![]() |
Kære læser !
Hermed denne uges nyheder fra MomsMail.
God læselyst.
Venlig hilsen
Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586
Artikler og interessante links
Hvis du deler - Udlejning af bil, båd og campingvogn
Næste kapitel i ATP PensionService-sagen bliver skrevet
Ændrede regler for renteberegning ved korrektion af momsangivelsen
Chokoladeafgiften fylder 100 år
Ny, lavere beløbsgrænse på virksomheders skattekonto
Udkast til styresignal
Udkast til styresignal - Momslovens § 13, stk. 1, nr. 11, litra f - forvaltningsbegrebet - softwareli-censer og skattemæssige opgaver - Genoptagelse
Udkast til styresignal - forvaltning af investeringsforeninger - ophævelse af adgang til delvis momsfritagelse - Genoptagelse
Pensionsinstitutter - betingede garantier - investeringsforeninger i momslovens forstand - præcisering - udkast til styresignal
Investeringsforeninger - afdelinger - pensionsprodukter/-ordninger - momsfritagelse - praksisændring - genoptagelse - udkast til styresignal
Bindende svar
Moms - Donation til opførelse af stadion
Moms - forudfakturering af opstartshonorar, brændstof mv.
Moms - udførsel af varer - kædehandel - alene momsfritagelse i sidste led
Afgørelser
Tarifering af slagterivarer - ben/knogler fra okse
Afslag på anmodning om henstand efter skatteforvaltningslovens § 51
Klage - Opsættende virkning
Domme
Momsfritaget personbefordring
Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen
Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
1 dom
Lovstof
Nyt fra Lovtidende
Nyt fra Høringsportalen
Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende almindelig del
Dansk RevisionHvis du deler - Udlejning af bil, båd og campingvogn Tjener du penge på at dele? Så husk, at du skal betale skat og muligvis moms af indtægterne. Hvis du af og til udlejer din bil, båd eller campingvogn ud til andre fx via GoMore eller SnappCar, så skal du betale skat og eventuelt moms af indtægten. Reglerne gælder i øvrigt uanset, hvordan udlejningen er formidlet - dog er der forskel på udlejning via en platform (eksempelvis GoMore) og privat udlejning, du selv står for. Når du udlejer lejlighedsvis, som det hedder på skattesprog, så skal du betale skat og muligvis moms af indtægten. |
DeloitteNæste kapitel i ATP PensionService-sagen bliver skrevet Med de nye styresignaler vil Skattestyrelsen endnu engang justere praksis for, hvornår investerings- og pensionsinstitutter kan købe ydelser uden moms. Nogle af de nye fortolkninger gælder alene fremadrettet, mens andre også får betydning for de tidligere indsendte krav på tilbagebetaling af moms. |
EYÆndrede regler for renteberegning ved korrektion af momsangivelsen Folketinget har netop vedtaget nye regler, der bl.a. indebærer, at der skal betales renter på efterangivelser og korrektioner til tidligere indberettet moms. |
EYChokoladeafgiften fylder 100 år Den 12. juni rundede chokoladeafgiftsloven 100 år, da det den 12. juni 1922 blev vedtaget at indføre afgift på chokolade- og sukkervarer. |
PwCNy, lavere beløbsgrænse på virksomheders skattekonto En ny lovændring sænker beløbsgrænsen for indestående på virksomheders skattekonto fra 350 mio. kr. til 200.000 kr. Ændringerne træder i kraft allerede fra den... |
I overensstemmelse med EU-Domstolens dom i de forenede sager C-58/20, K og C-59/20, DBKAG, anerkender Skattestyrelsen, at tildeling af en brugsret til software som den i sag C-59/20, DBKAG, omhandlede efter en konkret vurdering kan anses for at være "forvaltning" af en investeringsforening i momsmæssig forstand. Skattestyrelsen finder derimod ikke, at dommen medfører en udvidelse af begrebet "forvaltning" af investeringsforeninger i forbindelse med de i sag C-58/20, K omhandlede skatte- og afgiftsmæssige ydelser i forhold til hidtidig dansk praksis. Ydelserne består i at sikre, at deltageres indtægter fra en fond beskattes i overensstemmelse med loven.
Skattestyrelsen ændrer på baggrund af EU-Domstolens dom i sag C-231/19, Blackrock, dansk praksis vedrørende fritagelsen for forvaltning af investeringsforeninger.
Praksisændringen betyder, at den hidtidige delvise momsfritagelse for forvaltningsydelser, der delvist kan henføres til investeringsforeningsaktiviteter og delvist til andre formål, ophæves.
I styresignalet præciserer Skattestyrelsen de faktorer, som Skattestyrelsen vil lægge vægt på, når Skattestyrelsen vurderer betydningen af, at et pensionsinstitut har givet pensionskunderne en garanti om en vis minimumsrente/-forrentning, hvor garantien imidlertid er betinget.
Med baggrund i EU-Domstolens dom i sag C-424/11, Wheels ændrer Skattestyrelsen praksis, idet det er Skattestyrelsens vurdering, at det under visse betingelser er pensionsproduktet/-ordningen og ikke pensionsinstituttet, som momsretligt skal vurderes og eventuelt kvalificeres som en investeringsforening.
I styresignal anerkender Skattestyrelsen endvidere, at afdelinger i investeringsinstitutter, som har visse nærmere angivne karakteristika, momsretlig er den enhed, som skal vurderes og eventuelt kvalificeres som en investeringsforening.
Spørger er en kommune som ønsker at opføre et nyt stadion og har den forbindelse modtaget et tilsagn om tilskud fra en fond. Hensigten med det nye stadion er udlejning til en kommerciel aktør. Hertil er Kommunen frivillig momsregistreret for udlejning af fast ejendom i forbindelse med udlejningen af det nye stadion.
Fonden har i donationstilsagnet og i samarbejdsaftalen stillet en rækker vilkår for tilskuddet, som handler om rammerne for opførelsen af det nye stadion, planer for fremdriften i opførelsen, dokumentation for afholdelsen af udgifter samt betingelser i relation til øvrige tilskudsgivere.
Skatterådet træffer afgørelse om, at tilskuddet i den konkrete sag falder udenfor momslovens anvendelsesområde idet der ikke er tale om levering mod vederlag. Tilskuddet skal derfor ikke indgå i momsgrundlaget, jf. momslovens § 27.
Spørger leverer brændstof til virksomhedskunder på langtidskontrakter, og påtænker at tilbyde et nyt samlet produkt til busselskaber. Produktet har til formål, at sikre busselskabet sikkerhed for de løbende omkostninger, så disse i videst muligt omfang gøres synlige/kendte på tidspunktet for kontraktindgåelsen.
Modellen indebærer, at Spørger først sælger brændstoffet til et Operatørselskab, som ejes 100 pct. af Spørger. Operatørselskabet videresælger derefter brændstoffet til et busselskab.
Modellen indebærer endvidere, at Spørger etablerer et fuldt funktionsdygtigt tankningsanlæg, der vil være ejet af Spørger. Anlægget vil blive stillet til rådighed for Operatørselskabet, mod at Operatørselskabet betaler et opstartshonorar til Spørger, der omfatter alle Spørgers omkostninger til etablering af tankningsanlægget.
Herudover vil Spørger opkræve en forudbetaling af Operatørselskabet i henhold til en driftsaftale, der også omfatter det brændstof, som Operatørselskabet skal sælge til busselskaberne.
Skatterådet kan ikke bekræfte:
at Spørger skal opkræve moms af det opstartshonorar, som Spørger opkræver hos Operatørselskabet. Efter Skattestyrelsens opfattelse, er opstartshonoraret udtryk for betaling for at stille tankningsanlægget til rådighed for Operatørselskabet, hvilket må sidestilles med momsfri udlejning af fast ejendom i momslovens forstand.Skatterådet kan bekræfte:
at Spørger kan forudfakturere driftsomkostningerne ifølge en driftsaftale, herunder forudfaktureret brændstof, til Operatørselskabet for hele kontraktperioden, typisk 10-12 år, når Operatørselskabet samtidig betaler fakturaen. at Operatørselskabet har fuld fradragsret for den moms, der betales til Spørger ved forudbetaling på driftsaftalen, herunder forudfaktureret brændstof, da omkostningerne udelukkende vedrører Operatørselskabets momspligtige leverancer i form af levering af brændstof til busselskaber.
Spørgers leverandør (A) leverer varer til spørger (B), der leverer varerne til spørgers kunde (C), der leverer varerne til en slutkunde (D). Spørgers leverandør, spørger og spørgers kunde er alle etableret i Danmark. Slutkunden er etableret uden for EU. Slutkunden forsender varerne ud af EU. Derimod er spørgers leverandør anført som eksportør i udførselsangivelsen. Modsat spørger fandt Skatterådet, at slutkunden, og ikke spørgers leverandør, momsmæssigt skal anses for den, der udfører varerne ud af EU. I forbindelse med handlen i første led skal spørger derfor anses for den, der udfører varerne af EU. I forbindelse med handlen i andet led skal spørgers kunde anses for den, der udfører varerne af EU. Skatterådet kunne derfor ikke bekræfte, at handlerne i 1. og 2. led er momsfritagne som eksport.
Et selskab importerede og distribuerede en vare, der bestod af rå ben/knogler fra okse/ko, som Toldstyrelsen havde tariferet i KN-position 0201 om "Kød af hornkvæg, fersk eller kølet".
Landsskatteretten anførte, at varens objektive karakteristika og egenskaber på fortoldningstidspunktet var ben/knogler af hornkvæg i forskellige størrelser og former. Varen havde enkelte minimale stykker af fedt, sener og kød på, som var tilovers efter udbeningen på slagteriet. Varen forelå i fersk tilstand. Landsskatteretten fandt, at varen var egnet til menneskeføde, fordi der blev produceret bouillon heraf, og derfor udgjorde et spiseligt slagtebiprodukt af hornkvæg, der ikke skulle tariferes i KN-position 0201. Landsskatteretten anførte herved, at varen ikke kunne anses for "kød", idet de minimale rester af fedt, sener og kød, som sad tilbage på benene/knoglerne alene skyldtes det forhold, at det i slagteriprocessen ikke havde været muligt at skære kødresterne yderligere fra. Disse rester kunne derfor ikke tillægges væsentlig betydning ved tariferingen af varen.
Landsskatteretten fandt derimod, at varen skulle tariferes i KN-position 0206 som "Spiselige slagtebiprodukter af hornkvæg […]" og ændrede dermed Toldstyrelsens afgørelse.
Skattestyrelsen forhøjede selskabets dækningsafgift for perioden fra 1. februar 2017 til 30. september 2019. Afgiften blev efterfølgende opkrævet via skattekontoen som en opkrævning af chokolade- og sukkervareafgift. Den ændrede afgift blev herefter dækket ved selskabets løbende indbetalinger på skattekontoen som følge af, at ældste forfaldne krav dækkes først. Selskabet påklagede Skattestyrelsens afgørelse til Skatteankestyrelsen og anmodede i forbindelse med påklagen om henstand med betaling af afgiften. Skattestyrelsen gav derefter afslag på selskabets anmodning om henstand efter skatteforvaltningslovens § 51 med henvisning til, at kravet var betalt. Landsskatteretten hjemviste Skattestyrelsens afgørelse til fornyet behandling. Landsskatteretten fandt ikke, at selskabet ved indbetalingerne til skattekontoen havde foretaget en sådan frivillig indfrielse af den efteropkrævede afgift, at muligheden for at få prøvet, hvorvidt selskabet kunne meddeles henstand efter skatteforvaltningslovens § 51, var bortfaldet. Det forhold, at selskabet først havde anmodet om henstand efter de skyldige beløb var blevet dækket af indbetalinger fra selskabet, kunne ikke ændre herpå, da beløbene blev dækket med udgangspunkt i opkrævningslovens regler for skattekontoen om, at ældste forfaldne krav skal dækkes først, og ikke på grund af frivillige indbetalinger fra selskabet.
Landsskatteretten tillagde en klage over Spillemyndighedens afgørelse om tilbagekaldelse af tilladelser til udbud af spil, jf. § 44, stk. 1, nr. 1-3, opsættende virkning. Landsskatteretten fandt ikke anledning til at fravige lovens udgangspunkt om, at sådanne klager tillægges opsættende virkning.
Sagen angik, om virksomheden ved opgørelsen af momstilsvaret for 2014-2016 kunne fradrage moms af brændstof, som var indkøbt til brug for virksomhedens aktivitet i form af erhvervsmæssig sejlads af lystfiskere til og fra Y1-rev vest for Y2-by.
Landsskatteretten fandt i modsætning til SKAT, at den pågældende aktivitet ikke udgjorde momsfritaget personbefordring efter momslovens § 13, stk. 1, nr. 15, 1. pkt., men var momspligtig efter momslovens § 4, stk. 1, 1. pkt., hvorfor virksomheden havde fradragsret for momsen efter momslovens § 37, stk. 1 (SKM2021.481.LSR).
Skatteministeriet indbragte sagen for domstolene med påstand om, at virksomheden skulle anerkende, at virksomheden ikke havde ret til tilbagebetaling af momsen af brændstoffet.
Virksomheden tog bekræftende til genmæle i sagen. Retten afsagde herefter dom efter Skatteministeriets påstand. Landsskatterettens afgørelse blev dermed ændret for domstolene.
Forsvarerbeskikkelse - straffesag - salær - betaling - udlægsgodtgørelse I en administrativ afgiftsstraffesag havde T vedtaget et bødeforelæg. Der havde i den administrative sag været udgifter til tolk. Byretten tildelte forsvareren et salær på 8.950 kr. plus moms. Betalingen af salæret og udlægsgodtgørelsen påhvilede ifølge byretten statskassen. Skattestyrelsen kærede byrettens kendelse med påstand om at salæret og udlægsgodtgørelsen betales endeligt af T. Landsretten ændrede byrettens kendelse, således at T skal betale salæret. Der var vedrørende salæret ikke oplyst omstændigheder, der giver grundlag for at fravige udgangspunktet om, at T skal erstatte statskassen udgifter til den beskikkede forsvarer. T frifandtes for påstanden om, at han også skal betale det beløb, der er tilkendt forsvareren i udlægsgodtgørelse under henvisning til Justitsministeriets cirkulære om udgifter til tolkning i straffesager, hvorefter udgifterne afholdes endeligt af statskassen |
Journalnr: 19/0030032
Genoptagelse af momstilsvaret
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har imødekommet selskabets anmodning om genoptagelse af momstilsvaret for 4. kvartal 2016 og ikke har godkendt fradrag for tab på debitorer i momsgrundlaget. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 24-05-2022
Journalnr: 21/0003238
Ekstraordinær genoptagelse af momstilsvaret
Klagen vedrører om SKATs fgørelse for afgiftsperioden 2009-2011 er ugyldig, da der ikke er grundlag for ekstraordinær genoptagelse. Landsskatteretten anser afgørelsen for ugyldig.
Afsagt: 17-05-2022
Journalnr: 20/0081258
Momsfradrag - underleverandører
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har nægtet selskabet fradrag for købsmoms for udgifter til fem underleverandører. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 25-04-2022
Journalnr: 20/0016347
Skønsmæssig forhøjelse af momstilsvar
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af momstilsvaret. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen.
Afsagt: 28-04-2022
Journalnr: 18/0003339
Skønsmæssig forhøjelse af salgsmoms
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af salgsmoms. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 25-05-2022
Journalnr: 18/0009486
Kvælstofafgift
Klagen vedrører Skattestyrelsens opkrævning af yderligere ikvælstofafgift for klagerens virksomheds udlevering af varerne, ”2-1-2 Hønsegødning”, ”3-1-2 Hønsegødning, piller”, ”6-1-1 Økologisk havegødning”, ”5-1-1 Økologisk havegødning, piller”, ”4-1-2 Økogødning” og ”4,5-1-1 Økogødning”. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 17-05-2022
Journalnr: 18/0002639
Registreringsafgift
Klagen skyldes, at SKAT (nu Motorstyrelsen) har registreringsafgift hos klageren, idet SKAT har fundet, at køretøjet er anvendt uden, at betingelserne for brug af prøveskilte var opfyldt, og at klageren hæfter solidarisk for registreringsafgiften, jf. registreringsafgiftslovens § 20, stk. 5. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 23-05-2022
Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.
Den 30-06-2022 dom i C-146/21 DGRFP Bucuresti
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - gennemførelsesafgørelse 2010/583/EU og 2013/676/EU om bemyndigelse af Rumænien til at fravige nævnte direktivs artikel 193 - ordning for omvendt betalingspligt - leverancer af træprodukter - national lovgivning, der fastsætter en betingelse om momsregistrering for anvendelsen af nævnte mekanisme - princip om afgiftsneutralitet
Tidligere dokument: C-146/21 DGRFP Bucuresti - DomDen 30-06-2022 dom i C-56/21 ARVI ir ko
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 137 - ordning om valgfri momsregistrering - betingelser - national lovgivning, hvorefter en afgiftspligtig persons ret til at vælge at pålægge moms af salget af en fast ejendom er betinget af, at denne ejendom overdrages til en afgiftspligtig person, der er momsregistreret - forpligtelse til regulering af momsfradrag i tilfælde af manglende overholdelse af denne betingelse - princippet om afgiftsneutralitet, effektivitetsprincippet og proportionalitetsprincippet
Tidligere dokument: C-56/21 ARVI ir ko - DomDen 07-07-2022 indstilling i C-166/21 Kommissionen mod Pologne (Exonération de l’accise sur l’alcool utilisé pour la fabrication de médicaments)
Fiskale bestemmelser
Traktatbrud - punktafgifter for alkohol og alkoholholdige drikkevarer - direktiv 92/83/EØF - fritagelse for harmoniseret punktafgift - artikel 27, stk. 1, litra d) - alkohol, der anvendes til fremstilling af lægemidler - artikel 27, stk. 6 - betingelse om omsætning af varer under en afgiftssuspensionsordning - proportionalitet - bevisbyrde
Tidligere dokument: C-166/21 Kommissionen mod Pologne (Exonération de l’accise sur l’alcool utilisé pour la fabrication de médicaments) - IndstillingDen 07-07-2022 dom i C-194/21 Staatssecretaris van Financiën (Forclusion du droit à déduction)
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 184 og 185 - regulering af fradrag - afgiftspligtig person, som ikke har udøvet sin fradragsret inden udløbet af en forældelsesfrist - ingen mulighed for at foretage dette fradrag i forbindelse med reguleringen
Tidligere dokument: C-194/21 Staatssecretaris van Financiën (Forclusion du droit à déduction) - DomDen 07-07-2022 dom i C-696/20 Dyrektor Izby Skarbowej w W. (Qualification erronée d’opérations en chaîne)
Fiskale bestemmelser
Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 41 - erhvervelse af varer inden for Fællesskabet - sted - flere på hinanden følgende transaktionskæder - fejlagtig kvalificering af en del af transaktionerne - proportionalitetsprincippet og princippet om afgiftsneutralitet
Tidligere dokument: C-696/20 Dyrektor Izby Skarbowej w W. (Qualification erronée d’opérations en chaîne) - Indstilling
Sagen omhandler:
Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 2, 24 og 43 - stedet for levering af ydelser - tekniske supporttjenesteydelser leveret til et selskab med hjemsted i en anden medlemsstat - misbrug af rettighed - bedømmelse af de faktiske omstændigheder - inkompetence
Domstolens dom:
Tidligere dokument: C-596/20 DuoDecad - IndstillingDen Europæiske Unions Domstol har ikke kompetence til at besvare de præjudicielle spørgsmål, som er forelagt af Fővárosi Törvényszék (retten i første instans i Budapest, Ungarn) ved afgørelse af 28. september 2020.
Agenda 31st VEG meeting 10-06-2022.pdf
VEG 105 - Single VAT Registration - Transfer of own goods.pdf
VEG 106 - E-invoicing and the need for EU standards and interoperability.pdf
VEG 107 - VAT and the platform economy.pdf
VEG 108 - VEG opinion on Fixed Establishments.pdf
Presentation - Single VAT registration - Transfer of own goods.pdf
Presentation - VAT e-commerce package evaluation.pdf
Protocol on Ireland / Northern Ireland - Position paper on possible solutions - Customs
Bekendtgørelse af skatteforvaltningsloven, LBK nr 835 af 03/06/2022. Udstedt af Skatteministeriet
Forslag til Lov om ændring af lov om et indkomstregister, opkrævningsloven og skatteindberetningsloven (Sanktionstiltag omfattet af tredje etape af regeringens reform af skattekontrollen)
Oprettelsesdato: 17-06-2022
Høringsfrist: 18-08-2022
Bilag 246 | Årlige redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2021 |
Bilag 248 |
Spm. 222 |
Spm. 483 |
Spm. 485 |
Spm. 566 |
Spm. 572 |
Spm. 573 | Hvad vil det koste i 2030 at afskaffe tingslysningsafgiften for førstegangskøbere? Svar |
Spm. 574 |
Spm. 575 |
Spm. 576 |
Spm. 577 |
Spm. 580 |
Spm. 609 |
Spm. 610 |
Spm. 611 |
Spm. 636 |
Spm. S 1035 |
Spm. S 1036 |
Spm. S 1037 |