dokument: C-90/16 The English Bridge Union - Indstilling
Tidligere dokument: C-90/16 The English Bridge Union - Ny sag

Den 26-10-2017 dom i C-534/16 BB construct
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - registrering i registret over momspligtige personer - national lovgivning, som fastsætter, at der skal stilles en sikkerhed - bekæmpelse af svig - Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder - frihed til at oprette og drive egen virksomhed - princippet om forbud mod forskelsbehandling - princippet ne bis in idem - princippet om forbud mod tilbagevirkende kraft

Tidligere dokument: C-534/16 BB construct - Dom
Tidligere dokument: C-534/16 BB construct - Ny sag

Den 26-10-2017 indstilling i C-533/16 Volkswagen
Fiskale bestemmelser

Præjudicielt spørgsmål - det fælles merværdiafgiftssystem - fradrag for afgift, der er betalt til leverandører - levering af varer, der ikke er momspligtige - momspålæggelse på varerne ved særskilte fakturaer - nægtelse af fradragsretten som følge af præklusionsfristens udløb

Tidligere dokument: C-533/16 Volkswagen - Dom
Tidligere dokument: C-533/16 Volkswagen - Indstilling
Tidligere dokument: C-533/16 Volkswagen - Ny sag

Den 26-10-2017 dom i C-407/16 Aqua Pro
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - toldunion - EF-toldkodeksen - artikel 220, stk. 1 og stk. 2, litra b) - efteropkrævning af import- eller eksportafgifter - begrebet »bogføring af importafgifter« - den kompetente toldmyndigheds afgørelse - frist for at fremsætte en anmodning om godtgørelse eller fritagelse - pligt til at forelægge sagen for Europa-Kommissionen - beviser i tilfælde af en klage over en afgørelse fra den kompetente myndighed i importmedlemsstaten

Tidligere dokument: C-407/16 Aqua Pro - Dom
Tidligere dokument: C-407/16 Aqua Pro - Ny sag

Den 15-11-2017 dom i C-375/16 Butin
Fiskale bestemmelser

Anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Bundesfinanzhof (Tyskland) den 7. juli 2016 - Finanzamt Bergisch Gladbach mod Igor Butin

 

Nye sager for domstolen

C-434/17 Human Operator

Skal Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2015/2349 af 10. december 2015 fortolkes således, at den er til hinder for den praksis, som Ungarn har fulgt, hvorefter den nationale lovbestemmelse, der i henhold til den tilladelse, der er givet ved denne gennemførelsesafgørelse, fastsætter en fravigelse fra artikel 193 i Rådets direktiv 2006/112, og som er trådt i kraft den 1. januar 2015, finder anvendelse fra denne dato, skønt gennemførelsesafgørelsen ikke indeholder nogen bestemmelse vedrørende t...


Indstillinger
C-307/16 Pienkowski

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - skat - merværdiafgift (moms) - fritagelser for eksportafgifter - lovgivning i en medlemsstat, der gør fritagelsen betinget enten af, at der er opnået en vis omsætning, eller af, at der er indgået en aftale med en aktør, der er bemyndiget til at foretage momsrefusion til de rejsende - princippet om afgiftsmæssig neutralitet og proportionalitetsprincippet

Generaladvokatens indstilling:

Artikel 146, stk. 1, litra b), artikel 147 samt artikel 131 og 273 i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem samt princippet om afgifts1mæssig neutralitet skal fortolkes således, at de er til hinder for nationale bestemmelser, der udelukker anvendelse af fritagelse på en afgiftspligtig person, som ikke opfylder betingelsen om, at denne i det foregående skatteår har opnået en minimumsomsætning, og som heller ikke har indgået en aftale med en økonomisk aktør, som er bemyndiget til at foretage momsrefusion til rejsende.


Nyt fra EU

Nyt fra Rådet

Udkast til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af gennemførelsesafgørelse 2011/335/EU om bemyndigelse af Republikken Litauen til at anvende en foranstaltning, der fraviger artikel 287 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem - Vedtagelse

Udkast til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Rumænien til at anvende en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 287 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem - Vedtagelse

Udkast til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Republikken Polen til at indføre en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 193 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem - Vedtagelse

Udkast til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af gennemførelsesafgørelse 2014/797/EU om tilladelse til Republikken Estland til at anvende en foranstaltning, der fraviger artikel 126, stk. 1, litra a), og artikel 168 og 168a i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem - Vedtagelse

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af gennemførelsesafgørelse 2012/232/EU om bemyndigelse af Rumænien til at anvende foranstaltninger, der fraviger artikel 26, stk. 1, litra a), og artikel 168 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

BILAG til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

BILAG til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

BILAG til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

BILAG til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

BILAG til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

BILAG 1 Del 2/11 til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

BILAG til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

BILAG til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

BILAG til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

BILAG til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

BILAG til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

BILAG til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

BILAG til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) …/… af 26.9.2017 om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 428/2009 om en fællesskabsordning for kontrol med udførsel, overførsel, mæglervirksomhed og transit i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

 

Nyt fra Kommissionen

VAT Gap: EU countries lose €152 billion in 2015, showing urgent need for VAT reform

VAT Gap: Frequently asked questions

 

Nyt fra Parlamentet

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af gennemførelsesafgørelse 2012/232/EU om bemyndigelse af Rumænien til at anvende foranstaltninger, der fraviger artikel 26, stk. 1, litra a), og artikel 168 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem  

Kommissionens delegerede forordning om ændring af bilag II, III og IV til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 978/2012 om anvendelse af et arrangement med generelle toldpræferencer  

UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Rådets afgørelse om ændring af Rådets afgørelse nr. 189/2014/EU om bemyndigelse af Frankrig til at anvende en reduceret sats for visse indirekte skatter på "traditionel" rom fremstillet i Guadeloupe, Fransk Guyana, Martinique eller Réunion og om ophævelse af beslutning 2007/659/EF  

om status i forhandlingerne med Det Forenede Kongerige

 

Lovtidende

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om toldbehandling  

Nyt fra Folketinget

Nye dokumenter vedrørende lovforslag

L 4 Forslag til lov om ændring af registreringsafgiftsloven og brændstofforbrugsafgiftsloven. (Ændring af registreringsafgiften, ændring af fradrag for sikkerhedsudstyr, forhøjelse af tærskelværdi og tillæg for energieffektivitet, stramning af regler om leasing m.v. af køretøjer, forhøjelse af reparationsgrænsen og forhøjelse og øget differentiering af brændstofforbrugsafgift m.v.) .

Bilag

Bilag 4

Henvendelse af 27/9-17 fra Dansk Bilbrancheråd og Camping Branchen

Almindelig del

Bilag

Bilag 297

Henvendelse af 25/9-17 fra Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler vedrørende ændrede momsregler for frivillige foreninger

Bilag 300

Skatteøkonomisk Redegørelse 2017

Bilag 302

Henvendelse af 27/9-17 fra Bilbranchen vedrørende foretræde om ny bilbeskatning

Bilag 305

Henvendelse af 29/9-17 fra FrikirkeNet vedrørende momskompensation og frikirker

Spørgsmål og svar

Spm. 548

I ”Afgifts- og tilskudsanalysen på energiområdet – Delanalyse 4 Afgifts- og tilskudssystemets virkninger på indpasning af grøn energi” offentliggjort i juni 2017 på Skatteministeriets hjemmeside fremgår det i indledningen, at der ikke er ”(…) foretaget beregninger af de erhvervsøkonomiske konsekvenser af forslagene, herunder betydningen for de konkurrenceudsatte erhvervs konkurrenceevne i forhold til blandt andet at opretholde disses produktion og beskæftigelse.”, hvilket der ellers var lagt op til i kommissoriet. På den baggrund bedes ministeren beregne, hvad de givne forslag om omlægning af energiafgifterne vil betyde på både kort og lang sigt for beskæftigelsen i forskellige sektorer, herunder landbruget og den tunge industri.  Svar  

Spm. 575

Ministeren bedes opgøre den gennemsnitlige fordeling af den skattelettelse i antal kroner, det måtte give at nedsætte registreringsafgiften til 100 pct. som foreslået i ” Sådan forlænger vi opsvinget”, opgjort på kommuner i 2025. I opgørelsen bedes de kommuner, hvor borgerne gennemsnitligt opnår den største skattelettelse ved, at registreringsafgiften nedsættes til 100 pct., pr. 1000 indbygger fremgå først.  Svar  

Spm. 579

Ministeren bedes redegøre for, hvorledes det vil påvirke statens provenu at fjerne registreringsafgiften på autocampere.  Svar  

Spm. 580

Ministeren bedes redegøre for, hvorledes det vil påvirke statens provenu at nedsætte registreringsafgiften til samme niveau som i Norge.  Svar  

Spm. 581

Ministeren bedes redegøre for, hvor stor statens indtjening har været på registreringsafgiften af autocampere i de seneste 5, 10 og 20 år.  Svar  

Spm. 582

Ministeren bedes oplyse, hvorfor registreringsafgiften på autocampere er forskellig fra øvrige fritidskøretøjer.  Svar  

Spm. 583

Ministeren bedes i forlængelse af samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, , han kunne give i den mundtlige taletid – altså de ting, der ikke indgik i selve talen og talepapiret.  Svar  

Spm. 584

Ministeren siger i samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL: ”inden jeg kommer til besvarelsen af de to spørgsmål, vil jeg dog starte med at sige, at der er rigtig mange aktører involveret i den her type sager.” Hvor mange selvstændige sager har Justitsministeriet kendskab til, hvor der er sket en efterforskning i forbindelse med, at jihadister er blevet indsat som direktører i svindelfirmaer for at finansiere hellig krig?  Svar  

Spm. 585

Ministeren siger i samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at SØIK underretter PET ved mistanke om terrorfinansiering. Hvornår underrettede SØIK PET om denne konkrete sag?  Svar  

Spm. 586

Ministeren siger i samrådet, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at SØIK i perioden juni til september 2013 fik underretninger om, at ”personer (…) kunne være involveret i momssvindel”. Indgik der overvejelser om mulig terrorfinansiering i disse underretninger?  Svar  

Spm. 587

I svaret på SAU alm. del – spørgsmål 487 svarer ministeren, at ”SØIK har oplyst, at der i den pågældende periode ikke er modtaget hvidvaskunderretninger fra andre myndigheder, men at der er modtaget en række underretninger fra forskellige underretningspligtige virksomheder.” Har SØIK modtaget underretninger, der ikke er hvidvaskunderretninger, fra andre myndigheder, der kunne indikere momssvindel?  Svar  

Spm. 588

Ministeren bedes i forlængelse af samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, redegøre for, hvornår Hvidvasksekretariatet i SØIK videresender underretninger til SØIKs kædesvigsenhed.  Svar  

Spm. 589

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at Hvidvasksekretariatet i SØIK i perioden fra juni til september 2013 for første gang modtog underretninger, som kunne indikere, at personer omtalt i tv-dokumentaren kunne være involveret i momssvindel. Ministeren bedes redegøre for, hvor mange underretninger om momssvindel Hvidvasksekretariatet i SØIK har modtaget i denne sag, og hvornår disse underretninger hver især er modtaget.  Svar  

Spm. 590

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at ”sekretariatet leverede i den forbindelse oplysninger om bl.a. dansk-marokkaneren og Q Transport til Guardia Civil i juli 2014.” Ministeren bedes oplyse, hvor mange udenlandske statsborgere, danske statsborgere og firmaer SØIK har udleveret oplysninger om til Spanien.  Svar  

Spm. 591

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at ”sekretariatet leverede i den forbindelse oplysninger om bl.a. dansk-marokkaneren og Q Transport til Guardia Civil i juli 2014.” Ministeren bedes oplyse, om SØIK orienterer andre danske myndigheder om dette, og i givet fald hvilke og hvornår?  Svar  

Spm. 592

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at ”sekretariatet leverede i den forbindelse oplysninger om bl.a. dansk-marokkaneren og Q Transport til Guardia Civil i juli 2014.” Ligeledes siger ministeren under samrådet, at Guardia Civils efterretningsgruppe mod udenlandsk terror i februar 2015 henvender sig til SØIK, der svarer, at Spanien kan sende en retshjælpsanmodning. Ministeren bedes oplyse, hvad SØIK foretager sig i sagen i perioden juli 2014 til februar 2015.  Svar  

Spm. 593

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at SØIK i marts 2015 orienterer PET og Statsadvokaten om sagen. Ministeren siger ligeledes, at Hvidvasksekretariatet er i Spanien i april 2015. Her forklarer Hvidvasksekretariatet ifølge ministeren, at spanierne skal sende en retsanmodning om bevisoptagelse i Danmark. Ministeren bedes redegøre for, hvilke beviser danske myndigheder har optaget mod de spanske direktører og firmaer i perioden fra juni 2014 til april 2015.  Svar  

Spm. 594

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at Mohamed El Mahdaoui forsøger at smugle 100.000 euro ind i Spanien. Ministeren bedes oplyse, hvor han rejser fra og hvornår forsøget på indsmugling finder sted.  Svar  

Spm. 595

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at Mohamed El Mahdaoui forsøger at smugle 100.000 euro ind i Spanien. Ministeren bedes oplyse, hvem der orienterer SØIK om, at han har forsøgt at smugle kontanter ind i Spanien.  Svar  

Spm. 596

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at Vestegnens Politi i april 2015 går ind i sagen efter en anmeldelse fra SKAT, der har anmeldt syv selskaber i en sag, der omhandler 13 selskaber, der kan sættes i forbindelse med økonomisk kriminalitet. Ministeren bedes oplyse, hvilke 7 selskaber der er anmeldt og hvilke 13 selskaber sagen i alt omhandler.  Svar  

Spm. 597

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at Vestegnens Politi i april 2015 går ind i sagen efter en anmeldelse fra SKAT, der har anmeldt syv selskaber i en sag, der omhandler 13 selskaber, der kan sættes i forbindelse med økonomisk kriminalitet. Ministeren bedes oplyse, om der er spanske direktører blandt de syv selskaber, der er anmeldt eller de i alt 13 selskaber, der nævnes i SKATs anmeldelse?  Svar  

Spm. 598

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at der er korrespondance mellem Vestegnens Politi og SØIK om sagen. Ministeren bedes oplyse, om det er Vestegnens Politi, der i første omgang kontakter SØIK, eller om det er SØIK, der i første omgang kontakter Vestegnens Politi.  Svar  

Spm. 599

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at der er korrespondance mellem Vestegnens Politi og SØIK om sagen. Herefter oplyser ministeren, at ”Der blev på den baggrund under efterforskningen holdt flere møder med deltagelse af medarbejdere fra bl.a. PET”. Ministeren bedes oplyse, hvilke instanser og/eller myndigheder der i øvrigt deltog på møderne, samt hvor mange møder der er blevet afholdt, hvornår de er blevet afholdt, og hvem der har indkaldt til møderne.  Svar  

Spm. 600

Ministeren har i et samråd den 3. marts 2016 oplyst, at Vestegnens Politi bad PET om assistance med sagen. Ministeren bedes oplyse, hvornår Vestegnens Politi bad om hjælp, og hvad responsen var fra PET’s side.  Svar  

Spm. 601

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at ”bl.a. PET løbende har været involveret i sagen.” Ministeren bedes oplyse, hvordan PET har været involveret, herunder hvordan PET har bidraget til efterforskning af sagen.  Svar  

Spm. 604

Ministeren bedes redegøre for de miljø- og klimamæssige konsekvenser af regeringens forslag om at sænke registreringsafgiften, herunder udledningen af drivhusgasser og partikler.  Svar  

Spm. 605

Ministeren bedes redegøre for, hvilken betydning regeringens skatteudspil har for Danmarks udledning af CO2.  Svar  

Spm. 652

Ministeren bedes oversende et notat, der beskriver, hvordan Finansministeriet kommer frem til, at aftalen om bilafgifter mv. af 21. september 2017 er CO2-neutral, herunder hvilke antagelser der gøres eller beregningsresultater, der opnås, om bilparkens størrelse og den enkelte bils gennemsnitlige CO2-udslip.

Spm. 653

Ministeren bedes oversende en beregning på resultaterne, herunder CO2-effekten, af en bilafgiftsmodel, der følger aftalen af 21. september 2017 bortset fra, at belønningen for at køre en ekstra km pr. liter øges til a) 6.000 kr. og b) 8.000 kr., finansieret ved en mindre forhøjelse end aftalt af knækpunktet for registreringsafgiften.

Spm. 661

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 27. september 2017 fra Bilbranchen vedrørende foretræde om ny bilbeskatning, jf. SAU alm. del - bilag 302.

Spm. 663

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 28. juni 2017 fra Dansk Bilforhandler Union DBFU vedrørende foretræde om brugtvognsbranchens problemer med leasingselskabers omgåelse af bilafgiftsreglerne, jf. SAU alm. del - bilag 231.

Spm. 664

Ministeren bedes redegøre for, hvad det vil koste i provenu, hvis danske virksomheder får fuldt fradrag for repræsentationsudgifter og man dermed ophæver sondringen mellem reklame og repræsentation.  Svar  

Spm. 665

Hvor mange skattesager vurderes der årligt at være, som vedrører sondringen mellem reklame- og repræsentationsudgifter?  Svar  

Spm. 666

Hvor mange ressourcer vurderes det, at danske virksomheder henholdsvis SKAT benytter på at administrere og kontrollere sondringen mellem reklame og repræsentationsudgifter?  Svar  

Spm. 667

Hvad vil den samfundsøkonomiske effekt være af at ophæve sondringen mellem reklame- og repræsentationsudgifter?  Svar  

Spm. 668

Vil ministeren oplyse provenueffekterne ved at hæve afgifterne på hhv. spiritus, vin og øl, med henholdsvis 10 pct., 20 pct., 33 pct., 50 pct., 66 pct., 75 pct. og 100 pct.? Provenueffekterne bedes opgøres som de umiddelbare effekter, effekterne efter tilbageløb men før adfærd, og effekter efter adfærd hvor der antages hhv. ingen grænsehandelseffekt, 1/10 af grænsehandelseffekterne antaget i nyeste Status over grænsehandel (SoG), 1/5 af SoG, halvdelen af effekterne i SoG og med grænsehandelseffekterne antaget i SoG.  Svar