MomsMail 2017, uge 36

Kære læser !

Hermed denne uges MomsMail.

God læselyst.

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@taxcon.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586


 

Indhold

Artikler og interessante links
Regeringens skatteudspil
Det erhvervsskattepolitiske udspil
Skattereform forslag fra Regeringen
International VAT Monitor: 4 - 2017
Regeringens vækstudspil - Få overblikket over de skatte- og afgiftsmæssige forslag
Regeringens skatteudspil
Er der fradrag for udgiften til høstfesten for medarbejdere?

Bindende svar
Skibe og fast udstyr - momsfritagelse - genoptagelse af bindende svar

Afgørelser
Evt. momspligt ved salg af en byggeret

Domme
Direkte følge - spørgsmål om ret til ekstraordinær genoptagelse af en banks lønsumsafgiftstilsvar efter en ændring af bankens momstilsvar

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste

Nyt fra EU

Nyt fra SKAT
Nye vejledninger mv.

Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

Beierholm

Regeringens skatteudspil

Regeringen præsenterede i dag oplæg til skatteforhandlinger. Nedenfor er oplistet de foreslåede ændringer. Vi følger naturligvis udviklingen og vil løbende orientere herom.

Beierholm

Det erhvervsskattepolitiske udspil

Regeringens erhvervsskattepolitiske udspil. Regeringen har præsenteret oplæg til erhvervspolitiske forhandlinger. Nedenfor er oplistet de foreslåede ændringer på skatteområdet. Vi følger naturligvis udviklingen og vil løbende orientere herom.

Dansk Revision

Skattereform forslag fra Regeringen

Er fremlagt, og afventer forhandlinger

International VAT Monitor (IVM)

International VAT Monitor: 4 - 2017

I denne udgave bl.a.:

  • GCC: The New Kid on the VAT Block
  • VAT on Negative Prices
  • New Regime for Cost Sharing Associations in Belgium
  • “Privatizing” the GST Audit: Singapore’s Compliance Programmes

PwC

Regeringens vækstudspil - Få overblikket over de skatte- og afgiftsmæssige forslag

De to offentliggjorte udspil fra regeringen indeholder flere forskellige forslag. Vi har samlet de forslag, der har betydning for skatter og afgifter.

Revisorgruppen Danmark

Regeringens skatteudspil

Skattelettelser på vej?

SEGES

Er der fradrag for udgiften til høstfesten for medarbejdere?

Når høsten er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest for landmand og medarbejdere. Men hvordan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Hvad med medarbejderne? Bliver de beskattet? Og hvad med momsen?

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Bindende svar: Skibe og fast udstyr - momsfritagelse - genoptagelse af bindende svar

SKM2017.523.SR

Skatterådet bekræfter, at levering af fast udstyr i form af vareleverancer til skibe med en bruttotonnage på 5 tons eller en bruttoregistertonnage på 5 tons er momsfritaget efter momslovens § 34, stk. 1, nr. 7, når leveringen sker til den, der er kontraktmæssigt udpeget som skibets technical manager, når denne ikke også er den juridiske ejer af skibet. (Spørgsmål 5).

Skatterådet bekræfter, at hvis spørgsmål 5 besvares med ja, har det ikke nogen betydning, om technical manager er etableret i A) Danmark, B) EU eller C) Et land uden for EU. (Spørgsmål 6).

Skatterådet bekræfter, at levering af ydelsesleverancer i form af ombygning, reparation og vedligeholdelse af skibe med en bruttotonnage på 5 tons eller en bruttoregistertonnage på 5 tons og deres faste udstyr er momsfritaget efter momslovens § 34, stk. 1, nr. 7, når leveringen sker til den, der er kontraktmæssigt udpeget som skibets technical manager, når denne ikke er den juridiske ejer af skibet. (Spørgsmål 11).

Skatterådet bekræfter, at hvis spørgsmål 11 besvares med ja, har det betydning, at den technical manager er etableret i A) Danmark, B) EU eller C) Et land uden for EU. (Spørgsmål 12).

Skatterådet bekræfter, at rene vareleverancer i form af fast udstyr, der sker til trading houses, vil kunne ske uden moms i henhold til momslovens § 34, stk. 1, nr. 7, når leverancen sker direkte til disse trading houses, og disse er den kontraktretlige aftager af vareleverancen, når trading house og spørger er bekendt med, hvilket konkret skib varer erhverves til. (Spørgsmål 14).

 

Afgørelse: Evt. momspligt ved salg af en byggeret

SKM2017.524.LSR

Landsskatteretten fandt, at et selskabs overdragelse af byggeretten på selskabets ejendom, hvorpå der var beliggende en gammel bygning, var fritaget for moms.

 

Dom: Direkte følge - spørgsmål om ret til ekstraordinær genoptagelse af en banks lønsumsafgiftstilsvar efter en ændring af bankens momstilsvar

SKM2017.517.BR

Sagen angik om den sagsøgende bank havde krav på ekstraordinær genoptagelse af sit lønsumsafgiftstilsvar for perioden 1. januar 1997 - 31. juli 2005 i medfør af skatteforvaltningslovens § 32, stk. 1, nr. 2. Efter denne regel, der svarer til reglen i lovens § 27, stk. 1, nr. 2, om ekstraordinær genoptagelse af skatteansættelser, kan et afgiftstilsvar uanset fristerne i lovens § 31 fastsættes eller ændres efter anmodning fra den afgiftspligtige eller efter told- og skatteforvaltningens bestemmelse, hvis ændringen er en "direkte følge" af en ændring af et afgiftstilsvar vedrørende den afgiftspligtige for samme eller en anden afgiftsperiode. Sagsøgeren havde rejst et tilbagebetalingskrav på ca. 11 mio. kr. vedrørende den nævnte periode.

Sagen udsprang af EU-Domstolens dom af 6. marts 2008 i sag C-98/07, Nordania Finans A/S og BG Factoring A/S. EU-dommen og SKATs efterfølgende meddelelse af 31. januar 2009 (SKM2009.43.SKAT) om ændring af momspraksis betød, at sagsøgeren i medfør af skatteforvaltningslovens § 32, stk. 1, nr. 1, om ekstraordinær genoptagelse i tilfælde af praksisunderkendende afgørelser fik ret til ekstraordinær genoptagelse og nedsættelse af sit momstilsvar tilbage til 1. januar 1997.

Sagsøgeren fik derfor tilbagebetalt moms for årene 1997-2007. Årsagen var, at principperne i EU-dommen indebar en forøgelse med tilbagevirkende kraft af sagsøgerens beregnede momsfradragsprocenter opgjort efter momslovens § 38, stk. 1, for sagsøgerens momsbelagte indkøb af varer og ydelser. Dette hang sammen med, at sagsøgeren fik ret til at medregne omsætningen fra salg af tidligere udleasede aktiver i den af sagsøgeren udøvede momspligtige leasingvirksomhed til den momspligtige omsætning ved opgørelsen af fradragsprocenten efter momslovens § 38, stk. 1. Efter SKATs hidtidige praksis skulle der ses bort fra denne omsætning i henhold til momslovens § 38, stk. 1.

Sagsøgeren gjorde gældende, at sagsøgeren i medfør af skatteforvaltningslovens § 32, stk. 1, nr. 2, også havde krav på ekstraordinær genoptagelse og nedsættelse af sit lønsumsafgiftstilsvar, da en sådan nedsættelse ifølge sagsøgeren var en direkte følge af ændringen af momstilsvaret.

Skatteministeriet bestred, at det skulle være en direkte følge af nedsættelsen af sagsøgerens momstilsvar, at den skønsmæssige fordeling af sagsøgerens lønsum på lønsumsafgiftspligtige og ikke-lønsumsafgiftspligtige aktiviteter i henhold til den dagældende lønsumsafgiftsbekendtgørelse dermed skulle ændres for samme periode, og at lønsumsafgiftstilsvaret derfor også skulle nedsættes. Der består ikke nogen sådan direkte sammenhæng mellem de to regelsæt i henholdsvis den matematiske beregningsregel i momslovens § 38, stk. 1, og reglen vedrørende medarbejdernes skønnede faktiske anvendte tidsforbrug i den dagældende lønsumsafgiftsbekendtgørelses § 4, stk. 4.

I anden række gjorde ministeriet gældende, at der ikke er hjemmel i direkte følge-reglen for en afgiftspligtig til at opnå en dobbelt-nedsættelse af to afgiftstilsvar, lige så vel som der ikke er hjemmel for skattemyndighederne til at foretage en dobbelt-forhøjelse af to afgiftstilsvar. Reglen skal fortolkes symmetrisk som gældende ens for skattemyndighederne og de afgiftspligtige.

Retten frifandt ministeriet (3 dommere). Retten bemærkede, at bestemmelsen i skatteforvaltningslovens § 32, stk. 1, nr. 2, efter sin ordlyd og forarbejder indebærer et krav om, at den ønskede ændring er en direkte følge af en ændring af et afgiftstilsvar eller godtgørelse af en afgift. Dette vil som udgangspunkt indebære, at den pågældende ændrings eksistens og størrelse umiddelbart følger af den oprindelige afgiftsændring eller - godtgørelse. Videre henviste retten til, at efter den dagældende lønsumsafgiftslovs § 4, stk. 4, og den bekendtgørelse, som var udstedt i medfør af loven, skulle de omfattede virksomheder efter en sektoropdeling af virksomheden fordele lønsummen til medarbejderne på baggrund af, om disse var beskæftiget med momspligtig eller momsfri virksomhed. Var en sådan opdeling af virksomheden ikke foretaget, skulle der ske en skønsmæssig fordeling. Virksomhedens skønsmæssige fordeling ville som udgangspunkt blive lagt til grund af ligningsmyndighederne, såfremt den skønnede fordeling af lønsummen svarede til forholdet mellem virksomhedens momspligtige og ikke momspligtige omsætning. Banken havde i den omtvistede periode ikke foretaget en sektoropdeling af virksomheden med tilhørende fordeling af lønsummen, men foretaget en skønsmæssig fordeling af lønsummen på baggrund af forholdet mellem bankens momspligtige og ikke momspligtige omsætning. Uanset at denne omsætningsfordeling efter bekendtgørelsens § 4, stk. 4, som udgangspunkt ville blive godkendt af ligningsmyndighederne, havde banken ikke et retskrav på at få lagt den momsmæssigt opgjorte omsætningsfordeling til grund for opgørelsen af lønsumsafgiftsgrundlaget, hvorved retten henviste til Vestre Landsrets dom af 24. juni 2016 (SKM2016.565.VLR), idet der også kan indgå andre elementer i den skønsmæssige fordeling. En ændring af bankens lønsumsafgift var derfor ikke en direkte følge af ændringen af bankens fradragsprocent efter momslovens § 38, stk. 1.

Af denne grund var det ikke aktuelt for retten at tage stilling til ministeriets subsidiære synspunkt om, at direkte følge-reglen alene omfatter modsatrettede konsekvensreguleringer af afgiftstilsvar og ikke kan føre til en dobbelt-nedsættelse af to forskellige afgiftstilsvar.

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 04-09-2017 - 03-10-2017

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 07-09-2017 dom i C-465/15 Hüttenwerke Krupp Mannesmann
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - afgift på energiprodukter og elektricitet - direktiv 2003/96/EF - anvendelsesområde - artikel 2, stk. 4, litra b) - elektricitet, der fortrinsvis anvendes til kemisk reduktion - begreb

Tidligere dokument: C-465/15 Hüttenwerke Krupp Mannesmann - Dom
Tidligere dokument: C-465/15 Hüttenwerke Krupp Mannesmann - Indstilling
Tidligere dokument: C-465/15 Hüttenwerke Krupp Mannesmann - Ny sag

Den 07-09-2017 indstilling i C-251/16 Cussens m.fl.
Fiskale bestemmelser

Moms - afgiftsunddragelse - direkte anvendelse af princippet om forbud mod misbrug af rettigheder anerkendt i dommen i sagen Halifax m.fl. (C-255/02)

Tidligere dokument: C-251/16 Cussens m.fl. - Dom
Tidligere dokument: C-251/16 Cussens m.fl. - Indstilling
Tidligere dokument: C-251/16 Cussens m.fl. - Ny sag

Den 07-09-2017 indstilling i C-305/16 Avon Cosmetics
Fiskale bestemmelser

Moms - fravigelse - salg via mellemled ikke momspligtig - hensyntagen til teoretisk indgående moms

Tidligere dokument: C-305/16 Avon Cosmetics - Dom
Tidligere dokument: C-305/16 Avon Cosmetics - Indstilling
Tidligere dokument: C-305/16 Avon Cosmetics - Ny sag

Den 07-09-2017 indstilling i C-307/16 Pienkowski
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skat - merværdiafgift (moms) - fritagelser for eksportafgifter - lovgivning i en medlemsstat, der gør fritagelsen betinget enten af, at der er opnået en vis omsætning, eller af, at der er indgået en aftale med en aktør, der er bemyndiget til at foretage momsrefusion til de rejsende - princippet om afgiftsmæssig neutralitet og proportionalitetsprincippet

Tidligere dokument: C-307/16 Pienkowski - Dom
Tidligere dokument: C-307/16 Pienkowski - Indstilling
Tidligere dokument: C-307/16 Pienkowski - Indstilling
Tidligere dokument: C-307/16 Pieńkowski - Ny sag

Den 14-09-2017 dom i C-132/16 Iberdrola Inmobiliaria Real Estate Investments
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - det fælles merværdiafgiftssystem - direktiv 2006/112/EF - artikel 26, stk. 1, litra b), og artikel 168 og 176 - fradrag for indgående afgift - tjenesteydelser med henblik på opførelse eller forbedring af en fast ejendom, som ejes af en tredjeperson - tredjepersonens og den afgiftspligtiges anvendelse af tjenesterne - levering af en vederlagsfri tjenesteydelse til en tredjeperson - bogføring af de udgifter, der er forbundet med de udførte tjenesteydelser, som del af den afgiftspligtige persons generalomkostninger - afgørelse af, om der foreligger en direkte og umiddelbar tilknytning til den afgiftspligtiges økonomiske virksomhed

Tidligere dokument: C-132/16 Iberdrola Inmobiliaria Real Estate Investments - Dom
Tidligere dokument: C-132/16 Iberdrola Inmobiliaria Real Estate Investments - Indstilling
Tidligere dokument: C-132/16 Iberdrola Inmobiliaria Real Estate Investments - Ny sag

Den 21-09-2017 dom i C-326/15 DNB Banka
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift - direktiv 2006/112/EF - artikel 132, stk. 1, litra f) - fritagelser til fordel for visse former for virksomhed af almen interesse - afgiftsfritagelse for selvstændige grupper af personers levering af ydelser til deres medlemmer - anvendelse på området for finansielle tjenesteydelser

Tidligere dokument: C-326/15 DNB Banka - Dom
Tidligere dokument: C-326/15 DNB Banka - Indstilling

Den 21-09-2017 dom i C-605/15 Aviva
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift - direktiv 2006/112/EF - artikel 132, stk. 1, litra f) - fritagelser til fordel for visse former for virksomhed af almen interesse - afgiftsfritagelse for selvstændige grupper af personers levering af ydelser til deres medlemmer - anvendelse på området for forsikringsydelser

Tidligere dokument: C-605/15 Aviva - Dom
Tidligere dokument: C-605/15 Aviva - Indstilling
Tidligere dokument: C-605/15 Aviva - Ny sag

Den 21-09-2017 dom i C-616/15 Kommissionen mod Tyskland
Fiskale bestemmelser

Traktatbrud - skatter og afgifter - merværdiafgift - direktiv 2006/112/EF - artikel 132, stk. 1, litra f) - afgiftsfritagelse for selvstændige grupper af personers levering af ydelser til deres medlemmer - begrænsning til selvstændige grupper, hvis medlemmer udøver et begrænset antal erhverv

Tidligere dokument: C-616/15 Kommissionen mod Tyskland - Dom
Tidligere dokument: C-616/15 Kommissionen mod Tyskland - Indstilling

Den 21-09-2017 dom i C-441/16 SMS group
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - ottende direktiv 79/1072/EØF - direktiv 2006/112/EF - afgiftspligtig person med bopæl i en anden medlemsstat - tilbagebetaling af moms på indførte varer - betingelser - objektive forhold, der bestyrker den afgiftspligtige persons hensigt om at anvende de indførte varer inden for rammerne af dennes økonomiske virksomhed - alvorlig risiko for, at den transaktion, som begrundede indførslen, ikke gennemføres

Tidligere dokument: C-441/16 SMS group - Dom
Tidligere dokument: C-441/16 SMS group - Ny sag

 

Nye sager for domstolen

C-264/17 Mensing

Skal artikel 316, stk. 1, litra b), i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem (herefter »momsdirektivet«) fortolkes således, at afgiftspligtige videreforhandlere også kan anvende fortjenstmargenordningen på leveringer af kunstgenstande, der er blevet leveret til dem inden for Fællesskabet af kunstneren eller af dennes retssuccessor, idet der ikke er tale om de i momsdirektivets artikel 314 anførte personer?

Såfremt spørgsmål 1 bes...

C-363/17 P - Equipolymers m.fl. mod Rådet

Retten anvendte og gengav de beviser, som appellanten havde påberåbt sig, urigtigt, da den fastslog, at der ikke forelå nogen årsagsforbindelse mellem den ulovlige vedtagelse af afgørelse 2013/226 og de tab, som appellanterne havde lidt (den appellerede doms præmis 155-197, herunder især præmis 187-189).

Rådets gennemførelsesforordning 2013/226/EU af 21.5.2013 som forkaster forslag [...]


Nyt fra EU

Nyt fra Parlamentet

Commission Implementing Regulation (EU) …/...amending Annex I to Council Regulation (EEC) No 2658/87 on the tariff and statistical nomenclature and on the Common Customs Tariff  

 

Nyt fra EUR_LEX

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2017/1465 af 9. august 2017 om tarifering af visse varer i den kombinerede nomenklatur

 

Nyt fra Folketinget

Nye dokumenter vedrørende lovforslag

L 214 Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet. (Afvikling af timebaseret afgiftsfritagelse for elektricitet produceret på VE-anlæg).

Bilag

Bilag 12

Ændringsforslag fra energi-, forsynings- og klimaministeren

Bilag 13

2. udkast til betænkning

Bilag 14

Henvendelse af 31/8-17 fra Solar Lightning Consultants & Entreprise ApS

Bilag 15

Betænkning afgivet 31/8-17

Spørgsmål og svar

Spm. 32

Spm. om, hvorvidt ministeren var bekendt med Energinet.dk’s planer, da svaret på spørgsmål 3 oversendes til Folketinget, jf. spørgsmål 17, til energi-, forsynings- og klimaministeren

Spm. 33

Spm. om kommentar til henvendelse af 31/8-17 fra Solar Lightning Consultants & Entreprise ApS, til energi-, forsynings- og klimaministeren

Almindelig del

Bilag

Bilag 259

Lovudkast: Forslag til lov om ændring af pensionsbeskatningsloven, lov om et indkomstregisdter, kildeskatteloven, opkrævningsloven og skattekontrolloven (Målretning af aldersopsparing og forhøjelse af pensionsudbetalingsalderen og udbetalingsperioden for ratepension)

Bilag 261

Henvendelse af 27/8-17 fra KageButikken vedrørende sukkerafgift

Bilag 262

Henvendelse af 29/8-17 fra De Samvirkende Købmænd vedrørende chokolade- og sukkerafgift og svindel med slik

Bilag 263

Henvendelse af 29/8-17 fra Det Økologiske Råd vedrørende pressemeddelelse: "Dyrt for klimaet at gøre biler billigere"

Bilag 264

Henvendelse af 30/8-17 fra AutoBranchen Danmark vedrørende registreringsafgiften på biler

Bilag 267

Orientering om tilretning af køretøjsregistret

Bilag 268

Henvendelse af 28/8-17 fra Jes Aabo vedrørende registreringsafgift på autocampere

Bilag 271

Henvendelse af 31/8-17 fra MC Touring Club / Landsforeningen for motorcyklister vedrørende registreringsafgiftsloven

Bilag 272

Forslag til finanslov for 2018 vedrørende Skatteudvalgets arbejdsområde

Spørgsmål og svar

Spm. 520

Vil ministeren redegøre for, hvorfor afgifterne på henholdsvis biocider og pesticider reguleres forskelligt?  Svar  

Spm. 548

I ”Afgifts- og tilskudsanalysen på energiområdet – Delanalyse 4 Afgifts- og tilskudssystemets virkninger på indpasning af grøn energi” offentliggjort i juni 2017 på Skatteministeriets hjemmeside fremgår det i indledningen, at der ikke er ”(…) foretaget beregninger af de erhvervsøkonomiske konsekvenser af forslagene, herunder betydningen for de konkurrenceudsatte erhvervs konkurrenceevne i forhold til blandt andet at opretholde disses produktion og beskæftigelse.”, hvilket der ellers var lagt op til i kommissoriet. På den baggrund bedes ministeren beregne, hvad de givne forslag om omlægning af energiafgifterne vil betyde på både kort og lang sigt for beskæftigelsen i forskellige sektorer, herunder landbruget og den tunge industri.  Svar  

Spm. 550

Vil ministeren redegøre for, hvor meget CO2 der isoleret set udledes ved produktion af en elbils batteri? Ministeren bedes redegøre for CO2-udledningen for produktion af de fem mest solgte biler i Danmark samt for en gennemsnitlig mellemklasseelbil. Ministeren bedes opgøre det i tabelform, og ministeren bedes sammenholde det med CO2-udledningen ved produktion af en motor til sammenlignelige dieselbiler.  Svar  

Spm. 551

Vil ministeren redegøre for de isolerede effekter for udledningen af CO2 ved produktion af elbilers batterier under forudsætning af, at alle fremtidige bilsalg i Danmark er elbiler? Ministeren bedes således antage, at der sker en en-til-en-substitution af salg af biler – fra diesel- til elbiler. Ministeren bedes sammenholde udledningen af CO2 ved produktion af elbilers batterier med produktion af sammenlignelige dieselbilers motorer.  Svar  

Spm. 552

Er ministeren enig i konklusionerne fra den livscyklus-analyse, som Svenska Miljöinstitutet IVL har foretaget omkring, hvor meget CO2 der udledes ved produktion af et almindeligt 100 kWh-batteri? Og kan ministeren derfor bekræfte, at produktionen af et almindeligt 100 kWh-batteri til en elbil udleder 15-20 ton CO2, og at det vil tage otte års kørsel, inden elbilen er mere miljørigtig end en dieselbil?  Svar  

Spm. 553

Er ministeren enig i, at i det omfang at batteribiler i Danmark bidrager til en lavere CO2-udledning, skyldes det import af kernekraft til Danmark, jf. konklusionerne i kronikken ”Batteribiler er ikke løsningen på fremtidens miljøudfordringer”?  Svar  

Spm. 554

Ifølge kronikken ”Batteribiler er ikke løsningen på fremtidens miljøudfordringer” består elforsyningen i Østdanmark af 48 pct. kul, 25 pct. naturgas, 14 pct. kernekraft, 8 pct. vind, vand og sol, 4 pct. affald, biomasse og biogas samt 1 pct. olie. Med henvisning til disse tal bedes ministeren kommentere, hvorvidt ministeren mener, at elbiler er relativt mere miljørigtige at køre i end dieselbiler.  Svar  

Spm. 556

Ministeren bedes redegøre for regeringens forslag til finansiering af lempelserne i skatteudspillet, punkt for punkt og med alle indlagte forudsætninger.  Svar  

Spm. 558

I anmærkningerne til bilag 2a kan man læse, at ”Arbejdsudbudseffekterne af nedsættelser af registreringsafgiften er revideret ift. tidligere, da der er indikationer af, at effekterne er lavere end hidtil antaget”. Ministeren bedes redegøre for 1) hvad denne revision betyder og hvor store adfærdseffekter, herunder arbejdsudbudseffekter, man nu forventer, 2) hvilke indikationer der henvises til, 3) om revisionen betyder, at de to tidligere sænkelser af registreringsafgiften var underfinansierede, og 4) hvad det i så fald betyder for det økonomiske råderum.

Spm. 559

Hvem har bestilt den ovennævnte analyse af arbejdsudbudseffekterne af registreringsafgiften, hvem foretager den nævnte analyse, hvad er kommissoriet for analysen, og hvornår ventes den afsluttet?

Spm. 575

Ministeren bedes opgøre den gennemsnitlige fordeling af den skattelettelse i antal kroner, det måtte give at nedsætte registreringsafgiften til 100 pct. som foreslået i ” Sådan forlænger vi opsvinget”, opgjort på kommuner i 2025. I opgørelsen bedes de kommuner, hvor borgerne gennemsnitligt opnår den største skattelettelse ved, at registreringsafgiften nedsættes til 100 pct., pr. 1000 indbygger fremgå først.  Svar  

Spm. 577

Vil ministeren opdatere arbejdsudbudseffekten og dermed den antagede selvfinansieringsgrad samt provenuvirkningen af samtlige af regeringens nedsættelser af registreringsafgiften, inkl. de nye skøn, der er lagt til grund for nedsættelsen af registreringsafgiften i udspillet ”Sådan forlænger vi opsvinget”? Svaret bedes opstillet i tabelform, således at både de oprindelige og det opdaterede skøn fremgår.

Spm. 578

Ministeren bedes redegøre for, hvordan de nævnte indikationer på en lavere effekt på arbejdsudbuddet grundet nedsættelsen af registreringsafgiften som foreslået i udspillet ”Sådan forlænger vi opsvinget” er registreret hos Finansministeriet.

Spm. 579

Ministeren bedes redegøre for, hvorledes det vil påvirke statens provenu at fjerne registreringsafgiften på autocampere.  Svar  

Spm. 580

Ministeren bedes redegøre for, hvorledes det vil påvirke statens provenu at nedsætte registreringsafgiften til samme niveau som i Norge.  Svar  

Spm. 581

Ministeren bedes redegøre for, hvor stor statens indtjening har været på registreringsafgiften af autocampere i de seneste 5, 10 og 20 år.  Svar  

Spm. 582

Ministeren bedes oplyse, hvorfor registreringsafgiften på autocampere er forskellig fra øvrige fritidskøretøjer.  Svar  

Spm. 583

Ministeren bedes i forlængelse af samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, , han kunne give i den mundtlige taletid – altså de ting, der ikke indgik i selve talen og talepapiret.  Svar  

Spm. 584

Ministeren siger i samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL: ”inden jeg kommer til besvarelsen af de to spørgsmål, vil jeg dog starte med at sige, at der er rigtig mange aktører involveret i den her type sager.” Hvor mange selvstændige sager har Justitsministeriet kendskab til, hvor der er sket en efterforskning i forbindelse med, at jihadister er blevet indsat som direktører i svindelfirmaer for at finansiere hellig krig?  Svar  

Spm. 585

Ministeren siger i samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at SØIK underretter PET ved mistanke om terrorfinansiering. Hvornår underrettede SØIK PET om denne konkrete sag?  Svar  

Spm. 586

Ministeren siger i samrådet, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at SØIK i perioden juni til september 2013 fik underretninger om, at ”personer (…) kunne være involveret i momssvindel”. Indgik der overvejelser om mulig terrorfinansiering i disse underretninger?  Svar  

Spm. 587

I svaret på SAU alm. del – spørgsmål 487 svarer ministeren, at ”SØIK har oplyst, at der i den pågældende periode ikke er modtaget hvidvaskunderretninger fra andre myndigheder, men at der er modtaget en række underretninger fra forskellige underretningspligtige virksomheder.” Har SØIK modtaget underretninger, der ikke er hvidvaskunderretninger, fra andre myndigheder, der kunne indikere momssvindel?  Svar  

Spm. 588

Ministeren bedes i forlængelse af samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, redegøre for, hvornår Hvidvasksekretariatet i SØIK videresender underretninger til SØIKs kædesvigsenhed.  Svar  

Spm. 589

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at Hvidvasksekretariatet i SØIK i perioden fra juni til september 2013 for første gang modtog underretninger, som kunne indikere, at personer omtalt i tv-dokumentaren kunne være involveret i momssvindel. Ministeren bedes redegøre for, hvor mange underretninger om momssvindel Hvidvasksekretariatet i SØIK har modtaget i denne sag, og hvornår disse underretninger hver især er modtaget.  Svar  

Spm. 590

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at ”sekretariatet leverede i den forbindelse oplysninger om bl.a. dansk-marokkaneren og Q Transport til Guardia Civil i juli 2014.” Ministeren bedes oplyse, hvor mange udenlandske statsborgere, danske statsborgere og firmaer SØIK har udleveret oplysninger om til Spanien.  Svar  

Spm. 591

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at ”sekretariatet leverede i den forbindelse oplysninger om bl.a. dansk-marokkaneren og Q Transport til Guardia Civil i juli 2014.” Ministeren bedes oplyse, om SØIK orienterer andre danske myndigheder om dette, og i givet fald hvilke og hvornår?  Svar  

Spm. 592

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at ”sekretariatet leverede i den forbindelse oplysninger om bl.a. dansk-marokkaneren og Q Transport til Guardia Civil i juli 2014.” Ligeledes siger ministeren under samrådet, at Guardia Civils efterretningsgruppe mod udenlandsk terror i februar 2015 henvender sig til SØIK, der svarer, at Spanien kan sende en retshjælpsanmodning. Ministeren bedes oplyse, hvad SØIK foretager sig i sagen i perioden juli 2014 til februar 2015.  Svar  

Spm. 593

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at SØIK i marts 2015 orienterer PET og Statsadvokaten om sagen. Ministeren siger ligeledes, at Hvidvasksekretariatet er i Spanien i april 2015. Her forklarer Hvidvasksekretariatet ifølge ministeren, at spanierne skal sende en retsanmodning om bevisoptagelse i Danmark. Ministeren bedes redegøre for, hvilke beviser danske myndigheder har optaget mod de spanske direktører og firmaer i perioden fra juni 2014 til april 2015.  Svar  

Spm. 594

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at Mohamed El Mahdaoui forsøger at smugle 100.000 euro ind i Spanien. Ministeren bedes oplyse, hvor han rejser fra og hvornår forsøget på indsmugling finder sted.  Svar  

Spm. 595

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at Mohamed El Mahdaoui forsøger at smugle 100.000 euro ind i Spanien. Ministeren bedes oplyse, hvem der orienterer SØIK om, at han har forsøgt at smugle kontanter ind i Spanien.  Svar  

Spm. 596

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at Vestegnens Politi i april 2015 går ind i sagen efter en anmeldelse fra SKAT, der har anmeldt syv selskaber i en sag, der omhandler 13 selskaber, der kan sættes i forbindelse med økonomisk kriminalitet. Ministeren bedes oplyse, hvilke 7 selskaber der er anmeldt og hvilke 13 selskaber sagen i alt omhandler.  Svar  

Spm. 597

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at Vestegnens Politi i april 2015 går ind i sagen efter en anmeldelse fra SKAT, der har anmeldt syv selskaber i en sag, der omhandler 13 selskaber, der kan sættes i forbindelse med økonomisk kriminalitet. Ministeren bedes oplyse, om der er spanske direktører blandt de syv selskaber, der er anmeldt eller de i alt 13 selskaber, der nævnes i SKATs anmeldelse?  Svar  

Spm. 598

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at der er korrespondance mellem Vestegnens Politi og SØIK om sagen. Ministeren bedes oplyse, om det er Vestegnens Politi, der i første omgang kontakter SØIK, eller om det er SØIK, der i første omgang kontakter Vestegnens Politi.  Svar  

Spm. 599

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at der er korrespondance mellem Vestegnens Politi og SØIK om sagen. Herefter oplyser ministeren, at ”Der blev på den baggrund under efterforskningen holdt flere møder med deltagelse af medarbejdere fra bl.a. PET”. Ministeren bedes oplyse, hvilke instanser og/eller myndigheder der i øvrigt deltog på møderne, samt hvor mange møder der er blevet afholdt, hvornår de er blevet afholdt, og hvem der har indkaldt til møderne.  Svar  

Spm. 600

Ministeren har i et samråd den 3. marts 2016 oplyst, at Vestegnens Politi bad PET om assistance med sagen. Ministeren bedes oplyse, hvornår Vestegnens Politi bad om hjælp, og hvad responsen var fra PET’s side.  Svar  

Spm. 601

Ministeren siger under samrådet om momssvindel, jf. SAU alm. del – samrådsspørgsmål AK og AL, at ”bl.a. PET løbende har været involveret i sagen.” Ministeren bedes oplyse, hvordan PET har været involveret, herunder hvordan PET har bidraget til efterforskning af sagen.  Svar  

Spm. 604

Ministeren bedes redegøre for de miljø- og klimamæssige konsekvenser af regeringens forslag om at sænke registreringsafgiften, herunder udledningen af drivhusgasser og partikler.  Svar  

§ 20-spørgsmål

Spm. S 1449

Om »Afgifts- og tilskudsanalysen på energiområdet – Delanalyse 4, Afgifts- og tilskudssystemets virkninger på indpasning af grøn energi«.