![]() |
Kære læser !
Hermed denne uges nyheder fra MomsMail.
God læselyst.
Venlig hilsen
Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586
Artikler og interessante links
Skatteforvaltningen vil snart informere bedre om ændringer i praksis
Renter på korrektion af moms
Skatteforvaltningens udstedelse af styresignaler og opdatering af Den juridiske vejledning
SKM-meddelelse
Liste over anerkendte luftfartsselskaber for 2022
Bindende svar
Moms - foreningsejet skib - momsfritagelse
Moms - Bygning af skibe - Momsfritagelse - Historiske skibe
Momspligtig levering af lægemiddel
Afgørelser
Leasing, reel kontrakt - Krav på førstegangsydelse transporteret til tredjemand
Forhøjelse af momstilsvar - Ikke godkendt delvist fradrag vedr. køb af synsprøveudstyr
Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen
Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
1 dom
Nyt fra Folketinget
Nye lovforslag
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del
Dansk RevisionSkatteforvaltningen vil snart informere bedre om ændringer i praksis Hvis borgere i Danmark henvender sig til de danske myndigheder med spørgsmål, så er disse myndigheder forpligtet til at yde borgere og virksomheder den nødvendige vejledning. Det er Folketingets ombudsmand, der holder øje med myndighederne, og ombudsmanden har været på banen og, i en såkaldt ”egen drift-undersøgelse”, foretaget en gennemgang af skattemyndighedernes generelle information og administration. Der skal gives tilstrækkelig orientering om, hvilken betydning reglerne på et givet område har, og hvordan man lettest og mest effektivt kan opfylde lovgivningens krav. |
DeloitteNyt lovforslag om renter på efterangivelser og korrektioner på momsområdet er fremsat. Bliver det vedtaget, skal der fremadrettet betales renter af korrektioner. |
Folketingets OmbudsmandSkatteforvaltningens udstedelse af styresignaler og opdatering af Den juridiske vejledning På baggrund af bl.a. tilkendegivelser fra skatterevisorer og skatteadvokater indledte ombudsmanden en generel egen drift-undersøgelse af skattemyndighedernes generelle information og administration, når der på baggrund af domme og afgørelser sker en praksisændring, som kan have betydning for rigtigheden af det, der anføres i Den juridiske vejledning om den gældende retstilstand. |
Listen med godkendte luftfartsselskaber er opdateret for 2022. Skattestyrelsen har anerkendt, at 22 luftfartsselskaber mod betaling hovedsageligt flyver i udenrigstrafik og derfor står på listen for 2022.
Luftfartsselskaber, der ønsker optagelse på listen, skal årligt ansøge Skattestyrelsen.
Meddelelsen opstiller en række betingelser, som skal være opfyldt for, at luftfartsselskabet kan opnå fritagelse for moms på leverancer af og til de enkelte luftfartøjer.
Spørger, der var en forening, ejede et skib, der oprindelig blev bygget som en fiskekutter i 1932. Skibet fremstod fortsat som et erhvervsfartøj, da det som oplyst af Spørger kun var råt ombygget til et foreningsfartøj.
Der var således tale om et skib, som var omfattet af momslovens § 34, stk. 1, nr. 7. Leverancer til brug for reparation af skibet ville derfor være fritaget for moms i medfør af samme bestemmelse
Sagen drejede sig om momsfritagelse af bygning af et historisk skib. Skatterådet kunne ikke, som ønsket af Spørger, bekræfte, at leverancer til bygning af skibet var omfattet af momsfritagelsen i momslovens § 34, stk. 1, nr. 7. Bestemmelsen omfattede alene salg, ombygning, reparation mv. af eksisterende skibe og disses faste udstyr.
Spørger er en medicinalvirksomhed, som bl.a. specialiseret sig i fremstilling af lægemidler til behandling af kræft i blodcellerne. Spørger har med baggrund heri indgået en aftale med Region Hovedstaden om levering af produktet X.
Produktet fremstilles på baggrund af en blodprøve udtaget fra patienten. Herefter isoleres blodets T-celler, som modificeres i væsentlig grad og tillægges nye egenskaber, hvorefter T-cellerne tilsættes en række hjælpestoffer, som skaber det færdige produkt, X.
Skatterådet bekræfter, at Spørgers levering af produktet X udgør levering af en vare i momslovens forstand, jf. momslovens § 4, stk. 1, 2. pkt. Videre bekræfter Skatterådet, at leveringen ikke omfattes af momsfritagelsen i momslovens § 13, stk. 1, nr. 1.
Sagen angik, hvorvidt et leasingselskab opfyldte betingelserne for at indregistrere tre køretøjer på forholdsmæssig registreringsafgift, jf. registreringsafgiftslovens § 3 b. Leasingarrangementet for de tre køretøjer var indrettet således, at leasingselskabet havde aftalt med forhandlerne af de tre køretøjer, at leasingselskabet ved betaling af købesummen for de tre køretøjer var berettiget til at modregne førstegangsydelsen og den første månedlige ydelse, som leasingtagerne skulle betale i henhold til leasingaftalen med leasingselskabet. Den aftalte modregning blev foretaget, og sagen angik herefter, om leasingselskabet havde dokumenteret, at leasingtagerne rent faktisk havde betalt førstegangsydelsen og den første månedlige ydelse til forhandlerne. Landsskatteretten fandt, at Motorstyrelsen som led i den almindelige adgang til at føre kontrol med leasingforhold har adgang til at kræve dokumentation for, at der er sket betaling i henhold til indgåede leasingaftaler, og at det har afgørende betydning for, om leasingaftalerne kan anses for reelle, at der rent faktisk sker betaling af de ydelser, som leasingtager skal erlægge i henhold til leasingaftalerne. Herefter fandt Landsskatteretten, at leasingselskabet ikke havde fremlagt dokumentation for, at leasingtagerne rent faktisk havde betalt førstegangsydelserne og de første leasingydelser til forhandlerne af køretøjerne, således at leasingselskabet havde været berettiget til at modregne førstegangsydelserne og de første leasingydelser i købesummen for køretøjerne. Landsskatteretten fandt derfor, at der ikke var sket betaling af førstegangsydelserne og de første leasingydelser til leasingselskabet. Under henvisning til, at der således ikke var sket betaling af førstegangsydelserne og de første leasingydelser, fandt Landsskatteretten, at der ikke var tale om reelle leasingaftaler, der opfyldte betingelserne for indregistrering af køretøjerne på forholdsmæssig registreringsafgift, jf. registreringsafgiftslovens § 3 b. Landsskatteretten stadfæstede derfor Motorstyrelsens afgørelse.
Skattestyrelsen havde ikke i henhold til momslovens § 38, stk. 1, godkendt delvist fradrag for indgående moms af et selskabs udgifter til køb af synsprøveudstyr. Landsskatteretten anførte, at udgifterne til synsprøveudstyret kunne henføres direkte og umiddelbart til selskabets salg af synsprøver og tilpasning af kontaktlinser, som var fritaget for moms, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 1. Selskabet havde derfor ikke ret til fradrag for indgående moms af udgifterne til synsprøveudstyret. Selskabet havde ved en managementaftale stillet synsprøveudstyret til rådighed for et andet selskab til undervisnings- og oplæringsformål. Det fremgik imidlertid ikke af managementaftalen, at der blev betalt vederlag herfor, hvorfor selskabet ikke herved havde anvendt synsprøveudstyret som led i afgiftspligtig virksomhed. Da udgifterne til synsprøveudstyret som anført havde direkte og umiddelbar tilknytning til selskabets momsfritagne aktivitet med levering af synsprøver og tilpasning af kontaktlinser, kunne udgifterne heller ikke anses for generalomkostninger. Landsskatteretten stadfæstede herefter Skattestyrelsens afgørelse.
Journalnr: 17/0548996
Forhøjelse af momstilsvar
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af momstilsvaret. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 12-04-2022
Journalnr: 19/0014298
Forhøjelse af momstilsvar
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet virksomhedens momstilsvar vedrørende forhøjelse af udgående afgift for yderligere afgiftspligtig omsætning og nægtet fradrag for indgående afgift (købsmoms) vedrørende udgifter til underleverandører, udokumenteret udgift og lønudgift. Landsskatteretten ændrer afgørelsen delvist.
Afsagt: 28-03-2022
Journalnr: 19/0024956
Forhøjelse af momstilsvar
Klagen vedrører forhøjelse af momstilsvar - både udgående og indgående moms. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen.
Afsagt: 13-04-2022
Journalnr: 19/0079713
Forhøjelse af momstilsvar
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af momstilsvaret. Landsskatteretten forhøjer tilsvaret yderligere.
Afsagt: 15-03-2022
Journalnr: 20/0055844
Forhøjelse af momstilsvar
Klagen vedrører forhøjelse af momstilsvaret med ikke godkendte fradrag for købsmoms. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 14-03-2022
Journalnr: 19/0077635
Forhøjelse af salgsmoms
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af salgsmoms. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen delvist.
Afsagt: 13-04-2022
Journalnr: 18/0003136
Forhøjelse af salgsmoms
Klagen vedrører forhøjelse af salgsmomsen. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 24-03-2022
Journalnr: 18/0004162
Ændring af momstilsvaret
Klagen vedrører ændring af momstilsvaret - både fsv. angår udgående og indgående moms. Landsskatteretten forhøjer tilsvaret yderligere.
Afsagt: 24-03-2022
Journalnr: 20/0017690
Eksportgodtgørelse
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har givet afslag på selskabets anmodning om genoptagelse af afgørelserne i perioden 1. marts 2016 til 1. april 2016 vedrørende beregningen af eksportgodtgørelsen for køretøjer der er eksporteret i perioden, jf. skatteforvaltningslovens § 31, stk. 2. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 24-03-2022
Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.
Den 12-05-2022 indstilling i C-250/21 O. Fundusz lnwestycyjny Zamkniety reprezentowany przez O
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 2, stk. 1, litra c) - afgiftspålæggelse af tjenesteydelser mod vederlag - direkte sammenhæng mellem de tjenesteydelser, der leveres, og den af den afgiftspligtige person modtagne modværdi - artikel 135, stk. 1, litra b) - fritagelse for »ydelse« af »lån« - syntetisk securitisering - aftale om indirekte deltagelse
Tidligere dokument: C-250/21 O. Fundusz lnwestycyjny Zamkniety reprezentowany przez O - DomDen 12-05-2022 dom i C-714/20 U.I. (Représentant en douane indirect)
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - toldunion - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 201 - betalingspligtige for afgiften - moms ved indførsel - EU-toldkodeksen - forordning (EU) nr. 952/2013 - artikel 77, stk. 3 - den indirekte toldrepræsentants og importselskabets solidariske hæftelse - told
Tidligere dokument: C-714/20 U.I. (Représentant en douane indirect) - DomDen 02-06-2022 indstilling i C-1/21 Direktor na Direktsia „Obzhalvane i danachno-osiguritelna praktika“
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - skatte- og afgiftslovgivning - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - national lovgivning, der fastsætter solidarisk hæftelse for en virksomheds ledelse, som på uredelig vis har trukket formueaktiver ud af virksomheden, således at virksomheden ikke har kunnet betale sine skatter og afgifter (herunder moms) - også hæftelse for virksomhedens skyldige renter - EU-rettens anvendelsesområde - proportionalitetsprincippet«
Tidligere dokument: C-1/21 Direktor na Direktsia „Obzhalvane i danachno-osiguritelna praktika“ - Dom
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - skattelovgivning - moms - direktiv 2006/112/EF - ret til fradrag - rækkevidden af den såkaldte praksis vedrørende svig - misbrug af rettigheder - nægtelse af fradrag for indgående moms, fordi modtageren af ydelsen vidste eller burde have vidst, at leverandøren på grund af sin finansielle situation ikke vil være i stand til at betale den opstående moms til statskassen - momsbyrde ved modregning af prisen i eksisterende gæld
Generaladvokatens indstilling:
1) Artikel 168, litra a), i direktiv 2006/112/EF, sammenholdt med princippet om afgiftsneutralitet, skal fortolkes således, at bestemmelsen er til hinder for nationale myndigheders praksis, hvorefter en afgiftspligtig person nægtes ret til fradrag for indgående moms, når denne person ved erhvervelsen af fast ejendom havde (eller burde have haft) kendskab til, at leverandøren som følge af sin insolvens ikke ville (eller ikke ville være i stand til at) indbetale den udgående moms til statens budget.
2) Det påhviler dog den forelæggende ret at afgøre, om den afgiftspligtige person (modtageren af ydelsen) i den foreliggende sag virkelig blev belastet med moms, som leverandøren opkrævede hos ham. Dette er ikke tilfældet, hvis modtageren af ydelsen aldrig stillede midlerne til betaling af momsskylden til rådighed for den leverende afgiftsskyldner.
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - satser - midlertidige bestemmelser for visse arbejdskraftintensive ydelser - bilag IV, nr. 2) - reparation og renovering af private boliger - anvendelse af en nedsat momssats på ydelser i form af reparation og vedligeholdelse af elevatorer i beboelsesejendomme
Domstolens dom:
Bilag IV, nr. 2), til Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem skal fortolkes således, at ydelser i form af reparation og renovering af elevatorer i beboelsesejendomme, bortset fra ydelser i form af vedligeholdelse af sådanne elevatorer, er omfattet af begrebet »reparation og renovering af private boliger« som omhandlet i denne bestemmelse.
Agenda 38th GFV meeting - 06-05-2022.pdf
GFV 123 - E-invoicing and the need for EU standards and interoperability - EN.pdf
GFV 122 - VAT and the platform economy - specific issues - follow up - EN.pdf
GFV 118 - VAT treatment of returned goods - EN.pdf
GFV 120 - SVR - Transfer of own goods - EN.pdf
GFV 119 - Securing the use of IOSS ID Numbers - EN.pdf
GFV 120 - SVR - Transfer of own goods.pdf
Bilag 18 |
Bilag 19 |
Bilag 20 |
Spm. 88 |
Spm. 89 |
Bilag 2 | Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget |
Bilag 3 |
Spm. 1 |
Spm. 2 |
Bilag 1 |
Bilag 2 | Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget |
Bilag 214 |
Bilag 215 | Henvendelse fra Akademikerne om invitation til konference om grøn omstilling den 11. maj 2022 |
Spm. 368 |
Spm. 369 |
Spm. 370 |
Spm. 371 |
Spm. 372 |
Spm. 374 |
Spm. 466 |
Spm. 469 |
Spm. 475 |
Spm. 477 |
Spm. 478 |
Spm. 527 |
Spm. 528 |
Spm. 529 |
Spm. 531 |
Spm. 532 |
Spm. 536 |
Spm. 537 |
Spm. 538 |
Spm. 539 |
Spm. 540 |
Spm. 541 |
Spm. 542 |
Spm. S 847 | Om at opgive stand still-ordningen på kunstnerisk virksomhed. |
Spm. S 848 |
Spm. S 850 |