MomsMail 2022, uge 20

Kære læser !

Hermed denne uges nyheder fra MomsMail.

God læselyst.

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586


 

Indhold

Artikler og interessante links
Renterne kommer - på moms- og afgiftsområdet
Forsyningsselskaber med eldrevne varmeanlæg kan spare elafgift og opnå øget likviditet
Skat og moms - Udlejning i sommerlandet

Bindende svar
Momsfri virksomhedsoverdragelse - udlejningsejendomme og byggegrunde

Afgørelser
Momspligt - Udlejning af ferielejlighed

Domme
Godtgørelse af elektricitetsafgift - proces- eller komfortkøling i butikslokale

Nye straffesager

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste

Nyt fra EU

Lovstof
Nyt fra Høringsportalen

Nyt fra Folketinget
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

PwC

Renterne kommer - på moms- og afgiftsområdet

I Danmark har vi ikke haft renter på moms- og afgiftskorrektioner i Skattestyrelsens favør. Dette står for fald med et nyt lovforslag, som er fremsat i...

PwC

Forsyningsselskaber med eldrevne varmeanlæg kan spare elafgift og opnå øget likviditet

Vi oplever, at forsyningsselskaber investerer massivt i eldrevne varmeanlæg. Vidste du, at forsyningsselskaber har mulighed for at spare elafgift og opnå øget...

Redmark

Skat og moms - Udlejning i sommerlandet

Sommeren er lige om hjørnet og med de aktuelle prisstigninger i samfundet, bliver sommeren i år nok dyrere end normalt. Det kan derfor være ...

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Bindende svar: Momsfri virksomhedsoverdragelse - udlejningsejendomme og byggegrunde

SKM2022.255.SR

Spørger er et investeringsselskab hvis aktivitet består i drift og udlejning af investeringsejendomme udelukkende til beboelsesformål. Spørger har erhvervet seks byggegrunde med henblik på opførelse af tre dobbelthuse til momsfri boligudlejning.

Spørger har påbegyndt byggeri af et dobbelthus på to af byggegrundene med henblik på udlejning til boligformål. Spørger opfører således et dobbelthus - og dermed to boliger - og indgår bindende lejeaftaler med en lejer til hver af de to boliger.

Når byggeriet af dobbelthuset er færdigt, og lejeaftalerne indgået med to lejere, overdrager Spørger dobbelthuset med lejere samt de fire resterende byggegrunde, hvor der ligeledes skal opføres to dobbelthuse, til et koncernforbundet selskab.

Skatterådet kunne ikke bekræfte, at Spørger kan overdrage det færdigopførte dobbelthus med to tidsubegrænsede lejeaftaler til de to boliger samt fire byggegrunde beregnet til byggeri af yderligere to dobbelthuse til momsfri boligudlejning, til et koncernforbundet selskab, som en momsfri virksomhedsoverdragelse efter momslovens § 4, stk. 5. De fire byggegrunde anses ikke for omfattet af en igangværende udlejningsvirksomhed, som køber kan videreføre, da der ikke er igangværende aktiviteter vedrørende disse byggegrunde.

Skatterådet bekræftede, at Spørger kan overdrage et færdigopført dobbelthus med to tidsubegrænsede lejeaftaler til et koncernforbundet selskab som en momsfri virksomhedsoverdragelse efter momslovens § 4, stk. 5. Dobbelthuset med tilhørende lejekontrakter anses for en igangværende udlejningsvirksomhed, som køberen kan videreføre.

 

Afgørelse: Momspligt - Udlejning af ferielejlighed

SKM2022.264.LSR

Sagen drejede sig om, hvorvidt udlejning af en ferielejlighed var momspligtig eller momsfritaget. Landsskatteretten bemærkede, at der ved vurderingen af, om transaktionen skulle kvalificeres som udlejning af fast ejendom fritaget for moms, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 8, 1. pkt., eller som momspligtig hotellignende udlejningsvirksomhed, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 8, 2. pkt., skulle foretages en samlet konkret vurdering af transaktionen.

Landsskatteretten fandt, at det ved denne vurdering også kunne inddrages, hvordan det udlejede blev vurderet i relation til anden dansk lovgivning, herunder særligt hotel- og restaurationslovgivningen. Efter det for Landsskatteretten oplyste foretog kommanditselskabet udlejning af en ferielejlighed, som var underlagt hotelpligt og kun måtte anvendes erhvervsmæssigt. Udlejningen skete endvidere for en periode kortere end 30 dage og kunne ikke ske uden for åbningstiden for den kro, der var beliggende ved ferielejligheden, og som ligeledes var forpligtet til at tilbyde forplejning til ferielejlighedens gæster. På baggrund af en samlet vurdering af ovennævnte omstændigheder fandt Landsskatteretten, at kommanditselskabets aktivitet med udlejning af ferielejligheden var erhvervsmæssig udlejning af værelser i hoteller og lign. omfattet af undtagelsen til fritagelsen i momslovens § 13, stk. 1, nr. 8, 2. pkt.

Det var derfor også med urette, at SKAT havde afmeldt kommanditselskabets momsregistrering. Landsskatteretten ændrede herefter SKATs afgørelse.

 

Dom: Godtgørelse af elektricitetsafgift - proces- eller komfortkøling i butikslokale

SKM2022.270.BR

En kæde af bagerforretninger havde af SKAT fået nedsat virksomhedens (selv-)angivne godtgørelse af elektricitetsafgift, da SKAT havde fundet, at det angivne elektricitetsforbrug, der var anvendt til køling i airconditionanlæg, ikke udelukkende var anvendt til procesformål, hvorfor den anvendte elektricitet ikke var godtgørelsesberettiget efter den dagældende elektricitetsafgiftslovs § 11, stk. 1, jf. den dagældende lovs § 11, stk. 3, 4. pkt.

I en række af kædens bagerforretninger var der monteret airconditionanlæg i loftet. Fra forretningerne skete der salg af bagervarer, og i nogle af forretningerne var der indrettet caféområder, så kunderne kunne indtage varerne i forretningerne.

Virksomheden gjorde gældende, at de fastmonterede airconditionanlæg havde til formål at understøtte driften af nogle køleaggregater, der var installeret med henblik på at nedkøle bagervarer, hvorfor der udelukkende var tale om godtgørelsesberettiget proceskøling og ikke komfortkøling, der ikke er godtgørelsesberettiget.

Byretten fandt, at virksomheden ikke havde løftet bevisbyrden for, at den elektricitet, der var anvendt til køling, udelukkende var sket med procesformål. Retten bemærkede, at det ikke kunne føre til en anden vurdering, at kølingen i et vist omfang skete af hensyn til driften af andre køleanlæg i forretningerne.

Retten lagde i den forbindelse vægt på, at de i sagen omhandlede klimaanlæg var almindelige standardiserede klimaanlæg med køle- og varmefunktion, klimaanlæggenes placering i kundeområder med henblik på opretholdelse af en ensartet temperatur, hvilket måtte anses for en foranstaltning, der havde til formål at sikre en komfortabel temperatur for kunder og medarbejdere.

Retten bemærkede, at de afgivne forklaringer fra virksomhedens medarbejdere og en repræsentant fra dens faste samarbejdspartner ikke var underbygget af skønserklæringer eller lignende uvildige beviser.

Retten lagde derfor til grund, at kølingen i hvert delvist tjente komfortmæssige hensyn, hvorfor der ikke kunne ske tilbagebetaling af elafgift efter den dagældende elafgiftslovs § 11, stk. 3, 4. pkt.

 

Nye straffesager

SKM2022.262.ØLR

Straf - momssvig - chokoladeafgiftssvig - erstatning

T1 og T2 var tiltalte for svig med moms og chokoladeafgift. T1s selskab importerede og videresolgte i alt 422.286 kg. slik uden at det blev angivet, ligesom der ikke blev angivet indgående og udgående moms. T2 var direktør for et selskab der rådgav og udførte administrative opgaver for T1s selskab. Der udstedtes fakturaer med angivelse af, at betaling skulle ske til en bankkonto tilhørende et af T2 ejet selskab. Statskassen var derved unddraget for 6.902.672 kr. i chokoladeafgift og 3.131.669 kr. i moms.

T1 forklarede at han ikke havde haft noget med slik at gøre. Det var en anden person, der misbrugte hans navn. Han havde en rådgivningsforbindelse med T2, men T2 skulle ikke hjælpe med afstemning, bogføring eller indberetning til told- og skatteforvaltningen. Han vidste ikke at hans selskabs konto var blevet brugt til svindel. T2 forklarede at overførsler blev foretaget efter instruks pr. telefon eller mail fra kontoret og kunne vedrøre handler med blandt andet solcentre, og at han ikke vidste, hvor pengene kom fra.

Byretten fandt T1 skyldig i grov uagtsom overtrædelse af momsloven, men han frifandtes for de øvrige forhold, idet det ikke fandtes bevist, at T1 havde kendskab til fakturaerne og indbetalingerne og de af T2 foretagne transaktioner. T1 idømtes en bøde på 3.100.000 kr. T2 fandtes skyldig i moms- og afgiftssvig. Det fandtes bevist, at T2 s transaktioner havde til formål at medvirke til at unddrage statskassen moms og afgifter, og at han havde forsæt til unddragelse af moms og afgifter af de fakturaer, der blev udstedt i selskabets navn. T2 idømtes fængsel i 3 år og 3 måneder, heraf 2 år og 9 måneder betinget samt en tillægsbøde på 9.910.718 kr. T2 blev anset for erstatningsansvarlig og skal betale 15.106.949 kr. og T1 blev frifundet for det resterende erstatningskrav på 11.975.280 kr.

For landsretten ændredes tiltalen så mængden af afgiftspligtige chokolade- og sukkervarer nedsattes fra 280.482 kg.

Landsretten fandt at afgifts- og momspligten påhviler T1s selskab og at selskabet i denne henseende har fungeret som et såkaldt "skraldespandsselskab", idet der i forbindelse med dispositionerne eller i øvrigt ikke er sket angivelse eller betaling af chokoladeafgift og moms. T1s selskabs konto er i gerningsperioden primært blevet anvendt til de i sagen omhandlede pengeoverførsler. En del af overførslerne skete til selskaber, som T1 efter selskabsoplysningerne var involveret i som enten direktionsmedlem eller ejer. T1 fandtes at have haft forsæt i form af dolus eventualis.

Uanset det oplyste om T1s kognitive tilstand har han haft en sådan indsigt i selskabets forhold og i den forbindelse foretaget sådanne aktive dispositioner vedrørende selskabet, at han indså, at selskabets konto blev anvendt til afgifts- og momsunddragelse. T1 idømtes 2 års fængsel og en tillægsbøde 6.583.000 kr. betinget.

Landsretten fandt, at T2 ved sine dispositioner, herunder navnlig pengeoverførslerne, anså det som overvejende sandsynligt, at statskassen derved ville blive unddraget afgift og moms i det i tiltalen angivne omfang. T2 idømtes 3 års fængsel heraf 2½ år betinget samt en tillægsbøde på 9.910.000 kr.

Begge fandtes erstatningsansvarlig. T2 skal betale erstatning med 15.106.949 kr. til dels in solidum med T1, der skal betale 10.034.341 kr. i erstatning.

SKM2022.261.BR

Straf- prøvesag - løse pantetiketter - markedsført uden korrekt pantmærkning

Selskabet var tiltalt for som konstateret ved Skattestyrelsens kontrolbesøg den 10. juli 2019 at have markedsført, købt, modtaget, opbevaret eller været i besiddelse af engangsemballage, selvom denne ikke var tilmeldt og korrekt mærket efter pantbekendtgørelsen samt for at have købt eller på anden måde modtaget 341 stk. selvklæbende pantetiketter fra andre end Dansk Retursystem A/S.

Selskabet tilstod. Flaskerne var ikke mærket med pantmærker. De fik at vide, at hvis de skulle købe flaskerne til en skarp pris, skulle de selv mærke dem. De fik en rulle pantmærker med. De satte kildevandet til salg. Flaskerne stod på et lager med en rulle pantmærker ved siden af. De tænkte, at sælgeren havde købt pantmærkerne, og at alt var i orden. De kendte ikke reglerne.

Efter dommerens tilkendegivelse vedtog selskabet med anklagerens samtykke at betale en bøde på 10.000 kr.

 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 21/0080694
Rejsegods
Klagen skyldes, at Toldstyrelsen har opkrævet klageren told og moms, da han er anset for at have indført et Rolex-ur fra Schweiz. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 25-04-2022

Journalnr: 19/0016837
Moms - kreditnota
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har ændret selskabets momstilsvar idet Skattestyrelsen har anset, at der ikke er realitet bag en af selskabet udstedt kreditnota. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 25-04-2022

Journalnr: 16/0355366
Momsfradrag for køkkendele
Klagen vedrører nægtet fradrag for moms af udgifter til køkkendele. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 29-04-2022

Journalnr: 18/0028868
Nægtede momsfradrag
Klagen vedrører ændring af momstilsvar, bl.a. vedr. moms af udgifter der ikke er momspligtige. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 28-04-2022

Journalnr: 19/0033091
Skønsmæssig ansættelse af momstilsvar
Klagen vedrører skønsmæssig ansættelse af momstilsvaret. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 26-04-2022

Journalnr: 19/0008570
Registreringsafgift
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har truffet afgørelse om opkrævning af registreringsafgift for sagens køretøj. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 26-04-2022

Journalnr: 20/0059312
Modregning
Klagen skyldes, at Gældsstyrelsen har foretaget modregning i klagerens overskydende indbetaling fra Motor til dækning af gæld vedrørende opkrævningsrenter og rente af virksomhedsskatter fra RIS. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 26-04-2022

Journalnr: 20/0036782
Modregning
Klagen skyldes, at Gældsstyrelsen har foretaget modregning i klagerens kreditsaldo fra skattekontoen til dækning af gæld vedrørende restskat og tilhørende inddrivelsesrenter. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 27-04-2022

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 23-05-2022 - 21-06-2022

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 02-06-2022 indstilling i C-1/21 Direktor na Direktsia „Obzhalvane i danachno-osiguritelna praktika“
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatte- og afgiftslovgivning - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - national lovgivning, der fastsætter solidarisk hæftelse for en virksomheds ledelse, som på uredelig vis har trukket formueaktiver ud af virksomheden, således at virksomheden ikke har kunnet betale sine skatter og afgifter (herunder moms) - også hæftelse for virksomhedens skyldige renter - EU-rettens anvendelsesområde - proportionalitetsprincippet«

Tidligere dokument: C-1/21 Direktor na Direktsia „Obzhalvane i danachno-osiguritelna praktika“ - Dom
Tidligere dokument: C-1/21 Direktor na Direktsia „Obzhalvane i danachno-osiguritelna praktika“ - Indstilling

Den 09-06-2022 dom i C-55/21 Imperial Tobacco Bulgaria
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - punktafgifter - direktiv 2008/118/EF - artikel 11 - godtgørelse af punktafgifter på punktafgiftspligtige varer, som er overgået til forbrug - direktiv 2011/64/EU - artikel 17, stk. 1, litra b) - tilbagebetaling af punktafgift, der allerede er blevet erlagt ved hjælp af toldbanderoler på forarbejdet tobak, som er blevet destrueret under administrativt tilsyn - medlemsstaternes forpligtelse til at vedtage bestemmelser om tilbagebetaling af punktafgift på forarbejdet tobak, der er overgået til forbrug, og som er blevet destrueret under tilsyn af en toldmyndighed - foreligger ikke

Tidligere dokument: C-55/21 Imperial Tobacco Bulgaria - Dom

Den 09-06-2022 dom i C-187/21 FAWKES
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - forordning (EØF) nr. 2913/92 - EF-toldkodeks - artikel 30, stk. 2, litra a) og b) - toldværdi - fastlæggelse af lignende varers transaktionsværdi - database, der er oprettet og ført af den nationale toldmyndighed - databaser, der er oprettet og ført af toldmyndighederne i de øvrige medlemsstater og af EU’s tjenestegrene - identiske eller lignende varer, der udføres til EU »på samme eller næsten samme tidspunkt«

Tidligere dokument: C-187/21 FAWKES - Dom

Den 09-06-2022 dom i C-599/20 Baltic Master
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - toldunion - EF-toldkodeksen - forordning (EØF) nr. 2913/92 - artikel 29 - fastsættelse af toldværdien - transaktionsværdi - artikel 29, stk. 1, litra d) - begrebet »indbyrdes afhængige personer« - artikel 31 - hensyntagen til oplysninger fra en national database med henblik på fastsættelse af toldværdien - forordning (EØF) nr. 2454/93 - artikel 143, stk. 1, litra b), e) og f) - situationer, hvor personer anses for at være indbyrdes afhængige - artikel 181a - grund til at betvivle sandheden af den angivne pris

Tidligere dokument: C-599/20 Baltic Master - Dom
Tidligere dokument: C-599/20 Baltic Master - Indstilling

Den 16-06-2022 dom i C-596/20 DuoDecad
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 2, 24 og 43 - stedet for levering af ydelser - tekniske supporttjenesteydelser leveret til et selskab med hjemsted i en anden medlemsstat - misbrug af rettighed - bedømmelse af de faktiske omstændigheder - inkompetence

Tidligere dokument: C-596/20 DuoDecad - Dom
Tidligere dokument: C-596/20 DuoDecad - Indstilling

 

Nyt fra EU

Nyt fra Den Europæiske Unions Tidende

kommissionens gennemførelsesforordning (eu) 2022/788 af 16. maj 2022 om tarifering af visse varer i den kombinerede nomenklatur

 

Høringsportalen

Bekendtgørelse om platformoperatørers indberetningspligt vedrørende sælgere og udlejere (DAC7)
Oprettelsesdato: 16-05-2022
Høringsfrist: 13-06-2022

Bekendtgørelse om forretningsorden for motorankenævn og bekendtgørelse om landets inddeling i skatte-, vurderings- og motorankenævnskredse
Oprettelsesdato: 18-05-2022
Høringsfrist: 14-06-2022

 

Nyt fra Folketinget

Almindelig del

Bilag

Bilag 220

Samlenotat for de ventede punkter på dagsordenen for rådsmødet (ECOFIN) 24. maj 2022, som er relevante for Folketingets Skatteudvalg, fra skatteministeren

Bilag 222

Kopi af FIU alm. del - svar på spm. 248 om en opdateret oversigt over afgiftsstigninger gennemført, aftalt og planlagt siden regeringsskiftet i 2019, herunder indeholdende provenu-virkningen af de enkelte afgiftsstigninger for årene 2020-2025

Bilag 223

EU note om forslag til revision af energibeskatningsdirektivet

Bilag 224

Plancher til teknisk gennemgang af forslag til revision af energibeskatningsdirektivet v/skatteministeren og klima-, energi- og forsyningsministeren den 20. maj 2022

Spørgsmål og svar

Spm. 569

Vil ministeren redegøre for de punkter på ECOFIN-rådsmødet den 24. maj 2022, som er relevante for Skatteudvalget?  Svar  

Spm. 572

Hvad koster det at sænke registreringsafgiften for nulemissionsbiler (typisk elbiler) i 2030 og derefter varigt, så afgiften er hhv. 70, 60 og 50, 40, 30, 20, 10 og 0 procent af registreringsafgiften, og hvad vil det betyde for antallet af nulemissionsbiler?  Svar  

Spm. 573

Hvad vil det koste i 2030 at afskaffe tingslysningsafgiften for førstegangskøbere?  Svar  

Spm. 574

Vil ministeren redegøre nærmere for den umiddelbare forventning om et dansk mindreprovenu på i omegnen af 6 mia. kr. på baggrund af nødvendige ændringer af elafgifter som følge af energibeskatningsdirektivet? Ministeren bedes redegøre for, hvilke typer af elafgifter der står til at skulle ændres, og hvordan disse – overordnet set – hver især ventes at medføre et mindreprovenu.  Svar  

Spm. 575

Ministeren bedes redegøre for, hvilke sektorer – hvor det for nuværende med regeringens udspil til en grøn skattereform antages, at de vil være omfattet den fulde danske CO2-afgift, men hvor det på baggrund af energibeskatningsdirektivet og ændringer i kvotehandelsesystemet kan forventes, at de fremover vil være omfattet af kvotesystemet og dermed – med udgangspunkt i regeringens udspil – vil skulle svare kvoteprisen plus den reducerede danske CO2-afgift.  Svar  

Spm. 576

Vil ministeren redegøre for, om det er en korrekt forståelse af energibeskatningsdirektivet – som det tegner sig for nuværende – at der vil være tale om, at flere sektorer omfattes af kvoter, hvilket vil føre til en ny kvotebelastning for virksomhederne, men samtidig lavere direkte afgiftsbetaling i Danmark? Er det korrekt, at det betyder et dansk mindreprovenu, idet en del af indtægterne fra CO2-afgiften skal tilfalde EU? Og i så fald i hvilket skønnet omfang?  Svar