![]() |
Kære læser !
Hermed denne uges nyheder fra MomsMail.
God læselyst.
Venlig hilsen
Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586
Artikler og interessante links
Artikel: Nye renteregler lægger op til et rentechok ved efterangivelse af moms
Det er slut med rentefri efterangivelse af moms og afgifter
It-systemet DURO (Digital Udbytte Refusions Overgangsløsning) til behandling af ansøgninger om refusion af udbytteskat
Opgradering af Skatteforvaltningens ESDH-system til WorkZone Client
Ukrainske biler i Danmark - glem ikke registreringsafgiften
Ny elafgiftssats, nyt PwC regneark
Styresignaler
Ændring af praksis for beregning af vægtafgift af registreringspligtige ikke-benzindrevne traktorer - styresignal
Bindende svar
Momsfritagelse af forvaltningsydelser
Momsfritaget formidling af investeringsforeninger
Sammenlægning af matrikler i forbindelse med salg af fast ejendom
Moms - Forsikringsmæglervirksomhed momsfritaget
Afgift- engangsservice - flergangsbrug
Afgørelser
Privat kørsel i strid med betingelserne for køretøjets afgiftsfritagelse som mandskabsvogn
Momspligt - kuratorsalær
Afslag på godtgørelse af afgift af glødelamper mv.
Værdifastsættelse af køretøj med henblik på beregning af eksportgodtgørelse
Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen
Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
2 domme
Lovstof
Nyt fra Lovtidende
Nyt fra Høringsportalen
Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende almindelig del
BDOArtikel: Nye renteregler lægger op til et rentechok ved efterangivelse af moms Med vedtagelsen af lov nr. 832 af 14. juni 2022, har Skatteministeriet kridtet banen op for en gevaldig stramning af reglerne om forrentning af momsefterangivelser, så det fremadrettet bliver markant dyrere ikke at have styr på momsen. Skatteministeriet har nemlig fremadrettet hjemmel til at... |
Dansk RevisionDet er slut med rentefri efterangivelse af moms og afgifter Vedtagelsen af et nyt lovforslag betyder, at din virksomhed skal betale renter, når der efterangives for moms og afgifter. Det sker for at imødegå de rentefordele, som din virksomhed rent faktisk hidtil har kunnet opnå, når I ved en fejl angav moms og afgifter ukorrekt. Du har måske oplevet det: I har angivet forkert moms eller anden afgift, og nu er det tiden så kommet for at udarbejde en såkaldt efterangivelse, der retter op på fortidens fejltagelser. Det er der sådan set ikke noget galt i, men forskellen, i forhold til tidligere, er blot, at I nu skal betale renter fra den sidste rettidige angivelses- og betalingsdato for den oprindelige momsangivelse - altså den gang, den oprindelige afgift forfaldt til betaling. |
Folketingets OmbudsmandVed et brev af 16. december 2021 oplyste jeg, at jeg havde besluttet efter obmudsmandslovens § 17, stk. 2, at indlede en egen drift-undersøgelse af itsystemet DURO. Undersøgelsen er en del af Ombudsmandens Skattekontors fokus på digitalisering, herunder på hvordan skattemyndighederne i it-systemer tager højde for forvaltningsretlige regler |
Folketingets OmbudsmandOpgradering af Skatteforvaltningens ESDH-system til WorkZone Client Ombudsmanden undersøgte opgraderingen af Skatteforvaltningens ESDH-system (elektronisk sags- og dokumenthåndteringssystem). Undersøgelsen blev foretaget i medfør af ombudsmandslovens § 17, stk. 2, hvorefter ombudsmanden kan gennemføre generelle undersøgelser af en myndigheds behandling af sager. |
PwCUkrainske biler i Danmark - glem ikke registreringsafgiften Tages der ophold i Danmark efter flugt fra Ukraine? Og er en ukrainsk indregistreret bil brugt til transporten? Læs med her. |
PwCNy elafgiftssats, nyt PwC regneark Satsen på elafgift er ændret fra 1. juli 2022. Husk at hente et nyt og opdateret regneark fra PwC. |
Styresignalet ændrer praksis for beregning af vægtafgift af registreringspligtige ikke-benzindrevne traktorer
Spørger og et investeringsforvaltningsselskab har indgået en aftale, hvorefter Spørger skal levere en række ydelser mod vederlag til forvaltningsselskabet. Anmodningen vedrører udelukkende ydelser, som investeringsforvaltningsselskabet anvender over for investeringsforeninger i momslovens § 13, stk. 1, nr. 11, litra f)'s forstand.
Ydelserne omfatter bl.a. beregning af nettoværdien af investeringsforeningerne, beregning af udlodningsandele, rapportering til relevante myndigheder, collateral management, validering af sikkerhed, og porteføljeafstemning.
Det er med baggrund i den fremlagte aftale Skatterådets vurdering, at Spørgers ydelser må anses for momsfritagne forvaltningsydelser, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 11, litra f).
Spørger og et investeringsforvaltningsselskab har indgået en formidlingsaftale, hvorefter Spørger skal formidle en række nærmere definerede investeringsforeninger, som investeringsforvaltningsselskabet forvalter.
Det er med baggrund i den fremlagte aftale Skatterådets vurdering, at Spørgers ydelser må anses for momsfritagne formidlingsydelser, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 11, litra e).
Spørger er endvidere i henhold til kontrakten forpligtet til at levere tilknyttede ydelser til forvaltningsselskabet. Disse ydelser kan alene momsfritages, såfremt disse ikke udgør at mål i sig selv for forvaltningsselskabet, men derimod alene et middel til at udnytte den momsfritagne formidlingsydelse på de bedst mulige vilkår.
Spørger indgik i 2020 en betinget købsaftale vedrørende salg af matr.nr. Y1 og Y2. Det solgte areal bestod af matr.nr. Y1, hvorpå der var opført funktionsdygtige bygninger samt matr.nr. Y2, som var ubebygget. Forinden køber meddelte sælger endelig handel var matr.nr. Y2 blevet sammenlagt med matr.nr. Y1 til en ny samlet ejendom.
En sammenlægning af matrikel Y1 og Y2, bevirker blandt andet, at matrikel Y2, der som udgangspunkt udgør en byggegrund efter reglerne i momsbekendtgørelsens § 55, stk. 1, efter sammenlægningen udgør en del af en bebygget ejendom der kan sælges momsfrit efter momslovens § 13, stk. 1, nr. 9.
Skatterådet kunne bekræfte, at salg af den nye matr.nr. Y1 kan ske momsfrit, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 9, da sammenlægningen af matr.nr. Y1 og Y2, på det pågældende tidspunkt, anses for forretningsmæssig begrundet da det er en nødvendig forudsætning for købers anvendelse af grunden.
Hovedformålet med at gennemføre transaktionerne på den valgte måde udgør dermed ikke opnåelsen af en afgiftsfordel der kan anses for misbrug.
Spørger er en forsikringsmæglervirksomhed, som formidler og servicerer forsikringer for sine kunder. Spørgers ydelser består b.la i ajourføring af forsikringer, varetagelse af skadesager, korrespondance med forsikringsselskaberne, indhentning af tilbud på forsikringer, opsigelse af gamle forsikringer samt indgåelse af nye forsikringer.
Spørger ønsker at få bekræftet, at ydelserne er momspligtige, og dermed ikke omfattet af momsfritagelsen i momslovens § 13, stk. 1, nr. 10, som bl.a. omfatter ydelser leveret af forsikringsmæglere.
Skatterådet kan ikke bekræfte, at ydelserne er momspligtige. Spørger må anses for at levere momsfri ydelser i form af formidling af forsikringer, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 10. Spørger er derfor omfattet af lønsumsafgiftspligten, jf. lønsumsafgiftslovens § 1, stk. 1.
Skatterådet kunne ikke bekræfte, at gafler og knive af komposterbart materiale ikke var omfattet af afgiftspligten for engangsservice ifølge emballageafgiftsloven. Produkterne adskilte sig ikke fra andet engangsservice, som er omfattet af afgiftspligten. Produkterne var ikke sammenlignelig med fx stålbestik, som almindeligvis genanvendes ubegrænset. Produktet fremstod og fungerede som plastlignende bestik, af en forholdsvis stærk kvalitet, som almindeligvis er bestemt til begrænset antal anvendelser og bortkastning efter brug. Produkterne øgede dermed affaldsmængderne.
Landsskatteretten fandt, at nogle medarbejderes daglige kørsel i en mandskabsvogn mellem arbejdspladsen og bopælen var privat personbefordring, der var i strid med registreringsafgiftslovens § 2, stk. 1, nr. 9. Tilsvarende gjaldt medarbejdernes kørsel til Føtex på vejen hjem for at foretage private indkøb. Den omstændighed, at der nogle dage blev medbragt materiel i køretøjet, som skulle udveksles på den private bopæl, ændrede ikke herved. Det var derfor med rette, at Motorstyrelsen havde opkrævet fuld registreringsafgift. Klageren hæftede solidarisk for afgiften, jf. registreringsafgiftslovens § 20, stk. 5. Landsskatteretten fandt endvidere, at vognen ikke opfyldte betingelserne for at blive afgiftsberettiget som en varebil, idet vognen var indrettet til personbefordring og dermed ikke utvivlsomt konstruereret og indrettet til godstransport, jf. registreringsafgiftslovens § 5, stk. 1, nr. 2.
Sagen angik, om kurator i konkursboet efter et selskab kunne fakturere sit arbejde forbundet med opretholdelsen og håndtering af drift i datterselskaberne og en salgsproces uden moms. Landsskatteretten fandt, at kurator havde leveret én samlet ydelse til konkursboet, som bestod af en momspligtig kuratorydelse, jf. momslovens § 4, stk. 1. Landsskatteretten henså herved til, at transaktionen i sin helhed bestod i forvaltning af konkursboet med henblik på afvikling heraf. Landsskatteretten bemærkede i øvrigt, at ingen del af den leverede kuratorydelse kunne kvalificeres som formidling af værdipapirer omfattet af momslovens § 13, stk. 1, nr. 11, litra e), da kurator ikke handlede i egenskab af en uafhængig mellemmand, der forhandlede på vegne af konkursboet. Landsskatteretten stadfæstede derfor Skatterådets besvarelse af de stillede spørgsmål.
Et dansk selskab eksporterede afgiftspligtige glødelamper i perioden fra den 1. juni 2016 til den 31. december 2018. Den 15. marts 2019 anmodede selskabet Skattestyrelsen om godtgørelse af den indbetalte afgift i medfør af forbrugsafgiftslovens § 24, stk. 1. Skattestyrelsen afslog anmodningen, idet selskabet i perioden ikke havde haft en bevilling til at modtage afgiftsgodtgørelse. Det forhold, at selskabet den 7. juni 2019 havde fået en bevilling til at få afgiftsgodtgørelse for eksporterede glødelamper, kunne ikke føre til et andet resultat, idet denne bevilling først var gældende fra den 15. marts 2019. Landsskatteretten stadfæstede Skattestyrelsens afgørelse.
Landsskatteretten fandt, at det var med rette, at Motorstyrelsen ved værdiansættelsen af et brugt køretøj havde fratrukket 1.180 kr. i udsalgsprisen på de køretøjer, som Motorstyrelsen havde anvendt til værdifastsættelsen af handelsprisen, under henvisning til at gebyr for nummerplader ikke indgår i den afgiftspligtige værdi, jf. registreringsafgiftsbekendtgørelsens § 34, stk. 2. Da dette følger af reglerne om værdiansættelse, fandt Landsskatteretten, at Motorstyrelsens styresignal offentliggjort som SKM2021.378.MOTORST ikke fastsatte en skærpet praksis for værdiansættelsen af handelsprisen for brugte køretøjer.
Straf - prøvesag - emballageafgift - vinafgift - unddragelsessag begået efter 1. januar 2020 - hævet bødeniveau T var tiltalt for som direktør og ejer af et enkeltmandsfirma groft uagtsomt at have afgivet urigtige oplysninger eller fortiet oplysninger til brug for afgiftskontrollen idet han for 4 måneder i 2020 ikke angav vinafgift af 2.023 L vin samt for perioden 01.01.2020-30.09.20 undlod inden vareafsendelse fra udlandet af 16.751 flasker at lade virksomheden registrere som midlertidigt registreret varemodtager samt undlod at anmelde varetransporten og indbetale emballageafgiften heraf. Statskassen blev herved unddraget for 22.779 kr. i vinafgift og 13.424 kr. i emballageafgift. T erkendte de faktiske omstændigheder og den beløbsmæssige opgørelse af de unddragne afgifter, men mente ikke at han havde handlet groft uagtsomt. T var bekendt med pligten til at angive afgift af samtlige sine modtagne varer og til at lade sig registrere som varemodtager vedrørende emballage, når bagatelgrænsen for emballageafgift var overskredet. Byretten fandt T skyldig i tiltalen. T som i en årrække har importeret vin, var bekendt med angivelsespligten og registreringspligten og den manglende overholdelse af disse forpligtigelser tilskrev retten T som grov uagtsom. T idømtes en bøde på 18.000 kr. |
Journalnr: 17/0383163
Momsfradrag - uretmæssigt opkrævet af sælger
Klagen skyldes, at SKAT ikke har godkendt selskabets fradrag af indgående moms idet SKAT har anset momsen for opkrævet med urette, da transaktionerne udgør en hel eller delvis virksomhedsoverdragelse, jf. momslovens § 8, stk. 1, 3. pkt. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 31-05-2022
Journalnr: 17/0989159
Nedsættelse af købsmoms
Klagen vedrører nedsættelse af købsmoms - manglende dokumentation, private udgifter mm. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 10-05-2022
Journalnr: 17/0990340
Nægtet momsfradrag
Klagen vedrører ikke godkendt købsmoms vedrørende varebil og sponsorudgifter. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 02-06-2022
Journalnr: 17/0988485
Skønsmæssig ansættelse af momstilsvar
Klagen skyldes, at SKAT har for afgiftsperioden skønsmæssigt opgjort virksomhedens salgsmoms og købsmoms (sidstnævnte til 0 kr.). Landsskatteretten nedsætter den opgjorte salgsmoms i overvejende grad.
Afsagt: 02-06-2022
Journalnr: 18/0026258
Skønsmæssig forhøjelse af momstilsvar
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af momstilsvaret. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen. i al overvejende grad.
Afsagt: 08-06-2022
Journalnr: 22/0011608
Ændring af momstilsvaret
Klagen vedrører ændring af momstilsvaret. Landsskatteretten anser afgørelsen for ugyldig.
Afsagt: 10-06-2022
Journalnr: 21/0024621
Diverse afgifter
Klagen vedrører Skattestyrelsens opkrævning chokoladeafgift, øl- og vinafgift og spiritusafgift. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 10-05-2022
Journalnr: 20/0044086
Registreringsafgift
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har pålagt klageren solidarisk hæftelse for registreringsafgiften for en Harley Davidson, jf. registreringsafgiftslovens § 20, stk. 1, da køretøjet anses for omfattet af registreringspligten, jf. registreringslovens § 2. Køretøjet skulle derfor inden benyttelsen have været indregistreret og afgiftsberigtiget i Danmark, jf. registreringsafgiftslovens § 1, stk. 1. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 02-06-2022
Journalnr: 18/0002400
Lønsumsafgift - konsekvensændring
Klagen vedrører forhøjelse af lønsumsafgiften som konsekvens af afgørelse vedrørende klagers skattepligtige overskud. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 07-06-2022
Journalnr: 19/0000428
Antidumpingtold
Klagen skyldes, at Toldstyrelsen har efteropkrævet antidumpingtold på rørfittings af støbejern importeret fra Kina. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 03-06-2022
Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.
Den 07-07-2022 indstilling i C-166/21 Kommissionen mod Pologne (Exonération de l’accise sur l’alcool utilisé pour la fabrication de médicaments)
Fiskale bestemmelser
Traktatbrud - punktafgifter for alkohol og alkoholholdige drikkevarer - direktiv 92/83/EØF - fritagelse for harmoniseret punktafgift - artikel 27, stk. 1, litra d) - alkohol, der anvendes til fremstilling af lægemidler - artikel 27, stk. 6 - betingelse om omsætning af varer under en afgiftssuspensionsordning - proportionalitet - bevisbyrde
Tidligere dokument: C-166/21 Kommissionen mod Pologne (Exonération de l’accise sur l’alcool utilisé pour la fabrication de médicaments) - IndstillingDen 07-07-2022 dom i C-194/21 Staatssecretaris van Financiën (Forclusion du droit à déduction)
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 184 og 185 - regulering af fradrag - afgiftspligtig person, som ikke har udøvet sin fradragsret inden udløbet af en forældelsesfrist - ingen mulighed for at foretage dette fradrag i forbindelse med reguleringen
Tidligere dokument: C-194/21 Staatssecretaris van Financiën (Forclusion du droit à déduction) - DomDen 07-07-2022 dom i C-696/20 Dyrektor Izby Skarbowej w W. (Qualification erronée d’opérations en chaîne)
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 41 - erhvervelse af varer inden for Fællesskabet - sted - flere på hinanden følgende transaktionskæder - fejlagtig kvalificering af en del af transaktionerne - proportionalitetsprincippet og princippet om afgiftsneutralitet
Tidligere dokument: C-696/20 Dyrektor Izby Skarbowej w W. (Qualification erronée d’opérations en chaîne) - Indstilling
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - gennemførelsesafgørelse 2010/583/EU og 2013/676/EU om bemyndigelse af Rumænien til at fravige nævnte direktivs artikel 193 - ordning for omvendt betalingspligt - leverancer af træprodukter - national lovgivning, der fastsætter en betingelse om momsregistrering for anvendelsen af nævnte mekanisme - princip om afgiftsneutralitet
Domstolens dom:
Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem og princippet om afgiftsneutralitet er ikke til hinder for en national lovgivning, hvorefter ordningen for omvendt betalingspligt ikke finder anvendelse på en afgiftspligtig person, som før gennemførelsen af de afgiftspligtige transaktioner hverken havde anmodet om eller uden videre opnået merværdiafgiftsregistrering.
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 137 - ordning om valgfri momsregistrering - betingelser - national lovgivning, hvorefter en afgiftspligtig persons ret til at vælge at pålægge moms af salget af en fast ejendom er betinget af, at denne ejendom overdrages til en afgiftspligtig person, der er momsregistreret - forpligtelse til regulering af momsfradrag i tilfælde af manglende overholdelse af denne betingelse - princippet om afgiftsneutralitet, effektivitetsprincippet og proportionalitetsprincippet
Domstolens dom:
Tidligere dokument: C-56/21 ARVI ir ko - Indstilling1) Artikel 135 og 137 i Rådets direktiv 2006/112EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem skal fortolkes således, at bestemmelserne ikke er til hinder for en national lovgivning, hvorefter en afgiftspligtig persons ret til at vælge, at salget af en fast ejendom skal pålægges merværdiafgift (moms), er betinget af, at denne ejendom overdrages til en afgiftspligtig person, som er momsregistreret på tidspunktet for transaktionens indgåelse.
2) Bestemmelserne i direktiv 2006/112 samt princippet om afgiftsneutralitet, effektivitetsprincippet og proportionalitetsprincippet skal fortolkes således, at de ikke er til hinder for en national lovgivning og praksis, hvorefter sælgeren af en fast ejendom er forpligtet til at regulere fradraget for indgående merværdiafgift (moms), der er betalt for denne ejendom, efter at sælgeren er blevet nægtet retten til at vælge at betale afgift med den begrundelse, at køberen på salgstidspunktet ikke opfyldte de fastsatte betingelser for sælgerens udøvelse af denne ret. Selv om køberens faktiske brug af den pågældende faste ejendom i forbindelse med momspligtige aktiviteter er uden betydning i denne henseende, er de kompetente myndigheder ikke desto mindre forpligtede til at undersøge, om der foreligger svig eller misbrug fra den afgiftspligtige person, der har ønsket at udøve sin ret til at vælge at betale afgift af den pågældende transaktion.
5184355-APM VEG 109 minutes 31st meeting 10-06-2022.pdf
CM 3738 2022 INIT - NOTICE OF MEETING AND PROVISIONAL AGENDA. Customs Union Working Party
Bekendtgørelse om stempelmærker på detailsalgspakninger med røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker, BEK nr 1004 af 22/06/2022. Udstedt af Skatteministeriet
Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om inddrivelse af gæld til det offentlige, BEK nr 1082 af 16/06/2022. Udstedt af Skatteministeriet
Bekendtgørelse om forretningsorden for motorankenævn, BEK nr 1043 af 22/06/2022. Udstedt af Skatteministeriet
Bekendtgørelse om landets inddeling i skatte-, vurderings- og motorankenævnskredse, BEK nr 1042 af 22/06/2022. Udstedt af Skatteministeriet
Forslag til lov om ændring af lov om afgift af naturgas og bygas m.v., lov om afgift af stenkul, brunkul og koks m.v., lov om afgift af mineralolieprodukter m.v., lov om afgift af bekæmpelsesmidler og forskellige andre
Oprettelsesdato: 29-06-2022
Høringsfrist: 18-08-2022
Lov om ændring af lov om inddrivelse af gæld til det offentlige, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og lov om Den Internationale Straffedomstol og om ophævelse af lov om Det Fælles Lønindeholdelsesregister (Styrkelse af inddrivelsen med henblik på at nedbringe danskernes gæld til det offentlige)
Oprettelsesdato: 01-07-2022
Høringsfrist: 18-08-2022
Bilag 258 |
Bilag 260 |
Bilag 264 | Lovudkast: Orientering om høring af lovforslag om styrkelse af gældsinddrivelsen |
Spm. 250 |
Spm. 251 |
Spm. 421 |
Spm. 616 |
Spm. 624 |
Spm. 627 |
Spm. 628 |
Spm. 645 |
Spm. 660 |
Spm. 661 |
Spm. 662 |