MomsMails

Andre services

Jobportal

Fortegnelser

Tidligere år

Support og hjælp



 

MomsMail 2015, uge 02

Kære læser !

Denne uge MomsMail indeholder primært en række artikler og en række afgørelser. Spændende er et bindende svar om moms af tilskud til energibesparelser, hvor Skatterådet fastslår, at tilskuddet er momspligtigt når det ydes til privatpersoner - dvs. ikke kan modregnes i installatørens momsgrundlag.

God læselyst.

Venlig hilsen

Lars Gosvig
Ansvarshavende redaktør
larsg@taxcon.dk
Telefon 25 37 87 57
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/lars-gosvig/52/941/586


 

Indhold

Artikler og interessante links
European Taxation: 1 - 2015
2014-37. Behandlingen af anmodning om aktindsigt i brevveksling til brug for juridisk responsum måtte ske i lyset af, at selve responsummet var offentliggjort
Styresignal om moms på fast ejendom ved kortere tids udlejning efterfulgt af salg
Afgiftsvejledning 2015
Regneark: Få korrekt godtgørelse af dine el- og vandafgifter
Regneark: Få godtgjort el- og vandafgifterne korrekt
Nye moms- og afgiftsregler

Bindende svar
Moms af tilskud til energibesparelser
Skattepligt af frit erhverv og registrering af udenlandsk bil
Tændblokke, tændvæsker omfattet af mineralolieafgiftsloven

Domme
Straffesag - importørsag - øl - sodavand - strafudmåling
CVR-registeret - erhvervsmæssig virksomhed - startdato

Nye straffesager

Ikke offentliggjorte kendelser

Nyt fra EU-Domstolen
1 ny sag

Nyt fra EU

Nyt fra andre lande og organisationer
Bundesministerium der Finanzen, Tyskland
Skatteetaten, Norge
VERO Skat, Finland
Skatteetaten, Norge

Nyt fra SKAT
Nye vejledninger mv.

Lovstof
Nyt fra Høringsportalen


 

SELECT * FROM Appeller WHERE(([SkatteraadChanged] >= '20150105' AND [SkatteraadChanged] <= '20150111') OR ([LSRChanged] >= '20150105' AND [LSRChanged] <= '20150111') OR ([ByretChanged] >= '20150105' AND [ByretChanged] <= '20150111') OR ([LandsretChanged] >= '20150105' AND [LandsretChanged] <= '20150111') OR ([HojesteretChanged] >= '20150105' AND [HojesteretChanged] <= '20150111')) ORDER BY AppelId DESC

Artikler og interessante links

European Taxation (ET)

European Taxation: 1 - 2015

I denne udgave:

  • Blueprint for a New Common Corporate Tax Base
  • The OECD Intangibles Project and the Concept of “Intangible Related Return”
  • Taxation of Cross-Border Supplementary Pensions: Still an Obstacle to the Free Movement of Workers in the European Union?
  • Commission
  • Council
  • Court of Justice
  • Opinion Statement FC 14/2014 on the VAT Treatment of Vouchers
  • Legislation Requires Withholding Tax Tto Bbe Paid on Certain Payments to Branches Established in Greece but Nnot Payments between Greek Companies
  • Government Presses Ahead with Controversial Sectoral Taxation Policy through the Introduction of an Advertisement Tax
  • 2014 Income Tax Law Changes: New Taxation Rules for Partnerships Limited by Shares

Folketingets Ombudsmand

2014-37. Behandlingen af anmodning om aktindsigt i brevveksling til brug for juridisk responsum måtte ske i lyset af, at selve responsummet var offentliggjort

En journalist klagede til ombudsmanden over, at Skatteministeriet havde givet ham delvist afslag på aktindsigt i dokumenter udvekslet mellem Kammeradvokaten, SKAT og Skatteministeriet til brug for et juridisk responsum, som Skatteministeriet havde bedt Kammeradvokaten om at udarbejde. Kammeradvokatens undersøgelse – som blev iværksat på baggrund af Rigsrevisionens og Statsrevisorernes kritik af området for ejendomsvurdering – skulle afdække, om SKATs praksis havde ligget inden for lovens rammer. Det fremgik, at selve responsummet og en fortegnelse over de bilag, som myndighederne havde stillet til rådighed for Kammeradvokaten, forinden var blevet offentliggjort på Skatteministeriets hjemmeside.

Ombudsmanden var enig med Skatteministeriet i, at brevvekslingen med Kammeradvokaten skete i en sammenhæng, hvor en retssag måtte underforstås som en nærliggende mulighed, og at offentlighedslovens § 27, nr. 4 – om brevveksling med sagkyndige til brug i retssager eller ved overvejelse af, om retssag bør føres – derfor som udgangspunkt fandt anvendelse på de undtagne dokumenter.

Det var imidlertid ombudsmandens opfattelse, at det burde være indgået i Skatteministeriets overvejelser, at selve responsummet og bilagsfortegnelsen var offentliggjort på Skatteministeriets hjemmeside, hvormed hensynet til fortrolighed – i hvert fald for så vidt angik det, der fremgik af disse dokumenter – måtte anses for prisgivet. Han henstillede derfor til ministeriet at genoptage sagen og gennemgå de undtagne dokumenter med henblik på en fornyet stillingtagen til, om de kunne undtages fra aktindsigt.

Ombudsmanden kunne derimod ikke kritisere, at Skatteministeriet havde undtaget nogle enkelte oplysninger om genoptagelse af konkrete ejendomsvurderingssager i nogle rapporter fra Skatteministeriets Interne Revision fra aktindsigt med henvisning til den særlige tavshedspligtsbestemmelse i skatteforvaltningslovens § 17, stk. 1.

(Sag nr. 14/02674)

FSR - danske revisorer

Styresignal om moms på fast ejendom ved kortere tids udlejning efterfulgt af salg

FSR har den 18. december 2014 afgivet bemærkninger til SKAT i forbindelse med styresignal om moms på fast ejendom ved kortere tids udlejning efterfulgt af salg, H339-14.

PwC

Afgiftsvejledning 2015

Samlet overblik over afregning og godtgørelse af afgifter. Afgiftsvejledningen beskriver de regler, som er gældende for 2015.

PwC

Regneark: Få godtgjort el- og vandafgifterne korrekt

Der er vedtaget nye satser for godtgørelse af el- og vandafgift for 2015. Vi har derfor opdateret PwC’s regneark til beregning af godtgørelse af el- og vandafgift. Lad arket gøre arbejdet for dig, så du er sikret korrekt godtgørelse efter de gældende regler for 2015.

Revisorgruppen Danmark

Nye moms- og afgiftsregler

Fra den 1. januar 2015 gælder er række nye regler

 

Nye afgørelser mv. offentliggjort af Skatteforvaltningen

Bindende svar: Moms af tilskud til energibesparelser

SKM2015.30.SR

Vedrører: Momsloven § 4 og § 27. Momssystemdirektivet artikel 73 og 79. Skatteforvaltningsloven § 21

Skatterådet bekræfter, at betalinger fra spørger til aktører (virksomheder, der udfører energibesparende installationer) og til net-/distributionsselskaber skal betragtes som tilskud, der nedbringer prisen på en momspligtig leverance, og som dermed er momspligtige.

Skatterådet kan ikke bekræfte, at når betalingen, som er ydet af spørger, anføres som et tilskud på aktørens og net-/distributions­selskabernes faktura til slutbrugeren, skal beløbet fratrækkes den samlede pris før beregning af moms.

Spørgsmål 3 bortfalder som følge af svaret på spørgsmål 1, og spørgsmål 6 - 8 afvises, da spørgsmål om fakturering ikke er omfattet af ordningen med bindende svar.

 

Bindende svar: Skattepligt af frit erhverv og registrering af udenlandsk bil

SKM2015.26.SR

Vedrører: Kildeskatteloven § 1, stk. 1, nr. 1 og § 7, stk. 1. Registreringsafgiftsloven § 1, stk. 1, 1. pkt. og § 2, stk. 1

Skatterådet kan bekræfte, at spørger ikke beskattes i Danmark af indkomst fra international organisation. Spørger anses for fuldt skattepligtig efter kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1, da denne lejer værelse i Danmark i 6 måneder for at udføre arbejde i Danmark. Spørger anses dog for at være skattemæssigt hjemmehørende i udlandet, da han ikke har andre tilknytningsmomenter til Danmark udover det arbejde, som skal udføres her midlertidigt. Med hensyn til beskatningsretten til indkomsten er der lagt vægt på, at spørger ikke er ansat som "staff member" eller "official", men som selvstændig konsulent. Spørger anses i den konkrete situation for at udøve frit erhverv, der er omfattet af artikel 14 i den dobbeltbeskatningsoverenskomst, der er indgået med spørgers bopælsland. Da spørgers kontrakt alene varer under 6 måneder anses spørger ikke for at have et fast sted der til "stadighed" står til spørgers rådighed og Danmark har således ikke beskatningsretten efter artikel 14 til indkomsten fra den internationale organisation.

Skatterådet bekræfter, at spørger ikke skal betale registreringsafgift ved kørsel i Danmark med sin udenlandske bil under sit ophold i Danmark.

Hjemmel

Lovbekendtgørelse nr. 1403 af 7/12 2010 (kildeskatteloven)

 

Bindende svar: Tændblokke, tændvæsker omfattet af mineralolieafgiftsloven

SKM2015.18.SR

Vedrører: Mineralolieafgiftsloven § 1, stk. 1 og 2.

Skatterådet bekræfter, at tændblokke og tændvæske ikke er omfattet af afgiftspligten efter mineralolieafgiftsloven.

 

Dom: Straffesag - importørsag - øl - sodavand - strafudmåling

SKM2015.6.ØLR

Vedrører: Øl- og vinafgiftsloven § 25. Mineralvandsafgiftsloven § 21. Bekendtgørelse om pant på indsamling m.v. af emballage til visse drikkevarer § 125 (dagældende)

T1 og T2 var tiltalt for i forening den 20. juni 2010 at have indført 1.446 dåser øl og 1.350 dåser mineralvand i pantpligtig emballage bestemt til videresalg, uden at været tilmeldt som importører hos SKAT og hos Dansk Retursystem A/S.

De tiltalte forklarede at alle dåser blev indkøbt udelukkende til eget forbrug. De holdt mange fester. De var sammen om at købe dåserne og købte omkring halvdelen hver.

Byretten fandt de tiltalte skyldige i tiltalen. Retten fandt, at den mængde drikkevarer, som de tiltalte medbragte, var usædvanlig stor og de tiltalte havde ikke godtgjort, at de skulle anvende en så usædvanlig stor mængde drikkevarer til eget forbrug. Kun en del af de medbragte drikkevarer som opgjort af SKAT var til eget forbrug. De tiltalte blev hver idømt en bøde på 10.000 kr.

Landsretten stadfæstede byretsdommen, men nedsatte bøden til 5.000 kr. til hver. Den fastslog at der ved overtrædelse i førstegangstilfælde som udgangspunkt skulle gives en bøde i størrelsesordenen 5.000 kr., og at der som udgangspunkt skulle ske absolut kumulation af bøderne. En normalbøde ville således have været 20.000 kr. til hver, men landsretten var begrænset af den nedlagte påstand på 10.000 kr. Efter en samlet vurdering af sagens forløb, fandt landsretten, at sagsbehandlingstiden havde oversteget det rimelige, selvom de tiltalte i et vist omfang havde medvirket hertil. Bøderne på 10.000 kr. til hver blev herefter nedsat til 5.000 kr.

 

Dom: CVR-registeret - erhvervsmæssig virksomhed - startdato

SKM2015.1.BR

Vedrører: Lov om det centrale virksomhedsregister § 2, stk. 1, nr. 1, § 3, stk. 1, nr. 1 og § 11, stk. 1, nr. 3

Sagen angik, om den registrerede startdato i Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-registeret) for skatteyderens personligt drevne enkeltmandsvirksomhed skulle ændres fra den 1. juli 2004 til den 27. juni 1984.

Virksomheden blev oprindeligt registreret i CVR-registeret med startdato den 27. juni 1984. I perioden fra den 31. december 2000 til den 1. juli 2004 var virksomheden ikke registreret for moms, A-skat og AM-bidrag. Virksomhedens startdato er i CVR-registeret i dag registreret som den 1. juli 2004, hvor skatteyderen på ny blev registreret for pligter i henhold til skatte- og afgiftslovene.

Skatteministeriet fik medhold i, at de afgørende kriterier for, om en personligt drevet virksomhed skal registreres i CVR, er, om virksomheden er erhvervsdrivende eller arbejdsgiver, og at startdatoen i CVR-registreret udgør det seneste tidspunkt, hvor enheden påbegyndte selvstændig erhvervsvirksomhed eller blev arbejdsgiver.

Herefter fandt retten ikke, at skatteyderen uden ophør siden den 27. juni 1984 har drevet erhvervsmæssig virksomhed i CVR-lovens forstand. Retten lagde navnlig vægt på, at skatteyderen allerede i 1999 overdrog virksomhedens aktiviteter til et anpartsselskab, at skattyderen i perioden fra den 31. december 2000 til den 1. juli 2004 ikke var registreret for moms, A-skat eller AM-bidrag, og at skatteyderens indtægter i denne periode kun omfattede renteindtægter og indtægter fra en videreførelse af to retssager.

Den omstændighed, at skatteyderen i 2001-2003 anvendte virksomhedsskatteordningen, og at Skatteankenævnet i en afgørelse vedrørende indkomståret 2000 havde godkendt, at han anvendte virksomhedsordningen, kunne ikke føre til et andet resultat.

Skatteministeriet blev derfor frifundet.

 

Nye straffesager

SKM2015.3.VLR Straffesag - skatteunddragelse - manglende reaktion på skatteansættelse

Vedrører: Skattekontrolloven § 16

T var tiltalt for at have undladt at reagere inden 4 uger efter modtagelse af årsopgørelse for årene 2006, 2007 og 2008 idet ansættelserne var for lave da overskud af selvstændig vognmandsvirksomhed ikke var medtaget med i alt 925.054 kr. Unddraget skat udgjorde 353.428 kr.

T forklarede, at han modtog i alt 925.054 kr. fra vognmændene og han ikke opgav indkomsten nogen steder. Han havde en del gæld, og pengene blev forbrugt løbende.

Byretten fandt T skyldig i anklageskriftet og fastsatte straffen til fængsel i 50 dage og en tillægsbøde på 353.000 kr.

Landsretten tiltrådte, at frihedsstraffen blev udmålt til 50 dages fængsel, da der ikke forelå sådanne særlige omstændigheder, at frihedsstraffen undtagelsesvist kunne gøres betinget, heller ikke med vilkår om samfundstjeneste.

Tillægsbøden blev i overensstemmelse med retspraksis nedrundet til 350.000 kr.


Indholdsfortegnelse 

Afgørelser fra Afgørelsesdatabasen

Journalnr: 13/4936481
Efteropkrævning af told
Sagen drejer sig om, at SKAT har opkrævet af told efter EF-Toldkodeksens artikel 203, stk. 2 og importmoms efter momslovens § 12, stk. 1, af et vareparti, der var henført under proceduren for toldoplag, og som ikke befandt sig på den oplyste adresse, der fremgik af en forudanmeldelse til proceduren for ekstern fællesskabsforsendelse i forbindelse med en transport af varepartiet til en varemodtager i Norge. Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen til nul.
Afsagt: 21-11-2014

Journalnr: 12/0192083
Moms af bespisning
Klagen skyldes, at SKAT alene delvist har imødekommet en anmodning vedrørende tilbagebetaling af indgående afgift i forbindelse med udgifter til bespisning af forretningsforbindelser og ansatte, for perioden 1. oktober 1994 - 31. december 2008, idet dokumentationskravet ikke er anset for opfyldt, jf. styresignalerne SKM2010.622.SKAT og SKM2011.829. SKAT. Landsskatteretten ændrer SKATs afgørelse, idet selskabets principale påstand om, at selskabet er berettiget til yderligere tilbagebetaling af indgående afgift imødekommes.
Afsagt: 23-10-2014

Journalnr: 12/0235647
Momsfri virksomhedsoverdragelse
Klagen vedrører ikke godkendt momsfradrag i forbindelse med køb af jordstykke. SKAT anser købet for sket i forbindelse med momsfri virksomhedsoverdragelse. Landsskatteretten ændrer SKATs afgørelse, således at interessentskabet er berettiget til momsfradrag, jf. momslovens § 37.
Afsagt: 30-10-2014

Journalnr: 14/0623839
Skønsmæssig forhøjelse af momstilsvar
Klagen vedrører skønsmæssig forhøjelse af momstilsvar. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 30-10-2014

Journalnr: 13/2013999
Afvisning af klage - ikke truffet afgørelse
Klagen skyldes, at SKAT, i brev af 28. juni 2013, benævnt afgørelse, har anset dekorfondant og sugarpaste, 3 forskellige varianter, for afgiftspligtige i henhold til chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4. Virksomhedens henvendelse til SKAT må anses for en forespørgsel vedrørende virksomhedens produkter, og SKATs svar må efter en konkret vurdering anses for en vejledende udtalelse, der ikke har bindende virkning. Landsskatteretten afviser derfor klagen.
Afsagt: 24-11-2014

Journalnr: 14/0256360
Lønsumsafgift - zoo
SKAT har afslået at tilbagebetale en zoologisk have lønsumsafgift , da klageren ikke er omfattet af fritagelsen for museumsvirksomhed i lønsumsafgiftslovens § 1, stk. 2, nr. 7. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 31-10-2014

Journalnr: 14/0470975
Lønsumsafgift - zoo
SKAT har afslået at imødekomme en fond, der driver et zoologisk anlægs, anmodning om tilbagebetaling af lønsumsafgift for perioden 1. januar 2009 til 30. september 2013, da regnskoven ikke er omfattet af fritagelsen i lønsumsafgiftslovens § 1, stk. 2, nr. 7, om museumsvirksomhed. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 31-10-2014

Journalnr: 12/0250295
Registrering efter elafgiftsloven
Klagen skyldes, at virksomhedens anmodning om registrering efter elafgiftslovens § 2, stk. 2, ikke er imødekommet. Endvidere er anmodning om sådan registrering med tilbagevirkende kraft ikke imødekommet. Køleanlæg på virksomhedens køletrailere er ikke anset for stationære anlæg i henhold til elafgiftslovens § 2, stk. 2. Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.
Afsagt: 12-11-2014

Journalnr: 13/5790509
Tarifering
SKAT har for perioden 21. oktober 2010 - 13. september 2013 opkrævet tarifmæssig told af frosne frugtblandinger, da SKAT har fundet, at de frosne frugtblandinger skal henføres under toldtarifposition (TARIC) 0811.90.95.90. Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse med en ændret begrundelse.
Afsagt: 24-11-2014

Journalnr: 14/4590367
Afvisning af klage - fristoverskridelse
Klagen er modtaget efter fristens udløb, og der er ikke særlige omstændigheder, der kan begrunde, at der bortses fra overskridelsen. Det bemærkes, at der er tale om en væsentlig fristoverskridelse, ligesom det ikke findes dokumenteret, at der er begået så væsentlige sagsbehandlingsfejl, at ankenævnets afgørelse af denne grund er ugyldig. Der er ligeledes ikke på det foreliggende grund væsentlig udsigt til, at klageren kan få medhold i det materielle indhold.
Afsagt: 10-11-2014

 

Nyt fra EU-domstolen

Retsliste 12-01-2015 - 10-02-2015

Listen er vejledende. EU-domstolen kan have fjernet sager fra retslisten efter vi har hentet informationerne.

Den 22-01-2015 dom i C-55/14 Régie communale autonome du stade Luc Varenne
Fiskale bestemmelser

Sagen vedrører momspligt for tilrådelighedsstillelse af sportsfaciliteter.

Tidligere dokument: C-55/14 Régie communale autonome du stade Luc Varenne - Ny sag
Tidligere dokument: C-55/14 Régie communale autonome du stade Luc Varenne - Dom

 

Nye sager for domstolen

C-499/14 VAD og van Aert

Skal varer i sæt til detailsalg, der frembydes for toldvæsenet i særskilte emballager, fordi dette er begrundet, men hvor det er tydeligt, at de hører sammen og er bestemt til at udbydes til salg i detailhandelen, betragtes som varer i sæt til detailsalg som omhandlet i bestemmelse 3, litra b), i de almindelige tariferingsbestemmelser vedrørende den kombinerede nomenklatur som omhandlet i bilag I til Rådets forordning (EØF) nr. 2658/87 af 23. juli 1987 om told- og statistiknomenklaturen og de...


Nyt fra EU

Nyt fra Parlamentet

Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg, der er nedsat ved aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde, hvad angår erstatningen af protokol 4 til aftalen, om oprindelsesregler, med en ny protokol, som er tilpasset til den regionale konvention om pan-Euro-Middelhavsregler for præferenceoprindelse  

 

Nyt fra Skatteministeriet og Skatteforvaltningen

Nyhedsbrev til virksomheder

Offentliggørelse af toldsuspensioner og toldkontingenter med virkning fra 01.01.2015

Toldkurser (valutakurser)

Valutakurser (toldkurser) 1. januar - 31. januar 2015 - 5% udsving (RUB)


Indholdsfortegnelse 

Høringsportalen

Hermed sendes udkast til ikrafttrædelsesbekendtgørelse og udkast til ændring af inddrivelsesbekendtgørelse i høring
Oprettelsesdato: 31-05-2013
Høringsfrist: 28-06-2013