MomsMail 2023, uge 04

Kære læser !

Hermed denne uges nyheder fra MomsMail.

God læselyst

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@skatteforlaget.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586


 

Indhold

Artikler og interessante links
Eksportmomsordningen
DAC7-reglerne er trådt i kraft u2013 er I omfattet?

Styresignaler
Styresignal - Praksisændring - Momsfradragsret i tilskudsfinansierede virksomheder

Afgørelser
Genopkrævning af udbetalt eksportgodtgørelse
Anmodning om aktindsigt i underleverandørers kontrolsager
Betaling af told, moms og renter - Forsendelse af varer fra Norge til Tyskland er ikke afsluttet korrekt

Domme
Indsætninger på bankkonti og erhvervsmæssig virksomhed

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Nyt fra EU-Domstolen
Retsliste
1 indstilling

Nyt fra EU

Lovstof
Nyt fra Høringsportalen

Nyt fra Folketinget
Nye lovforslag
Nye dokumenter vedrørende lovforslag
Nye dokumenter vedrørende almindelig del

 

Artikler og interessante links

BDO

Eksportmomsordningen

Virksomheder med eksportomsætning har mulighed for at blive omfattet af en særlig eksportmomsordning, der kan forbedre virksomhedens likviditet og give besparelser på kontoen for finansieringsudgifter.

PwC

DAC7-reglerne er trådt i kraft u2013 er I omfattet?

Fra og med den 1. januar 2023 skal platformsoperatører i EU registreres for og indberette oplysninger om sælgere på platformen og deres aktiviteter, hvis de er...

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Styresignal: Styresignal - Praksisændring - Momsfradragsret i tilskudsfinansierede virksomheder

SKM2023.40.SKTST

Public service virksomheder, som modtager offentlige og-/eller private tilskud på betingelse af, at de stiller deres ydelser vederlagsfrit til rådighed for offentligheden, ligesom de tillige oppebærer momspligtige indtægter fra salg af reklamer, skal fremover opgøre deres momsfradragsret efter momslovens § 38, stk. 2.

 

Afgørelse: Genopkrævning af udbetalt eksportgodtgørelse

SKM2023.39.LSR

Sagen angik, om Motorstyrelsen var berettiget til at kræve tilbagebetaling af udbetalt godtgørelse i forbindelse med eksport af et køretøj, idet det var Motorstyrelsens opfattelse, at selskabet ikke var den retmæssige ejer af køretøjet. Landsskatteretten fandt, at der ikke var det fornødne grundlag for genopkrævning af den udbetalte eksportgodtgørelse, idet selskabet dels havde sikret sig, at køretøjet rent faktisk blev udført af køberen, dels i tilstrækkelig grad havde sikret sig retten til eksportgodtgørelsen i henhold til registreringsafgiftslovens § 7 c, stk. 2, 1. og 2. pkt. Det forhold, at selskabet havde angivet køretøjet på den forkerte månedsangivelse, kunne ikke føre til et andet resultat, jf. herved Østre Landsrets dom af 8. juli 2022, offentliggjort som SKM2022.448.ØLR. Landsskatteretten lagde herved vægt på, at der alene var forløbet ca. 1½ måned mellem værdifastsættelsen af køretøjet og udførslen af køretøjet, og at der i forbindelse med enkeltanmodninger om eksportgodtgørelse er en frist på 3 måneder, førend der skal foretages en ny værdifastsættelse, hvorfor den oplyste, afgiftspligtige værdi for køretøjet fortsat kunne lægges til grund.

 

Afgørelse: Anmodning om aktindsigt i underleverandørers kontrolsager

SKM2023.42.LSR

Sagen angik, om et selskab var berettiget til aktindsigt i 6 underleverandørers kontrolsager. Selskabet havde sin egen skattesag, hvori der indgik oplysninger om de 6 underleverandører. Landsskatteretten lagde ved sagens afgørelse til grund, at alle eller en stor del af de oplysninger, der indgik i sagerne vedrørende de 6 underleverandører, var omfattet af den særlige tavshedspligtbestemmelse. Idet der ikke generelt med henvisning til offentlighedslovens § 35, jf. skatteforvaltningslovens § 17, stk. 1, kan gives afslag på anmodning om aktindsigt i en sag eller et dokument, fandt Landsskatteretten, at Skattestyrelsen havde pligt til at gennemgå dokumenterne oplysning for oplysning med henblik på en konstatering af, hvorvidt de skulle indeholde oplysninger, som ikke var omfattet af den særlige tavshedspligt, eller om der indgik oplysninger, i forhold til hvilke selskabet ikke var "uvedkommende". Da Skattestyrelsen ikke havde foretaget en sådan gennemgang, hjemviste Landsskatteretten sagen til fornyet behandling i Skattestyrelsen. Da der efter det oplyste ikke havde været nogen dialog mellem Skattestyrelsen og selskabets repræsentant vedrørende muligheden for at få afgrænset anmodningen om aktindsigt, således at ressourceproblemet ikke længere forelå, fandt Landsskatteretten, at anmodningen om aktindsigt ikke kunne afslås med henvisning til offentlighedslovens § 9, stk. 2, nr. 1.

 

Afgørelse: Betaling af told, moms og renter - Forsendelse af varer fra Norge til Tyskland er ikke afsluttet korrekt

SKM2023.37.LSR

Sagen angik told og moms som følge af fejl i forbindelse med en ekstern forsendelse af to lastbiler fra Norge til Tyskland. Landsskatteretten var enig med Toldstyrelsen i, at der var opstået toldskyld, og i at klageren var debitor. Retten fandt imidlertid, at toldskylden måtte anses for ophørt for den ene lastbil, da det var godtgjort, at den hverken var anvendt eller forbrugt, og at den var ført ud af Unionens toldområde, jf. EUTK artikel 124, stk. 1, litra k.

Landsskatteretten fandt, at Toldstyrelsens afgørelse vedrørende klagerens hæftelse for importmoms var ugyldig, fordi afgørelsen hverken henviste til hvilket lovgrundlag eller faktum, der kunne føre til, at klageren var debitor.

 

Dom: Indsætninger på bankkonti og erhvervsmæssig virksomhed

SKM2023.45.BR

Sagen angik, om skatteyderen var skattepligtig af en række indsætninger på i alt 1.919.357,27 kr. i indkomstårene 2014 og 2015 på hans konti, og om skatteyderen havde drevet erhvervsmæssig virksomhed med køb og salg af biler i de omhandlede indkomstår.

Retten fandt efter bevisførelsen, og navnlig efter forklaringerne, at skatteyderen ikke havde godtgjort, at indsætningerne stammede fra skattefrie midler. Retten fandt endvidere, at skatteyderen havde drevet erhvervsmæssig virksomhed med køb og salg af biler.

Retten fandt det derfor ikke godtgjort, at den skønsmæssige ansættelse af den skattepligtige indkomst var udøvet på et fejlagtigt grundlag eller medførte et åbenbart urimeligt resultat. Ligesom retten heller ikke fandt grundlag for at tilsidesætte den skønsmæssige ansættelse af skatteyderens momstilsvar.

 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 17/0680406
Ejendom til beboelse og udgifter af privat karakter
Klagen skyldes, at SKAT har forhøjet selskabets afgiftstilsvar, idet SKAT har anset udgifter til ombygning af en ejendom for delvist at relatere sig til beboelsesformål, og at SKAT har anset udgifter til erhvervelse af møbler for at være af privat karakter. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 04-01-2023

Journalnr: 20/0074535
Fjernsalg til personer i Danmark
Klagen vedrører opkrævning af salgsmoms for fjernsalg til ikke afgiftspligtige personer i Danmark. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 09-01-2023

Journalnr: 22/0073030
Momsfradrag
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet klagerens momstilsvar, idet der ikke er godkendt fradrag for den angivne købsmoms. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 13-01-2023

Journalnr: 20/0101168
Salg til andre EU-lande
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet selskabets momstilsvar, idet Skattestyrelsen ikke har anset en af selskabets leverancer til en svensk virksomhed for omfattet af reglerne om momsfritagelse, jf. momslovens § 34, stk. 1, nr. 1. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 10-01-2023

Journalnr: 21/0003234
Uregistreret virksomhed
Klagen vedrører opgørelse af momstilsvaret fra uregistreret virksomhed. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen i al overvejende grad.
Afsagt: 06-01-2023

Journalnr: 19/0086656
Eksportgodtgørelse
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har givet afslag på anmodning om eksportgodtgørelse, fordi køretøjet er udført senere end 3 måneder fra anmeldelsesdatoen. Landsskatteretten ændrer Motorstyrelsens afgørelse.
Afsagt: 05-01-2023

Journalnr: 19/0089156
Fuld registreringsafgift
Klagen skyldes, at Motorstyrelsen har opkrævet fuld registreringsafgift på i alt 147.663 kr., jf. registreringsafgiftslovens § 1, stk. 1, jf. § 20, stk. 5. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 05-01-2023

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 30-01-2023 - 28-02-2023

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 02-02-2023 indstilling i C-833/21 Endesa Generación
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - direktiv 2003/96/EF - beskatning af energiprodukter og elektricitet - artikel 14, stk. 1, litra a) - fritagelse af energiprodukter og elektricitet, der anvendes til at producere elektricitet og elektricitet, der anvendes til at opretholde muligheden for produktion af elektricitet - medlemsstaternes mulighed for at indføre undtagelser fra denne fritagelse af »miljøbeskyttelseshensyn« - national afgift på kul, der anvendes til produktion af elektricitet - miljøpolitiske mål - bedømmelseskriterier

Tidligere dokument: C-833/21 Endesa Generación - Indstilling

Den 02-02-2023 dom i C-676/21 Frie varebevægelser Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö (Taxe sur les véhicules)
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - interne afgifter - artikel 110 TEUF - motorkøretøjer - motorkøretøjsafgift - brugte køretøjer indført fra andre medlemsstater - brugte køretøjer udført til andre medlemsstater - tilbagebetaling af afgiften ved udførsel - begrænsning af denne tilbagebetaling til køretøjer, der har været i brug i mindre end ti år

Tidligere dokument: C-676/21 Frie varebevægelser Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö (Taxe sur les véhicules) - Dom

Den 09-02-2023 dom i C-482/21 Euler Hermes
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - skatter og afgifter - merværdiafgift (moms) - direktiv 2006/112/EF - artikel 90 - afgiftsgrundlag - nedsættelse - forsikringsgiver, der betaler en erstatning til forsikringstagere for ubetalte fordringer inklusive moms - national lovgivning, der nægter denne forsikringsgiver nedsættelse af afgiftsgrundlaget som retssuccessor - princippet om afgiftsneutralitet - effektivitetsprincippet

Tidligere dokument: C-482/21 Euler Hermes - Dom

Den 09-02-2023 dom i C-635/21 LB GmbH (Air loungers)
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - toldunion - fælles toldtarif - kombineret nomenklatur - tarifering - pos. 9401 - rækkevidde - oppustelige liggesofaer (air loungers)

Tidligere dokument: C-635/21 LB GmbH (Air loungers) - Dom

Den 09-02-2023 dom i C-788/21 Global Gravity
Toldunion

Præjudiciel forelæggelse - toldunion - fælles toldtarif - tarifering af varer - kombineret nomenklatur - underposition 7616 99 90 og 8609 00 90 - Tubular Transport Running-system (TubeLock) - begrebet »container«

Tidligere dokument: C-788/21 Global Gravity - Dom

Den 16-02-2023 dom i C-519/21 DGRFP Cluj
Fiskale bestemmelser

Præjudiciel forelæggelse - det fælles merværdiafgiftssystem (moms) - direktiv 2006/112/EF - opførelse af et boligkompleks foretaget af en sammenslutning uden status som juridisk person - sammenslutningsaftale - visse medlemmers salg af lejligheder i det nævnte boligkompleks - bestemmelse af den afgiftspligtige person - princip om afgiftsneutralitet - ret til fradrag af moms

Tidligere dokument: C-519/21 DGRFP Cluj - Dom

 

Indstillinger
C-640/21 Zes Zollner Electronic

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - toldunion - forordning (EU) nr. 952/2013 - forkert toldangivelse - fejl, som toldmyndigheden kvalificerer som »administrativ overtrædelse« - mulighed for klarereren for at korrigere sin fejl for at undgå sanktionen

Generaladvokatens indstilling:

1) Artikel 173, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen

skal fortolkes således, at

begrebet »andre varer« end dem, som den oprindelige toldangivelse vedrørte, som omhandlet i denne bestemmelse, ikke omfatter en overskydende mængde af de samme varer, såfremt det kan dokumenteres, at den anden varepost er identisk med den første, eftersom varerne er angivet under samme underposition i toldtariffen og kunne have været angivet på den samme angivelse, hvis ikke der var begået en materiel fejl.

2) Artikel 173, stk. 3, i forordning nr. 952/2013,

skal fortolkes således, at

bestemmelsen ikke er til hinder for, at en toldangivelse kan ændres, efter at varerne er blevet frigivet, med henblik på at medtage en overskydende mængde af varer i forhold til de oprindeligt angivne varer, for så vidt som ansøgningen om ændring er ledsaget af dokumentation, der gør det muligt at fastslå en forbindelse mellem denne overskydende mængde og de tilhørende importdokumenter, og enhver mistanke om svig kan afvises.

3) Artikel 174 i forordning nr. 952/2013

skal fortolkes således, at

bestemmelsen er til hinder for, at de kompetente toldmyndigheder kan erklære den oprindelige toldangivelse ugyldig efter frigivelsen af varerne, når en overskydende mængde varer ikke er blevet indskrevet i denne angivelse.


C-640/21 Zes Zollner Electronic

Sagen omhandler:

Præjudiciel forelæggelse - toldunion - forordning (EU) nr. 952/2013 - forkert toldangivelse - fejl, som toldmyndigheden kvalificerer som »administrativ overtrædelse« - mulighed for klarereren for at korrigere sin fejl for at undgå sanktionen

Generaladvokatens indstilling:

1) Artikel 173, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen

skal fortolkes således, at

begrebet »andre varer« end dem, som den oprindelige toldangivelse vedrørte, som omhandlet i denne bestemmelse, ikke omfatter en overskydende mængde af de samme varer, såfremt det kan dokumenteres, at den anden varepost er identisk med den første, eftersom varerne er angivet under samme underposition i toldtariffen og kunne have været angivet på den samme angivelse, hvis ikke der var begået en materiel fejl.

2) Artikel 173, stk. 3, i forordning nr. 952/2013,

skal fortolkes således, at

bestemmelsen ikke er til hinder for, at en toldangivelse kan ændres, efter at varerne er blevet frigivet, med henblik på at medtage en overskydende mængde af varer i forhold til de oprindeligt angivne varer, for så vidt som ansøgningen om ændring er ledsaget af dokumentation, der gør det muligt at fastslå en forbindelse mellem denne overskydende mængde og de tilhørende importdokumenter, og enhver mistanke om svig kan afvises.

3) Artikel 174 i forordning nr. 952/2013

skal fortolkes således, at

bestemmelsen er til hinder for, at de kompetente toldmyndigheder kan erklære den oprindelige toldangivelse ugyldig efter frigivelsen af varerne, når en overskydende mængde varer ikke er blevet indskrevet i denne angivelse.


 

Nyt fra EU

Nyt fra Rådet

ST 5644 2023 INIT - COVER NOTE. COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT Monitoring and evaluation framework for the Customs Programme (2021 – 2027)

CM 1355 2023 INIT - NOTICE OF MEETING AND PROVISIONAL AGENDA. Working Party on Customs Union

 

Nyt fra Parlamentet

refusion af moms fra polen

moms inden for postsektoren

moms inden for postsektoren

meddelelse til medlemmerne andragende 0502/2010 af reiner husemans, tysk statsborger, om moms på transaktioner imellem virksomheder

andragende 1235/2007 af mika hiltunen, finsk statsborger, om den svenske regerings ulovlige opkrævning af moms

europa-parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 23. oktober 2012 om forslag til rådets forordning om metoderne og proceduren for overdragelse af den egne indtægt fra moms (com(2011)0737 - c7-0504/2011 - 2011/0333(cns))

udkast til betænkning afgifter på tunge godskøretøjer for benyttelse af visse infrastrukturer for så vidt angår bestemmelser om afgifter på køretøjer

udkast til udtalelse afgifter på tunge godskøretøjer for benyttelse af visse infrastrukturer for så vidt angår bestemmelser om afgifter på køretøjer

afgifter på personbiler

afgifter på alkohol

afgifter på alkohol

den danske registreringsafgifts uoverensstemmelse med eu-lovgivningen samt skat's kontroversielle administrationspraksis på skatteområdet

arbejdsdokument om papirløse rammer for told og handel

 

Nyt fra Den Europæiske Unions Tidende

kommissionens gennemførelsesforordning (eu) 2023/148 af 20. januar 2023 om accept af en anmodning om behandling som ny eksporterende producent i forbindelse med de endelige antidumpingforanstaltninger, der blev indført på importen af bordservice og køkkenartikler af keramisk materiale med oprindelse i folkerepublikken kina, og om ændring af gennemførelsesforordning (eu) 2019/1198

 

Høringsportalen

Høring over udkast til bekendtgørelse om energiafgift af mineralolieprodukter m.v., bekendtgørelse om afgift af spiritus m.m., bekendtgørelse om tobaksafgifter og bekendtgørelse om afgift af øl, vin og frugtvin m.m.
Oprettelsesdato: 26-01-2023
Høringsfrist: 08-02-2023

Høring over udkast til forslag til lov om ændring af momsloven, chokoladeafgiftsloven, skattekontrolloven og forskellige andre love og ophævelse af lov om ændring af momsloven
Oprettelsesdato: 27-01-2023
Høringsfrist: 23-02-2023

 

Nyt fra Folketinget

Nye dokumenter vedrørende lovforslag

L 15 Forslag til lov om ændring af lov om afgift af naturgas og bygas m.v., lov om afgift af stenkul, brunkul og koks m.v., lov om energiafgift af mineralolieprodukter m.v., lov om afgift af bekæmpelsesmidler og forskellige andre love. (Forhøjelse af energiafgiften på fossile brændsler for erhverv efter Aftale om grøn skattereform af 8. december 2020 og omlægning af pesticidafgiften efter Politisk aftale om sprøjtemiddelstrategi 2022-2026 m.v.).

Bilag

Bilag 1

Høringsskema og høringsnotat, fra skatteministeren

L 15 A Forslag til lov om ændring af lov om afgift af naturgas og bygas m.v., lov om afgift af stenkul, brunkul og koks m.v., lov om energiafgift af mineralolieprodukter m.v. og forskellige andre love. (Forhøjelse af energiafgiften på fossile brændsler for erhverv efter »Aftale om Grøn skattereform« af 8. december 2020 m.v.).

Bilag

Bilag 1

Høringsskema og høringsnotat, fra skatteministeren

L 15 B Forslag til lov om ændring af lov om afgift af bekæmpelsesmidler. (Omlægning af pesticidafgiften efter »Politisk aftale om sprøjtemiddelstrategi 2022-2026«).

Bilag

Bilag 1

Høringsskema og høringsnotat, fra skatteministeren

L 16 Forslag til lov om ændring af lov om inddrivelse af gæld til det offentlige, kildeskatteloven, skatteindberetningsloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og lov om Den Internationale Straffedomstol og om ophævelse af lov om Det Fælles Lønindeholdelsesregister. (Styrkelse af inddrivelsen med henblik på at nedbringe danskernes gæld til det offentlige).

Bilag

Bilag 1

Høringsskema og høringssvar, fra skatteministeren

Bilag 2

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

Almindelig del

Bilag

Bilag 32

Henvendelse af 23/1-23 fra Peter Fausbøll om ukrainske indregistrerede personbiler

Bilag 36

Præsentationer fra gennemgang af Kommissionens arbejdsprogram med henblik på udvælgelse af forslag til en eller flere prioriterede EU-sager med relevans for Skatteudvalget i 2023 v/EU-konsulenten

Bilag 37

Præsentationer fra præsentation af Folketingets Ombudsmand og institutionens virke på skatteområdet v/ Folketingets Ombudsmand og områdechefen for Skattekontoret

Bilag 38

Orientering om udkast til forslag til lov om ændring af momsloven, chokoladeafgiftsloven, skattekontrolloven og forskellige andre love og ophævelse af lov om ændring af momsloven (Indberetning af betalingsoplysninger til bekæmpelse af grænseoverskridende momssvig, omvendt betalingspligt for teleydelser, notifikationsordning i visse afgiftslove, ændring af regler om ansvarsfrihed, tydeliggørelse af praksis om skærpede bøder, oplysningspligt i forbindelse med delvis moms-fradragsret, justering af regler om udtagning, fritagelse for lønsumsafgift på energivirksomheders aktiviteter vedrørende indefrysning i forbindelse med indefrysningsordning for høje energiregninger og ændring af regler om kompetence til opkrævning af visse underholdsbidrag m.v.) og resumé heraf, fra skatteministeriet

Spørgsmål og svar

Spm. 56

Kan ministeren oplyse, om regeringen vil fjerne momsfritagelse for den folkeoplysende voksenundervisning, der varetages af oplysningsforbundene AOF, FOF, LOF og DOF samt FORA, som følge af Skattestyrelsens styresignal om momsfritagelse?  Svar